Тренировка за гръб

08.07.10
16:54

Здравейте! Искам да ми препоръчате някои упражнения за гръб, натоварващи предимно “перките”.
За сега правя следните упражнения:
http://www.bb-team.org/exercise/1158/
http://www.bb-team.org/exercise/1188/#axzz0t6sjZlyw (пред и зад врат)
http://www.bb-team.org/exercise/1189/#axzz0t6t3UKx7
http://www.bb-team.org/exercise/1201/#axzz0t6tKoleb
всяко 3 серии по 8 повторения;
Тренирам от няколко месеца, 16г. 182см 61кг.От килограмите ми си личи,че целя покачването им :)
Ако някой се заеме да погледне и да даде някое съветче, ще съм му благодарен!

08.07.10
20:07

набирания с широк хват ?

08.07.10
21:32

Всякакви набирания.

08.07.10
22:45

Опитвам набирания с широк хват ама ми е трудно още, че да си правя серия пък и усещам напрежение в рамото :(

09.07.10
09:37

Гребане с дъмбел.Долен скрипец.Набирания широк хват.Горен скрипец с широк хват.

12.07.10
08:06

Перки ще натовариш с:
1.набирания с широк хват
2.гребане с лост
3.гребане с дъмбел, но с лакът, който се изнася встрани от тялото, а не стандартното гребане с лакът до тялото, т.е. все 1 гребеш с лост, ама с 1 ръка 4.пулдаун, прав с изпънати ръце.

13.07.10
08:57

Благодаря за отделеното време :) само да попитам за 3тото упражнение: дъмбела  има ли значение на къде ще сочи ( дали ще е успореден на тялото или перпендикулярен .. дано ме разбра ;d )

13.07.10
11:23

казано от Geshh` на 13.07.10, 08:57:

Благодаря за отделеното време :) само да попитам за 3тото упражнение: дъмбела  има ли значение на къде ще сочи ( дали ще е успореден на тялото или перпендикулярен .. дано ме разбра ;d )

Ако говорим за гребане, което акцентира върху средата на гърба, дъмбелът е успореден на лежанката (ако ползваш такава). Ако акцентът е върху широкия гръбен, дъмбелът е перпендикулярен на лежанката.

13.07.10
19:23

Противно на общото мнение в темата, широкия хват не значи широк гръб. Тесния хват в много по-голяма степен натоварва широкия гръбен мускул (може да питате Дориан). Изнасянето на лактите настрани от тялото моментално премества акцента върху мускулите от средната част на гърба - трапецовиден и по-точно неговата средна част и ромбовидния мускул. Според мен упражнения като набирания с тесен подхват, пулдаун с тесен подхват на ширината на раменете, гребане с дъмбел, при което лакътя минава да тялото (обикновеното гребане с дъмбел), удрят широкия гръбен мускул в много по-голяма степен, което не означава, че трябва да се ограничиш в тренировка само на широкия гръбен мускул, защото красивия гръб е балансирано развития, тъй като гърба не е само широк гръбен мускул. В противен случай няма да излезеш по-далеч от образа на едновремешния тийнейджър гимнастик по бял потник с що годе широк, но плосък гръб.
С уважение. ;)

13.07.10
19:28

определено трябва да се правят набирания с тесен подхват за плътност на гърба и някое упражнение за задно рамо преди трапеца ;)

DE

13.07.10
19:58

Набирателните упражнения са за широчина така че наблегни на тях ;) Ама ти си начинаещ предполагам щом все още не можеш да се набираш... Не бързай да наблягаш на МГ постепенно ще стане.

Да пробва тесен подхват и раменен надхват, при по-тесния хват амплитудата е по-голяма.

13.07.10
21:23

Според мен,набиранията с широк хват влияят по-скоро върху вътрешната част на гърба,но в същото време разтягат и разширяват раменете,което прави горната част на гърба да изглежда по-широка.А иначе,поне лично при мен,набиранията с раменен и леко по-широк подхват/надхват удрят по-добре самите перки.

Мнението беше редактирано от vortex на 13.07.10 21:27.

14.07.10
06:59

Тесен неутрален хват най-много го усещам в перките ;)

14.07.10
08:55

казано от Камен Илиев на 13.07.10, 19:23:

лакътя минава да тялото (обикновеното гребане с дъмбел), удрят широкия гръбен мускул в много по-голяма степен

С уважение и от мен, но не си прав. Направи си сам експеримент - в тренировката ти за гръб направи само обикновено гребане с дъмбел (лакти плътно до тялото, ако може да минават и над гърба в горно положене) + мечка. Не прави набирания, не прави пулдаун. Прави ги в 4-5 тежки серии с 8-ци, без пирамида.
Другата седмица прави само гребания с щанга с широк хват + ако искаш набирания с широк хват. Но за да се убедиш, че щанга с широк хват акцентира на широкия гръбен, може да не правиш набирания, а 6 тежки серии гребане.
По мускулната треска на другия ден ще видиш кое къде акцентира.

14.07.10
14:54

Сигурно тогава имаме различна представа къде е широкия гръбен мускул. хахахахахахахахахаха. Кой прав, кой крив не ме интересува. Няма да споря с никого, та дори това да е самия бай Рони. Както казах и преди имах колега, който тренираше крака и му се помпеха предмишниците, така че подобни спорове са безпочвени, особено ако говорим за тренировка на една и съща мускулна група с различни упражнения. Освен това самата концентрация по време на упражнението може да промени коренно натоварването и неговата локализация. (мога набирайки се да натоварвам бицепсите, на които на другия ден ще имам мускулна треска и никаква на гърба, и в друг случай със същото набиране да натоваря по такъв начин гърба, че на другия ден да чуваствам мускулна треска само в него и никаква на бицепсите - така че когато виждаме, че всичко е субективно по отношение на едно и също упражнение, изпълнявано от един и същи човек, тогава какво да говорим за различни хора.) Гребането с широк хват не ми натоварва в такава степен широкия гръбен мускул, както гребането с дъмбел и мечката. Да тренира кой както иска - при мен резултатът е такъв. Има си и книги с направени електромиографски изследвания за всяко упражнение и всеки мускул, в които упражненията са подредени в ранглисти, които отразяват ефективността на натоварване на всеки мускул с дадено упражнение, изразено в микроволта. Там също е доказано и опитно поддържаното от мен становище.
Момчето може да опита и двата вида упражнения и по мускулната треска на другия ден да си реши само кое какво натоварва.

14.07.10
14:57

казано от Камен Илиев на 14.07.10, 14:54:

Сигурно тогава имаме различна представа къде е широкия гръбен мускул. хахахахахахахахахаха.

Да, може и да бъркам ;)
П.П. приятелят ти е стискал лоста излишно много при сериите за клек ;)

14.07.10
16:03

казано от Стоянчо на 14.07.10, 14:57:

казано от Камен Илиев на 14.07.10, 14:54:

Сигурно тогава имаме различна представа къде е широкия гръбен мускул. хахахахахахахахахаха.

Да, може и да бъркам ;)
П.П. приятелят ти е стискал лоста излишно много при сериите за клек ;)

ХАаахахахах - е това ме разби човек.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1