04.09.10
16:16
Здравейте. Въпроса ми е как най-правилно се пие креатина (монохидрат) ? Видях няколко варианта: слагам 5гр на езика и гълтам с вода, 5гр в 200мл вода (доливам, щото остава по дъното), 5гр в прясно мляко. Също видях 1 клипче в ютуб, което гласеше, че креатина не се усвоява освен ако не се е разтворил напълно във водата. Вашите мнения ?
04.09.10
17:35
#1
ти пробвал ли си да разтвориш креатин във вода?
04.09.10
17:43
#2
Да. Бърках го 1мин с няква лъжица и то само се разпръскваше в чашата и после пак заставаше на дъното ;/ реших, че е менте :О доливах в чашата 10тина пъти и успях да го изпия :/
04.09.10
18:20
#3
креатина не е разтворим във вода
04.09.10
20:22
#4
Най-добре да изсипеш креатина в устата и да го преглътнеш с вода. Иначе ако го слагаш в чаша има да доливаш вода 15 пъти, че да не остане нищо по чашата.
05.09.10
05:51
#5
Креатин монохидрата не е НЕразтворим, а е с ОГРАНИЧЕНА разтворимост, която зависи от редица фактори. Като цяло колкото са по-финни частиците, толкова по-лесно се разрваря креатина. Разтварянето е важна част от усвояването. За да премине в клетките няма как това да стане чрез фагоцитоза - поне не и в този случай, при тези дози.
Добавянето на хидрофилни молекули към креатина, съдържащи най-често хидроксилни или карбоксилни групи, го прави лесно разтворим. Затова креатина се предлага под формата на малати, цитрати, глюконати и др. и на тях се дължи киселият му вкус.
Ако не е много фин като размери, може да го смелиш с кафемелачка, но по-продължително, за да стане по-финна пудрата и така да увеличиш повърхността за дадено количество. Има и “нано-креатин”, който е креатин с много по-малки от обикновения размери и се разтваря по-добре.
Мнението беше редактирано от Krasimir Yolov на 05.09.10 06:03.
казано от Krasimir Yolov на 05.09.10, 05:51:
Креатин монохидрата не е НЕразтворим, а е с ОГРАНИЧЕНА разтворимост, която зависи от редица фактори. Като цяло колкото са по-финни частиците, толкова по-лесно се разрваря креатина. Разтварянето е важна част от усвояването. За да премине в клетките няма как това да стане чрез фагоцитоза - поне не и в този случай, при тези дози.
Добавянето на хидрофилни молекули към креатина, съдържащи най-често хидроксилни или карбоксилни групи, го прави лесно разтворим. Затова креатина се предлага под формата на малати, цитрати, глюконати и др. и на тях се дължи киселият му вкус.
Ако не е много фин като размери, може да го смелиш с кафемелачка, но по-продължително, за да стане по-финна пудрата и така да увеличиш повърхността за дадено количество. Има и “нано-креатин”, който е креатин с много по-малки от обикновения размери и се разтваря по-добре.
x2