Релеф или маса ?

10.05.10
16:36

Здравейте на всички! Така направо да ви питам и ако можете да ме посъветвате ще съм ви много благодарен. Та колебая се кое ще е по подходящо за мен дали да правя релеф или маса. Така ето и малко инфо за мен - 190см висок , 90 кг (миналото лято бях свалил на 80 кг и сега пак си ги върнах килцата) и съм на 17г. В зала преди да съм прекаръл неповече от 2-3 месеца, но сега съм решил да ходя редовно та за това се обръщам към вас.

10.05.10
17:12

Аз не мога да разбера как ние можем да ти помогнем. Ако се чувстваш излишно тежък - слабей, ако не - трупай!

10.05.10
17:16

Релефа идва от масата, нямаш ли маса нямаш релеф. Качвай и после чисти.

10.05.10
17:37

Принципно и аз си бях решил да трупам маса, но това означава и покачване на килограми и от 90 да стана 100 и отгоре примерно, та смисал няма ли да изглеждам дебел а и на 17 години 100 кила ... не че искам да обидя някокго... просто питам.

10.05.10
17:45

А и като се има впредвид се пак съм 90кг и не съм дебел, имам само малко сланинки... та и това беше един от поводите да се колебая какво да тренирам.

BU

10.05.10
18:02

Дам,100 кг на 17 години е ужасно много.Няма значение дали си метър и шейсет,1.70,190,2.00,2.10…Все е много,защото 100 е трицифрено число. :)

Ти си 1.90,100 кг са нищо. :)

10.05.10
18:10

казано от Filchoo на 10.05.10, 17:37:

Принципно и аз си бях решил да трупам маса, но това означава и покачване на килограми и от 90 да стана 100 и отгоре примерно, та смисал няма ли да изглеждам дебел а и на 17 години 100 кила ... не че искам да обидя някокго... просто питам.

За колко време мислиш, че ще качиш тия 10кг?Щом си мислиш, че като натрупаш мускул ще си дебел защо питаш какво да правиш ?

10.05.10
18:18

Еми примерно до 1 година ще ги кача... А DeadManWalking теб нещо не те разбрах, искаш да кажеш, че като съм 1.90см 100 кила ще са нищо или погрешно съм те разбрал ?

10.05.10
18:33

Виж ся, ти като качиш тия 10 кг. няма да се харесваш, ще искаш да свалиш мазно, като го махнеш ще станеш пак 90, само дето тоя пък ще имаш повече мускул. Къф е проблема ?

10.05.10
18:35

А примерно не става ли 1-во да сваля до 75-80кг и после да почна за маса ?

10.05.10
18:49

15кг. са сериозна работа, ако имаш да сваляш толкова трябва да си затластял. Ако наистина е така почвай свалянето.

10.05.10
19:01

Е затлъстял чак не, както казах по-нагоре не съм дебел просто по-проблемни зони са ми корема малко в гърдите и бедрата

10.05.10
19:05

Стига бе, искаш да стигнеш моето тегло, само че си с една глава над мен като ръст ;) Каквато и да ти е костната структура, за твоят ръст 75 кг са малко. Така няма да си релефен, просто ще си слаб физически.
Тренирай си и се храни добре. Релефа ще дойде с качването на активна маса (мускули), стига в същото време да не омазняваш много. Разбира се, ако имаш излишни мазнини, ще трябва да ги изчистиш в последствие, но при подходящи тренировки и хранене, това може да стане и от само себе си в процеса на тренировките, още повече че си начинаещ.

10.05.10
19:08

Тоест тренирай тежко и поддържай неутрален калориен баланс :)

10.05.10
19:26

Добре благодаря момчета получих вече отговора си, ще тренирам за маса пък после ще чистя. Още веднъж мерси много!

10.05.10
19:30

А само Voyager ще може ли да ми обясниш какво значи ‘’неутрален калориен баланс’’ за да разбера дали означава това дето аз си мисля ?

10.05.10
19:48

Това е да приемаш толкова калории, колкото изразходваш. На практика обаче ми се струва почти невъзможно.

11.05.10
05:47

Е, приблизително. То иначе са си невъзможни сметки. Идеята е да не променящ значително теглото си, но с увеличаването на работните тежести да се повиши нивото на активната мускулатура. Можеш да се храниш в съвсем лек положителен баланс, но явно имаш склонност към омазняване, така че внимавай :)

12.05.10
18:28

А примерно след тренировка добре ли ще е да прекарвам 15-20 мин. на велометър или пътека, смисал за да не се омазнявам или пък ще стане точно обратното - вместо да вдигам маса ще сваля килограми  ?

12.05.10
18:34

Аз сам привьрженик на кардио в оделен ден.Иначе нема лошо и след трен ама е наи добре сутрин на гладно. :-)

28.05.10
11:47

..ще ти кажа нещо преди около 10-15 години когато започнах да тренирам много силно исках да съм масивен, като се вдъхновявах от разни списания, Фле*с например, качвах много здраво маса като си мислех че изглеждам добре, но след няколко години опит лично аз се разубедих че масата е най подходяща за да изглежда добре човек, сега съм на друго мнение, ....предпочитам релефа

...но това си е мое мнение - прави това (маса или релеф) което те кара да се чустваш най добре

28.05.10
11:53

Между мускулна маса и сланина има разлика ;) А за да имаш релеф, ти трябва мускулна маса.

28.05.10
12:10

Като цяло практиката с разделяне на фазите за маса и релеф ми се струва порочна, освен ако не си про... или ако не си твърде тежък или твърде лек...(по-скоро мазен или хилав). Ударното количество калории не влияе особено върху истинския мускулен синтез, така че по-добре да не се влиза в крайности. А да искаш да станеш просто голям независимо от качеството на каченото малко бие към комплекс... без да искам да обидя никого :)

казано от Voyager на 28.05.10, 12:10:

Като цяло практиката с разделяне на фазите за маса и релеф ми се струва порочна, освен ако не си про... или ако не си твърде тежък или твърде лек...(по-скоро мазен или хилав). Ударното количество калории не влияе особено върху истинския мускулен синтез, така че по-добре да не се влиза в крайности. А да искаш да станеш просто голям независимо от качеството на каченото малко бие към комплекс... без да искам да обидя никого :)

Т.е. ако не си изразен мезоморф е бая трудничко да качиш чисто, затова е по-добре да качиш със сланина и после да махнеш сланината.
В малки граници е възможно почти при всеки, но при нужда от поне 10кг е нелепо да губиш години с чисто качване и накрая да си същия. Или да сваляш с месеци и цяла кошница бърнери и накрая да си същия.
Опитите за чисто качване като цяло продължават, дори качващите чисто след това чистят :)
Ти, лично, си облагодетелстван откъм ген, но на мнозинството им е много по-трудно. И като сложиш робуването на заблуди от рода на ‘повече повторения за релеф и яко кардио’, ‘щом ХХХ е свалил/качил така, значи и аз ще сваля/кача по същия начин’ или ‘ще загубя мускул ако не пийна мегабърз протеин след като съм си отворил едното око сутрин но преди да отворя и другото’, то получаваме мисията невъзможна.

28.05.10
13:00

Въпроса е да не се стига до крайности, защото ако качиш много мазно, после ще имаш много за чистене, съответно по-голям шанс да загубиш трудно качените мускули през това време. Плюс това, през по-голяма част от годината ще изглеждаш не особено добре. Количеството мускулна маса, което тялото може да синтезира за определен период от време е ограничено, така че повечето храна не означават непременно повече мускули.
Разбира се, като се гони качване, се ядат калории в излишък, което в повечето случаи ще доведе до някакво омазняване.
Пример едно: Качваш 5-6 кила мускули и 15 кила мазно, после докато се освободиш от мазното, губиш и 2-3 кг от мускулите.
Пример две: Качваш 3-4 кг мускул (по-малко от първия вариант)+ по-малко мазнини (5-6 кг), които ще се свалят много по-лесно и бързо от първия вариант, и при това запазваш новите 3-4 кг мускули.
Крайния резултат е същия като в първия случай.
Разбира се, може и да се качат тия 3 кила мускули, за които си говорим, и чисто, без да се омазнява, но това наистина е най-трудния вариант.

28.05.10
14:46

Като знам от какво ‘’нещо’’ съм почнал, не съм убеден, че съм особено облагодетелстван откъм ген. Мисля, че при мене се получават нещата с качването без омазняване, защото не стоя като 90% от хората на кантара, пред огледалото и с метър в ръка, а следя развитието в тренировките и не губя време за глупости. Принуждавам тялото да хипертрофира, за да може да понесе растящият обем или интензивност на тренировката, кратките почивки между сериите и тн. Давам му и достатъчно храна, без да влизам в безумни калорийни излишъци. Редувам тренировки с нормална интензивност с по-тежки тренировки. Понякога, като днес, правя трен до пълно изтощение, с висок обем, направо изцеждам организма. Това дава тласък, поне при мен, когато не е редовна практика. Не съм се теглил и мерил, но от няколко дена тренирам и се храня с насоченост към хипертрофия (увеличих обема на треновете и коригирах малко храненето) и разликата си е очевидна. А самите упражнения са доста еднообразни - на лостовете кофички и набирания в различни системи, вкъщи - тяга, преден клек с дъмбели, прасец, няколко гимнастически упражнения за корем. С подходящ обем на тренировките и развиване на физически качества просто няма какво да стане, мускулът ще хипертрофира, ако му се дава нужната храна.

И впрочем - 1 кг чист мускул доста подобрява визията, така че не е нужно човек да качва много, за да изглежда по-добре. Това са си мои виждания, не знам дали съм прав, но имам известни наблюдения, които ме навеждат на тези заключения :)

28.05.10
16:16

казано от Voyager на 28.05.10, 14:46:

Като знам от какво ‘’нещо’’ съм почнал, не съм убеден, че съм особено облагодетелстван откъм ген. Мисля, че при мене се получават нещата с качването без омазняване, защото не стоя като 90% от хората на кантара, пред огледалото и с метър в ръка, а следя развитието в тренировките и не губя време за глупости. Принуждавам тялото да хипертрофира, за да може да понесе растящият обем или интензивност на тренировката, кратките почивки между сериите и тн. Давам му и достатъчно храна, без да влизам в безумни калорийни излишъци. Редувам тренировки с нормална интензивност с по-тежки тренировки. Понякога, като днес, правя трен до пълно изтощение, с висок обем, направо изцеждам организма. Това дава тласък, поне при мен, когато не е редовна практика. Не съм се теглил и мерил, но от няколко дена тренирам и се храня с насоченост към хипертрофия (увеличих обема на треновете и коригирах малко храненето) и разликата си е очевидна. А самите упражнения са доста еднообразни - на лостовете кофички и набирания в различни системи, вкъщи - тяга, преден клек с дъмбели, прасец, няколко гимнастически упражнения за корем. С подходящ обем на тренировките и развиване на физически качества просто няма какво да стане, мускулът ще хипертрофира, ако му се дава нужната храна.

И впрочем - 1 кг чист мускул доста подобрява визията, така че не е нужно човек да качва много, за да изглежда по-добре. Това са си мои виждания, не знам дали съм прав, но имам известни наблюдения, които ме навеждат на тези заключения :)

Voyager това на снимката вероятно си ти.Евала!Но имам един въпрос-не ти ли е неприятно да качваш чисто цяла година,т.е да спазваш режим цяла година,вместо да кажем примерно 8 месеца ядеш в Mc Donald’s/китайски ресторант,от време на време сладко,от време на време по малко биричка примерно,качваш едно 10 кила после лятото си ги стапяш(естествено си тренираш през цялото време)?

Мнението беше редактирано от plancer93 на 28.05.10 16:17.

28.05.10
17:36

Стига ми да изглеждам добре, слабо ме вълнува качването на кила, мерките и тн. Храната, която според моите разбирания е полезаната (ВМ-НВД, макар и рядко да съм на много ниски въглехидрати), е храната, която ми съвпада с кулинарните предпочитания. Доволно си ям мазно месо, сирена, маслини, масло и всякакви от рода. Не правя ударни количества, ям по усет и съм доволен. Абсолютен навик ми е. Затова, когато излизам, си позволявам ‘’лошите’’ храни като пици, алкохол, китайско и тн.

Смятам, че ключът е в това, да обикнеш здравословното хранене, да намериш вкусните за теб полезни храни и да превърнеш фитнес задължението в навик, за да не се налага да го мислиш и да се мъчиш. Кофти е животът ти да е суетене около това колко повторения да направиш и колко грама овес да си сипеш. Ето това е неприятното, а не целогодишното здравословно хранене :)

28.05.10
21:03

казано от plancer93 на 28.05.10, 16:16:

Voyager това на снимката вероятно си ти.Евала!Но имам един въпрос-не ти ли е неприятно да качваш чисто цяла година,т.е да спазваш режим цяла година,вместо да кажем примерно 8 месеца ядеш в Mc Donald’s/китайски ресторант,от време на време сладко,от време на време по малко биричка примерно,качваш едно 10 кила после лятото си ги стапяш(естествено си тренираш през цялото време)?

Нямаш оправдания да се храниш цяла година с боклуци, независимо дали качваш, чистиш или изобщо не тренираш.
Не е въпрос само до физика и външен вид, а и до здравето ти. Кофти храната си е кофти храна и не ти дава нищо.
Да, то пак може да пиеш бира, да хапнеш в Макдоналд, нещо сладко и т.н., но аз поне не виждам основателна причина човек да се освинва и да качи 10 излишни кила, които после да се мъчи да свали за лятото.
И да, аз съм го правил това, и нито е толкова приятно, нито се чисти толкова лесно, колкото пише по списанията и книгите.

29.05.10
07:21

казано от e_s_n на 28.05.10, 19:57:

казано от plancer93 на 28.05.10, 16:16:

Звучи като примамливо оправдание да ядеш каквото ти падне. И то 8 месеца.. боже опази. Надявам се че си го изпробвал върху теб, работи с твоята физика, и от 10/те качени килограма имаш поне ..2 кг мускул. Иначе 10 кила се качват спокойно и за 2 месеца през зимата, но в страшно много случаи просто не си струва освинването. Мускула е някъде във въображението :lol:.
Колко см си качил на ръката (ако си качил..),когато качи 10 кила, и колко ти останаха като свали шкембака (ако си го свалил..)?
Kойто има ген качва мускул с всякаква тренировка и не толкова изчислено хранене, до определено ниво.
Който качва лесно сланина може да е сигурен, че качва основно сланина при омазано хранене, каквото и да си мисли.

Мерил съм се само за последните 4 месеца и резултата беше-5 кила отгоре(3 мазнини,2 мускули-ходих да ми мерят мазнините).През останалото време се хранех и тренирах по същия начин,би трябвало да е имало и същия резултат.Метаболизмът ми е много бърз и трудно качвам.А иначе не обичам да се меря,предпочитам огледалото като начин за следене на “развитието”.Да кажем,че тоя месец започнах “почистването”като за начало само спрях сладкото и свалих за 3 седмици 1 кг.Ще ходя всеки месец да си измервам масата на мазнините.

Мнението беше редактирано от plancer93 на 29.05.10 07:21.

XE

29.05.10
08:46

Вдигай килограмите според мен :) Size does matter :)

24.06.10
10:56

Здравейте темата е доста актуална за мен. В момента опитвам точно показчване, но само на мускулна маса. Проблема при мен е, че съм доста слаб за ръста си( 186 см висок и съм 63 кг). Започнал съм нов хранителен режим, включващ овесени ядки, кисело мляко, месо, извара и сирена. Мисълта ми е дали е възможно да се качва само мускулна маса без излишни килограми. Четох коментарите преди моя и донякъде ми стана ясно,ч е си зависи от собствения ген на човек и от това дали е склонен да омазнява лесно. Не мога да преценя за себе си от кой тип съм, защото преди около 3 год имах мазно по мен( в областта на корема и бедрата), но това е било в период, в който повечето малки деца са такива. След това започнах фитнес и намалих храненето( от 83 станах 63) и сега ме е страх при евентуално ново засилване на храната( независимо от това, че е качествена) дали ще се стигне отново до омазняване. Тренировките са доста засилени, тежки са, пък и правя доста кардио ( коремни, тичам понякога, ще започна и велоаргометър да карам в нас), но все пак се притеснявам дали ще мога да кача само чист мускул.

ПИ

24.06.10
11:01

казано от Любослав на 24.06.10, 10:56:

Здравейте темата е доста актуална за мен. В момента опитвам точно показчване, но само на мускулна маса. Проблема при мен е, че съм доста слаб за ръста си( 186 см висок и съм 63 кг). Започнал съм нов хранителен режим, включващ овесени ядки, кисело мляко, месо, извара и сирена. Мисълта ми е дали е възможно да се качва само мускулна маса без излишни килограми. Четох коментарите преди моя и донякъде ми стана ясно,ч е си зависи от собствения ген на човек и от това дали е склонен да омазнява лесно. Не мога да преценя за себе си от кой тип съм, защото преди около 3 год имах мазно по мен( в областта на корема и бедрата), но това е било в период, в който повечето малки деца са такива. След това започнах фитнес и намалих храненето( от 83 станах 63) и сега ме е страх при евентуално ново засилване на храната( независимо от това, че е качествена) дали ще се стигне отново до омазняване. Тренировките са доста засилени, тежки са, пък и правя доста кардио ( коремни, тичам понякога, ще започна и велоаргометър да карам в нас), но все пак се притеснявам дали ще мога да кача само чист мускул.

Поглегни дневника на Julius. Благодарение на Петко К и Oranje май му проблясна нещо.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1