Гребане с дъмбел и "мечка"

14.06.10
21:27

Въпроса ми е до каква степен двете упражнения се препокриват като мускули, които се натоварват и разумно ли е да се включват в една тренировка?

14.06.10
22:01

Припокриват се. Може да не е на 100%, но се покриват. Дет се вика има значение дали правиш на хоризонтален скрипец или с тесен хват Т-щанга - все е тип мечка, но ъгълът може да удари по различен начин мускулите. Лично аз не ги изпълнявам никога в 1 тренировка.

15.06.10
09:09

За да не пускам нова тема, ще изполвам тази. Една от целите ми във фитнеса е по-здрав и оформен гръб. За това го тренирам 2 пъти в седмицата- понеделник и четвъртък, освен това ходя 3-4 пъти в седмицата на лостове, въпроса ми е дали има опасност от претрениране и дали програмата ми е подходяща като цяло, приемам препоръки защото не съм много наясно дали броя серии/повторения е подходящ за моите цели като цяло се стремя да вложа максимални усилия в 3 серии като покачвам килограмите на всяка серия(попорочетох из сайта, че не е необходимо да се тренира със 100% от тежестта която може да вдигнеш, а с около 80%). Стажа ми е малък около 4-5 месеца.
Понеделник-
1. Придърпване на вертикален скрипец -3х8-10
2. Придърпване на хоризонтален скрипец- 3х8-10
3. Гребане с дъмбел- 3х8-10

Четвъртък
1. Мъртва тяга-3х8
2. Хиперекстензии-2х10
3. Гребане с щанга-3х8-10
4. Мечка-3х8

Програма за лостовете

1. Набирания с широк хват 4-5 серии х 5-6 повторения(само толкова мога:))
2. Набирания с зад врат 2 серии х 4-5 повторения (между другото имам болки в плешките и рамото от тези набирания :S)
3. Набирания с тесен подхват 2-3 серии х 4-5 повторения

Имаш два начина да разбереш: да повярваш, че 5-6 тренировки седмично са много за гърба, или да изпробваш върху себе си според ефекта (по-скоро - липсата на ефект).

15.06.10
10:30

казано от Oranje на 15.06.10, 09:18:

Имаш два начина да разбереш: да повярваш, че 5-6 тренировки седмично са много за гърба, или да изпробваш върху себе си според ефекта (по-скоро - липсата на ефект).

Ами добре тогава кое би ми препоръчал ти да махна? Програмта за четвъртък ми харесва защото има тяга, а аз тъкмо успях да напредна малко на нея и до колкото знам е базово упражнение. Тренировките на лостовете също ги усещам ефективни- на края гърба се напомва наистина добре...

казано от bhang1 на 15.06.10, 10:30:

Ами добре тогава кое би ми препоръчал ти да махна? Програмта за четвъртък ми харесва защото има тяга, а аз тъкмо успях да напредна малко на нея и до колкото знам е базово упражнение. Тренировките на лостовете също ги усещам ефективни- на края гърба се напомва наистина добре...

Гледам искаш да научиш повече за фитнеса, дори си отворил друга тема с подбрани добре зададени въпроси. Това е похвално. И е чудесен повод да разбереш дали връзката помпане-растеж е правопропорционална.

15.06.10
10:57

казано от Oranje на 15.06.10, 10:55:

казано от bhang1 на 15.06.10, 10:30:

Гледам искаш да научиш повече за фитнеса, дори си отворил друга тема с подбрани добре зададени въпроси. Това е похвално. И е чудесен повод да разбереш дали връзката помпане-растеж е правопропорционална.

Сега ако получа и отговори ще е много добре :)

Отговорите няма да ти харесат, няма и да ги използваш, така че ти ги спестих. Но ето: със стаж 4-5 месеца са ти достатъчни 2 или 3 упражнения, които да правиш и в трите тренировки за седмицата. Ако все пак решиш да тренираш цялото тяло, ето ти критерия:
-дърпащо вертикално (от рода на набиранията)
-дърпащо хоризонтално (от рода на гребането)
-разновидност на тягата (това вече зависи от избора ти на упражнения за бедрата).

17.06.10
15:16

казано от Oranje на 15.06.10, 11:03:

Отговорите няма да ти харесат, няма и да ги използваш, така че ти ги спестих. Но ето: със стаж 4-5 месеца са ти достатъчни 2 или 3 упражнения, които да правиш и в трите тренировки за седмицата. Ако все пак решиш да тренираш цялото тяло, ето ти критерия:
-дърпащо вертикално (от рода на набиранията)
-дърпащо хоризонтално (от рода на гребането)
-разновидност на тягата (това вече зависи от избора ти на упражнения за бедрата).

Мерси за съвета, имам и още един въпрос когато каза, че мускулния растеж не е пропорционален на напомпването това означаваше ли че трябва да правя с тежест около 70-80% от максимума и то не до отказ? Това се опитвам да разбера в момента кой метод трябва да следва човек като мен стремящ се към натрупване на ММ(70кг съм между другото) , казано по-простому- трябва ли да тренирам тежко и и до отказ, за да предизвикам т.н. “хипертрофия” или да тренирам с средна тежест не до отказ за да мога да давам повече време на мускула за възстановяване? Честно казано това ме мъчи от доста време, защото се опитвам да направя тренировките ми максимално ефективни...

17.06.10
16:37

Не е удачно да сса в една тренировка.

18.06.10
15:59

Аз ги правя и 2те + гребане с щанга + мъртва тяга + набирания и не ми се е отразило зле за ся напротив даже забелязвам растеж

18.06.10
16:32

Напомпването е нахлуване на кръв в мускулите. Кръвта в мускулите, обаче, няма нищо общо в растежа им, затова и да се напомпаш не означава, че растеш.

С твоите тренировки навярно ще претренираш и в крайна сметка пак ще ти порасне гърба, просто натрупаната маса няма да бъде в оптимално количество. Стажа ти в момента гарантира бърз растеж, което е предпоставка да се заблуждаваш, че това, което правиш е правилно, но след време, когато ти отмине периода на цялостен стрес върху тялото и започнеш да качваш по-бавно маса, ще разбереш, че не това, което правиш сега е най-доброто за теб, но трябва ли да се стига до там, че да откриваш топлата вода след като се прецакаш?

Стреми се просто да ядеш чисто, но достатъчно. И също така не са ти нужни твърде много тренировки. Две тренировки седмично са ти пре-пре достатъчни - един ден набирания в различни разновидности и друг ден разновидностите на гребанията. Тоест, както ти казаха, в единия ден тренирай гърба под един ъгъл, в другия ден - в друг. Но пак казвам, това е ако си мераклия. Винаги можеш да имаш една тренировка за гръб седмично с по 2-3 упражнения, или три тренировки за гръб седмично по едно упражнение и пак да напредваш достатъчно.

Колкото до сериите и повторенията - като за начало да пропуснем обясненията и просто прави 5х5. Ако са ти леки за набиранията - слагай тежест. Продължавай така и междувременно продължавай да четеш. След време ще ти се изяснят много неща.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 18.06.10 16:35.

18.06.10
20:16

Мммм защо не правиш веднъж в седмицата гръб и не редуваш упражненията ???
Аз например така правя.. никога за МГ нямам определени упражнения... като вляза в залата
иии си решавам какво ще правя за деня .. само знам, че трябва да направя съответна МГ :)
и честно да ти кажа наблюдавам по-голям ефект от колкото като тренирам по 1 и съща програма :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1