24.01.10
12:03
Въпросът ми е може ли гребането с щанга да се замени ефективно от гребане с дъмбел, понеже унилатералното изпълнение го усещам в пъти по-добре. Варианта да се тренира на машина отпада, защото тренирам у дома.
При обикновеното гребане с дъмбел лактите са плътно до тялото. При гребането, което трябва да акцентира вършу широкия гръбен, лактите трябва да сочат навън, но колко? Предполагам не прекалено за да не работи задното рамо. Същото така предполагам, че трябва да се изпълни с повдигната облегалка на лежанката, а не от хоризонтал.
Ако някой го е правил, нека сподели опит. Аз не съм при железата си и в момента не мога много точно да преценя нещата, а само планирам да заместя гребането с лост.
Търсих из нета и намерих - http://www.5min.com/Video/How-to-do-a-Dumbbell-Row-23492264. Пичът го нарича T-grip dumbell row. Но при неговото изпълнение имам чувството, че участво повече задно рамо, отколкото гръб.
Темата беше редактирана от Стоянчо на 24.01.10 12:08.
Toзи wide вариант, според мен си е главно за задно рамо, поне за такова съм го правил... По-същество, това е един олекотен вариант на разтваряне с дъмбели под наклон. Просто дъмбелите не позволяват, движението да се извършва при по-малък наклон на тялото, ако се опиташ, главно ръцете ти ще го отнесат.
Не виждам никакъв проблем от замяната на гребането с щанга с гребане с дъмбели. И без да прибягваш до странни вариации на упражнението, ако не разчиташ основно на гребането, какво толкова? Е, ти си голямо момче и бързо ще стигнеш до проблема с големината на дъмбелите, ако не си стигнал вече. Когато греба с дъмбели, използвам обикновена лежанка. Всъщност, можеш дори и без лежанка да го правиш, стига да ти е удобно - с по-широк разкрач(като за напад) и лакът на коляното си, длан подпряна на трупа, можеш да гребеш. Не е от особено значение.
Стоянчо, според мен остави позицията на лакета непроменена, а вместо неутрален, успореден на тялото хват го направи полу-надхват - полу-неутрален. Обаче Не изкарвай навън лакета, колкот пича от клипчето, което си дал.
Нещо такова :
http://www.thesupplementblog.com/archives/single-arm-row.jpg
Мнението беше редактирано от Владимир на 24.01.10 14:19.
@Владимир 92 - и аз нещо такова го мислих. Вторник ще пробвам този начин на вдигане. Наистина искам да усетя мускулът да работи както при обикновеното гребане.
Ако имаш възможност го прави от лицев полулег, едновременно с два дъмбела. Аз съм много доволен от този начин.
Утре може да направя клип (ако не забравя), как да гребеш с дъмбели подобно на чукове, от лицев полулег + акцент върху горна/долна част.
Мнението беше редактирано от El padre на 24.01.10 19:34.
казано от Pandiz на 24.01.10, 19:33:
Утре може да направя клип (ако не забравя), как да гребеш с дъмбели подобно на чукове, от лицев полулег + акцент върху горна/долна част.
Не се занимавай, аз като го пробвам ще видя дали и къде товари. :)
Въпросът ми по-скоро бе дали някой го е използвал и дали ефективно замества лоста?
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 24.01.10 20:01.
С хвата който ти показах можеш да заместиш гребането с лост. Правя и двете упражнения :)
т.е. в крайна сметка по какъв начин е най- добре да се изпълнява за широкия гръбен мускул и по този начин за ширина на гръбната мускулатура (или бъркам, че може да се акцентира върху това с това упражнение)?
24.01.10
23:02
казано от Владимир92 на 24.01.10, 13:52:
Стоянчо, според мен остави позицията на лакета непроменена, а вместо неутрален, успореден на тялото хват го направи полу-надхват - полу-неутрален. Обаче Не изкарвай навън лакета, колкот пича от клипчето, което си дал.
Нещо такова :
http://www.thesupplementblog.com/archives/single-arm-row.jpg
Много точно ти го каза. Откъм ширина се съмнявам да ти помогне, там трябват набирания или съответно хоризонтален скрипец, а за широкия гръбен мускул ще ти помогне.
Извинявам се за спама!
Мнението беше редактирано от Desislava Stoyanova на 24.01.10 23:05.
казано от kozela91 на 24.01.10, 23:02:
казано от Владимир92 на 24.01.10, 13:52:
Нещо такова :
http://www.thesupplementblog.com/archives/single-arm-row.jpgМного точно ти го каза. Откъм ширина се съмнявам да ти помогне, там трябват набирания или съответно хоризонтален скрипец, а за широкия гръбен мускул ще ти помогне.
Извинявам се за спама!
Няма значение какво упражнение правиш за гръб, това дали акцентира повече на външната част (ширина) или на вътрешната (плътност) зависи само и единствено от положението на мишницата спряма торса и хвата, който използваш.
казано от Giovane на 24.01.10, 21:47:
т.е. в крайна сметка по какъв начин е най- добре да се изпълнява за широкия гръбен мускул и по този начин за ширина на гръбната мускулатура (или бъркам, че може да се акцентира върху това с това упражнение)?
Лягаш на обратна пейка за коремни преси, и имитираш гребане с щанга самоче с дъмбели, като хватът ти е полу-прониран, колкото дъмбелите да не се удрят в пейката.
п.п Лактите са извадени навън, но не перпендикулярно на тялото да не акцентираш върху задното рамо. Нещо такова по-простичко, ако това ти е тялото легнало в (40-50 градуса) лицев полулег |, а това са ти мишниците / \, от горе трябва да излгеждаш така, когато си повдигнал дъмбелите в положителната фаза на движението /|\ .
Мнението беше редактирано от El padre на 25.01.10 09:38.
казано от Pandiz на 25.01.10, 09:32:
ако това ти е тялото легнало в (40-50 градуса) лицев полулег |, а това са ти мишниците / \, от горе трябва да излгеждаш така, когато си повдигнал дъмбелите в положителната фаза на движението /|\ .
Евала за визуализирането! :)
Днес опитах движението, изключително доволен съм. Усещам го в пъти по-добре отколкото лоста!
Мерси на отзовалите се!
казано от Стоянчо на 25.01.10, 10:06:
ако това ти е тялото легнало в (40-50 градуса) лицев полулег |, а това са ти мишниците / \, от горе трябва да излгеждаш така, когато си повдигнал дъмбелите в положителната фаза на движението /|\ .
Днес опитах движението, изключително доволен съм. Усещам го в пъти по-добре отколкото лоста!
Мерси на отзовалите се!Благодаря! Трябва да се експериментира, и аз днес ще го правя вместо стандартните чукчета.
Мнението беше редактирано от El padre на 25.01.10 10:17.
25.01.10
10:43
казано от Pandiz на 25.01.10, 10:12:
казано от Стоянчо на 25.01.10, 10:06:
Мерси на отзовалите се!Благодаря! Трябва да се експериментира, и аз днес ще го правя вместо стандартните чукчета.
Я земи направи едно клипче. ;)
Впечатление след 2-ра тренировка, в която изпълнявам упражнението:
1.За разлика от гребането със щанга, много по-добре усещам как гърбът тегли тежестта!
2.Мускулната треска вече я усещам (12 часа след тренировката), а при гребането със щанга, ако въобще я усетя, тя е на следващата сутрин.
30.01.10
12:51
Това, че я усещаш със закъснение добър признак ли е?
казано от cecowe на 30.01.10, 12:51:
От ранната мускулна треска за себе си правя извода, че упражнението товари по-пълноценно конкретния мускул. Муск треска също може да бъде признак, че дадена муск група отдавна не е тренирана или е тренирана непълноценно. Втората хипотеза за себе си я изключвам.
30.01.10
17:29
казано от Стоянчо на 30.01.10, 13:14:
От ранната мускулна треска за себе си правя извода, че упражнението товари по-пълноценно конкретния мускул. Муск треска също може да бъде признак, че дадена муск група отдавна не е тренирана или е тренирана непълноценно. Втората хипотеза за себе си я изключвам.
Нямам на следващия ден след тренировката, а идва със закъснение на по-следващия. Конкретно това ме интересува. На какво се дължи и добър аспект от мускулното ми развитие ли е?
Идеи?
06.06.10
18:45
казано от cecowe на 30.01.10, 17:29:
казано от Стоянчо на 30.01.10, 13:14:
Нямам на следващия ден след тренировката, а идва със закъснение на по-следващия. Конкретно това ме интересува. На какво се дължи и добър аспект от мускулното ми развитие ли е?
Идеи?
Тези дни се канех да попитам точно това и аз.Не винаги,но понякога,например вчера усетих мускулна треска на рамената и трапеца,а ги бях тренирал в четвъртък.Моля някой ако знае нещо по въпроса да каже,наистина съм заинтересован! :)
Разбира се, случва се мускулната треска да се появи на по-следващия ден. Слувало се е да се засили на по-следващия (особено, ако ми е зле възстановяването). Понякога, ако се тренира 2 последователни дни, дадена МГ може да се натовари повече (бидейки синергист) и да се усети по-силно на 2-рия ден след тренирането й.
08.06.10
12:43
Ахам...Благодаря за отговора,а да разбирам ли че мускулна треска на 2-рия ден след тренировката на дадена мускулна група е поради недобро възтановяване :)