Тренировка за маса, сила и релеф

15.06.10
10:43

Здравейте,
Опитвам се да си изясня някои работи относно това какво определя една програма като програма за маса, сила или релеф. Това което знам е доста елементарно и не вярвам да е цялата истина по въпроса- програмата за маса е по-малко повторения с повече килограми, тази за оформяне обратно - повече повторения с по-малко килограми. Също така съм чувал че при натрупване на маса е добре да се правят предимно упражнения с дъмбли и щанга, а при оформянето се работи повече на машини. Ако някой може да посочи примерни програми с маалко обяснения например- избора на упражнения, подредба в прогрмата, комбинация на мускулните групи в един ден.
Другото, което ме интересува - бях прочел някъде, че е добре да имаш периоди за натрупване на маса и периоди за релеф. Как се определя колко дълъг да е един такъв период, кога е подходящо да се започне например период за релеф( предполагам, че отоговорът ще е през лятото, но все пак:)), какво трябва да се вземе в предвид при избора на съответната програма. Хм, май прекалих малко с въпросите, но се стремя да си създам малко фитнес култура, четох от доста източници, но ми се искаше да получа синтезирана информация на едно място по въпросите, които ме интересуват. Благодаря предварително

АН

15.06.10
10:58

Аз под релеф разбирам ниско ниво на подкожните мазнини. А що се отнася до тренировка за релеф или маса, такъв филм няма.
Принципно упражненията не са толкова важни, колкото храненето ти.

Мнението беше редактирано от Анонимен на 15.06.10 10:59.

15.06.10
16:30

казано от cecowe на 15.06.10, 10:58:

Аз под релеф разбирам ниско ниво на подкожните мазнини. А що се отнася до тренировка за релеф или маса, такъв филм няма.

x2(истината която хората не искат да разберат)

казано от cecowe на 15.06.10, 10:58:

не сам съгласен с теб. ако беше така защо в състезателният период се правят по 12-15 повторения че и повече ? :) ако беше както казваш ти постоянно щяха да си се правят 5-8 повторения когато мускулната хипертрофия е най-силна и нямаше да е нужно да се правят по толкова много повторения.

а що се отнася до разликата тя е че при тренировките за маса (мускулна хипертрофия) се правят по малко повторения5-8,докато при състезателния период(като се чисти) се правят повече машини и по малко свободни тежести и също така повтореният асе увеличават за да се получава по-добра сепарация на мускула

15.06.10
21:18

казано от Генади Симеонов на 15.06.10, 21:15:

не сам съгласен с теб. ако беше така защо в състезателният период се правят по 12-15 повторения че и повече ? :)

Ами, аз не знам защо, би ли обяснил? ;)

казано от Петко К на 15.06.10, 21:18:

казано от Генади Симеонов на 15.06.10, 21:15:

не сам съгласен с теб. ако беше така защо в състезателният период се правят по 12-15 повторения че и повече ? :)

Ами, аз не знам защо, би ли обяснил? ;)

Основният период е най-продължителният етап,целта която се преследва при него е стремеж за увеличаване на мускулната маса при ограничено влошаване на адипозо-мускулното равновесие и всичко тованасочено преди всичко към развитие и увеличаване на относително най0слабо развитите мускулни групи.Принципите и методите които се използват при този метод насочват тренировката да се извършва в серии до отказ със 80-85% от максимума-кам 5-8 повторения в серия за горната част на тялото и 10-15 повторения за долната част.5-12 повторения се извършват горе долу за 15-20секунди(в анаеробен-алактатен режим).Докато през състезателния  период се акцентира върху (качествения принцип),който се реализира най добре чрез-супер серии,комбианции,тройни серии ,гигантск исерии.като заради  малките почивки между сериите и произтичащата от това голяма плътност ,която спомага за постигането на сепарация и васкуларизация на мускулатурата

п.п тва НСА ми взе здравето :D:D

Мнението беше редактирано от Генади Симеонов на 15.06.10 21:34.

15.06.10
21:36

Да, чел съм го това, даже и книгата имам. Някъде от преди 15 години.

казано от Петко К на 15.06.10, 21:36:

Да, чел съм го това, даже и книгата имам. Някъде от преди 15 години.

ти си я чел а аз трябваше да я знам на изуст ... :(

15.06.10
21:47

То не е голям проблем това.
Освен нея съм прочел и някои други и там някои хора са на друго мнение относно тренировките за релеф.

би ли ги казал книгите също така малко извън темата е ако знаеш някоя хубава книга дето да описва при кои болести какво е хубаво да се взима,(като билки,витамини и минерали имам в предвид)какви хранителни режими и тренировъчни процеси да се извършват че имах една от нз колко страници беше кам 1000 ама  я изгубих...

17.06.10
15:08

Ще бъда благодарен ако някой, който е наясно с нещата ми ги поразясни малко. Искам да знам, по- какво се различават типовете програми и по-какъв начин влияят определените упражнения, серии и повторения. Въобще как трябва да се структурира една програма взависимост от целите на трениращия

19.06.10
16:17

казано от Генади Симеонов на 15.06.10, 21:34:

п.п тва НСА ми взе здравето :D:D

Тепърва ще почне да ти го взима...имай търпение :D

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1