Прием на креатина.

10

04.09.10
16:16

Здравейте. Въпроса ми е как най-правилно се пие креатина (монохидрат) ? Видях няколко варианта: слагам 5гр на езика и гълтам с вода, 5гр в 200мл вода (доливам, щото остава по дъното), 5гр в прясно мляко. Също видях 1 клипче в ютуб, което гласеше, че креатина не се усвоява освен ако не се е разтворил напълно във водата. Вашите мнения ?

04.09.10
17:35

ти пробвал ли си да разтвориш креатин във вода?

10

04.09.10
17:43

Да. Бърках го 1мин с няква лъжица и то само се разпръскваше в чашата и после пак заставаше на дъното ;/ реших, че е менте :О доливах в чашата 10тина пъти и успях да го изпия :/

04.09.10
18:20

креатина не е разтворим във вода

04.09.10
20:22

Най-добре да изсипеш креатина в устата и да го преглътнеш с вода. Иначе ако го слагаш в чаша има да доливаш вода 15 пъти, че да не остане нищо по чашата.

KY

05.09.10
05:51

Креатин монохидрата не е НЕразтворим, а е с ОГРАНИЧЕНА разтворимост, която зависи от редица фактори. Като цяло колкото са по-финни частиците, толкова по-лесно се разрваря креатина. Разтварянето е важна част от усвояването. За да премине в клетките няма как това да стане чрез фагоцитоза - поне не и в този случай, при тези дози.
Добавянето на хидрофилни молекули  към креатина, съдържащи най-често хидроксилни или карбоксилни групи, го прави лесно разтворим. Затова креатина се предлага под формата на малати, цитрати, глюконати и др. и на тях се дължи киселият му вкус.
Ако не е много фин като размери, може да го смелиш с кафемелачка, но по-продължително, за да стане по-финна пудрата и така да увеличиш повърхността за дадено количество. Има и “нано-креатин”, който е креатин с много по-малки от обикновения размери и се разтваря по-добре.

Мнението беше редактирано от Krasimir Yolov на 05.09.10 06:03.

05.09.10
06:13

казано от Krasimir Yolov на 05.09.10, 05:51:

Креатин монохидрата не е НЕразтворим, а е с ОГРАНИЧЕНА разтворимост, която зависи от редица фактори. Като цяло колкото са по-финни частиците, толкова по-лесно се разрваря креатина. Разтварянето е важна част от усвояването. За да премине в клетките няма как това да стане чрез фагоцитоза - поне не и в този случай, при тези дози.
Добавянето на хидрофилни молекули  към креатина, съдържащи най-често хидроксилни или карбоксилни групи, го прави лесно разтворим. Затова креатина се предлага под формата на малати, цитрати, глюконати и др. и на тях се дължи киселият му вкус.
Ако не е много фин като размери, може да го смелиш с кафемелачка, но по-продължително, за да стане по-финна пудрата и така да увеличиш повърхността за дадено количество. Има и “нано-креатин”, който е креатин с много по-малки от обикновения размери и се разтваря по-добре.

x2

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1