18.05.10
21:21
Привет!
Висок съм 186см и тежа 96кг. Тренирам по 4 пъти в седмицата, от години. Ефекта е добър. Единственото, което не ми харесва е коремът ми. Нямам шкембе, но нямам и плочки. Искам да изчистя мазнините по корема и задника (Не искам да отслабвам като цяло).
Мога да тичам по 3 пъти в седмицата (през останалите 4 тренирам в залата). Бихте ли ме посъветвали по колко време да тичам? Кратко и натоварващо (нанагорнище, спринт)? Дълготрайно и по-леко (на равно примерно)? Естествено гоня максимално запазване на мускулната маса.
Принципно пия протеин и креатин. Да ги спра ли?
Благодаря Ви предварително!
Има един друг момент. В най-масовия случай мазнините са проблема, но понякога човек няма достатъчно натрупана маса в корема. Иначе, разнообразявай. Не се ограничавай само в един вид натоварване.
Креатина можеш да си го пазиш за период, в който умишлено ще заличаваш пресата. ;)
Креатина не пречи, той няма да ти замаже пресата или да ти попречи.
По-важното е друго - колкото и да тичаш и тренираш, ще трябва да обърнеш внимание на храненето, ако искаш да изчистиш до плочки.
19.05.10
05:56
Креатинът по - скоро ти пречи.
На две нива:
1. Задържа вода и по тоя начин ти пречи визуално добре да изчистиш.
2. Ориентира мускулната клетка към анаеробен цикъл - това му е основната функция - засилва АТФ ресинтеза - който е конкурентен на аеробното горене на мазнини. Т.е. засилва грешния, и - при същата енергийна нужда на клетката - намалява правилния процес.
Ако съм в твоето положение, искам да изчистя, но не ми се получава, определено бих го спрял.
Лично аз за мене си бих спрял и протеина, но това е лично убеждение и по- не мога да го мотивирам. За креатина обаче съм категоричен.
Оттам нататък, виж съветите на Петко.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 19.05.10 05:59.
19.05.10
11:03
Човек, аз съм тичал и по два часа и съм се чувствал добре. На някои, 5 мин. са им много.
Времето ти за тичане зависи от начина на тичане и подготовката ти, от цялостното ти състояние и тренировката.
Ако тичаш отделно, не след тренировката, а по друго време, минимум 20 минути.
Ако правиш HIIT/интервално натоврване, може и малко по малко.
Ако правиш свински тръс, поне 25-30 мин.
Но горе долу 15-20 минути е времето организмът ти реално да “превключи” на аеробно горене.
Основното, което е хубаво да знаеш за тичането:
Да не става навик. Стане ли ти определено тичане лисно, вдигни скоростта ,вдигни времето, разстоянието... Развивай го.
Иначе ще чуеш много надценени приказки за ХИЙТ и подценени за “свинския тръс”.
Знай ,че ак осе правят с акъл и желание, и двете имат резултат.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 19.05.10 11:04.
казано от D3BEP на 19.05.10, 11:03:
Да не става навик. Стане ли ти определено тичане лисно, вдигни скоростта ,вдигни времето, разстоянието... Развивай го.
Тоест, умората е индикатор за енергоразход?
19.05.10
19:23
казано от Thrashmetal на 19.05.10, 13:40:
казано от D3BEP на 19.05.10, 11:03:
Тоест, умората е индикатор за енергоразход?
Не. Навикът е индикатор за намален енергоразход и за намалено превъзстановяване на организма.
Не е само еднопосочният енергоразход измерител, колега...
И да, умората е в организма за това. Да те предпази от нежелана енергозагуба и претоварване. Но като цяло това е по скоро ясно видимо при преумората.
20.05.10
06:32
Колеги, имам чувството че аз съм пуснал темата и съм на разпит.
Опитвам се да помогна на човека.
Моля тези, които не се опитват, да се въздържат.
Последно отговарям на такъв въпрос, какво считам ,в какво вярвам и кое вероизповедание съм.
Хийт не е лоша идея, н ое погрешно схващането че хийт е естественият начин и най - добрият, а с нормалното тичане нищо не става. Общо взето стане ли дума за тичане, веднага идва това, как тя е най, тя е супер, тя е велика... Тя е маркетинг. ДОри бих казал, че хийт неправилно натоварва сърцето, н пък дава малко по - бързо и с по - малко постоянство резултати.
Таак че - ак окакто най вероятно ще стане, човека почне да чува отвсякъде че нормалното тичане не става, трябва непременно хийт, просто препоръчвам да не се хвърля, а да си какра както се чувства добре.
Писах му го, защото беше питал дали интервално или нормално да тича.
Който има други въпроси КЪМ МЕНЕ, моля в отделна тема.
Поздрави!