06.04.05
14:58
Здравейте.Чета статий за кардиото и не разбирам някой неща.Да бъде тичане или колоездене?Колко време да бъде?А пък тва с пулса нещо не го хванах.Ако може някой да ме посаветва
Ако имаш доста мазнини - 4 пъти седмично по 40мин.
Ако не са много 3 пъти седмично по 30мин.
Ако си слабичък 2 пъти седмично по 20-25мин.
Най-добре е сутрин на гладно, но става по всяко време. Хубаво е да са минали поне 2 часа от храненето, а след това е добре да н есе яде поне 1 час. Темпото (пулсът) трудно би изчислил (макар че зависи), затова нека бъде такова, че да ти позволява да водиш лек разговор. Задължително е хубаво да се изпотиш (не защото трябва да се потиш, но това е показател, че интензивността не е била ниска). Видът е по избор. На мен най-много ми харесват подскоците. И велото става, можеш и да тичаш. Понякога практикувам бързо ходене, но увеличавам времето с 10ина мин. Това се сещам засега.
Поздрави
Бягане. Обичам като бягам(бягам около 8-10км без почивка) на стадиона, последната обиколка спринтче да му удрям. Това за гладното и храненето преди и след не го знаех. Нямам кой знае колко мазнини, но бягам хем за мазнини, хем за тяло, хем за здраве. 1 път в седмицата по около 1 час си ми е добре.
Ако целиш изгаряне на мазнини, кардиото след ядене (2 часа), няма да доведе до никакви резултати, освен ако не целиш да постигнеш идръжливост, бързина (при тичането) и т.н. Кардио с цел горене на мазнини се прави сутрин на гладно и след тренировка. Сутрин когато се събудиш нивата на гликоген в мускулите и черния дроб е на мнимум (може и на 0 в зависимост от режима на хранене и т.н.), защото организма го е изразходвал по време на съня. След като започнеш кардиото организма започва да гори директно мазнини, защото гликогените нива са изчерпени. Ако го правиш след ядене, използваш гликогена натрупан в мускулите от самата храна и така не само, че не изгаряш мазнини, но и ако имаш накакви ангажименти след това и не ядеш преди тях, би трябвало да се чувсваш уморен и разконцентриран поради липсата на гликоген. По същата причина кардиото е толкова ефективно и след тренировката с тежести. Не препоръчвам да се прави кардио над 30 мин. на веднъж, защото има голяма вероятност да започнат катаболни процеси (горене на мускула). За яденето след кардиото чета доста противоречиви мнения, но аз ти препоръчвам да ядеш веднага след това суроватъчен протейн с бърз въглехидрат (нещо сладко) и натрий (сол). Нивото на интензивност при кардиото (ако изкаш да гориш наи-ефективно, без да гориш мускул), трябва да е от около 70% до 85% от максималният ти пулс. Пулсът по време на кардиото се отчита посредством пулсомер, който дори и в чужбине не е евтин, и ако не целиш някаква професионална изява, средствата според мен не се оправдават. Но в някои зали имат такива и ги дават на трениращите за кардиото.
Абсолютно съм сагласен с Петко! Само да остава една скоба, че всичко е индивидоално и при теб може да не подейства по същият начин преценявай всички в движение. Това не се отнася за принципните неща, но другите зависят от средата, хранене, стрес и индивидоални особености и т.н.
по-здрави
Значи след тренировка няма да е проблем ако си повъртя на велоерогметъра 30-тина минутки ?! С цел изгаряне на мазнини
[quote author=“chiochips”]Значи след тренировка няма да е проблем ако си повъртя на велоерогметъра 30-тина минутки ?! С цел изгаряне на мазнини
Не, но и по-малко време ще свърши работа.
по-здрави
Тежа 80 кг. и изчислих по таблицата че имам 17% мазнини.Нужно ли е да права да кажем 2 серии по 10 минути или направо да ги бягам?
07.04.05
16:12
Здравейте ! Аз ( както можеби повечето от нас тук ) имат мазнини само по корема и паласките. Добре ли е след тренировка да побягам 15 минути примерно на ниво изгаряне на мазнини- бягащата пътека има нива които са мисля 12 и са разграфени на три една за загрявка,за изгаряне на мазнини и другата за бегачи за какво беше не се сещам точно дали ще е по- добре да бягам само за изгаряне на мазнини или и по- бързо което вече попада във друга графа . И след като се прибера да си хапвам както преди мед после протеин и малко по- късно обилно хранене. Мажду другото тежа 70 килограма и съм висок 1.80.