просто хвърлете едно око за помощ

30.07.10
18:32

Новак съм във форума, но това не пречи да питам :)

Аз тренирам само вкъщи и не ходя на фитнес, просто защото имам събрани средства за гладиатор, макар че в тази криза...(момче  съм на 15), а в момента съм само с 2 дъмбела.
Тренирам от 3 месеца и малко. първия месец си направих програма за “свикване на мускулите с натоварването”.. което включваше по 2-3 упражнения за големи мускулни групи и по 1-2 за малки.Правих тази програма 5-6 пъти в седмицата. След това спрях за 4-5 дена. Но май съм направил грешка, защото се прехвърлих директно на сплит програма (ако не се лъжа това беше за всеки мускул поотделно) и програмата ми е следната:
ден 1)гърди:
флайс  6-8 серии (8-12)
избутване от лег (на пода) 6-8 серии (15)
лицеви опори с разтворени ръце 3-4 серии (25-30)

ден 2)гръб:
Гребане с дъмбел - 10-12 серии (12-15)
набиране с широк хват - 4-6 серии (5-8)

ден 3)бицепс:
концентрирано сгъване - 4 серии (8-12)
чуково сгъване - 4 серии (8-12)
вдигане на дъмбели - 4 серии ( 8-12)

трицепс:
френско разгъване - 4 серии (10-12)
kickback - 4 серии (15++)
кофички (на пейка) - 4 серии (15-20)
лицеви опори (събрани ръце една до друга) - 1-2 серии (10-15)

рамо:
раменна преса - 6 серии (8-12)
разтваряне настрани - 6 серии (7-8)

Крака не тренирам. просто няма нужда. тялото изглежда (и ще изглежда) завършено и без оформени мускули на краката, които дори аз намирам за “не готини”.. На всеки 2-3 дена - почивка
Кажете какво може да се добави или промени и естествено каква ще е ползата :) всичко е добре дошло

Темата беше редактирана от johny_trevata на 30.07.10 20:35.

30.07.10
20:14

Редактирай си темата. Структурирай упражненията едно по другу,въпросите в нов абзац.
Истинско мъчение за чете,ако не го напрвиш няма да получиш много отговри.

Не тренираш крака,а същевременно казваш че рамото ти не серазмерно голямо,нещо такова ще се получи и със горната част на тялото спрямо долната.

Освен това тяга и клек за базови упражнения за сила.Без тях трудно щше развие и горната част,която те интересува.
А защо само културистите да имат нужда да тренират крака.Прочти всички спортисти го правят,тези които по някъв или друг начин стоят на краката си,когато е състезават.Изклюваме плуването там те не се от такова значение.

30.07.10
20:47

При краката е сложно - познавам хора, които са си повредили колената от клекове, а и никога не съм разбирал как упражнение за крака (клекове) ще ти даде сила? Нека това да се обясни-не го разбирам. А за тягата - там кръста се прецаква при липсата на техника... Кажете, защото ми стана любопитно за тягата и за клековете как ще ти дадат сила? А и май тягата не ти развива “перките”, с което за мен става .. излишна? те са важни а не еректорите, които ако си с фланелка никой не вижда..

Аз нямам лост/ове.Имам само 2 дъмбела 15ки. В такъв случай клековете май отпадат?.. А тягата, за нея трябва да се даде точно информация, кое как се прави. Освен това 15 кила може да ми дойдат доста малко.

А това за рамото и краката, по-скоро е, че рамото ми просто за 15 годишно момче което от доста скоро тренира е просто фантастично, по голямо е от рамото на баща ми. В смисъл, че не е проблем, че рамото ми е голямо, то даже е добре, стои добре - изглежда добре. Краката ми са развити, особено прасцитe, особено десния :D.

Мнението беше редактирано от johny_trevata на 30.07.10 20:53.

30.07.10
23:56

Ти кръста може да си го прецакаш и при вдигане прав за бицепс,ако си прекалил с кг и се правиш на това което не си.
Нали знаеш,който се страхува от мечки не ходи в гората.
Ако не се надценяваш с кг тягата даже ще ти помогне да не си прецакаш кръста,когато и да е.
А за клека напишие в google ще разбереш всичко.
Това с прецакване на коленете,е от слаби връзки там и най-вече от неправилна техника.Аз пък познавам хора които не са си прецакали коленте от клекове.Искаш ли да си срещнем да видим,кой е по голям :)
А за краката,помисли си защо небостъргачите имат почвти толкова желязо в земята от колкото над нея.За държиш нещо голямо горе ти трябва и стабилна основа.

Мнението беше редактирано от Biad__ на 30.07.10 23:58.

31.07.10
00:02

Гребане с дамбел 12 серии какьв е смисала да правиш 12 серии.Или можеби така по бьрзо се изплаща дамбела  :D

АН

31.07.10
00:20

[quote author=“j
Крака не тренирам. просто няма нужда. тялото изглежда (и ще изглежда) завършено и без оформени мускули на краката, които дори аз намирам за “не готини”..

И въпреки това не те упреквам, че харесваш Джони Браво.
Да ти разясня някои неща:
-с клек и тяга се развива и сила, както и при другите упражнения
-няма как да имаш развити крака на тази възраст
-бодибилдинг (или там нещото, за което имаш представа, че е) не включва само перки и бицепс
-15 кг дъмбел едва ли е доста лек за теб

Предлагам ти да се захванеш с отборен спорт (футбол, хандбал, волейбол, баскетбол) следващите 2 години. На тази възраст няма как да имаш физиката на Джони Браво
Умната!

Разгледай:
http://www.bb-team.org/fitness/workouts
http://www.bb-team.org/fitness/exercises
http://www.bb-team.org/articles/

Мнението беше редактирано от Анонимен на 31.07.10 00:42.

31.07.10
07:46

казано от johny_trevata на 30.07.10, 20:47:

При краката е сложно - познавам хора, които са си повредили колената от клекове, а и никога не съм разбирал как упражнение за крака (клекове) ще ти даде сила? Нека това да се обясни-не го разбирам. А за тягата - там кръста се прецаква при липсата на техника... Кажете, защото ми стана любопитно за тягата и за клековете как ще ти дадат сила? А и май тягата не ти развива “перките”, с което за мен става .. излишна? те са важни а не еректорите, които ако си с фланелка никой не вижда..

Аз нямам лост/ове.Имам само 2 дъмбела 15ки. В такъв случай клековете май отпадат?.. А тягата, за нея трябва да се даде точно информация, кое как се прави. Освен това 15 кила може да ми дойдат доста малко.

А това за рамото и краката, по-скоро е, че рамото ми просто за 15 годишно момче което от доста скоро тренира е просто фантастично, по голямо е от рамото на баща ми. В смисъл, че не е проблем, че рамото ми е голямо, то даже е добре, стои добре - изглежда добре. Краката ми са развити, особено прасцитe, особено десния :D.

Колега , при мен точно клековете ми помогнаха да кача доста сериозно силата.
Не правех нито клек , нито тяга. И мен ме беше страх, и на мен ми се струваше че тягата е глупаво упражнение, което товари кръста и не развива гърба.
Но тук ми се “скараха” и започнах леко-полеко да клякам и да правя тяга в тренировката за гръб.
Вдигнах доста сериозно работните тежести на другите упражнения - примерно гърди от 75х8 сега правя 95х8 и 100х6.
Раменната преса ми е вече 70, а беше 50. А не тренирам по система за сила, правя по 8-10 повторения. Качих и около 4 кг. само с протеин и манджа.
Сега като си направя сериозния стак, очаквам по-добри постижения.

Сега ( 6 седмици след като започнах) тренирам крака в отделен ден и ми е една от най-приятните тренировки.

31.07.10
08:10

Нека да вземеш да прочетеш малко. Аман от нахални заключения. На всеки съвет си контра...

31.07.10
08:10

Все  пак аз няма как да тренирам крака, за което мисля, че вече ме навихте.

И да кажа: Аз нямам физиката на джони браво :D И никъде не съм казал, че имам. Никът ми е Джони тревата, тъй като името джони най-много върви с трева.. и е гъзарско ;)

31.07.10
08:11

казано от vatman на 31.07.10, 00:02:

Гребане с дамбел 12 серии какьв е смисала да правиш 12 серии.Или можеби така по бьрзо се изплаща дамбела  :D

добре кажи ми какво да правя за гръб, акцентиращо на перките?

-няма как да имаш развити крака на тази възраст
-бодибилдинг (или там нещото, за което имаш представа, че е) не включва само перки и бицепс
-15 кг дъмбел едва ли е доста лек за теб

Не са развити краката ми, а просто не са отпуснати или слаби. Да дам малко данни за себе си 15 год, 182см, 65-6 кг. Нямам почти никаква подкожна мазнина..Почна единствено малко по малко да се “трупа” на корема, защото доста увеличих яденето с цел качване на маса. 15 кг дъмбел за някои упражнения като избутване от лег ми е малко, щом като успявам да правя по 20-25 повторения. Обмислям вариант да си зема 4 5-ци, но ще видим как сме с кризата :D. Също така правя гребането с дъмбел с 22.5 кг, като слагам сичките 8 диска по 2.5 кг и за да се съберат махам гумените уплатнения.. тук мисля, че е удачно, защото при избутването от лег няма как да ги сложа на 1 дъмбел само..

Искам да попитам защо сплит програма не се препоръчва за начинаещ или по-скоро средно напреднал?
И също да добавя, че в треноровките правя почти всички серии до отказ, но така и така не чувствам умора? после например продължавам да правя коремни преси или ходим с момчетата от махалата на лоста да се набираме и да правим силови, коремни..

Мнението беше редактирано от johny_trevata на 31.07.10 08:29.

АН

31.07.10
11:17

Отказвам се.

31.07.10
14:04

Ходи на фитнес, брат!
Са като си си взел дъмбелчета по 15 кила ... си си дал парите на вятъра.

1-во: С много повторения и малко килограми се натоварват червените мускулни влакна. ТЕ НЕ РАСТАТ. Растат белите. А за тях - малко повторения с повечко килца.
Тоест: Като направиш 6-8 серии по20-25 повторения за гърди, нищо не правиш. Направи 3-4 серии по 6-8-10 повторения с повече кила и си готов :) Това няма да стане с 15-килограмовите дъмбели, нали? А като си земеш още дискове, и те ще ти олекнат ... така че дай си парите за фитнес, не за железца, в които да се спъваш.
Пък и в залата има доста уреди и доста голям избор за упражнения. И вместо 20 серии чукове, може да направиш цяла тренировка за гръб.

2-ро: Щом се лепи мазно, значи не се храниш правилно. Не яж мазно и боклуци с идеята, че щем порансеш. Е ще пораснеш де, но само на корем :)

3-то: Без клек и тяга ... няма да стане. Пък ти си знаеш.

31.07.10
14:41

Бутай,дърпай и дерзай.Така и перки и бицепси и гърди и крака ще направиш.

31.07.10
16:11

Тренираи всички мускули ти си много слаб за тази височина а наи добре отиди в зала ако имаш вьзможност.А за перки  :D прави всички вариации на набиранета ако можеш и с тежест постепенно.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1