29.06.10
11:04
Здравейте. Ходя на фитнес от около 4 месеца и общо взето в началото добре тръгнаха нещата. Първите 2-3 месеца качих около 4кг само с хранене и тренировки. Преди да почна да тренирам бях 62кг, сега съм 67, 178см. Последните 30тина дни обаче въобще не съм качил нищо. Имам няколко въпроса, свързани с броя на сериите, упражненията и повторенията, които правя.Искам да разбера, ако има някаква грешка, да я отстраня още сега, а не да губя още 2-3 месеца примерно напразно. В началото ходех 3-4 пъти на седмица, като в повечето случаи 2-3 пъти на фитнес и 1-2 пъти на лостове. Един ден тренирам, един ден почивам. В момента програмата, която сам съм си направил е и я изпълнявам от 1 месец е:
Първи ден: Гърди + Прасец
I - Избутване на дъмбели от наклонен лег 3х8-10
II - Повдигане на дъмбели от хоризонтален тилен лег 3х8-10
III - Повдигане на дъмбели от лег с обратен наклон / Флайс 3х8-10
IV - Кросоувър 3х10
Втори ден: Рамо + Бедра (крака в началото не правех, имам само 2 тренировки до сега, което ми казаха, че е грешка)
I - Повдигане на ръцете напред 3х10
II - Повдигане на дъмбели над главата или същото упр. на машина 3х10
III - Повдигане с френски лост отпред (сгъване на лактите) 3х10
IV - Същото упражнение, само че лостът е зад тялото 2х8
V - Разтваряне на пек-бек машина 2х8
I - Хакен-клек на машина 4х10
II - Лег преса - 4х10
III - Разгъване на машина 3х10
IV - Сгъване 3х10
Трети ден: Почивка
Четвърти ден: Трицепс + Бицепс
I - Изтласкване на щанга от лег с тесен хват 3х10
II - Френско разгъване 3х10
III - Едностранно трицепсово разгъване с дъмбел зад глава или с въжето на скрипеца 3х10
IV - Пак на скрипеца, само че с друг захват 3х10
I - Бицепсово сгъване с щанга 3x10
II - Бицепсово сгъване с крив лост 3х10
III - Бицепсово сгъване с дъмбели 3х10
IV - Кръстосано чуково сгъване с дъмбели 3х10
Шести ден: Гръб + Трапец (не винаги)
I - Придърпване на вертикален скрипец широк хват 4х10
II - Придърпване на вертикален скрипец с ръкохватка 3х10
III - Гребане на машина 3х10
IV - Придърпване на долен скрипец 3х8-9
Почти всичките упражения ги правя като всяка следваща серия е с повече тежести, освен някои, които са с дъмбели.
Седми ден: Почивка
Хранителният ми режим е:
9:00 - Овесени ядки с прясно мляко / макарони със сирене + 2 яйца
11:00 - Банан + ядки или корни
14:00 - Картофи/ориз + 100гр. пил. месо
15:30 - Тренировка
17:30 - 1-2 лъжици мед след тренировка и 20-30 мин. след това Ориз(вече мисля и грах да ям) + 3яйца и 4 белтъка / понякога 150гр. месо
20:30 - Боб/Леща/Грах/Картофи + 100-150гр. месо
23:00 - 200гр. извара с кис. мляко
След около 2-3 седмици мисля да взема протеин, който да го пия в тренировъчни дни сутрин и след тренировка, а в нетренировъчни само сутрин.И това е общо взето, ако се сетя нещо ще го добавя.
Мерси предварително.
Темата беше редактирана от chelsea55 на 29.06.10 11:31.
29.06.10
11:15
Тренираш като професионалист с няколко “Мр. Олимпия” зад гърба си и добавки колкотото годишния оборот на квартална аптека. Нормално е да се стигне до застой. От него няма да те извади и най-рекламираният протеин.
Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 29.06.10 11:15.
Какво трябва да значи това ? Пренатоварване или какво ? Би ли ми дал някакви конкретни съвети. :) Мерси.
29.06.10
11:27
Да, пренатоварване.
Най-добрият съвет - тренирай според тялото си. Ти нямаш физика на състезател на този етап, нали?
В такъв случай кое да намаля ? Тренировките, упражниенията или сериите ? На мене ми бяха казали по 12 серии на всяка група и аз по толко си правя. Целта ми е да кача малко по-бързо. Не се стремя да си запазя съвсем релефа, ами да увелича мускулната маса с 8-9кг до другото лято.
вместо гърди+прасец и рамо+бедра ги направи гърди и рамо & бедра и прасец .. по-добре е като се концентрира циркулацията на кръвта в една част на тялото по време на дадена тренировка
29.06.10
11:53
казано от chelsea55 на 29.06.10, 11:47:
В такъв случай кое да намаля ? Тренировките, упражниенията или сериите ? На мене ми бяха казали по 12 серии на всяка група и аз по толко си правя. Целта ми е да кача малко по-бързо. Не се стремя да си запазя съвсем релефа, ами да увелича мускулната маса с 8-9кг до другото лято.
И трите намали :)
Добре примерно ако правя на тренировка две различни групи по 3 упражения(всяко по 3 серии) ще се натоваря ли достатъчно ? Щото ми се вижда супер малко. И освен това друго нещо трябва ли да променя. Вече ще ходя по 3 пъти на седмица.
01.07.10
09:21
Според стажа ти мисля,че ще е достатъчно 2-3 упражнения за голяма мускулна група и 1-2 упражнения за малка и не бягай от базовите упражнения :) Нещо от сорта на:
Гърди: Лег - 4х8-10;Полулег - 3х8-10;Флайс - 3Х8-10
Гръб: Набирания - 3,4х10-12;Мъртва тяга - 4х10;Гребане - 3х10
Крака:Клекове - 4х12-15;Бедрени разгъвания - 3Х10;Напади - 3Х16
Рамене:РАменни преси 3х8-10;Раменно разгъване 3х8-10
Бицепс:Сгъване с щанга 3х8-10;Сгъване на дъмбели от наклон 3х8-10
Трицепс:Лег тесен хват 3х10;Френска преса с дъмбел или щанга 3х8-10
Надявам се Oranje да критикува,защото именно той най ги чатка програмите.
Мнението беше редактирано от Denis22 на 01.07.10 09:31.
По-скоро се насочи към програма за начинаещи с малко опит - примерно 2 дневен сплит.
Ако е 4 дни повтаряш по два пъти, ако е 3 дни сменяш през тренировка.
Примерно:
1. крака, гръб, корем
2. гърди, рамо, трицепс, бицепс
или
1. крака, рамо, трицепс, корем
2. гърди, гръб, бицепс
крака и гръб по 4 упражнения
гърди 3
рамо 2
трицепс 2
бицепс 1
гледай да имаш основните базови упражнения - клек, тяга, лег, набирания, кофи
Мнението беше редактирано от velislavs на 01.07.10 11:48.
Мерси за насоките, които ми дадохте, но искам да попитам, дали ако ползвам програма за малко по-напреднали ще има по-голям резултат. Примерно:
1.крака + гърди
2. гръб + трапец /предно рамо
3. трицепс + бицепс + задно рамо
02.07.10
00:23
Точно в това е идеята. Програмите за начинаещи са най-подходящи именно за начинаещите, а тези за напреднали - за напредналите. Искаш да качиш 8-9 килограма до другото лято. Това е цяла година. Ако спазваш правилния режим на хранене и съответната програма според стажа ти, можеш да качиш и повече килограми от тези, които си си поставил за цел :)
Мнението беше редактирано от vlado_89:P на 02.07.10 00:24.
Просто ти е рано за сплит тренировки. Какъвто и вариант да избереш той трудно ще ти реши проблема. Създай си тренировъчен план с базови упражнения за цяло тяло. Харесай си 8-10 базови упражнения и ги прави 2-3 пъти седмично. Или, нещото което няма да сбъркаш ако опиташ е 5x5. Във форума има доста изписано по тази тема и мисля, че може да те извади от застоя. Относно храненето ядеш като за световно и нямаш нужда от каквито и да е било добавки.
За четири месеца стаж не знам за трапеца дали трябва да го тренираш.Ето най-добрата комбинация според мен.
Понеделник:Гръб+трицепс
Сряда:Гърди+бицепс
Петък:Рамо,крака и корем
Не прави по много серии и повторения да не се претовариш, а недай си боже да се контузиш.За гърдите комбинирай лежанка, полег с дъмбели и флайс,като гледаш да усещаш тежестите а не само да правиш и да се потиш.Успех
Мнението беше редактирано от Нежния на 02.07.10 20:08.