05.05.10
21:25
Здравейте на всички!Лятото на 2008 ходих 5 седмици по програмата в сайта за кръгова тренировка и наистина имаше доста добър ефект като се има напредвид ,че съм ектоморф (не качих кой знае колко килограми [1,2 max] ,но бицепс и гръб бяха сравнително напреднали,гърди рамо и трапец също ,но по-малко) След 5-тата седмица спрях и от 2 години на сам всичко постигнато от тогава изчезна (даже отслабнах доста ,но по други причини).Сега 2 години по-късно след около 2 седмици ходене на лостове мисля пак да се захвана с фитнес ,но вече за постоянно (живот и здраве завинаги :) ) и се чудя има ли смисъл отново да почвам с 5-6 седмици кръгови и чак след това да минавам на програма за напреднали?Също ми е интересно отново ли ще напредна толкова бързо (или почти толкова) колкото преди 2 години когато почвах за пръв път през живота си да ходя на фитнес?
Не смятам ,че има голямо значение но въпреки това ще оставя малко инфо-170см 55кг (не много чисто тяло като предимно бирено коремче и не много чисти ръце и гръб) отново казвам ,че съм ектоморф.
Благодаря на всички отзивили се предварително!
Почвай с програма за начинаещи, и този път изкарай много повече от 5 седмици на нея.
Напреднал ставаш като напреднеш, а не след като прекараш определено време в залата ;) Плюс това, 5 седмици са точно нищо.
Примерна тренировка за цялото тяло в 3 дни - Пон-Сряда-Петък
Крака:
Клек 3 х12
Бедрено сгъване 3х12
Повдигане на пръсти от стоеж 2х15
Гърди
Повдигане на щанга от лег 2х10
Избутване с дъмбели от наклонен лег 2х10
Рамо
Военна прес 2х10
Гръб
Придърпване на вертикален скрипец 2х12
Гребане с щанга 2х10
Ръце
Бицепсово сгъване с щанга 2х10
Френско Разгъване 2х10
Корем
Повдигане на краката 2х15
Програмата е за до 3 месеца, после помисли за промяна
Замисли ли се, че ако е ектоморф няма да може да издържи. Ще прави тази тренировка поне по час и половина, а ако реши да скъси почивките ще претренира още повече.
24 серии. Не е кой знае колко, още повече, че доста упражнения са лекички. С нормални почивки се прави за един час, даже по-малко.
Аз лично бих съкратил упражненията, за сметка на повече серии на всяко. Според мен на това ниво от 1 упражнение с 4 серии ще има повече полза от колкото 2 упражнения по 2 серии.
Освен това е добре да се правят различни упражнения във всяка тренировка.
Мнението беше редактирано от Петко К на 07.05.10 11:28.
казано от Петко К на 07.05.10, 11:26:
24 серии. Не е кой знае колко, още повече, че доста упражнения са лекички. С нормални почивки се прави за един час, даже по-малко.
Аз лично бих съкратил упражненията, за сметка на повече серии на всяко. Според мен на това ниво от 1 упражнение с 4 серии ще има повече полза от колкото 2 упражнения по 2 серии.
Освен това е добре да се правят различни упражнения във всяка тренировка.
Някой от упражненията наистина са лекички, но започването с клек, хм.. леко казано ще те убие. А пък и не виждам какъв е смисъла от бедреното сгъване, клека товари достатъчно цялото тяло. Като за начало може да си прави лег, клек, тяга, разпределени в различни дни. Като към всяко едно може да добави 3-4 упражнения.
час и половина са твърде много за тази програма, не мисля че ще стигне до претрениране.
Програмата е комплексна, но не залага на големи тежести. Целта е натрупване на маса и заздравяване на мускултурата.
Нивото е за абсолютно начинаещи.
Да, но самата подредба на мускулните групи.. започваш с крака който 100% ще те изморят. После гърди, при тях флиза рамото, и то много. След това пак го натоварваш. Абе по-добре си е с базови упражнения.
Според мен започването трябва да е с клек, като основно силово и тежко упражнение, каква сила ще имаш ако последно?
Разбира се винаги е препоръчително да се обърне към персонален треньор в залата, в която тренира.
Няма нищо задължително.. форум е споделяме си :)
За мен клека трябва да е като първо упражнение за крака, но не като първо за тренировката.
Кръговата я почвах с гърди, а краката последни.Но за крака съм правил само бедрено сгъване и разгъване, когато имах сила и лег преса.Клека го вкарах чак по средата на 2рия месец.
Пичаги благодаря ви много за съветите!В момента съм на кръгова като правя следните упражнения: повдигане от лег 3х10 повдигане на дъмбели от полу-лег 3х10 придърпване на вертикален скрипец с максимално широк хват 3х10 придърпване на хоризонтален скрипес с максимално тесен хват 3х10 вдигане на дъмбели встрани 4х6 като се старая да увеличавам повторенията с 1 всяка седмица(слаби са ми раменета явно) , придърпване надолу на вертикален скрепец за трицепс 3х10 сгъване с крива щанга 3х10+1 набиране с надхват за изцеждане до край на бицепса ,4х10 вдигания на краката за корем (с 30сек почивка м/у серия) и накрая клек на машина 3х10.. не мислите ли ,че тази програма е по-тежка от предложената от Таранис?
Аз, въпреки критиката която претърпях за програмата ми, ще отбележа няколко слаби места в това което си избрал да тренираш.
Гръб - само скрипци.
Рамо - казваш че рамото ти е слабо, защо не заложиш на упражнение за сила?
Трицепс - само скрипец?
за клека като последно упражнение, па бил и на машина, Смит предполагам, няма да казвам нищо...
Успех !
Ами за гърба-имам проблеми с кръста предполагам и с гърба(от 2 месеца изпитвам болки в плешките а като се завъртам наляво малко под плешката имам чувсто ,че нещо е разместено - болката става ужасна) и за това само скрипци...
Рамо-то просто не знам кое упражнение е за сила...раменните преси или?
Трицепс-ако го заменя с разгъване за трицепс с дъмбел (не знам точно как се казваше) по-добре ли ще е?