Програма за начинаещи?

02.04.05
13:22

Тренирам от около година и постигнах доста добри резултати. Заради това двама приятели решиха, че ще идват и те с мен в залата. Това добре, ама аз все още не се чувствам достатъчно подготвен, за да правя програма за някой друг - със себе си съм готов да екпериментирам и поемам известни рискове, но не и с някой друг. А момчетата разчитат на мен да ги “вкарам в час”. Може ли някой да ми помогне с идеи за програма?
И двамата образи са между 30 и 35 години. Единият е набит и с доста здрава конструкция, тренирал е малко в домашни условия, с наднормено тегло (да кажем 22-25% телесни мазнини така на око). Има възможност да тренира 3 пъти седмично и иска сплит-програма. Иска най-вече да отслабне, но не само това. Препоръчах му да раздели дните така:
1. Гърди+рамо
2. Почивка
3. Бицепс+трицепс
4. и 5. Почивка
6. Крака+гръб
7. Почивка
Въпросът е дали това е удачно разпределение и кои упражнения е добре да прави като начинаещ. Освен това му “добавих” и бокс (това го влече, не ще да върти велоаргометър или да тича на пътеката).

Второто момче е по-високо, но с тесни рамене и леки кости, много отпуснат и слаб физически, без наднормено тегло, но с висок процент мазнини. Може да идва в залата на неравномерни интервали, неизвестно колко често в седмицата. Освен това формата му е много лоша и затова реших, че е по-подходящо за него да прави обща програма, почти еднаква всеки път, поне докато не влезе във форма. Карам го да обикаля уредите, но не съм много сигурен в какъв точно ред и по колко упражнения и серии за всяка мускулна група е добре да прави. Целите му не са стриктно формулирани - засега се колебае между отслабване и общо заякване (укрепване). Върти велоаргуметър  след силовата тренировка.

Ще оценя всякакви съвети - даже ще предам на момчетата откъде идват, няма да си присвоя заслугите, обещавам!
:lol:  :wink:

02.04.05
17:17

ми начи за втория по 2 упр 3 серии на голяма мускулна група и по 1х3 за малка да ги раздели на 2 части да кажем гърди крака бицепс , гръб рамо трицепс и да ги редува да прави базови упр като за начало по добре да тренира за сила и маса за да качи тежестите пък после ще му мисли за релефа :)
за първия гърди бицепс, гръб трицепс , рамо крака не е ли по добре ?

02.04.05
17:51

[quote author=”^MaD^”]ми начи за втория по 2 упр 3 серии на голяма мускулна група и по 1х3 за малка да ги раздели на 2 части да кажем гърди крака бицепс , гръб рамо трицепс и да ги редува да прави базови упр като за начало по добре да тренира за сила и маса за да качи тежестите пък после ще му мисли за релефа :)
за първия гърди бицепс, гръб трицепс , рамо крака не е ли по добре ?

Благодаря за отговора! Това за разделянето на две на второто момче е много полезна идея.
За другото момче обаче май ще си остане така тренировката засега. Аз самият тренирам сплит на 4 дни :1.гърди+рамо, 2.бицепс+трицепс,3.гръб+рамо (разделено ми е на две рамото) и 4.крака, затова искам поне 2 от тренировките ни да са еднакви, за да мога по-лесно да му помагам. Иначе като гледам да си правя моите упражнения и в това време да се опитвам наглеждам някого какви ги върши, става малко хаос и страда и моята треноривка.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1