18.05.10
07:09
Привет :). Имам следния проблем : тренирам гърдите понеделник-само тях - като приоритетни-около 35 мин ми е цялата тренировка
4 серии - дъмбели от лег 30 градуса (последната е дроп серия)
4 серии- дъмбели от нормален лег (последното дроп серия)
3 серии - флаис с дъмбели от 30 градуса + флаис на машина
3 серии - кофи4ки (6-7 повторения без тежест ) + кросоувър около 8-9 повторения с 15 кг
Като цяло мисля 4е програмата е добра , ако имате критика по нея -бих бил благодарен да кажете ;). Та проблема е 4е -от тези тренировки + за трицепс които си правя отделно,ръцете и рамената много дръпнаха напред,но в гърдите си стоя оформен,но без маса...И се 4удя онова на което му викат “връзка м/у мозък и мускул” ..при мен явно не се осъществява,защотот бутам с ръцете някак си , и после усещам с гърдите. Въпреки че деня след тренировка изпитвам от онази приятна болка в гърдите ,си мисля 4е не ги тренирам ефективно. Можете ли да дадете съвет как да ги изолирам,така че да намаля влиянието на рамо/трицепс? Мерси :)
Темата беше редактирана от qsennnn на 18.05.10 07:14.
Редувай дъмбелите с лостове, разменяй през тренировка първото упражнение за средни и горни гърди.
Помоли някой по-опитен в залата или инструктура да те наблюдава как изпълняваш упражненията с дъмбели. Възможно е техниката да ти е неправилна.
Флайса с дъмбели и с машина общо 3 серии или общо 6 серии ?
Същия въпрос и за кросоувъра и кофичките общо 6 серии ли ?
Ако и на двата въпроса си с да е много вероятно просто да претренираш.
Мнението беше редактирано от velislavs на 18.05.10 08:19.
на последните 2 упражнения - правя суперсерия - с флайса с дъмбели като съм готов , отивам на машината.
А когато приключа с кофичките , отивам на кросоувъра веднага. Тоест 3 серии на упражнение , но са суперсерии.Иначе за техниката...виждам масово някакви нереални движения ,крайно неправилни , от други хора . Като цяло внимавам много при упражненията с дъмбели - загрявам , после гледам лакътя да не минава под рамото ми като ъгъл ,за да него травмирам ,и правя 2-3 секунди нагоре, и спускам за 2 ,и отново , но си прав за инструктора...все пак , може да допускам някъде грешка ,където най-малко очаквам ;) . Иначе за претренирането , не ги чувствам уморени,болят ме само в горната част (леко) , долната хич не се обажда,все едно че не сам я тренирал ..
За мен правилното изпълнение е - дъмбелите до долу, да докоснат гърдите, с обтягане на мускулите. Т.е., лакътя евентуално ще мине под рамото. При изпълнение с лост - същото, щангата трябва да допре гърдите. Гърдите се активират максимално в долната част на амплитудата, а ако горе не заключваш лактите, донякъде изолираш участието на трицепса.
Друго - темпото. Аз препоръчвам максимално бързо (експлозивно) вдигане в позитивната част, така се развива максимална мощност и се активират повече мускулни влакна, най-вече бързите такива. Аз примерно вдигам нагоре максимум за секунда, и секунда надолу.
Мнението беше редактирано от Петко К на 18.05.10 09:24.
Според мен ги претренираш. Използвай този метод за месец дори и малко повече и съм сигурен ще ти помогне. За 2 месеца гърдите ми порастнаха чувствително:
1.Флайс - първо упражнение, като можеш да редуваш през тренировка хоризонтално -горно
2.Лег- дъмбели или щанга
3.Кофички, пекдек
Напълно са достатъчни 3 упр. и общо 10-12 серии за гърдите.
Мнението беше редактирано от Blahzay на 18.05.10 09:39.
Прави единия лег със щанга. Може 4-5 тренировки да е горна част с щанга а средна с дъмбели , после ги сменяш.
казано от Петко К на 18.05.10, 09:23:
За мен правилното изпълнение е - дъмбелите до долу, да докоснат гърдите, с обтягане на мускулите. Т.е., лакътя евентуално ще мине под рамото.
Така не се ли натоварва доста рамото ?
И ако е начинаещ може лесно да се контузи.
Може и начинаещ да съм според някой критерии - стажът ми е година и половина,не съм взимал никакви хранителни добавки,нашите не ме спонсорират,и наскоро си взех даже протеин скрито от тях като ги нямаше (това беше малко офф топик ,сажелявам) , та по принцип всичките упражнения които съм виждал в нета съм ги въртял за гърди , тренирам бих казал доста интензивно,не сам имал травми до сега слава богу. Иначе съм 175 см , 34.5 ръка ;} , това като инфо . Иначе мерси за съветите, това със бързото 1 секунда нагоре и 1 надолу , много ми хареса като идея,смятам да го пробвам идния понеделник ;)
казано от velislavs на 19.05.10, 05:52:
Кое да му се натоварва? Мускулите на рамото (най-вече предното) участват разбира се.
Ако нямаш някакви ограничения в ставите, които да ти пречат, прави го с пълна амплитуда, точно за да нямаш травми в бъдеще.
Сега направих снимка- http://img294.imageshack.us/img294/4403/42827835.jpg
Вижда се как има релеф,като цяло оформена е ,но нагоре вече почти не си ли личи разделението м/у 2те гърди и и са доста плоски.Мислех си - ако заменя кофите и флайса ,с избутване на дъмбели - и така да стане цяла тренировка с щанги и дъмбели,дали няма да е по добре да добавяне на маса в гърдите ?
Много упражнения, много серии и супер серии - така само ще претренираш.
1. Лег - 4 серии с дъмбели или лост, редувай ги през две три седмици - примерно
2. Лег 30 градуса - 3 серии, също редувай
3. Флайс на машина - 3 серии
Когато натрупаш маса може да включваш и четвърто упражнение или да заместваш флайс с нещо друго.
Общо взето е въпрос на усет и да си познаваш тялото, кога от какво има нужда
Пример: аз, правя винаги 1 нормален лег и след това от 30 градуса
причината е че така се чуствам по-добре в началото изоставах в горната част но с времето наваксах
Това е от личен опит не претендирам да съм капацитет и за никъде не бързам
казано от velislavs на 19.05.10, 05:52:
казано от Петко К на 18.05.10, 09:23:
За мен правилното изпълнение е - дъмбелите до долу, да докоснат гърдите, с обтягане на мускулите. Т.е., лакътя евентуално ще мине под рамото.
Ако човек има контузия в рамото (какъвто човек съм аз), не може да направи тежки серии спускайки лактите максимално надолу както Петко К каза. Но точно това (по-голямата амплитуда на движението) е едно от главните предимства на дъмбелите пред лоста и според мен именно тое правилното изпълнение. Който си има проблеми, спуска лакътя малко под нивото на рамото или пък закотвя до нивото на рамото (зависи къде е границата с дискомфорта).
kolpix моята цел като тренирам за гърди е да ги изцедя напълно (може това да не е правилният начин) , и като 4-то упражнение сменям кофички , или лицеви и като приключа серията,чакам 15 сек и пак правя няколко повторения,и така 2 пъти за тотално изтощение съм . Това го правя тъй като някаде бях чул че за да расте мускула всеки път трябва да бъде натоварван повече..и напрактика това се опитвам да направя, но явно не ми се получава. Иначе не се чувствам претренирал..след 2 дни болката отминава,даже съм мислел да ги тренирам 2 пъти в седмицата ,но си казах че това ще е прекалено..