Зависи и по кое време пробваш да гледаш.Състезанието се провежда в Калифорния, с която имаме 10 часа разлика. Излъчването почва рано сутрин тамошно време т.е. тук започва към 18:00-19:00ч.
казано от Иван Шишманов на 04.07.10, 17:09:
Аз избягвам да правя кросфит комплекси в моя фитнес. Гледат ме като не нормален.Онзи ден правих суингове, един мислел че вдигам за рамо и ми вика да не съм се привеждал така ...
Много познато :D особено за суинговете :D един ме пита за кво ги правя тия мятания като нищо не ставало от тях :D просто си замълчах :D
Странно, снощи си работеше. Опитай с друг браузър направо. :)
В момента едни мадами правят ОH squats…
Банда,някой знае ли кой е първи на таз годишните игри?Тоя образ Джейсън Калипа дали участва?Много ме радва все едно ше умре всеки момент,но не се отказва.
казано от Gaston на 21.07.10, 15:10:
Банда,някой знае ли кой е първи на таз годишните игри?Тоя образ Джейсън Калипа дали участва?Много ме радва все едно ше умре всеки момент,но не се отказва.
мъже - Graham Holmberg
жени - Kristan Clever
Всъщност, ето линк към индивидуалното класиране.
Нещо утихна раздела като ги няма машинките, но не се отказвайте, ще ги настигнем ! :) :P
08.08.10
18:24
Crossfit-ъри от Благоевград има ли ?
Това направо ме разтърси!Страхотна воля трябва да имаш за това,аз дори немога да си го представя.
Уникален!
Off - преди време видях едно клипче което ме накара да се замисля сериозно за нещата от живота. Има малко общо и затова ще го постна.
Човек също достоен за уважение.
Мнението беше редактирано от Fallen на 10.08.10 09:54.
Ако във вашата зала има подобен надпис - сменете я!
Мнението беше редактирано от Vic на 26.08.10 06:33.
Бях попитал Вик за малко напътствия относно кросфит,за което му благодаря за бързият отговор.Та както и да е направо на въпроса.Той ми каза да започна с Cindy:Най-много рундове в рамките на 20 мин от следното: - 5 набирания - 10 лицеви опори - 15 клека.Така,но искам да попитам има ли значение с какъв хват ще са набиранията,с колко широко отворени ръце да са лицевите?
Благодаря.
ПС:Реших да съм по система 3+1.
Мнението беше редактирано от Атанасов на 30.08.10 03:53.
Чета, чета и като, че ли не откривам в същост кое е важното в кросфит тренировките затова, ще си позволя да кажа според мен как е.
Чудил съм се защо се получава тоя “невероятен” ефект върху трениращия с тези, на вид, странни тренировки? За мен отговорът е, че това е генетично заложен рефлекс, останал от времето когато човек е живял сред дивата природа. Ние само го отключваме.
Всъщност самата тренировка не е важна, колко серии, колко повторения и за колко време, важно е да стресираме тялото си, без никаква подготовка(или почти без, все пак сме съвременни хора :) ) и да го натоварим до предела му. Ако успеем да повторим този цикъл, вече може да се причислим към напредващите :)
Клюът е в това да се научим да слушаме тялото си така, че да не го претоварим в степен да не можем да повторим тренировката в следващия ден, да ни стане лошо, или пък да тренираме прекалено леко, защото така няма никакъв ефект.
Добрата тренировка е кратка, от 10мин до 20-30 за по-напредналите. Показател, че сме тренирали правилно е това, че само 15мин. след тренировката се чувстваме като експлозив, пълни с енергия и чувството дори се запазва и за целия следващ ден. За това схемата 3+1 е по-работеща, просто 5+2 дава прекалено голяма умора на тялото, и прекалено голяма почивка след това.
От друга страна многото публикувани схеми са добър ориентир към какво да се стремим. За себе си мога да кажа, че истински кросфит режим успявам да поддържам около 2 месеца в годината и то разделени на две. Тоест схемите 3+1 успявам да правя постоянно и редовно и да се натоварвам максимално просто за определен период. След което се понатрупва умора и свалям темпото, понякога поразреждам тренировките(просто няма кога да ида да тренирам), и така чакам следващия естествен подем в организма за да го атакувам с максимално натоварване.
Става ли кросфит за начинаещи? Според мен, след “курс” 1-2 месеца, колело или бягане, така че човек да успее да кара колело 30мин или да бяга 15мин. с темпо с което не успява да диша само през носа, а трябва да диша и през устата, вече е готов за кросфит.
Моята тренировка градя около 100 набира, и 100 помпички на успоредка (чисти) или 200 лицеви опори. Това са ми силовите, задължителни елементи и в зависимост от това как се чувствам, гарнирам обилно с коремни преси, патешко ходене, отскоци от място напред или нагоре, спринтове ( много важни според мен). Всичко за около макс 30мин. Е, вчера лееко се размазах, но това е болест, допинг... наркотик който трябва да опитате ;)
И така, сшушайте тялото си, натоварете го на макс и пак и пак!
Eat, Train hard, Sleep. Repeat!
Мнението беше редактирано от Стенли на 02.09.10 10:49.
казано от ShadowMan на 02.09.10, 09:25:
...кое е важното в кросфит тренировките...
Според мен си доста близо до идеята. Харесва ми как разсъждаваш.
Ще си позволя за добавя, че ако тренираш с подобна нагласа ще имаш успехи, независимо от методиката. Просто Кросфит някак отприщва точно този начин на мислене, тук няма как да го караш лекичко и спокойничко.
казано от Стели на 02.09.10, 10:49:
Eat, Train hard, Sleep. Repeat!
Стели, пак забрави “shit” :P
Мнението беше редактирано от Vic на 02.09.10 15:28.
Оо, за лекичко и спокойничко и дума не може да става :)
Понеже четейки си горното писание, сам не се чувствам достатъчно ясен, ще взема да се допълня :)))
За мен кросфит е метод, чрез който постигаме върхова спортна форма с минимално като време, но не и като натоварване, тренировка. В същото време приучваме организма си да издържа и понася тежки претоварвания(това може и да е полезно за други спортове, може и да не е, нямам идея). Ще ползвам метафората с махалото, но в друга светлина.
Ако нашата мускулатура е голяма тежка топка, закачена на въже, а спортната ни форма е височината, на която сме избутали топката, то има два метода за постигане на висока точка (нека не ме упрекват чистите бодибилдери, но така го чувствам). Бодибилдерът хваща неподвижната топка и силово я тласка докато достигне максимална височина. Кросфитерът, използва резонанса и побутвайки с точната сила в точното време, постига същата спортна форма.
От тази гледна точка, нека си представим двама трениращи по една и съща схема. Трениращият Х е в добра форма и се захваща да изпълни публикуваната за деня програма, прави го с лекота, което определено му дава самочувствие, но не е това оптималната тренировка, защото е могъл да се натовари още, тоест, бутнал е махалото в точния момент, но с по-малка сила и така, няма как да постигне собствения си максимум. Обратното, трениращият У, изпълняващ същата програма, не успява да я завърши или го прави с цената на претоварване, тоест, бутал е махалото повече от необходимото, даже когато не е имало нужда да бута, или просто е бутнал в неправилния момент, в резултат - личната му спортна форма няма да върви нагоре. Махалото му ще се забави.
Ето защо, за мен, придържането към точни схеми и точни бройки не е добра практика. Важното е да усетим натоварването-претоварването, така че да ни изстреля нагоре. (muscle) :)
казано от ShadowMan на 02.09.10, 16:13:
...
От тази гледна точка, нека си представим двама трениращи по една и съща схема. Трениращият Х е в добра форма и се захваща да изпълни публикуваната за деня програма, прави го с лекота, което определено му дава самочувствие, но не е това оптималната тренировка, защото е могъл да се натовари още, тоест, бутнал е махалото в точния момент, но с по-малка сила и така, няма как да постигне собствения си максимум. Обратното, трениращият У, изпълняващ същата програма, не успява да я завърши или го прави с цената на претоварване, тоест, бутал е махалото повече от необходимото, даже когато не е имало нужда да бута, или просто е бутнал в неправилния момент, в резултат - личната му спортна форма няма да върви нагоре. Махалото му ще се забави.
Ето защо, за мен, придържането към точни схеми и точни бройки не е добра практика. Важното е да усетим натоварването-претоварването, така че да ни изстреля нагоре. (muscle) :)
Здрасти отново!
Струва ми се, че е необходимо малко разяснение, защото логиката на Кросфит е по-различна.
Х и У правят един и същ комплекс с фиксирани бройки и повторения. Ако тренировката беше типично билдърска, Х, който е в отлична форма би се натоварил много по-леко от У, който е атлет на по-ниско ниво.
На практика обаче и двамата са се натоварили на макс. Защо и как?
Тук е тънкия момент - комплексът се прави за ВРЕМЕ. Това го прави тежък ВИНАГИ. Даже си мисля, че колкото повече задобряваш и вдигаш скоростта, толкова по-тежък ти се струва, въпреки, че възстановяваш по-бързо след него. Х го е направил за по-малко време, с което е реализирал по-голяма мощност от У. Иначе и двамата свършват една и съща работа (бройките и тежестта са фиксирани!).
Същото е, когато се прави комплекс, в който целта е да се извърши максимален обем работа за единица време - Х ще направи примерно 20 рунда, У - 14 рунда. И двамата са се размазали, но Х ще е реализирал по-голяма мощност (работа за единица време).
Когато комплексът не е за време, като горните, той е за максимално постижение с единични повторение. Принципът е същия - повдигането на по-голямата тежест е реализиране на по-голяма мощност.
Сходна е идеята и на интервалните комплекси - целта обикновено е да издържиш темпото на фиксирана работа и фиксирано време/интервал (т.е. фиксирана мощност), възможно най-дълго.
И двамата атлети ВИНАГИ се натоварват на максимума на моментните си възможности. За това все казвам, че няма лек комплекс (за сметка на това има комплекси, които са убийствени (devil)).
Мнението беше редактирано от Vic на 03.09.10 15:16.
Продължавам с писането, не за да влизам в спорове, а по-скоро, да обособя ясно, една отправна точка в бързите тренировки, която ми се вижда доста важна. И понеже противниците на кросфит-а не са малко и аргументите им са в голяма степен основателни, считам, че заемайки тази гледна точка човек може да тренира кросфит дори и за здраве, както правя аз ;)
Единият метод е по-лесният, това за тренировките за време или за повторения, там критериите са ясни. Опасностите за не добре подготрения трениращ са по-големи, като започнем от прекалена лоша техника(защото няма как да завършиш даден комплекс с чиста техника, ако силите отдавна са те напуснали и на всичко отгоре нямаш достатъчно опит) и реална опастност от травми, вероятността да претренирате и така да не сте в състояние да повтоите тренирорката на следващия ден и т.н. Ето защо, нека по-неопитните и тези които не са тренирали достатъчно по тези методи не се притесняват да се откажат в даден момент и да не завършат сериите - това е далеч по за предпочитане от здравословна гледна точка.
Ако тренирате за здраве и тонус, то преследването на точни цели вече е без значение. Отправната точка е единствено това как се чувствате. Естествено това е по-трудният критерии и ще ви трява време за да напипате верния път.
И така няколко препоръчки за тренировките:
- тренирайте на “дълбоко” гладен стомах(вероятността да повърнете в някакъв момент, особено докато нямате изграден опит, е голяма);
- загрейте с няколко различни упражнения, но не с голямо натоварване и след това починете 2-3 мин.;
- започнете същинската тренировка. изпълнявате дадено упражнение докато достигнете предела на силите си при едно повторение с чиста техника, тогава преминавате на друго упражнение, което натоварва други мускулни групи и пак така до откат. Когато минете през цялостно натоварване на цялото тяло, правите малка почивка колкото да си поемете въздух;
- правете почивки за поемане на въздух всеки път когато имате нужда от това. С навлизането във форма сами ще имате желание да изпълните цялата треировка без почивки;
- натоварването при силовите упражнения трябва да е такова, че да може да дишате що-годе нормално, ако се задъхвате прекалено силно - намалете темпото;
- сами трябва да откриете най-балгоприятния баланс за вас в тренировките между упражнения с тежести, гимнастическите упражнения и аеробиката. Критерият е да постигнете максимална сила(според вашата мускулатура), бързина, експлозивност и издържливост, като ще забележите, че ако наблегнете на един аспет то другите автоматично започват да “куцат”.
- не ходете с часовник и хронометър на тренировка ( с времето ще се вместите, с гаранция, в 20-30мин.);
- никога не планувайте тренировките си ( поне аз никога не знам какво ще тренирам, започвам с едно упражнение, сменям с друго, с трето и така докато преценя, че съм се натоварил достатъчно);
- упражнения има много, изберете тези кото ви допадат.
Критериите, че тренирате правилно могат да се обобщят като:
- малко след тренировката имате прилив на енергия, която се запазва и през следващия ден;
- като цяло кросфит, поне на мен, действа на подтискане на апетита;
- спите бързо и качествено;
- умора почвате да усещате чак на 3ти-4ти ден, поредна тренировка;
- чувствате се като “пружина” по цял ден :)
Ако претренирате:
- може да ви се догади, да ви стане лошо;
- спи ви се повече от обичайното;
- нямате тонус;
- изпитвате затруднения при трениране всеки ден (тегави тренировки);
- за мен, да се тренира по кросфит метод през ден е напълно безсмислено;
- за се взимат добавки, които да водят до по-екстремни тренировки, ми се вижда направо опасно.
И така, тренирайте умно, слушайте сигналите на тялото си.
Ако се сетя още нещо, може и да допълня.
Успех ;)
аз не мисля повече да говоря и философствам...ще кажа нещо от опита си...Кросфита не е за мързеливи, неамбицирани хора, които не са свинкнали да гонят максимума на възможностите си, да се борят, да се променят, изненадват себе си и околните...не само на спортната арена, а и на шибаната им житейска ареничка, която ще си остава такава, докато не навлезат в най-сериозната битка...със себе си...
обяснявай ми за пулс, серии, кой билдер, кой к’ви цели имал...да дръпнеш 40кила 12 пъти на скрипеца, т’ва ли ти е целта.?!?!?!?!?!?...или к’во беше там по-горе, к’ви били подбудите...че и разлика огормна имало...ехххх...много си спомням едни моменти от живота си, дето в тая тема би трябвало да съм излял 1000 псувни, ама си ги спестявам, оставям всеки да си решава...само не се опитвайте с малко по-изчистена реч и недоказни твърдения да демогставате и да отричате кросфита...
Някой по-горе беше казвал, че не сме разбирали, защото разбираш ли, нямало профи спортист сред нас...та я загледай новото на спорта като цяло в България и ела да ми говориш за “ниво”
и Да-аз съм се състезавал на републиканско ниво, тренирал съм зверската доста време...в спорт, който наистина трябват доста жертви, ментални и физически...
и Да-постигната с кросфит физическа форма доближава най-много формата, в която съм бил и знаете ли...формата ми ще става все по-добра...не 200 тяга, а 300 ще дръпна...
Не-не искам повече да разпъваме локума...кросфита е за мъжки момчета-ТОВА е истината...практикувайте, ако искате...ако не-сполай ми...най-лесно е да не правиш нищо...никога...
Не искам да нападам никой, това нека добре го разберат всички, които си мислят, че аз съм някакъв фанатик на кросфит тематика...и Вики не е...и другите не са...но има хора, които го отричат тотално...те ме дразнят..!!!
уфффф...бате Вики...ядосах се малко дееба!!!
Еййй, Славко, не се нерви де! Нямах никакво намерение да ядосвам някого :)
Както писах, искам да наблегна на една друга отправна точка в кросфит тренировките. Сигурен съм, че ще има хора на които ще им допадне.
Поне аз тренирам, на практика, от почти 7г.(много преди да чуя за кросфит) по бързия метод и няма сила която да ме върне към стандартното трениране.
За мен, няма друг толкова добър метод, за постигане на върхова спортна форма!
казано от slavko на 07.09.10, 12:30:
...
уфффф...бате Вики...ядосах се малко дееба!!!
Набра, виждам. Въобще нямаше нужда, ама си имал да изкараш малко пара, явно.
@ Shadowman
Да, това е твоята гледна точка. Ако следваш тези твои правила и се развиваш, толкова по-добре за теб. Аз не съм съгласен с някой от точките и ще опитам да формулирам причините:
- техниката е нещо индивидуално. Зависи донякъде от треньора, но най-вече от трениращия - неговата антропометрия, подвижност на ставите, сила и гъвкавост на мускулите. Има два основни компонента - 1)безопасност и 2)ефективност. Т.е. може да имаш безопасна, но не максимално ефективна техника (да вдигаш безаварийно, но да не можеш да вдигнеш максималната възможна тежест за категорията си, например). Така, че техниката зависи от конкретния човек, не от методиката на трениране. Въобще не е случайно, че на състезания по кросфит се броят само чистите повторения.
- планирането на тренировките е важно, дори и за методология, която залага на неочакваност и максимален стрес на тялото. Иначе рискуваш да правиш меткони по посиняване и силата ще отиде заден план, както и обратното.
- Избирането само на движения/упражнения, които допадат на трениращия, неминуемо ще доведе до дисбаланс. Аз мразя бърпита и тръстъри, но това само ме кара да ги правя по-упорито. Не може да твърдиш, че искаш да се развиваш пълноценно, а да ограничаваш избора на движения до такива, които ти се отдават.
- Прилив на енергия - хубаво е да го има, но моменттната му липса съвсем не означава, че тренировката е неправилна. Натоварването е жестоко на моменти и ако ще спираш, защото си решил, че си изморен и не ти е ден, едва ли ще имаш очакваното подобрение на нивото.
- Подтискане на апетита - тук въобще не мога да се съглася! След много тежка тренировка има момент на липса на апетит, но след примерно час, той е налице. Ако и тогава го няма, нещо не е както трябва.
- Тренировки през ден - не виждам проблем в това. На мен доста често ми се налага да го правя. Тренирал съм и 5 ден без прекъсване, почивал съм и 2 дена след някой супер тежък комплекс от рода на Linda и Kalsu.
- Хронометър - абсолютно задължителен аксесоар. Както и воденето на дневник с резултатите и впечатленията от комплексите. В оптималния вариант един комплекс се повтаря на няколко месеца, дори година - как ще следиш развитието си, ако не записваш резултатите?
За накрая - не мога да подмина това - “човек може да тренира кросфит дори и за здраве...”. Ще рече, че тези, които тренираме здраво и се стараем да подобряваме нивото си всяка тренировка, не тренираме за здраве? Не мога да се съглася с това. Този, който се жали и не дава най-доброто от себе си за конкретния момент, определено трябва да се ориентира към друга методология на трениране. Всъщност не, мисля, че това е универсално правило, незвисимо дали си културист, щангист, спринтьор, трибоец или посещаваш часове по Тае-бо, дали си професионалист или любител-ентусиаст. Или правиш нещата както трябва или не ги правиш.
Горното е моята гледна точка. Твърде е вероятно останалите кросфит ентусиасти да следват свои правила.
Вик, мисля, че дефакто, нямаме сблъсък на гледни точки. Ако щеш, приеми моята като начална, стартова гледна точка в кросфита, а твойта като тази за напредналите спортисти. Просто не виждам конфликт.
Логично е, че ако човек подходи умело, умно, в тренировките и си спести неприятните моменти, уплътнявайки сериите с времето и намалявайки максимално почивките, то в един момент той ще е напълно готов за тренировка по схема и за време без да си докара някоя неприятност. Говоря от личен опит.
И друго, едни тренират за здраве, други за мускули( или високи постижения). Нали не искаш да кажеш, че ако нямам цели за развитие (примерно, мен ни най-малко не ме интересува къде ми е нивото в кросфит класациите) единствената отправна точка ми е това, как се чувствам, то следователно не трябва да тренирам нищо? То така и бодибилдерите ще вземат да ме изгонят от залите си, че не се стремя към хипертрофия и състезания.
Кросфит-а увлича и човек неусетно се настървява към претоварване. За неподготвеният, това може да се окаже доста неприятно. Това е.
Мнението беше редактирано от ShadowMan на 07.09.10 19:59.
казано от slavko на 08.09.10, 13:06:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=576834
Ха! Виж ти! :)
09.09.10
09:50
Аз тренирам за тонус. \/ peace
16.09.10
06:50
Мда, чудно местенце:) особено ако пред гаража е и хубав двор :)) или поне изглед
казано от Vic на 16.09.10, 06:19:
Почти всичко, което може да потрябва на един здраво трениращ човек :)
еххх...моя гараж-мечта!!!
Попаднах няколко пъти на double unders, по-специално колко трудни били и т.н. :) Е, вчера хванах въжето и направи около 30. Не съм скачал на въже над година и не ми се стори толкова трудно.
П.С. Може да бъркам - 1 дабъл ъндър е въжето да се завърти 2 пъти в рамките на 1 подскок ??
П.С.2. А в момента съм толкова вдървен и почти функционален като робот :D
Мнението беше редактирано от Владимир на 18.09.10 08:01.
казано от Владимир92 на 18.09.10, 08:01:
Попаднах няколко пъти на double unders, по-специално колко трудни били и т.н. :) Е, вчера хванах въжето и направи около 30. Не съм скачал на въже над година и не ми се стори толкова трудно.
П.С. Може да бъркам - 1 дабъл ъндър е въжето да се завърти 2 пъти в рамките на 1 подскок ??
П.С.2. А в момента съм толкова вдървен и почти функционален като робот :D
Владо,
Мога само да те поздравя!
Аз не съм правил повече от 2-3 наведнъж. Но засега не съм си го поставил за цел. Виждал съм хора, които го правят с лекота, но явно аз не съм от тях.
имаше много хубав клип скоро за дабъл-ундърите...абе и там си има чалъм...аз лично не мога ни един!!!
но ще ми се наложи да се науча...въпреки, че почнах да скачам на въже, още от първото хващане...а никога през 29-годишния си живот не бях го правил...
а дано е така и с мъсъл ъп-ите на халки:)))