12.06.10
13:41
До колкото знам сьществуват 21 типа аминокиселини , от който 8 са незаменими . Дробчетата сьдьржат някой от тези 8 аминокиселини , и в сьщото време сьдьржат 20-тина г белтьк на 100 г , до колкото сьм чел в нета ... Та се питах удачно ли е от време на време да заместваме , да кажем пилешкото , с дробчета ? За сьрцата незнам дали сьдьржат някой от тези 8 амино , но знам че по данни от нета имат кьм 16 г белтьк на 100 г . Та се питах добре ли е да разнообразим храната си с такива вьтрешности ?
Сърцата и дроба са много по-качествена храна от което и да било пилешко.
Ако си от билдърите, които освен пилешко филе друго месо не докосват, е не само удачно, а направо задължително да замениш част от него със свински или телешки дроб/сърца. Пилешките и патешките също са опция за разнообразие.
Уговорката при консумацията на черен дроб е да не се използва ежедневно, главно поради високото съдържание на витамин А. 1-2 пъти седмично по 150-200 грама дроб е идеално.
Яж дроба с масло или заквасена сметана за пълноценно усвояване на витамините.
12.06.10
15:28
Аминокиселините в белтъчините са 20 броя, не знам за какви 21 типа говориш. Според биологичното си значение се делят на 2 типа (заменими и незаменими), а според химичната си природа - на 4 типа (в зависимост от свойствата на въглеводородния остатък). Дробчетата и сърцата съдържат пълен набор аминокиселини, но точно в какви количества и пропорции - това не съм проверявал. Не виждам никакъв проблем да разнообразяваш менюто си с тези продукти (приготвени по подходящ начин, разбира се).
Искам и да ти напомня, че “не” и “знам” са две отделни думи и се пишат отделно. Множественото число на думата “някоЙ” е “някоИ”.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.06.10 15:33.
Всичката химия с която тъпчат пилетата се натрупва в черния дроб, така че не са подходящи за ежедневна употреба. 2-3 пъти седмично е ок.
12.06.10
15:54
Хубав черен дроб и сърца са най-добрата храна за спортисти, това са и най-богатите храни на витамини и минерали.Въпроса е да са от качествен източник, тоест домашни животни.
Къде ‘’спала рибата’’ аз се чудя защо след като ги консумирам се чувствам первектно :)
Кажете как да си направя пилешките дробчета ,че има един плик във фризера ?
Нещо за ВМД ,благодаря .
Пилешки ям изключително рядко, на фурна по следния начин:
Размразяваш дробчетата, изплакваш и изсипваш в подходяща тава. Доливаш вода колкото да ги покрие и слагаш няколко резенчета масло (50 грама горе долу). Печеш във фурната на макс. След 30-тина минути може да добавиш задушен или просто нарязан лук, други зеленчуци или гъби, както и подправки на вкус. Оставяш ги още 10-15 минути във фурната, след което са готови.
Не би било проблем лукът и зеленчуците да се сложат още в началото, предполагам.
Друг вариант е на тиган, в масло.
Така ям свински дроб всяка седмица - запържвам леко в масло нарязания дроб, като обръщам парчетата, след това доливам малко вода и го оставям да поври десетина минути. Подправям с червен и черен пипер, босилек и сол. Опцията за лук и зеленчуци също е валидна, понякога добавям ситно нарязан бекон или свински врат и става перфектно.
Отдолу под темата има и 2 линка към рецепти в сайта.
Кажете как да си направя пилешките дробчета ,че има един плик във фризера ?
Нещо за ВМД ,благодаря .
Дробчетата , масло и бяло вино/вода . Слагаш ги в дълбок тиган и чакаш да изври виното и водата , след което ги забъркваш лекично да се запекат и си готов :) Слагаш малко копърче и си готов :-P
@Гошо мерси за идеята
@Ensiferum тези дни ще пробвам така както си обяснил пилешките дробчета и може да им добавя гъби (пачи крак) ,че има във фризе 2кг.
Предполагам е задаван следния въпрос но все пак да попитам:Кои дробчета са за предпочитане ?
1 въпрос.
Понеже не ям много месо, поради финансови причини, а пил. дробчета не са много скъпи. Въпросът ми е мога ли тях по-често да ги консумирам. По 500гр в началото на седмицата и 500гр в края (готово състояние). Притеснява ме това, че са орган все пак и имат наситени мазнини и да не ми покачат лошия холестерол, а от там и мазнини. Благодаря предварително :) :) :)
1 кг пилешки дробчета седмично може да дойде в повече - твърде много витамин А.
Наситените мазнини не представляват никакъв проблем и не водят до такъв с холестерола.
Проблем може да се окаже хипервитаминозата, както и добавките за мутантския растеж на пилетата.
Аз бих се придържал към свинския и телешкия дроб.
13.06.10
11:20
Аз ям повече от кило на седмица. Ял съм и по кило на ден. Не трябва да се консумират всеки ден.
13.06.10
12:43
Чувал съм от лекари, че честата консумация на карантия предразполага към образуване на камъни в бъбреците и жлъчката. Но 1 път седмично 150гр сърчица или дроб може и да е в границите на разумното. Най-добре се посъветвай с някой запознат и с негативното влияние на подобен тип храна.Казвам го това , защото до тук прочетох само за положителните страни :)
Ясно, мерси много. Мога ли да попитам тука. Какви са ви мненията за свинския език. Той е много вкусен, но до колкота знам има много мазнини.
Същото ли е като с пил.дропчета, ако се консумира много = хипервитаминоза.
Всъщност тези мазнини в животинските органи са полезни, нали (наситените) ?
Благодаря, предварително :)