11.05.10
20:37
Здравейте! Направо ще напиша какво точно правя и ще помоля да ми дадете съвети за това дали е правилно или достатъчно и ако може да ми препоръчате и някое друго упражнение.. мерси предварително!
От самото начало на годината започнах да се грижа повече за здравето си и да правя редица упражнения, чиито брой се увеличи през месеците. Аз съм момче на 20 години, висок съм почти 170 см. и тежа 58-59 кг. Преди да започна новия си начин на живот нито съм бил пълен, нито много слаб - работата беше там, че исках по-стегнато и по-красиво тяло + да започна да живея по-различно от повечето хора, които всеки ден се тъпчат с всевъзможни отвратителни и вредни храни. Първоначално започнах да правя само корем като всеки ден правих 8 минутна програма за стягане ( http://www.youtube.com/watch?v=DBO0nAxeJt0 ) - по този начин загубих поотпуснатия си корем и коремните ми мускули значително се уголемиха, но и до ден днешен нямам силно изразени плочки. Начина ми на хранене, както и упражненията се меняха през периода от началото на януари до днес. В началото се ограничавах доста, тъй като бях чел, че за да има човек изразени плочки - трябва да намали мазнините до нула. Постепенно разширих знанията си за това кое е правилно да се хапва и кое не е и дори все още продължавам да го правя. Днес начина ми на хранене изглежда по следния начин: всеки ден ям по 2-3 яйца, зеленчуци, плодове, пълнозърнест хляб ( знам, че хубавия хляб си е по-скъпичък, но се задоволявам с това, което уж е здравословно ), гледам да хапвам и месо повечко ( ако има налично естествено ). Ограниченията ми, които вече не приемам като ограничения, а като правилния и по-добрия вариант са: не пия газирано, не ям junk foods ( чипсове, вафли и т.н. ). Хапвам си шоколад всеки ден, но по малко. Още през първите 2 месеца отслабнах доста - около 8 кг., но това, което загубих бяха все тлъстинки ( в началото бях около 67 ). За упражненията - преди седмица леко попромених програмата си и сега тя изглежда по следния начин: всички упражнения, които правя, ги правя през ден - започвам с 8 минутната програма за стягане на корема, след това правя 4 серии по 10 кофи ( 10, защото от скоро започнах да правя ), после 2 серии по 20 лицеви опори, продължавам с упражнения за бицепс и трицепс с гирички, тежащи 8 кг. - вдигам двете едновременно 20+ пъти, след това правя за трицепс на дясна и след това на лява ръка като вдигам гиричката над главата си и я спускам зад врата ( би трябвало да се сещате ) - и така 15 повторения. Редувам упражненията за бицепс с тези за трицепс като всяко отделно упражнение си има 3 серии. Та, това ми е програмата, която отнема не повече от 45-50 минутки на всеки 2ри ден. Промените по тялото ми, от както започнах всичко са - тлъстините по корема изчезнаха ( още февруари ) и като цяло корема ми се стегна, но трябва да започна и да бягам за да може да се покажат плочките, ръцете ми изглеждат долу-горе добре, особено трицепса. От скоро ( както споменах ) започнах и кофите - гърдите ми започнаха да растат и дори след тренировка тялото ми изглежда долу-горе така, както може би съм искал в началото, но сега ( както следва ) искам малко повече.. : )
Темата беше редактирана от browneyed на 11.05.10 20:45.
12.05.10
07:37
И според мен върви в зала да тренираш,но ако не искаш започни да правиш и набирания, лицеви опори, напади или пистолет, раменна преса и други, за да не ти изостават някои мускулни групи за сметка на други.
Мога само да кажа ПОЗДРАВЛЕНИЯ. Страшно е ободряващо да прочетеш, желанието и стремежа на някой да потърси един по-здравословен начин на живот.
Първата стъпка вече си я направил, поддържай диетата, следи храната, чети внимателно състава.
Според мен можеш да вкараш в програмата бягане и разбира се логичното продължение е да започнеш тренировки в зала с подходящо оборудване.
Програми под път и над път, избери си и ...УСПЕХ !
Наистина бих започнал да ходя в зала, но просто нямам възможност. Все си мисля, че това, което правя не е достатъчно - упражненията. Чувствам се стегнат единствено след тренировки, а на другия ден, когато ми се пада почивката изглеждам почти така сякаш нищо не правя.. : ) И все пак продължавам да тренирам.. лицевите опори съм ги започнал и ги правя веднага след кофите ( ще е хубаво да ми кажете как е най-правилно - по колко повторения и колко серии да правя и дали е добре да се правят след упражнение като това на успоредката ). А какво представляват нападите, пистолета и раменната преса ?
12.05.10
12:31
Така, попринцип по-голямата мускулна група(в случая гърдите) мисля че трябва да е 1-ва, и тъй като кофите ги засягат в по-малка степен според мен 1-во трябва да правиш лицеви а чак след това кофички. Ако не се измаряш много мисля че би било подходящо да ги правиш в суперсерия, т.е. след като свършиш с лицевите да започнеш без почивка с кофичките и едва след това да починеш малко. Когато ти станат прекалено лесни например лицевите опори можеш да започнеш да ги правиш на една ръка. В някоя от последните статии, която беше за тренировка на открито, бяха посочени начини да усложниш например лицевите и набиранията когато ти стане прекалено лесно (под прекалено лесно според мен се има впредвид поне 12 до 15 повторения с добра техника).
И сега раменни преси : http://www.bb-team.org/exercise/1167/#axzz0niXSgylS
И пистолет : http://www.bb-team.org/exercise/2752/
Набиранията, раменните преси и пистолета ти ги препоръчвам, тъй като като тренираш само гърдите и трицепсите, а според мен би било малко странно ако направиш хубави гърди а отзад например на гърба ти изкачат лопатките .
Успех!
12.05.10
12:46
Антагонистите трябва да се тренират пропорционално, иначе, както в случая с упражнения за гърди и липса на такива за гръб, се стига до проблеми със стойката.
Залата не е задължителна, може да се тренира и на открито, и дори само у дома с помощта на 2 по-здрави стола, постелка за пода и...щипка желание, но хубаво би било да има и лост на вратата.