03.06.10
12:13
Здравейте. На 26 години съм, с 1 година и 2 месеца опит в залата. За този период съм тренирал основно за мускулна маса, като съм сменил вече 3 програми. Понеже имам доста излишни мазнини, искам да поизчистя доста от тях. За целта от 2 дни съм на НВД, като планът ми е ниско-въглехидратния режим на хранене да продължи 2 месеца. Вече си купих и фет-бърнър Файър + течен ел-карнитин на met-rx, протеин комплекс на PhD и немски витамини с минерали, като мисля да почна да ги пия след 10-тина дни. След като уточних хранителния режим и добавките въпросът ми е каква програма би била подходяща за целта, тъй като по сегашната тренирам вече около 6 месеца и искам да я смена. Значи прочетох доста мнения в този и други сайтове за боди билдинг и срещнах доста противоречиви мнения относно има ли нужда от програма за релеф или не и какви точно основни принципи трябва да се спазват. Според едни е важно само да се почива по-малко между серийте(30-45 сек.), според други основното е да се правят повече повторения (15) с по-лека тежест, трети пък препоръчват да се набляга основно върху изолиращите упражнения. Питах и хора в залата, в която тренирам там едно от момчетата ми каза, ако искам да пробвам следното: 1-вата и 2-рата серия на всяко упражнение по 20 повторения с леки килограми с малка почивка между серийте (30-45 сек), 3-тата серия качвам малко повече килограми и права 12 повторения, а на 4-тата серия слагам килограми, с които да направя 8 повторения, като почивката преди 4-тата серия е 1-1:30 мин., предвид по-тежките килограми. Ровейки се в нета се натъкнах и на програма, състояща се от суперсерии, трисетове и дропсерии, която представлява това:
Ден 1: Гърди и гръб
1)ТРИСЕТ
кросовър с макара 3-4 серии по 20 повторения
изтласкване от лег 3-4x15
изтласкване от полулег 3-4x15*
2) ТРИСЕТ
пуловър с дъмбел 3-4x20
пулдаун 3-4x15
гребане от седеж 3-4x15*
* - последната серия е сваляща (дропсерия).
Ден 2: Кардио тренировка и корем
40 минути кардио
упражнения за корем
Ден 3: Крака
1)ТРИСЕТ
легекстензии 3-4x20
лег преси 3-4x15
напади 3-4x15*
2) ТРИСЕТ
сгъване от лег за задна част на бедрото 3-4x15
мъртва тяга с прави крака 3-4x20
сгъване от седеж 3-4x15*
3) СМЕСЕНА СЕРИЯ
повдигане за прасци:
от седеж 3-4x15
от стоеж 3-4x15
* - последната серия е сваляща (дропсерия).
Ден 4: Кардио тренировка и корем
40 минути кардио
упражнения за корем
Ден 5: Рамене и ръце
1)ТРИСЕТ
стран. вдигане с дъмбел 3-4x15
изтласк. от седеж с дъмбели 3-4x15
гребане от стоеж 3-4x15*
2)СУПЕРСЕРИЯ
сгъване от стоеж 3-4x15
пресдаун за трицепс 3-4x15*
3)СУПЕРСЕРИЯ
кофички на лежанка 3-4x15
сгъване с дъмбели от седеж 3-4x15*
* - последната серия е сваляща (дропсерия)
Ден 6: Кардио тренировка и корем
40 минути кардио
упражнения за корем
Ден 7: Почивка
Впредвид необичайното трениране на гърди с гръб в един ден (въпреки, че са само по 3 упражнения), както и изморителния характер и забързания пулс на тренировката заради трисетовете и суперсерийте мисля, че е по-удачно да се прави кардио в нетренировъчен ден (примерно: понеделник, сряда и петък - силова тренировка; вторник, четвъртък и събота - 40 минути кардио+коремни преси).
Очаквам вашите мнения и препоръки , дали е подходяща тази програма, защото мен лично ме притеснява, че се тренират гръб и гърди в един ден, както и че 3 упражнения в седмицата за гърди и гръб ми се виждат доста малко. Ако тази програма не е подходяща поради изброените прични, режима на хранене или нещо друго, очаквам вашите предложения за друга, изпитана и ефективна програма за топене на мазнини. Поздрави
Темата беше редактирана от MartinGo на 03.06.10 13:17.
Не знам дали аз неправилно съм си задал въпроса или има някаква друга причина, но просто не мога да повярвам, че никой във форума не може да ми даде мнение, препоръка, съвет.....
Мнението беше редактирано от MartinGo на 04.06.10 10:55.
04.06.10
12:16
Ами темата ти е ПАК в така популярния спор има ли или няма тренировка за топене на мазнини и на хората вероятно не им се обяснява и не им се спори, а ти не искаш д ачуваш принципни съображения.
А тая тренировка не знам де от гуглето я сваляте, но имам впечатление че за два дена трети път я виждам, н ообяснена по различен начин....
Та, слушай.
Дали ще правиш 20-ки или десетки, с по голяма или по малка тежест.... Накрая като теглиш чертата разликата ще ти е 5 калории на тренировка. В полза на едната или другата тренировка.
Т.е. точният брой серии и повторения ти е последният фактор.
Факторите ги класирам така:
1. Диета. Разултатът може даже само с нея да постигнеш, без нищо друго, но в нея ако правиш пропуски, каквото и друго да правиш, тя може да го убие. Чстно казано според мен си прекалил малко с добавките, то при тея протеини, бърнъри и чудеса храненето ти става излишно и много залагаш на помощни средства, а диетата ти е под въпрос. От хубавата диета протеинът по принцип е за изхвърляне, без да говорим че все по малко остават фирмите на които да се доверим за съдържание, а им се доверявваме предимно защото никой още не им е платил изследвания в лаборатории.
2. Кардио. Според мен за човек с опит и стимуланти 3 дни кардио в седмицата ти е малко.
3. Тренировка. Точният брой серии и повторения НЯМА НЯКАКВО ОСЕЗАТЕЛНО ЗНАЧЕНИЕ, освен ако едната тренировка не е със същите килограми като другата, но няколкостотин повторение повече - тогава може да спечелиш стотина калории.
Следователно, прави каквото ти действа. Каквото усещаш добре.
За сваляне на мазнините може да допринесе само увеличената плътност на тренировката.
Означава: ТРЕНИРАЙ С ПО - МАЛКИ ПОЧИВКИ МЕЖДУ СЕРИИТЕ.
Това е. Считам коментарът за това дали 20 пъти с 50 кила или 10 със 70 гори повече калории за излишен.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 04.06.10 12:20.
В написаното от вас видях наистина полезни неща, които ще ми бъдат от полза занапред. Благодаря за изчерпателния отговор и насоките, и на двамата. Желая ви успех и късмет.
Мнението беше редактирано от MartinGo на 05.06.10 08:47.