13.05.10
12:41
Някой да има идея дали има някакви филми свързани с кросфит.. Игрални имам предвид не клиповете от сайта.. Ще е интересно да се гледа нещо такова... Аз лично се сещам само за Never Back Down но незнам дали е точно кросфит това дето тренират :)
казано от gosheto___ на 13.05.10, 12:41:
Някой да има идея дали има някакви филми свързани с кросфит.. Игрални имам предвид не клиповете от сайта.. Ще е интересно да се гледа нещо такова... Аз лично се сещам само за Never Back Down но незнам дали е точно кросфит това дето тренират :)
Имам CrossFit Games 2008 на DVD. Направен е като филм - проследява част от подготовката на няколко елитни кросфитъри и самото състезание. Много надъхващ филм. Пиши ми на скайп, мога да ти го пусна по нета.
разтърси се и за : Strong-the movie….филмче за тренировките и живота като цяло на няколко атлети, тренирани от ДеФранко..за мен треньор, за да тренирам при които давам всичко...уникална интензивност, уникални упражнения...надъхване, мотивация-няма как да не станеш машина в такава обстановка...ПРЕПОРЪЧВАМ го..!!!
http://clips.team-andro.com/watch/c4743e6724f960725612/-Joe-DeFranco—Strong-:-The-Movie
17.05.2010г.
МНОГО гаден ден за крехкото, но качествено кросфит общество, което успяхме да си създадем, благодарения на желанието и упоритостта да утвърдим кросфита, като ново стъпало в спортната ни подготовка и рутина, натрупана досега.
Нелепа контузия изважда един от най-здравите кросфитъри в БГ- Ефтим Илиев(Ефо)...който е разкъсал коленни връзки(предна кръстна медиална и менискус), а това го вади от играта за неопределено време...
ALL the support my friend…
Пожелавам ти възможно най-бързо въстановяване...успешно вработване и да се върнеш по-силен, издръжлив и бърз от когато и да било...главата висооооооко горе, както винаги е била...и те чакам на лоста:)))
И аз му пожелавам възможно най-бързо възстановяване!Имам и едно въпросче,любопитно ми е след като има такава интензивност в комплексите,защо някой кросфитъри са със малко по-висок % подкожни мазнини?
18.05.10
19:15
Заради манджата :)
наистина са малко...всичко е въпрос на хранителен режим...и по 3 Линди на ден да правиш...ако ядеш торта с баница и фанта-лимон няма как да си чист...:)
18.05.10
19:26
И от индивидуалността на съответния кросфитър. Някои могат с торти да са слаби, други и от филе дебелеят. Както и при културизма, с тая разлика, че кросфитърите има други цели, а не как изглеждат. Не че вече няма професии като кросфит модел де :)
казано от Андриан К на 18.05.10, 19:05:
...Имам и едно въпросче,любопитно ми е след като има такава интензивност в комплексите,защо някой кросфитъри са със малко по-висок % подкожни мазнини?
:lol: :lol: :lol:
Мен визираш май ;-) ?
Скоро ще има промяна.
казано от slavko на 18.05.10, 17:57:
Нелепа контузия изважда един от най-здравите кросфитъри в БГ- Ефтим Илиев(Ефо)...който е разкъсал коленни връзки(предна кръстна медиална и менискус), а това го вади от играта за неопределено време...
...
Ефо е истински боец!
Говорих с него, доста му е тежко, но съм 100% сигурен ще се справи, въпреки гадната контузия.
19.05.10
10:38
Жалко за човека.. гледал съм негови клипове наистина е майстор.. Пожелавам му бързо възстановяване.. :(
казано от Vic на 19.05.10, 00:56:
казано от Андриан К на 18.05.10, 19:05:
...Имам и едно въпросче,любопитно ми е след като има такава интензивност в комплексите,защо някой кросфитъри са със малко по-висок % подкожни мазнини?
:lol: :lol: :lol:
Мен визираш май ;-) ?
Скоро ще има промяна.
Хах...ами не всъщност.Някой беше дал линк към един филм.И във него имаше доста момчета със малко % подкожни мазнини,но имаше и 2-3 който също тренираха доста здраво а бяха с доста повече.
казано от slavko на 18.05.10, 17:57:
Гадна работа, и от мен пожелавам успешно възстановяване.
Как се е получило това? Че така цялостно да си прецакаш коляното, бая зор ще да е било ... дано се оправи напълно.
всъщност не...GEEK…просто Ефтим много се раздава...в който и да е спорт, а това е станало на баскет...отскочил, приземил и дотам...много кофти, но той е силен много горе в главата...ще се оправи и пак ще мачка:)))
казано от slavko на 19.05.10, 11:25:
...отскочил, приземил и дотам...
Да, това съм го чувал и друг път. Гадна работа, ама ще се оправи, къде ще ходи :)
23.05.10
20:38
Хора, има ли допинг контрол при кросфит игрите?
Здравейте на всички кросфит занимаващи се. ;) От доста време все се каня да се захвана и аз с този зарибяващ начин на трениране, но все не се решавам. Сега обаче съм твърдо решен да се захващам, но нека споделя някои неща които ме изправят пред дилеми. Първата от тях е, че дори да не обичам да се определям като начинаещ май съм точно такъв. В смисъл от доста време си тренирам, но предимно в къщи + тичане, скачане на въже, каране на колело, тренирал съм, а и продължавам да се занимавам с футбол, но очевидно е че силата не ми не е на добро ниво, защото супер много ме затрудняват упражнения със собствено тегло, като набирания, кофички и други подобни. Та това ми е първият въпрос - има ли смисъл да се захващам веднага с кросфит или е по-добре 3-4 или 5 месеца да си потренирам за вдигане на общата сила ? Чел съм на други места, някои от вас препоръчват веднага да се започне с кросфит тренировки, но искам и тук да видя различни гледни точки. :) Вторият ми въпрос е за кросфит оборудването - живея в къща, имам достатъчно свободно място, хубава гора наблизо, та с оглед на това, а и че в зала трудно биха се получили кросфит тренировки, оборудване от рода на два дъмбела, лост за набирания, въженце за скачане, колело достатъчни ли ще са като за начало ? :) Благодаря предварително за отговорите.
казано от Jackito на 06.06.10, 16:12:
... Та това ми е първият въпрос - има ли смисъл да се захващам веднага с кросфит или е по-добре 3-4 или 5 месеца да си потренирам за вдигане на общата сила ?
... Вторият ми въпрос е за кросфит оборудването - живея в къща, имам достатъчно свободно място, хубава гора наблизо, та с оглед на това, а и че в зала трудно биха се получили кросфит тренировки, оборудване от рода на два дъмбела, лост за набирания, въженце за скачане, колело достатъчни ли ще са като за начало ? :) ...
Здрасти, Jackito!
Накратко:
1. Можеш да започнеш с кросфит. Разбира се, ще скалираш натоварването (намаляване на бройки, тегло на щангата и т.н.), докато напреднеш достатъчно. Едновременно с това ще усъвършенстваш техниката на непознатите движения и ще подобряваш силата.
2. Оборудването ти не е съвсем достатъчно, но е едно добро начало.
Успех!
07.06.10
11:54
казано от Jackito на 06.06.10, 16:12:
Здравейте на всички кросфит занимаващи се. ;) От доста време все се каня да се захвана и аз с този зарибяващ начин на трениране, но все не се решавам. Сега обаче съм твърдо решен да се захващам, но нека споделя някои неща които ме изправят пред дилеми. Първата от тях е, че дори да не обичам да се определям като начинаещ май съм точно такъв. В смисъл от доста време си тренирам, но предимно в къщи + тичане, скачане на въже, каране на колело, тренирал съм, а и продължавам да се занимавам с футбол, но очевидно е че силата не ми не е на добро ниво, защото супер много ме затрудняват упражнения със собствено тегло, като набирания, кофички и други подобни. Та това ми е първият въпрос - има ли смисъл да се захващам веднага с кросфит или е по-добре 3-4 или 5 месеца да си потренирам за вдигане на общата сила ? Чел съм на други места, някои от вас препоръчват веднага да се започне с кросфит тренировки, но искам и тук да видя различни гледни точки. :) Вторият ми въпрос е за кросфит оборудването - живея в къща, имам достатъчно свободно място, хубава гора наблизо, та с оглед на това, а и че в зала трудно биха се получили кросфит тренировки, оборудване от рода на два дъмбела, лост за набирания, въженце за скачане, колело достатъчни ли ще са като за начало ? :) Благодаря предварително за отговорите.
Аз като малко над начинаещ бих казал, че можеш да започнеш веднага с кросфита ;) Ще започнеш с по-леки комплекси като например Cindy, но например 5 рунда.. или 2-3 да свикнеш с дишането и натоварването без почивка между упражненията :) Има и много комплекси дето ти е наобходима само една стая :) Постнал съм линк с такава таблица в темата за тренировъчните комплекси :) Като ти са трудни упражненията на лост просто прави тези, които не изискват лост а само една стая (както казах по-горе :Д) и междувременно 1-2 месеца тренирай набиране и кофички и като се почувстваш готов за комплексите с лост ги започни.. :) Междувременно можеш да си измисляш комплекси сам.. с тези дъмбели и въжето :) И с течение на времето можеш да увеличиш тежестите примерно пълниш 10 литрови бутилки с пясък и т.н.т ... Намери си лост за тежести от някъде купи си или си направи и така.. използвай въображението си.. за различните комплекси и междувременно си прави тези, които сега са ти достъпни :)
Дано съм бил полезен.. :D
горните два поста мисля, че ти вършат работа...наистина оборудването ти е ок, като база...вече в зависимост как го използваш, с каква интензивност, могат да се получат доста добри комбинации(примерно едно скапано въженце, ама я скочи 300 пъти с него... да видиш после 2 дена как няма да можеш да си стъшиш на краката)...лоста си е класика, ще ти трябва, а това че имаш и горичка в близост на разположение, вече си е повод за завист:)
Като за начло зачети кросфит раздела хубаво, погледни ни коментарите и плахичко можеш да пробваш някой комплекс, няма да те убием, ако не го направиш целия или редуцираш килата...ти си контролирай темпото...усети кога да натиснеш газта, кога да олабиш...важното е да усетиш спецификата на натоварването, да усетиш как реагира, как се възстановява телото, да си оправиш храненто, което със сигурност ще трябва да засилиш, ако си сериозен с кросфита..:)
Друго-не е задължително в началото да копираш комплексите 1:1, модифицирай си някой, сподели с нас...а ние ще помагаме с някой съвет...
Но внимателно и последователно...говоря ти от личен опит...защото аз като започвах, въобще не мислих за адаптации, хвърлих се с главата напред : 2 седмици ужасни натоварвания, комплекси, кила, бягане...комбинирано с някакви НВ диети или бих казал-неядене и...... тялото ми грохна...след това 10-ина дена тотален покой...премисляне на тактиката и пак в боя, но с малко повече акъл и резон...да не говоря, че имаше 2-3 момента, в които изобщо ми идваше да заеба кросфита и да си карам на билдерски сплитове...но няма такава краста ща знаиш:)))
Дерзай май френд!
Насреща сме!!!
Благодаря и на 3-ма ви за съветите, ще са ми от полза. :) Разгледах подробно статията за структурирането на кросфит тренировките и определено мога да си измисля, някакви комплекси, но видях коментар на Vic, че статията не е особено подходяща за начинаещи и се разколебах малко. :P Иначе, в тази тема дали ще е удобно да напиша примерна програма за 1 седмица и вие да си кажете мнението ? Надявам се не ви притеснявам много. :)
давай тук...тъкмо може и други, които досега са се колебали, да се амбицират и се запретнат...или си направи дневник...
the choice is yours!!!
Значи в главата ми се върти нещо подобно...
Ден 1 - (М) Интервално бягане на стадион - разстоянието може би ще бъде някъде към 5-6 км. Интервалите не съм решил точно, как да ги правя, но има хиляди варианти.
Ден 2 - ( G + W ) 5 кръга от следните упражнения : Набирания с подхват ( от тях правя по 4-5 повторения, но в кръговете може би бройката трябва да е по-малка, тук чакам съвет) ; Трастъри с малка тежест ;
Ден 3 ( M + G + W ) Четири кръга от следните упражнения:
• 12 burpee-та
• 24 лицеви опори
• 36 клякания
• 400 метра тичане
В общи линии нещо такова ми се върти в главата... Мисля да не засичам времена, защото май няма смисъл още в началото, но на някои дисциплини, като тичането в ден 1, където все пак имам известна подготовка, може и да се пробвам. :)
07.06.10
18:39
Бива.. :) то май ден 3 идва баш кросфита.. ако питаш мен не започвай 3 дни кросфит и 1 ден почивка.. не съм пробвал защото не се чувстам готов.. а горе долу съм запознат с някои от натоварванията в кросфита.. Но можеш да опиташ примерно 1 ден трен 1 ден почивка.. през ден т.е. :) Пробвай
3 кръга от “Ден 3”.
3 кръга от примерно..
1 обиколка на стадиона
3-4 набирания
10-20 клякания
3-5 кръга:
12-15 бърпита
10-15 тръстери
Ето ти 3 примерни комплекса :) Измисляй си и ти сам още или чети в темата за тренировъчни комплекси там има схемички :P
Мерси много братле. Да ти кажа май си прав да не започвам веднага с 3 дена тренировки, един почивка, очевидно е за по-напреднали атлети. Има обаче друго нещо, което не ми е ясно. Чел съм доста материали за максимална сила, експлозивна сила, силова издръжливост и др., та максималната сила е в основата на другите качества. Въпросът е тази абсолютна сила, развива ли се с подобен род комплекси или си трябват комплекси от по 5 повторения с интензивност 80-85 % от максимума на трениращия ?
казано от Jackito на 07.06.10, 18:21:
Значи в главата ми се върти нещо подобно...
... Мисля да не засичам времена, защото май няма смисъл още в началото, но на някои дисциплини, като тичането в ден 1, където все пак имам известна подготовка, може и да се пробвам. :)
Добре си го намислил. Действай!
Относно макс сила - без тежки щанги и нисък брой повторения няма да минеш, но от друга страна, тялото се развива комплексно и дори тренировките за издръжливост дават отражение на силата.
Обяснението може да намериш в следното - мускулните влакна действат на принципа “всичко или нищо”, т.е. когато са активирани, действат на макс, не можеш да ги задействаш с половината сила, примерно. Ако вдигаш лека тежест се задействат само част от влакната, но ВИНАГИ с пълната си сила. Ако увеличиш тежестта, увеличава се не усилието на мускулните влакна, а броя на заангажираните такива. Когато стигнеш 80-85% интензивност, вече са заангажирани 100% от влакната. От тук нататък, се увеличават не броя на участващите влакна, а нервните импулси! От 10-12 в сек достигат до 50 в сек. Затова казваме, че силата е функция на нервната система. При такива краткотрайни натоварвания с максимални тежести, нервната система поема най-голямото натоварване и се “поизпържва”, докато мускула не натрупва такава умора. В кросфит комплексите, поради особеносттите на протоколите и преминаване в зоната отвъд отказа, често имаме претоварване на нервната система дори в комплекси, където интензивността е ниска - 30-40% от макса, т.е. получава се тренировка, която хем изтощава мускула, хем тренира и нервната система, което пък дава отражение в чисто силовите комплекси.
Инетерсното е, че силата на мускулите е в пъти по-голяма от реално използваната. Тялото си има нещо като “бушончета”, които “изключват” подаването на нервни импулси над дадена степен, за да не се потрошиш сам. Тренираните атлети постигат изместване на нивото над което се изключват бушоните и ставаме свидетели да невъзможни на пръв поглед силови постижение (виж леките категории на олимпийското вдигане на щанги). Изводът - когато тренираме масимална сила, ние всъщност тренираме най-вече нервната система, както и слабите звена от веригата - стави, кости и сухожилия. Точно те са тези, които трябва да навикнат на пределното натоварване, а не природно силните мускули и заради тях “бушончетата” изключват подаването на нервни импулси над определена степен.
08.06.10
07:34
Любопитно ми коя част от физиката ви се е развила най-вече от кросфита като визия. При мойте скромни 2 месеца тренировки най-голям напредък имат гърба и раменете.
08.06.10
08:59
При мен краката определено.И растат повечко.Приемам идеи какво да правя за да се развива с малко по-голямо темпо и горната част.
08.06.10
12:46
Гърба ми се разшири бая.. гърдите.. рамената и те взеха да се оформят.. но аз ходя през ден на лостове и горе долу 1 път в седмицата кросфит..
Аз каквото и да правя най-много се развива трапеца. Дишам въздух - расте трапеца, вдигам щанги - расте трапеца, спя - расте трапеца .. и така.
Специално кросфитските неща ми дърпат (освен трапеца :lol: ) предимно горната част на тялото (рамене и гръб), защото предлагат предизвикателство основно за нея, надолу повечето неща (когато съм във форма) не се усещат кой знае колко.
казано от GreyKnight на 08.06.10, 07:34:
Любопитно ми коя част от физиката ви се е развила най-вече от кросфита като визия. ...
Интересен въпрос. Да видим:
Видимо увеличаване на трапец и рамена - виждам го в огледалото, няма как да го измеря. Уплътняване на гърба като цяло и запълване на пространството между плешките. Втвърдяване и оформяне на глутеуси и задни бедра. Бедрата също ги виждам по-оформени. Странното е, че усещам и ръцете си някак по-плътни, въпреки, че сантиметъра показва само +0.5 см.
Всичко това при условие, че нямам фрапиращи промени в теглото.
Здравейте отново. От днес започвам сериозно с комплексите, защото свърших лекциите за семестъра и имам предостатъчно време.
Та току-що направих комплекс от 10 burpee + 10 тръстъра с малки 5 кг. гирички, общо 5 кръга и засекох и времето за да видя все пак на какво ниво съм. Направих го някъде за 8 минути, но определено мога и малко по-добре. Как ви се струва ? :)
казано от Jackito на 11.06.10, 15:31:
Здравейте отново. От днес започвам сериозно с комплексите, защото свърших лекциите за семестъра и имам предостатъчно време.
Та току-що направих комплекс от 10 burpee + 10 тръстъра с малки 5 кг. гирички, общо 5 кръга и засекох и времето за да видя все пак на какво ниво съм. Направих го някъде за 8 минути, но определено мога и малко по-добре. Как ви се струва ? :)
Здрасти, Jackito!
Не мога да преценя нивото ти, защото точно такъв комплекс не съм правил. Важното обаче, не е резултата, а да си дал всичко от себе си за моменттното ти състояние. И да се стремиш да подобряваш техниката и нивото във всеки следващ опит на същия комплекс.
Успех!
13.06.10
10:57
Незнам дали това е правилното място, но по препоръка на един оранжев :lol: съфорумец днес си направих нещо като тест с кросфит упражнения. Просто исках да разбера как ми е подготовката по определени упражнения. Резултатите са:
thruster 17х30 кг
12х35 кг
7х40 кг
dumbbell thruster 9х 12,5
burpee 14
Знам, че е зле и, че техниката ужасно много куца, но това е положението.
Ванка..поздравления за това, че си се запретнал...техниката засега айде не я мъчи...как усети натоварването като цяло...има ли въздух?
14.06.10
04:32
Натоварването определено е различно, упражненията са по динамични от стандартните бодибилдинг упражнения. Все пак не мога да припадна от три серии с посочените килограми и повторения, пък и след тях си последва бодибилдинг тренировката ми.
Болката е днес сутринта :).
Определено ще опитам още някои неща за да видим какво ще стане.
казано от Иван Шишманов на 14.06.10, 04:32:
...
Определено ще опитам още някои неща за да видим какво ще стане.
Ха! Да разбирам ли, че се престраши да опиташ?
14.06.10
07:41
Да чакаш да се престраша е като да чакаш от умрял писмо :lol:.
По скоро един оранжев тренер ме нарита да ги пробвам :).