05.08.10
17:45
Здравейте съфорумници! :)
Имам един-два въпроса и моля да ми обясните, тей като съм нов(и се извинявам ако въпросите ми са глупави но както казах НОВ сЪм)! :)
Понеделник
-Бицепс
Вторник
-Гърди
Сряда
-Трицепс
Четвъртък
-Гръб
Петък
-Рамо и Крака
Като правя от всички упражнения 3х10(1Въпрос- С тези повторения това за релеф ли е или за маса?)
Старая се да се храня правилно, ям по често и по - помалко, сладко и газирано не употребявам,а тестеното се опитвам да го избягвам, наблягам повече на месото, картофите, плодовете и зеленчуците(2Въпрос - Каот спазвам всичко това, нали след определен период от време ще кача някой килце,това е свързано и с въпрос1 тей като целта ми е да кача а не да се изчиствам, но не искам да стане пухкав и после яко да чистя а искам постепенно да си качам но чиста мускулна маса?)
От около седмица пия и един протеинов шейк(1 кофичка кисело мляко, 1 яйце, 1 лъжица мед и 1 банан) и всичко това го разбърква м с миксер(тей като развалих пасатора :) ), та тоя шейк го пия половин/ един час след тренировка, дали това ще ми помогне за покачване на ММ?
173 съм висок, 63-4 кг(преди 1-2 месеце се претеглих за последно), на 17 години съм, от около 2-3 месеца се занимавам по - сериозно с фитнес, ръката ми е 33см и съм релефен(не някакъв супер орелефен, но съм горе-долу добре).
Та както казах, целта ми сега е да качам ММ, не искам да чистя нито изведнъж да кача маса,примерно за 1 година да мога да дръпна с няколко кг(от порядъка на 5-6) ММ.
Досега не съм използвал химия или хранителни добавки! :)
П.п.—> Пречи ли е ако на салатата слагам олио? :/
Чакам вашите съвети и ще понеса критиката Ви, само ви моля да ме “упътите”! :)
Благодаря предварително и също така за отделеното време!
Темата беше редактирана от Петър Петров на 05.08.10 17:45.
05.08.10
19:01
Чувствам,че си надъхан в начинанията си,затова ще ти кажа какво би било най-добре да направиш за да не се откажеш след 3-ия месец.Започни с кръгова,надявам се знаеш какво е.По 2 упражнения за Гръб,Гърди,Крака и по 1 упражнение за Рамене,Трицепс,Бицепс,Корем.Добре си спрял газираното.Направи си един режим най-просто е да хапваш по 25-30 грама протеин и 50-60 грама въглехидрати на всяко ядене,за целта са нужни протеини:месо,яйца,млечни изделия и др,а за въглехидратите:ориз,картофи,овес,хляб но с него полека.Храненията ти да бъдат 4-5 на брой.Преди да си легнеш можеш да хапнеш извара около 150-200 грама.Пий по 2-3 литра вода на ден.Не будувай през нощите пред компа,а сънувай.Това е общо взето какато виждаш по-долу “Яж като кон,спи като бебе,расти като трева”.Надявам се нищо не съм пропуснал :)
05.08.10
19:15
Мне, незнам какво е кръгова... :S
Храненията ще се опитам да ги спазвам както ми каза, но защо само по - 1(макс 2) упражнение за даден мускул, ако може това да ми обясниш, защото аз правя около 3-4 за 1 мускул(но наблягам само на 1 мускул в даден ден, само Петъкът е изключение) :).
А нещо за тоя протеинов фейк дето го пия, да ми кажеш, да продължавам ли?
Мнението беше редактирано от Петър Петров на 05.08.10 19:17.
Когато е кръгова програмата се правят по толкова. Защото се изпълняват всички в един ден.
Шейка, който приемаш след тренировка е ок. Но пропусни яйцето и млякото:)).
Избягвай олиото - ползвай зехтин за салатата.
Понеже съм почти 100% убеден, че кръгова няма да започнеш, понеже няма и как да издържиш 5 дни на кръгова. Компромисния вариант е да разделиш тялото на 2 и да ги повтаряш през тренировка (4 тренировки).
05.08.10
20:01
Защо да избягвам яйцето и млякото, като Denis22 ме насърчава да ги ям? :?
Аз сега разбрах, че това всичкото в един ден се прави, ее супер яко ще се напомпам , нямаш си и напредстава колко съм упорит когато си наумя нещо, ще я почна тая кръгока , но от др-та седмица(тоест от Понеделник). :)
Това с кръговата някакъв цикъл ли трябва да е или...?
В крайна сметка аз така го разбирам, всеки ден (от Понеделник до Петък) да тренирам “По 2 упражнения за Гръб,Гърди,Крака и по 1 упражнение за Рамене,Трицепс,Бицепс,Корем”, това ли е? :)
Аз сега защото правя след всяка тренировка упражнения за коремните мусколи,сигорно трябва да ги спра(тях ги правя някъде от 1 година и не съм много доволен от резултата) :(
Отдели 2-3 часа и прочети малко неща от сайта. Яж месото, яйцата и млякото, но не ги пъхай в тоя шейк.
05.08.10
20:32
Колегата по-горе искаше да каже да ги изключиш като пиеш протеина СЛЕД тренировка,защото съдържат мазнини и по-бавно се усвоява протеина,а не това целиш след тренировка.А кръгова е да речем:
1.Лег - 3-4Х10
2.Полулег - 3Х10
3.Дърпане на вертикален скрипец или набирания - 3-4х10
4.Дърпане на хоризонтален скрипец - 3-4Х10
5.Клекове - 3-4Х10-12
6.Бедрено разгъване - 3Х10
7.Бицепсово сгъване -3Х8
8.Френска преса с дъмбел - 3х8
9.Раменна Преса - 3х10
10.Повдигане на крака от вис - 3Х10
Това го правиш Понеделник,Сряда и Петък,така ще бъде през следващите 3-4 месеца :)
За яйцата, най-вероятно има предвид, че ги консумираш сурови. Това е малко рисково.
Иначе са си Ок.
За млякото - тук има малко противоречиви мнения по въпроса. За едни е основна “фитнес” суровина(вик темата Клек и Мляко), а за други - нежелан въглехидратен източник, чиято лактоза им прецаква усвояването на протеин и т.н. - ...общо взето се притесняват, че се дебелее.
Мнението беше редактирано от 6th на 05.08.10 20:32.
Млякото и МакДоналдс са причината за световното затластяване.Да не пием по 10 литра мляко :D.
05.08.10
21:56
Прави кръгова както ти обясниха три пъти в седмицата в продължение та четири седмици, за този период ще си влязал в добра обща кондиция и ще можеш след това да се захванеш по-сериозно. Приемай 130г. чист протеин на ден, разделен на четири приема - 20мин. сутрин след сън, един час преди тренировка, 20мин. след тренировка и 20мин. преди сън. Яж около 500гр. на ден ориз, овесени ядки или паста, или заедно трите като общото количество е 500гр. Яж и по 250-300гр. месо, приемай и зеленчуци богати на фибри и около 200гр. обезмаслена извара приемана на два пъти като втория е 50мин. преди сън.
Някои са ме разбрали. Други не:).
Идеята е, че като искаш да качваш трябва да имаш 2 основни приема на бързи въглехидрати, за да си запазиш мускулите - сутрин след сън и след тренировка. 20-30мин след като приемеш въглехидратите можеш да си хапнеш яйца, които да са сварени или пържени, а не сурови.
06.08.10
06:23
@Denis22, благодаря за програмата,а в този ред ли да я правя?Също така за “10.Повдигане на крака от вис - 3Х10” , става ли да е от лег защото така усещам по - голямо натоварване или направо да си измисля една програма?
@Ангел Василев Тодоров , какво имаш предвид под чист протеин, какво по точно трябва да е? :?
Благодаря на всички за мненията и отделеното време! :)
Мнението беше редактирано от Петър Петров на 06.08.10 06:24.
06.08.10
07:16
Можеш да го смениш упржанението и ДА в този ред го прави ако искаш.
06.08.10
07:41
Само това френска преса с дъмбел, немога да го схвана как ще е, с щанга ясно ама с дъмбел?
Също така с какви килограми да го правя, защото знам, че по- малко килограми и повече повторения е за релеф, а повече килограми и по- малко повторения за маса, а целта ми както казах е маса. :)
Защото повечето упражнения които си дал са с по- 10 повторения или тея 10 повторения да ги и правя с повече кг?
казано от PixarchO на 06.08.10, 07:41:
Само това френска преса с дъмбел, немога да го схвана как ще е, с щанга ясно ама с дъмбел?
Също така с какви килограми да го правя, защото знам, че по- малко килограми и повече повторения е за релеф, а повече килограми и по- малко повторения за маса, а целта ми както казах е маса. :)
Защото повечето упражнения които си дал са с по- 10 повторения или тея 10 повторения да ги и правя с повече кг?
1во ето ти френското с дъмбел - http://www.youtube.com/watch?v=03IFCKixois
2ро прави с килограми който са ти удобни , все пак ти си познаваш силата на тялото
3то
знам, че по- малко килограми и повече повторения е за релеф, а повече килограми и по- малко повторения за маса
това не е вярно.
Успех ! :)
Като си начинаещ френско по-добре не прави, освен ако нямаш приятел, който да те пази и да следи за правилно изпълнение.
Прави кофички, Дъмбел зад врат от седеж, скрипец..избери си няколко и си ги редувай през тренировка.
Килограмите в началото не са толкова важни, важно е да свикнеш с правилното изпълнение на упражнението за това е по-добре с по-малки кила.
06.08.10
12:18
Справям се с френската преса. :)
Сега остана само да си изготвя хранителния режим, само дето никой не ми каза какво е чист протеин? :c
06.08.10
12:24
Чист протеин няма.Протеин си е протеин само,че колегата искаше каже под това “чист” с пълен аминокиселинен профил демек протеина от Месото,яйцата ;)
06.08.10
13:05
Аха ясно, благодаря за разяснението, само има един малък проблем с програмата която ми даде, и той е, че в залата която тренирам няма хоризонтален скрипец, предполагам ще е възможно да се замени с нещо друго, например гребане с дъмбел или чукчета? :)
Също така благодаря на всички Ви които си дадохте мнението! :)
06.08.10
13:12
Може.Да ;)
06.08.10
18:27
Само още едно-две неща да попитам... :)
Тази “кръгова” програма за какво е, за маса специално или за влизане във форма? :)
Също така правя от около 1 година упражнения за корем, като през определен период ги сменях, та въпроса ми е сега трябва ли да ги спра като съм на тази програма,пречи ли нещо да си ги правя тези упражнения след като съм направил всичко от програмата? :)
За изчистване на техниката,за влизане във форма,за стресиране на тялото ако икаш.Корема не пречи :)
06.08.10
19:45
Мхм Ок, благодаря на всички за помоща! :)
07.08.10
20:07
казано от Ангел Василев Тодоров на 05.08.10, 21:56:
Прави кръгова както ти обясниха три пъти в седмицата в продължение та четири седмици, за този период ще си влязал в добра обща кондиция и ще можеш след това да се захванеш по-сериозно. Приемай 130г. чист протеин на ден, разделен на четири приема - 20мин. сутрин след сън, един час преди тренировка, 20мин. след тренировка и 20мин. преди сън. Яж около 500гр. на ден ориз, овесени ядки или паста, или заедно трите като общото количество е 500гр. Яж и по 250-300гр. месо, приемай и зеленчуци богати на фибри и около 200гр. обезмаслена извара приемана на два пъти като втория е 50мин. преди сън.
Пак аз ви пиша, за което се извинявам, може да ставам леко досаден, но просто няма друг кой да попитам! :)
Само в този пост нещо не ми стана ясно и то е следното:
-”Приемай 130г. чист протеин на ден, разделен на четири приема - 20мин. сутрин след сън, един час преди тренировка, 20мин. след тренировка и 20мин. преди сън.”
Добре протеина го има главно в месото и яйцето, това означава ли, че трябва да ям едно от двете по- следния график?
Да ям месо или яйца 20мин. сутрин след сън, един час преди тренировка, 20мин. след тренировка и 20мин. преди лягане, това ли е?
И също така с дозирането, как да знам колко точно грама изяждам или това вече е по преценка, на око...?
Извинявайте отново, ама искам да разбера какво ще трябва да правя, преди да съм го почнал! :)
Ами, може и да си купиш протеин на прах. Сутринта с овеса си хапваш яйцата, после в междинно примерно протеин, на обяд месо, преди трен месо с въглени, след трен става протеин тук примерно, и вечеря месо. В млякото и сирената също има протеин, кашкавал, в шунките незнам и така.
08.08.10
07:20
Добре ли е да почвам протенина(на прах) от толкова рано, смисъл такъв, не е ли по-добре да тренирам чисто известно време, все пак съм начинаеш, но вие ще кажете? :)
08.08.10
07:56
Е за какво си го купи тогава :D:D:D
08.08.10
12:18
Ммм нещо си се объркал, аз не съм купувал протеин... :)
Edit. А да ми кажете някой надежден сайт и добра, доказала се марка протеин? :)
Мнението беше редактирано от Петър Петров на 08.08.10 12:20.