30.08.10
16:05
Някой знае ли метод за набиране с една ръка ?
30.08.10
16:09
http://www.beastskills.com/OneArmPull.htm
Можеш да правиш негативни спускания, да се набираш с тежест или да се придържаш с другата ръка за китката, като се стремиш всеки следващи път да се хванащ по-надолу, до като накрая не се държиш с нея. :)
Мнението беше редактирано от TheRunawy на 30.08.10 17:17.
30.08.10
20:40
Ако тук някой се похвали че е успял да се набере с една ръка ще бъда доста респектиран, говорим за напълно изпъната ръка от пълен вис и брадичката над лоста, а ако хвата не е тип чук това ще бъде още по впечатляващо тъй като ръката ще трябва да компенсира и за равновесието.
Много тежко упражнение, вероятно ще трябва да жертваш доста тегло и размери за да го постигнеш. Благодаря на Анонимоус за материала.
Аз знам човек който ги прави 2 пълни, без никаква помощ със свободната ръка ...
Това е достааа добрее .... По колко правиш иначе чисти с широк хват без допълнителни тежести ? И колко ти е стажа на лостовете ?
Мнението беше редактирано от 4today на 30.08.10 21:46.
Аз мога 2 с лявата рака, което е много странно, дясната ми е по-силна а с нея мога 1…
31.08.10
04:05
казано от TheRunawy на 30.08.10, 20:55:
Аз успявам едно..
A някой над 50 кг?
казано от Miro Gi4ev на 31.08.10, 04:05:
Аз успявам едно..
A някой над 50 кг?
Забавен си. :)
31.08.10
07:50
и аз мога да направя едно ама баланса ми е впечетляващ ... въртя се като пумпъл ама стигам до горе де :D
Kristiancho, а по колко правиш чисти без тежести, тъй като предния не ми отговори (широк хват говоря)
Мнението беше редактирано от 4today на 31.08.10 07:55.
31.08.10
07:58
ах ми много относително .... иначе най-доброто ми постижение е 19набирания широк хват ... като след 15някаде с почивка в долно полужение от секудна .... иначе преди 15-тото се справям :)
Всички, които казаха че правят по 1, по 2 - имате предвид с висяща свободно надолу втора ръка нали, а не да се държите за рамо/китка :) Че то иначе си е същото като с 2 ръце ;)
31.08.10
08:01
как ще е като с две ръце... искаш да кажеш че ако правиш набиране с две ръце правиш 10 бройки и ако хванеш едната ръка за китката на другата пак ще направиш 10…
31.08.10
08:04
интересно ... нито отричам нито признавам нямам опит в тия набирания само инцидентно съм пробвал между сериите :)
Напротив не е така, наистина отново имаш две места за които се държиш, но като се хванеш за китката е много по-неудобно, качи се на лоста и ако правиш 20 набирания с тесех хват, пробвай се дали ще ги направиш и така 20 : )
Мнението беше редактирано от 4today на 31.08.10 08:13.
Никой не твърди, че е също толкова трудно. Няма да са 20, но това не значи, че е набиране на 1 ръка - просто е усложнено набиране с 2 ръце :D . И повечето хора, които правят 5-6 чисти, бавни и пълни набирания с нормален надхват ще направят и 1-2 с подхват като си държат китката. Набиране на 1 ръка си е точно набиране на 1 ръка - другата все едно я нямаш. Дали ще виси надолу или не, важното е да не хващаш нищо с нея.
И за да го правиш, според мен поне, с 2те ръце подхват трябва да можеш да сложиш поне 50-60 кила на колана за 1-2 повторения. Което си е повече от сериозно постижение, затова изразих съмнение толкова много хора тук да го правят - както се вижда, основателно :D
Мнението беше редактирано от G33K на 31.08.10 09:08.
therunawy го твърдеше погледни няколко поста по-нагоре, иначе това което каза ясно че е така ...
Започваш да се набираш с 1 ръка, като другата ти е на китката, постепенно сваляш другата ръка все по-ниско от китката, докато успееш да го правиш без нея и те тва е системата ;)
Тъпото, че другата като ми е във въздуха и започва да ми се върти тялото :D
Мнението беше редактирано от Madboy на 31.08.10 09:31.
казано от Madboy на 31.08.10, 09:31:
Започваш да се набираш с 1 ръка, като другата ти е на китката, постепенно сваляш другата ръка все по-ниско от китката, докато успееш да го правиш без нея и те тва е системата ;)
Тъпото, че другата като ми е във въздуха и започва да ми се върти тялото :D
По-готино е с тежест да се набираш, като почнеш да се набираш с тежест която е колкото теглото ти тогава почваш с 1 ръка.
31.08.10
10:07
егати цепеняка дето трябва да си ... някой да се набира с тежест колкото теглото си ?
Не съм опитвал :D
Имаче fam0us - то набирането с една ръка май е повече за гъзария, с дясната при мен се получава, с лявата никакъв контрол нямам.
казано от Madboy на 31.08.10, 10:11:
Имаче fam0us - то набирането с една ръка май е повече за гъзария, с дясната при мен се получава, с лявата никакъв контрол нямам.
В крайна сметка това е истината. ;)
31.08.10
12:40
Все пак да уточня, набиране с една ръка означава че в движението участва само една ръка, когато се държиш за китката ти използваш силата и на другата ръка и макар да е по-трудно от обикновенното набиране това не е набиране с една ръка, другата ръка трябва да е или пред тялото, или в страни, или зад него, но мускулите й да не участват в движението.
Разбира се това упражнение е по-скоро атрактивна демонстрация на сила и издържливост и е доста ефектно когато някой съумее да го направи.
От друга страна пък ръцете не винаги участват едновременно в тренировките, особенно когато силата на едната ръка изостава от другата е добре да ги тренираме отделно, най-вече това става с дъмбелите, така че в набиранията с една ръка има и някакъв тренировъчен смисъл, дори от гледна точка само на изравняване на силите на двете ръце, отделен е въпросът че това упражнение е много тежко и малцина могат да го изпълняват, а повечето от тях са и хора с относително ниско тегло.
Ако приемем че набиранията имат еквивалент в тежестите то това е мечката с щанга и придърпването та горен скрипец, в такъв случай еквивалент на набиранията с една ръка е придърпването на дъмбел от опора и придърпването на скрипец с една ръка, идеята е че след като тези упражнения с тежести изпълнявани с една ръка имат смисъл то значи че и набиранията с една ръка все пак имат смисъл.
казано от Ангел Василев Тодоров на 30.08.10, 20:40:
Ако тук някой се похвали че е успял да се набере с една ръка ще бъда доста респектиран, говорим за напълно изпъната ръка от пълен вис и брадичката над лоста, а ако хвата не е тип чук това ще бъде още по впечатляващо тъй като ръката ще трябва да компенсира и за равновесието.
Много тежко упражнение, вероятно ще трябва да жертваш доста тегло и размери за да го постигнеш. Благодаря на Анонимоус за материала.
Аз мога едно и половина ;Р :D
ПП. Ако потренирам малко специално това сигурно и доста повече ще успеяяяя ;D
80кг, 180
Мнението беше редактирано от alabalaa на 31.08.10 13:04.
01.09.10
06:59
казано от TheRunawy на 31.08.10, 07:28:
казано от Miro Gi4ev на 31.08.10, 04:05:
Аз успявам едно..
A някой над 50 кг?
Забавен си. :)
Що бе? Питам съвсем сериозно защото съм доста по тежък и въпреки че имам сила с всеки следващ килограм всичко с собственото тегло става мъчно(профитата са по 120-130 кг и едвам се набират с две ръце а са на зоб, хормон, с много ниски ниво мазнини т.е. нямат излишно тегло)
Един-единствен път в живота си, чисто набиране с една ръка, другата висяща. Преди около 20 г. Теглото ми тогава трябва да е било не повече от 72 кг.
казано от Madboy на 31.08.10, 10:11:
Имаче fam0us - то набирането с една ръка май е повече за гъзария
А така, по-готино си е да се натовариш целия в дискове и айде на лоста ;)
01.09.10
08:45
е ти с каква тежест го правиш това набиране ?!?! щото аз съм правил с 20кг 10 набирания ама не бяха много за рекламните клипове ако ме разбираш :D пак се усети натоварване ама аз го правя без тежест докато не ми се подаде главата до шията над лоста :)
Правя 3 набирания на 1 ръка, като 2 от тях са до пълен вис. Deadhang. Набирам се на 1 ръка и с малка допълнителна тежест, 5 кг, за една бройка. Има сигурно много начини да стигнеш до това, аз лично не мога да кажа кой съм ползвал, но съм се набирал с доста тежести, правил съм и много свободни набирания, негативни спускания и тн. Знам само, че докато се учиш, болките в сгъвката на лакътя са нещо неизбежно. И наистина, разликата между набиране на 1 ръка и такова от абсолютен вис е невероятно голяма. Не е толкова трудно да се научиш да се набираш на 1 ръка от леко сгънато положение, от пълен вис обаче е истинско предизвикателство за мускули, стави и връзки.
01.09.10
09:17
амии определено е добро постижението ти но тези 3 набирания като упражнение ли ги правиш ... те за бицепс ли са за гръб ли са .... мисълта ми е че те не са много приложими в тренировъчна програма и вообще да предизвикат някакъв разтеж :)
От много време съм забравил всякакво разделяне на мускулни групи. Растеж има, когато ядеш и е особено качествен, когато упражненията са трудни или тежестите големи. Тренирам за самото упражнение или умение, а не за тялото. То идва като вторичен ефект. Класическият бодибилдинг е нещо, което съм видял, че не е за мен, защото идеята му ми е чужда. А не мисля, че изглеждам по-лошо от човек, който тренира насочено за тялото си.
01.09.10
11:36
Въпросът е защо ако човек прави 20набирания(което е съвсем нормално и не е особено постижение) с две ръце, не може да направи дори и една четвърт от тези повторения с една ръка, след като елементарната логика ни казва че би трябвало с една ръка да правиш поне половината от това което правиш с две ръце.
01.09.10
11:40
Логиката и спорта са много, ама МНОГО скарани. Осебено пък в бердмудския триъгълник на културизма: тренирам като професионалистите, ям като професионалистите, но не изглеждам като тях.
Пробвай с клек на един крак и виж правиш ли половината на колкото с двата ;)
казано от kristiancho на 01.09.10, 09:17:
амии определено е добро постижението ти но тези 3 набирания като упражнение ли ги правиш ... те за бицепс ли са за гръб ли са .... мисълта ми е че те не са много приложими в тренировъчна програма и вообще да предизвикат някакъв разтеж :)
Растеж? Това ли е единствената цел? Хм... пак ли стигнахме до избора “да бъдеш” или “да изглеждаш”? Не може ли и двете?
Малко ще се отделя от разискваната тема, но ми се струва нелоша идея да подискутираме следното: тренирането на конкретен мускул срещу тренирането на конкретно движение.
Моята теза:
Ако разглеждаме тренировките като натоварване на отделни мускули, то ние не разбираме принципа по който тялото работи.
Бодибилдингът обичайно разделя тялото на мускули антагонисти, такива като бицепс и трицепс, например. И съответно ги тренира като такива, често разделяйки натоварването им в различни дни и използвайки изолиращи упражнения. На практика, начинът по които мускулите работят зависи основно от движението, което извършват. Например при едно всекидневно движение, като клек, например, участват едновременно мускули, които обичайно разглеждаме като антгонисти - квадрицепс и бицепс, аддуктори и абдуктори, както и еректорите на гърба, заедно с мускулатурата на корема. Какво излиза? Антагонистите работят като синергисти.
Друг пример - набиранията, традиционно правени “за гръб”. Тук, за изненада на някой хора, участие имат и... пекторалисите (гърдите). Не определящо, разбира се, но все пак го има. Да не говорим, че при набиране с една ръка пекторалисите увеличават още повече участието си.
Излиза, че билдърският стил на разделно и изолирано трениране може да влоши качеството на движението, създавайки дисбаланс в мускулите, обичайно работещи в синхрон.
Разбира се, ако един човек иска само да напомпи някой и друг мускул и не му пука дали този мускул работи оптимално в синхрон с останалите, може съвсем спокойно да си прави изолации.
Ако все пак качеството на кинетичната верига, която сформират мускулите при извършване на сложни движение, е важна за трениращия, то негов естествен избор ще са многоставните движения със свободни тежести и собствено тегло, независимо дали отдава по-голямо значение на размера на мускула или на неговата сила.
Мнението беше редактирано от Vic на 01.09.10 11:49.
Ангеле, 20 набирания не са ама никак малко. Много са малко хората, които ги правят правилно, бавно и deadhang, до пълно отпускане долу. Затова е тъпо човек да се чуди защо не може да се набере на 1 ръка, като прави 20 набирания с непълна амплитуда.
Иначе Вик каза нещо, което според мен е много вярно. Класическият билдинг според мен е лош път за изграждане на тяло за един натурално трениращ, колкото и разпространено да е обратното мнение.
01.09.10
12:56
казано от Oranje на 01.09.10, 11:40:
Осебено пък в бердмудския триъгълник на културизма: тренирам като професионалистите, ям като професионалистите, но не изглеждам като тях.
Това е много добре казано, културизмът е най-неблагодарния спорт, но затова пък дори е краткия момент за който си го овладял си струва дългите години на отдаване.
Със сигурност повечето хора се заблуждават много дълбоко че ядат и тренират като професионалисти, а всъщност те са прекалено далеч от това ниво и вероятно никога няма да се доближат до него.
Да си професионалист в културизма изисква много повече отдаване и жертване от това да си професионалист в повечето други спортове, защото няма друг спорт в който 24часа да си ангажиран на 100% в това което правиш.
Към Вик: “to be or not to be” , това е въпросът, в културизма няма как да не бъдеш.
Естествено че антагонисти и синергисти ще работят заедно, тялото е един организъм разделен на отделни компоненти които в своята съвкупност изграждат всичко което сме и можем.
Това че културистите правят упражнения насочени конкретно към дадена мускулна група, не означава че не правят и по-комплексни упражнения, имайте в предвид че всичко което се прави по залите, цялото достижение в света на здравословното хранене и многокомпонентните тренировки на тялото, развитието на хранителните добавки в спортната медицина, невероятното разнообразие от уреди и методи за повишаване коефициента на телесното усъвършенстване е благодарение на развитието на културизма, който намира своето приложение и до най-ниските нива - до това всяка сутрин да правиш по 5мин стречинг и 20мин спортно ходене.
Самия спорт културизъм се изразява в завършващия състезателен етап при който атлетите съревновават физиките си пред квалифицирано жури, което се състои от волно съчетание представляващо своеобразен танц включващ всевъзможни движения изпълнени с помоща на едновременната работа на всички антагонисти и синергисти и позиране с всички задължителни пози, като всяка отделна поза демонстрира едновременно телесните мускули на атлетите, които в своята съвкупност образуват завършения хармоничен вид на културистът.
Мнението беше редактирано от Ангел Василев Тодоров на 01.09.10 13:01.