30.08.10
07:26
Здравейте ,брат ми е на 14 години скоро прави 15 тренира от 7 месеца , и тука в последно време му се е появила една топчица в гърдата , само в едната е , твърда е и го боли като я натисне леко.Според вас от какво може да е , и какво всъщност представлява тази топчица.Ходи на лекар , казаха му да не взима добавки и да си прави компреси с риванол.Какво е вашето мнение
Спокойно, най-вероятно ще го израсте, но няма да е зле да се консултирате и с лекар.
Има една възраз при която и момчетат ги болят зърната хякъде към 13год.Продължава към 2-3 месеца.Ама за топка нз по добре лекар ходи
Може да е липома (мастно образувание). Ако е това, компреси няма да помогнат. Виж тази тема:
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/35621/#379557
Да иде на лекар дето си разбира от работата..........това е Гинекомастия 90%
казано от PULLUP на 30.08.10, 09:07:
Има една възраз при която и момчетат ги болят зърната хякъде към 13год.Продължава към 2-3 месеца.Ама за топка нз по добре лекар ходи
Това се получава да, но не е неговия проблем, намираш качествен лекар и ще ти обяси, предполагам и аз че е гинекомастия.
Мнението беше редактирано от 4today на 30.08.10 10:00.
И аз бях така.Дано да е същото имах някаква топчица в зърното докато бях на 13-14 но с пубертета сама изчезна...дано и с него да е така
30.08.10
13:13
Получава се през пубертета и аз съм имал като по-малък,после изчезна,но зърната остават леко неоформени.Не е нищо сериозно според мен,но ако ще сте по-спокойни се консултирайте със специалист..
01.09.10
10:50
Да, най-вероятно е гинекомастия. Консултирайте се с лекар!
Повечето тийнеджъри развиват в някаква степен гинекомастия през тази възраст. По принцип трябва да отшуми, когато хормоните се стабилизират. Това е идеалният случяй, но в в днешно време сме заобиколени от много ксеноестрогени и фитоестрогени, които стимулират рзвивитието на млечната жлеза. В следствие на това гинекомастията не само, че не отшумява, но се развива допълнително и остава за цял живот. После изхода е само операция.
Дано момчето да е от щастливците!
Мнението беше редактирано от gynecomastia-bg на 01.09.10 10:59.
02.09.10
20:33
Обожавам виртуалните прегледи ;D Даже и д-р Хаус би се затруднил ;Р
06.09.10
09:27
В 7-8 клас имах такива топчета боляха ме доста родителите ми ме заведоха на лекар, той каза че ще се оправи от самосебе си от пубертета е...за вашо собственно успокоение отидете да го види лекар но не е страшно.
03.05.12
21:48
Аз имам по една такава топчица в двете гърди. Едната започна да се смалява и почти е изчезнала вече.. Не знам за другата, може би след време и тя ще изчезне. Мъжете също заболяват от рак на гърдата <
< Ето на това се натъкнах и то по-точно: "Симптомите за мъжкия рак на гърдата може да са представени като
бучка в гръдта, издутина, кожна гънка или трапчинка, прибиране на зърното (обръща се навътре) или червенина.
04.05.12
09:45
Само да ви кажа, че рака на гърдата е болест, която е приоритет на по-възрастните пациенти. При тийнейджъри това е малко вероятно. Друг момент, помагащ в диференциалната диагноза това е болката. Ракът в ранна фаза, а именно такава като “бучица” НЕ боли. Болката се появява, по-късно, когато започнат дегенеративни процеси в тъканта и той се отвори като гнояща рана. Друго нещо в диференциалната диагноза тук, е че е много малко вероятно той да е симетричен процес. Щом казваш, че си имал бучка и в другата гърда това е почти сигурно гинекомастия. Както каза едно момче по-горе, да се прави онлайн диагностика е смешно (меко казано), затова моето изказване е само за да те успокоя и информирам, но трябва да го види специалист.