Пулс в покой

Прескочи до:

11.06.10
17:35

Нека да бъда честна: пускам тази тема, за да се изфукам. 42!
Хвърлям предизвикателството към трениращите кардио спортове или кросфитърите. Пулсът се мери или с измервателен уред (аз ползвах апарат за кръвно), или с пръст на някой кръвоносен съд и се броят ударите на сърцето за минута.

11.06.10
17:36

A колко трябва да е ?

11.06.10
17:52

Колкото по-нисък, толкова по-тренирано е сърцето и с редки удари изпомпва повече кръв ;)

11.06.10
17:57

А кръвното не ти ли е нисичко ?

Друго да питам, кога да се мери ? Сутрин след сън, късно вечер, след кардио ?

p.s. и все пак какви са стойностите за нисък, нормален и висок пулс.
За максимален формулата е ясна.

Направо ми събуди любопитството с тази тема :)

Мнението беше редактирано от emzo на 11.06.10 18:20.

последно като ми го мериха беше 37, та ги хвърлих в джаза докторите
сега не знам, но мисля че е малко по-високо :)

11.06.10
18:34

казано от Anelia на 11.06.10, 17:52:

Колкото по-нисък, толкова по-тренирано е сърцето и с редки удари изпомпва повече кръв ;)

А йогите защо тогава имат нисък пулс  :)

казано от emzo на 11.06.10, 17:57:

А кръвното не ти ли е нисичко ?

Друго да питам, кога да се мери ? Сутрин след сън, късно вечер, след кардио ?

p.s. и все пак какви са стойностите за нисък, нормален и висок пулс.
За максимален формулата е ясна.

Направо ми събуди любопитството с тази тема :)

От 60 до 100 са “нормалните” граници. Ако ти се чете търси в гугъл тахикардия и брадикардия.

Мнението беше редактирано от to4ka на 11.06.10 18:41.

11.06.10
19:04

Брех!
Моя е последно мерен 52 и си мислех, че съм машина, пък тука 42,37 .. евала, евала!

11.06.10
19:29

80-85
Не съм кросфитър, кардио - мне.

Колкото по-нисък, толкова по-добре? Това сигурно ли е?

11.06.10
19:37

Сам го измерих, няколко пъти. Средно около 70. Последното измерване показа 68 удара в минута. Не се погаждаме с това кардио. :(
Иначе нарочно мога да си го смъкна до 40-50. От 10 минути си играя само с това, да си меря пулса.

11.06.10
20:42

Ами около един удар в секунда, ако не бъркам, т.е., около 60 уд/мин. Преди 2 години на медицинско изследване го премериха 61 :)
Няма да приема предизвикателството обаче, защото под този пулс - само ако стана фен на аеробиката, което не го виждам как ще стане :lol:

11.06.10
21:07

Пулсът се мери се сутрин след сън обикновено, но аз и следобяд след 2 кафета като си го меря, пак същото. Полегнете, починете няколко минути и това е достатъчно за успокояване на пулса. Иначе нормалните стойности са към 70.

Знаете ли че:

- Колибрито живее само 5 месеца.

- Костенурката живее 177 години.

- Ключът е в тяхното сърце. Сърцето на колибрито бие с 600 удара в минута, а сърцето на костенурката бие с 6 удара в минута.

- Човешкото сърце бие средно 3 млрд. пъти на година.

- Всеки спестен сърдечен удар удължава живота, защото подобрява работата на сърцето.

Кръвното ми е ниско, но съм свикнала с такова от години и ми е добре.

11.06.10
21:37

Между другото тия апарати за кръвно са чист таш@к. За пулса не знам колко вярно  го мерят, но кръвното със сигурност не го мерят както трябва. Пък и какво значение има пулса и без това 2012г game over и всички почваме от първо ниво ....  :lol:

12.06.10
05:18

61 - станах преди 1 час

Снощи 1 час след кардиото беше 81

12.06.10
07:35

Моят пулс тази сутрин е 48 , пък не се имам нито за кои знае колко трениран, нито за нетрениран. Ако го измеря още 1-2 пъти съм сигурен, че и по- малко ще го докарам

Много спорен е тоя критерии за хвалба, Анелия.
Без да те стряскам, но в медицината на чак такова отклонение се вика брадиаритмия.
По принцип го водят не повод за радост, а заболяване.
Предразполага към проблеми с другите органи, задържане на кръв и съсиреци, хипоксия. ГОвори за намалена възбудимост на сърцето и синусовите му възли.
Не се приема за задължително злокачествено като например кръвно 200, но определено много бих се изумил някой лекар да те е похвалил. Опасността при нисък пулс е внезапно спиране. Определено си е вид аритмия.

Изпомпването на кръв не се мери така ,а по скоро мисля, систолично и диастолично и всъщност многото изпомпване на кръв е патологично, раздалечава границите на кръвното. Съвсем друга е “идеята” на спортния слаб пулс, но да видим... Аз лично даже и в положителния му вариант виждам минуси и ще ти ги опиша.

Това не е индикаторът за който го сочиш.
По принцип слаб пулс говори за слаб метаболизъм и слабо кръвоснабдяване.Означава, издържливост на слаби физически натоварвания, по  -сериозни, свързани с ускоряване на сърдечната дейност дори могат да са опасни. И определено не е критерии за големи спортни постижения, даже точно обратното.

Изключение правят спортове с голям аеробен капацитет, дишане. Например плуването. Тъй като там има съвместно въздействие на пулса с дълбоко дишане и спорт, забавянето на пусла рядко е патологично и наистина може да говори за добре трениран човек, с регулиран ои бавно дишане и издърржлив. Просто с по - малък кръвен ток си доставя кислород човека, Но това е заради увеличен хемоглобин и променен състав на кръвта ПОРАДИ ДИШАНЕТО, а не поради физическото напрежение. Между другото също не е признак на отличен метаболизъм, защото преносът на хранителни вещества не се променя много, само този на кислород.
Но колоезденето... Честно казано не е точно така натоварващ спорт и тоя критерии, поне при любителите , за ме не много съмнителен. Няма с какво нито натоварването, нито дишането там да е толквоа впечатлително.

И определено е повод по скоро за съмнение, отколкото за хвалба.
Не бързайте да си удължавате живота точно по тоя начин.

ПП. А знаеш ли, че костенурката:
- е влечуго;
- е студенокръвно;
- спи зимен сън;
- се храни няколко пъти в годината;
- и следователно ключът за дълголетието й не е сърцето, а чудовищно застиналият метаболизъм, който просто нищожно я амортизира. Тя половината време е във вцепенение, отделн ов нещо като сън... Ходи с 5 километра на година... Бърз пулс? Че защо й е?
  Характерен е такъв метаболизъм за доста студенокръвни дългият живот, крокодилите ядат веднъж годишно и макар че е месо, живеят по няколкостотин години, а мисля, че имат значително по бърз пулс от костенурката(в крайна сметка за разлика от нея сменят средата и имат нужда от известна температурна регулация). И па кя надживяват, с много, хем тя често е вегетарианец.
В крайна сметка ние не сме влечуги и ако целта е дълъг живот за сметка на влошено качество... Има начини.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 12.06.10 15:04.

Колкото по-нисък, толкова по-тренирано е сърцето...

Добрата кондиция не означава непременно нисък пулс в покой. Много по-важни параметри са максималния пулс и особено темпото, с което организмът увеличава пулса при дадено натоварване, след което нормализира пулса от максимален до стойността му в покой при прекратяване на натоварването. Казано с други думи - колкото по-бързо сваляш пулса след интензивно натоварване, толкова по-добра е физическата ти кондиция. Примерът с костенурката наистина не е много удачен (ДЗВЕР е уточнил защо, твърде голяма е разликата между метаболизма на човек и нейния).

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.06.10 18:48.

13.06.10
19:26

50 след ставане преди закуска в леглото

Колеги, още едно уточнение, след ставане не е време за мерене на нормален пулс. Тогава пулсът по принцип е по - бавен, минава време докато се стабилизира след сън, мерете го в активната част на деня.

14.06.10
10:44

Очаквах да се включат хора, занимаващи се с кардиоспортове. Знам, че за билдърите разни аеробики и колоезденета са шега работа, но няма проблем, всеки има право на живорт под слънцето или в залата...

казано от D3BEP на 12.06.10, 14:57:

И определено не е критерии за големи спортни постижения, даже точно обратното.

Защо ли мъжете, печелили многократно Тур дьо Франс са от хората с най-нисък пулс. Вероятно не са в добра форма или турът не е кой знае какво постижение :lol:
P.S. Лекарката ми наблюдава сърцето и тя също беше алармирана в началото, но после на кардиограмите каза, че всичко е наред и се дължи на тренировките.

14.06.10
11:17

казано от Кольо Пияндето на 12.06.10, 15:42:

Добрата кондиция не означава непременно нисък пулс в покой. Много по-важни параметри са максималния пулс и особено темпото, с което организмът увеличава пулса при дадено натоварване, след което нормализира пулса от максимален до стойността му в покой при прекратяване на натоварването. Казано с други думи - колкото по-бързо сваляш пулса след интензивно натоварване, толкова по-добра е физическата ти кондиция. Примерът с костенурката наистина не е много удачен (ДЗВЕР е уточнил защо, твърде голяма е разликата между метаболизма на човек и нейния).

Това е истината и според мен.

казано от Anelia на 14.06.10, 10:44:

Очаквах да се включат хора, занимаващи се с кардиоспортове. Знам, че за билдърите разни аеробики и колоезденета са шега работа, но няма проблем, всеки има право на живорт под слънцето или в залата...

казано от D3BEP на 12.06.10, 14:57:

И определено не е критерии за големи спортни постижения, даже точно обратното.

Защо ли мъжете, печелили многократно Тур дьо Франс са от хората с най-нисък пулс. Вероятно не са в добра форма или турът не е кой знае какво постижение :lol:
P.S. Лекарката ми наблюдава сърцето и тя също беше алармирана в началото, но после на кардиограмите каза, че всичко е наред и се дължи на тренировките.

Мога безпогрешно да ти го обясня, ама не съм убеден дали искаш да се разберем или да си докажеш нещо.
Тур дьо франс е популярен със зверския допинг.

Знаеш ли кой допинг най - много използват спортистите в тоя спорт?
Отговор: Кръвния допинг, вкл. еритропоетин. Всички го ползват по много, тея които не ги хващат, просто са го спрели навреме.
Ако разгледаш първият ми пост, ще намериш връзката. Да, при тях се получава по - бавен пулс без да са болни. От допинга. Дали е полезен.. Божа работа.

Дали са по - здрави дьо франсърите?
Кой от тях ще ми изтъкнеш като пример за дълголетие? Питам, щото ми ги разви като мъжете с най - бавен пулс, а бавният пулс като източник на столетници.
Аз за всеки един поемам ангажимента да ти изброя поне двама оттам.. безвъзвратни. Безвъзвратно повредени.
То кво д коментирам спорт в който състезател на 35 години се счита за стар като спорт за здраве и дълголетие, кажи ми ?

Между другото подобен ефект на забавяне според мен ще има при маунтин байкърите. Като ключовата дума там нема да е байк, а маунтин. Редкият и чист въздух в планината обогатява кръвта на хемоглобин. И ефектът е като кръвен допинг.

Всъщност писах ти го, защото ти имаш малко идеята да абсолютизираш спорни резултати от колоезденето. Знам че си спортистка, но знам също така че вече имаше теми, където колоезденето не беше на мястото си, например в екстеремните спортове, в горивата... Слагаш го къде ли не и всъщност ти се опитваш да демонстрираш някакво превъзходство, а дори и идея си нямаш какво спортуват повечето от нас тук. Хубаво, избрала си байк, не на фитнеса. Ами, нека си имаме уважението. Аз съм избрал 10 спорта, дето ми се виждат(пък и на други ще се видят) по - интересни от колелото, и? Да взема да ги изфукам! Да фърля по едно предизвикателство!
Убедена ли си че си по спортна натура, щото на повечето ни е малко акъла от фитнеса, току виж и на колоездене ти излязъл някой :) Хихи! С по - бърз пулс.
Ако правилно си тълкувам темата де, щото в последният ти пост пак се видя че и ти не си много уверена в хубостта на бавния пулс за всеки. Виждам ,ходила си на лекар, лекарката се е притеснила а накрая ти е изказала една измислена хипотеза за да не се занимава. Нали ти е ясно, че тя не кара байк и не е следила пулсовете на много спортисти? А че в кабинета й има велоергометър и всъщност би трябвало да се сети за това ако беше толкова подразбиращо се полезно? Явно НЕ Е!

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 14.06.10 12:28.

14.06.10
13:24

Съжалявам, че така сте изтълкували нещата. Не искам да демонстрирам превъзходство, не съм такъв човек. Със сигурност знам, че има мнооого хора над мен в спортна форма тук и само се радвам за това. Реших, че след като има тема в която се мерят постижения на мъртва тяга, или пък времена на кросфит комплексите, защо не и такава.

Ок, мир...
Нека има такава тема, аз нямам нищо против да има ,само казах принципно защо това не може да бъде универсален измерител.
Всъщност ако трябва да съм честен според мен верният измерител е по скор оброя вдишвания в минута. Оттам нататък и в кардиологията го има понятието “дихателна аритмия”, т.е. сърцето се нагажда. Лично аз повече капацитет бих дал на човек ,който умее да диша бавно и дълбоко, отколкото на някой с по - бърз или по - бавен пулс. Но дишането е ... трудно измеримо в покой.  Пулсът даже и от ръста зависи, от височината и прочие. ЖИрафът, животното с най - голямото пропорционално сърце има по - бърз пулс от човека. Ако следваме логиката, не би трябвало. И тича повече, и е по - издържлив, а следващият му огромен орган е белият дроб.

Забележката... Взимам си я обратно, само правя уточнението че по принцип не я правя само на база на една тема или на едно изказване. Но може и да съм останал с грешно впечатление.

Поздрави!

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 14.06.10 14:55.

14.06.10
16:10

Ми да, ДЗВЕР, сгрешил си....но това наистина не е предмет на разговор.
Прочетох цялата тема и мога само да кажа “евала” и на Анелия и на другите с нисък пулс....моя винаги го мерят около 90, най - малкото защото в момента на измерването се забързва доста. Даже имаше период, в който доста се бях притеснила....и сега, при кардио, пулсът ми скача на 160-180.

Активно трениращите с кардио спортове имат по - нисък пулс. Норамално е на трениран спортист от този тип пулсът да е около 50 или дори по-малко. Има връзка с амортизацията :)

Мнението беше редактирано от Инис на 14.06.10 16:12.

14.06.10
17:00

В смисъл, сърцето се амортизира по-бързо при по-висок пулс ли? Има точно определен брой удари и като ги свърши - спира?
По тази логика и мускулите се амортизират при тренировки. А ако сърцето работи с троен пулс (при натоварване) съответно се амортизира по-бързо? :) Ясно е, че нисък пулс може да се дължи на тренирано сърце, но ми се губи връзката нисък пулс - дълголетие - здраве.

14.06.10
17:35

Да, точно в този смисъл. Ето отговора на лекар, попадна ми преди време и сега го потърсих пак:

д-р Марчев, 5-та градска:

- Вярно ли е, че хората с ниско кръвно живеят по-дълго?

- Да. Кръвното и пулсът са нещо като оборотите на двигателя на колата. На колкото по-ниски обороти караш, толкова тя е по-маломощна, по-бавно набира, по-малко се изкачва, но животът на двигателя е по-дълъг. И обратното – на колкото по-високи обороти караш колата, толкова тя е по-мощна и бърза, но двигателят се разваля и се износва по-бързо. Същото е с хората. Обикновено дълголетниците имат нисък пулс и ниско кръвно.

И това е пак във връзка с теорията, че съцето има брой удари, които може да направи, а също и във връзка с количеството кислород, което поемаме при усилена физическа дейност...не можем без него, но той на практика ни състарява.

14.06.10
18:02

1 час след кардио - 89
Ако не забравя ще пиша преди да си легна.

14.06.10
18:34

казано от inis9 на 14.06.10, 17:35:

И това е пак във връзка с теорията, че съцето има брой удари, които може да направи, а също и във връзка с количеството кислород, което поемаме при усилена физическа дейност...не можем без него, но той на практика ни състарява.

Интересна теория ;) Тоест, за да направим нисък пулса, трябва да се скъсваме от кардио, да караме сърцето да работи с ускорен пулс доста време, за да може да се адаптира и в покой пулса да спадне. Или, в покой пестим някой и друг удар на сърцето, а по време на тренировка си ги наваксваме ;) Супер :lol:
А изказването на лекаря, дето сравнява човек с кола, няма да го коментирам. По тази логика ако не тренираме изобщо и се движим минимално, ще се амортизираме най-малко и ще живеем най-дълго.

14.06.10
19:03

Е, то изказването е метафорично и предназначено за широката публика, т.е. да бъде лесно разбрано от неспециалисти, като мен.
Времето, което някой би прекарал в тренировки на сърцето, с резултат намаляване на пулса в покой, би било по - добрият вариант в дългосрочен план. По - добър в сравнение с липсата на всякакви тренировки. Пък и не всичко е математика....
Отделно при спортистите (често срещано при колоездачи), сърцето хипертрофира (”спортна” брадикардия) и в тази връзка се забавя и пулсът.

За да направим пулса нисък, най - вероятно трябва да не изпадаме в крайности и да тренираме и сърцето. :)

Мнението беше редактирано от Инис на 14.06.10 19:22.

Отново ви казвам ,че ниският пулс пр издраво сърце не е функция на голямото сърце и увеличеният му дебит - това са заболявания, а функция на ДИШАНЕТО.
Обаче както се и очакваше , захващаме абсурден измерител.
Кой колко е добре подготвен спортно се мери на спортната площадка.
Кой колко здравословно е тренирал... личи от състоянието му на стари години.

Абсурдни са такива измерители, като пулс. Може ли мъж 1,90 95 кила 35 години да има пулс колкото жена 1,55, 45 кила, 20 години колкото си ще кардио да прави? Въобще шибането на такъв измерител според мен говори по скоро за бъзик с кардиологията отколкото за това кой кой е.

Всъщност разликата с колата е почти 100%. Организмът се адаптира, превъзстановява и следващият път при същото натоварване се справя по - добре и е превъзстановен ако работи нормално. Колата, както и да я караш, се амортизира и работи все по - зле до края на живота си. Изведнъж сама да се чипоса е рядко явление.
Макар че двамата говорите за едно и също, а именно: че забавеният пулс от засилена кардиодейност е по - скоро индикатор със знак минус. Не знам дали е така, но определено не те вдига в класациите по спортно майсторство.

14.06.10
21:45

Добрата кондиция не означава непременно нисък пулс в покой.

Да, наистина забавеният пулс е израз на добра тренираност, но във всички случаи обаче, при силно изразена брадикардия /визирам под 40уд.мин/ спортистът трябва да бъде подложен на допълнително кардиологично изследване, за да се отстрани подозрението за същесвуващ сърдечен блок. Има и друго обаче, че при претренираност брадикардията може да се запази доста дълго време...

Така че, Анелия добре си постъпила като си отишла на лекар за допълнителните изследвания. Важното е, че всичко е наред и че ниският пулс, който държиш е в следствие на тренираност.

СА

15.06.10
10:58

Има един доста известен треньор по плуване, казва се Васко Маратонеца. Прякора му идва от това, че преди е плувал огромни, наистина огромни разстояния.
Не знам защо, но отишъл на доктор и когато му измерили пулса, апарата или каквото са използвали отчело 26 удара/минута.Докторът му казал, че ако спре да плува няма да живее много дълго. Човекът е на ~80 години и е в блестящо здраве!

03.08.10
11:39

Интересна тема!

По принцип винаги съм мислила, че при ниско кръвно се наблюдава ускорен пулс и с това съм си обяснявала моя такъв - ама ей го на - изключения колкото искаш.

Преди години пулсът ми в покой средно беше 75. Сега е 65 - отдавам го на по-честите тренировки.
При кардио (особено след първите няколко минути на адаптация - при тичане например) ми е 75-85, max 100.

03.08.10
15:15

80 леле. Е вярно, е че кардио не съм правил никога често. Ама друго ме притесни. 150 кръвно? Това наред ли е :Д Що толкова много, смисъл 96-7 кила съм, ама съм на 17 (това не знам дали значи, че трябва да ми е повече или по-малко)

08.03.11
13:00

Днес имах стойност 35! При това бях седнала и имаше и оживление около мен. Трябва да си го премеря на някое тихо местенце утре сутрин и да направя скрийншот.

казано от Anelia на 08.03.11, 13:00:

Днес имах стойност 35! При това бях седнала и имаше и оживление около мен. Трябва да си го премеря на някое тихо местенце утре сутрин и да направя скрийншот.

Сериозно не мога да го повярвам. 35 удара ми се струва все едно издиша...всъщност не съм се интересувал кое е нормално, здравословно и т.н. Трябва да проуча нещата, за да престана да се изумявам :D

Edit: Прочетох цялата тема. Изключително интересни мнения прочетох...зададох си въпроса: “Има ли някаква долна граница в цялат работа? Щом има стойности като 40, 35 и изумителното 26 за “маратонеца”...генетика ли е? тренировки ли са?”  Изключително странен е за мен факта, че сърцето може с 30 удара да изпомпа необходимото количество кръв....като преди време е изпомпвало това количество с 70 удара. Егати адаптацията, егати чудото...звучи малко “криво”, но сякаш колкото повече е трениран един човек, толкова повече ударите на сърцето му клонят към 0 (shake)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 08.03.11 14:10.

53 удара преди тренировка..
На тестове за максимално натоварване на сърдечно съдовата система имам 168 удара в минута,което сметнато по формулата за максимален допустим пулс e доста под максималния праг и ми дава самочуствие,че имам едно добре тренирано сърце :P

02.04.12
17:51

Казано с други думи - колкото по-бързо сваляш пулса след интензивно натоварване, толкова по-добра е физическата ти кондиция.

Изравям малко стара темичка, за да предложа тази статия в подкрепа на мнението на Кольо.
Освен добра кондиция, много интересно ми стана, че това е основна предпоставка за продължителността на живота. Изследването, на което са базирали този факт, е направено чрез наблюдение на 2400 души в период на 6 години.

Веднага казвам какво е положението при мен!В нормално състояние пулса ми е около 60.Някой път малко по-ниско някой път малко по-високо.Това при ръст 1,75/75кг.Кардио не обичам да правя много,но все пак се старая да карам колело,да бягам и така :)

29.06.12
09:38

Здравейте. аз тренирам тютюно пушене от 15 години. Като не съм оставал без никотин в кръвта през този период когато съм бил в будно състояние. 

Пулсът ми през този период беше:

след сън - 72
будно състояние - от 85 до 90
Активна дейност спорт– работа или кардио - 100 - 125

След спиране  на цигарите:

след сън - 52
будно състояние - от 59 до 69
Активна дейност спорт– работа или кардио - 80- 90

Кръвното ми се запази същото а при тежко натоварване не се задъхвам .

Не станах по як от тази тренировка  но добих издръжливост на продължителни кардио натоварвания... тоест
- Кръвта ми поради натоварването и с никотин и с СО е увеличила Хемоглобина и други параметри да поеме товара и да успява да храни с кислород организма.
А сърцето е работило на бързи обороти дълги години дори в покои което идва като тренировка.
Има и други предимства но не са за тази тема.

29.06.12
22:37

Абе как имате време да си мерите пулса след ставане, че и да е такъв нисък?
Аз като се събудя имам неколкосекунден максимален спринт до тоалетната заради цялата вода дето съм я пила в просъница, че пулсът ми сигурно удря тавана 1.от бързане и 2.от уплах, че ще се подмокря по пътя, ако не съм достатчно бърза (или тоалетната е заета)  :D :D :D

А за кръвното...обикновено ми е 90/60. Обаче един път ходихме до Търново да даваме кръв за една колежка - тъкмо спирам и гледам как едно ченге пише акт на колега, че спрял неправилно (пред кръвния център). После влизам да давам кръв и доктора вика “баа, в това състояние не мога да ти взема кръв”. Щоооо - питам аз. “Ами кръвното ти е 160/100”. Паднах в оркестъра. Дотогава не бях вярвала, че когато човек се ядоса му се вдига кръвното, защото не съм имала симптоми (световъртеж, прилошаване, шум у шите...) когато беснея...

Мнението беше редактирано от Smile на 29.06.12 22:41.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1