Загрявка!

BE

07.05.10
19:34

Здравейте!
Пускам тази тема,защото не намерих много подобен материал в форума,а точно тази тема може да е много полезна.Както за мен така и за много други хора.Тук може да споделяте вашата загрявка и как се справяте с неприятните контузии.
Аз например правя така:15-20мин. ходено до залата,където тренирам.После 2-3минути махово с ръцете,2-3минути скачане на въже и няколко минути загрявка на китките.После преди всеки мускул правя загряваща серия с малки килограми.Например при лежанката 15-20 бързи повторения само с лоста.И така за всяка следваща мускулна група.Мислете ли,че това е добра загрявка и ще ме предпази максимално от контузии?
Благодаря!

07.05.10
19:47

20-30 ротации на китките в двете посоки
50-60 ротации за лактите в двете посоки
20-ина раменни ротации в двете посоки
Навеждания и разтягания от земя за кръста, раздвижвам таза, все едно обрач въртя
Ако правя крака правя също разтягане на земята, ротации на глезен, на колена
Ако правя гърди - стречинг за гърди, съответно, каквато мускулна група тренирам гледам да я “стречна” :)

След това винаги имам 2-3 серии за загрявка, а при смяна на упражненията правя вработващи серии.

Между упражненията също има по малко от горните махове според упражнението.

И стречинг има между сериите.

07.05.10
20:10

Махове с ръце скачания, клания по 2-3 повторения :) минаваш всички упражнения с една серия от малко кила и готово.. :)

07.05.10
20:12

x2 на Стоянчо.

BE

08.05.10
06:54

Също добър вариант е да покачваш килограмите,като почнеш с 70%-80%-90% от максималните ти килограми.Обаче тук имам един въпрос дали ще има  ефект ако правя 3 серии с покачващи се килограми или 3 серии,с колкото мога повече?

08.05.10
08:17

Аз винаги загрявам цялото тяло с до 10-тина минути колело/пътека..преди стречинга. Понякога и побързо приключвам кардио загрявката, като усетя, че съм в кондиция започвам със стречинга на мускулните групи, които ще се тренират и общо взето, това което каза Стоянчо.

08.05.10
08:21

Като по-малък учителката ни по физкултура винаги ни строяваше и загрявахме всички мускулни групи, сега правя същото :)

08.05.10
09:10

5 минути кардио.
Загрявка на цялото тяло: махове с ръце, клякания, лицеви, понякога 1-2 набирания, кофички. Като винаги добавям по едно упражнение за мускулните групи които ще тренирам. След това правя по 1-2 серии за загрявка от дадено упражнение(този път с тежести).

BE

09.05.10
18:52

казано от person на 08.05.10, 06:54:

Също добър вариант е да покачваш килограмите,като почнеш с 70%-80%-90% от максималните ти килограми.Обаче тук имам един въпрос дали ще има ефект ако правя 3 серии с покачващи се килограми или 3 серии,с колкото мога повече?

Това ме интересува какъв ефект ще има от двата начина на тренировка?

09.05.10
20:16

Аз лично правя някоя друга серия overhead squat обикновено. Също така правя мускулни активации ако се налага преди и по време на тренировката.
Отделно си правя и едни малко по-специфични ставни упражнения, но не винаги директно преди тренировка.

Целта е да се движат добре ставите, а за това само ставни ротации не винаги стига.

09.05.10
20:21

казано от usgsus на 09.05.10, 20:16:

Отделно си правя и едни малко по-специфични ставни упражнения, но не винаги директно преди тренировка.

Целта е да се движат добре ставите, а за това само ставни ротации не винаги стига.

Спедели, любопитно ми е. Аз съм привърженик на максимално добра загрявка.

10.05.10
10:08

Ставните ротации са хубаво нещо. Едно, че смазват ставите, ама има и някакъв си там Arthrokinetic Reflex. Когато някоя става е възприемана от нервната система като повредена/контузена различни мускули започват да се деактивират за да я предпазят. А не е нужно да е наистина контузена ставата за да се възприема от мозъка като неработеща, може да е от липса на проприоцепция в пълният обхват на движение например. Тук идва ролята на ставните ротации, но трябва да се правят в пълният обхват на ставата. Затова казвам, че са малко по-специфични упражненията ми - повечко са на брой и често има повече от едно упражнение за става, изпълнявам ги бавно и за малко повторения. intuflow е сравнително добър набор от упражнения :) Има го в google.

До колкото знам някои проблеми могат да се оправят само със ставни ротации, но все пак възникват мускулни дисбаланси, които пречат на ставите да се движат правилно и стават контузии. Стегнати сгъвачи на бедрата ще издърпат кръста в хиперлордоза и ще инхибират задника, дисбаланси около лопатките ще водят до проблеми с рамената. Такива проблеми трябва да се разглеждат преди тренировка, за да се движат правилно ставите иначе лоши работи стават :)

10.05.10
13:20

Извода, до който стигнах след пояснението ти е, че специфичното се свежда до увеличаване броя загряващи упражнения, целящи по-добро раздвижване на проблемни, травмирани участъци, докато стандартната загрявка си минава с ротации и стреч.

10.05.10
14:18

А каква е ползата от стречинг в загрявката?

10.05.10
17:11

Ползата е огромна! Идеята е преди да започнеш упражнението да поразтеглиш сухожилията, да предотвратиш внезапния стрес от упражнението, което при лоша загрявка може да се отрази травмиращо. Никой не казва, че е задължително, но е препоръчително.

27.05.10
08:59

Загрявка и стречинг са задължителни преди тренировка , по този начин подготвяш тялото си за предстоящото натоварване. Не може да се каже колко точно да се загрява за всеки и дори на всяка различна тренировка. Трябва да се изпотиш и да се чувстваш в буквалния смисъл загрял. Аз лично загрявам за от 20 до 35 минути , като започвам с краката и карам нагоре.

27.05.10
09:18

На мен понякога цялата ми тренировка, заедно със загрявката е 35 минути.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1