Мъртва тяга

07.09.10
06:36

Здравейте, ще ви помоля, ако може да ми помогнете с отговори на някои въпроси които ме вълнуват относно мъртвата тяга. :) Ако може да ми кажете коя ръка трябва да е в подхват и коя в надхват или няма значение? И Също ако може да ми кажете кога трябва да се вдишва и кога издишва понеже отскоро я правя и си мислех ,че когато  се движа надоло вдишам, а когато се движа нагоре издишам, но прочетох това изречение и се обърках нещо “Поемете леко въздух в корема (не в гърдите) и го задръжте, стегнете коремната преса и дръжте така през цялото време на движението. В никакъв случай не отпускайте гърба, пресата или въздуха докато извършвате движението.” , а това е от сайт в който обясняват за правилното изпълнение.
Благодаря ви много предварително! :)

07.09.10
06:45

някъде бях чел, че слабата ръка е в подхват, а силната съответно в над. то това главно е за повече здравина на хвата, не толкова до правилно и неправилно.
относно задържането на стегнат корем и гръб е с цел предпазване от контузии... и все пак мисля, че към края на движението трябва да се издиша. въздуха си се поема като оставяш щангата ;)

няма значение коя ръка е надхват и коя подхват даже може и да не са така... аз го правят изцяло с надхват няма значение. За дишането слагаш колана и всичко ще се изпълни каквото си прочел когато си надолу вдишваш когато завършиш повторението в горна точка издишваш .. просто гледай да поемеш въздух колана ще направи останалото :) естествено се прави с голямо внимание и гърба изправен и стегнат по цялата дължина ;)

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 07.09.10 06:59.

07.09.10
07:58

Да, важно е коремните мускули да се държат стегнати! Направи чупка в кръста (заключи го, т.е. да ти се “вдлъбне”) и гледай да го държиш изправен през цялото повторение! Вдишваш долу, издишваш горе. За ръцете - няма значение. Докато не усъвършенстваш техниката на това упражнения, забрави за големите тежести!

07.09.10
08:08

Ако издишваш докато вдигаш, няма да имаш blackouts. При мен това сработи, въпреки че издишвам насила.

07.09.10
09:00

Благодаря ви много за отговорите! :)

Мнението беше редактирано от r0ck на 07.09.10 09:01.

07.09.10
09:58

Издишаш и поемаш въздух когато оставяш щангата долу, иначе го задържаш за цялото повторение. Само така ще си максимално силен и със стегнат пояс.

07.09.10
10:01

казано от r0ck на 07.09.10, 06:36:

Здравейте, ще ви помоля, ако може да ми помогнете с отговори на някои въпроси които ме вълнуват относно мъртвата тяга. :) Ако може да ми кажете коя ръка трябва да е в подхват и коя в надхват или няма значение? И Също ако може да ми кажете кога трябва да се вдишва и кога издишва понеже отскоро я правя и си мислех ,че когато  се движа надоло вдишам, а когато се движа нагоре издишам, но прочетох това изречение и се обърках нещо “Поемете леко въздух в корема (не в гърдите) и го задръжте, стегнете коремната преса и дръжте така през цялото време на движението. В никакъв случай не отпускайте гърба, пресата или въздуха докато извършвате движението.” , а това е от сайт в който обясняват за правилното изпълнение.
Благодаря ви много предварително! :)

Toва с ръцете се отнася за трибойската тяга(билдерската се изпълнява в надхват при което тежестта се коригира надолу), просто дишай

08.09.10
11:16

Много важно когато си в процес на изпълнение на т’ва упражнение винаги гледай на горе и направо, не гледай към земята (към щангата и тялото) защото можеш да се контузиш !!! Особено гръбнака, и кръста, и НЕ ПРАВИ С МНОГО ГОЛЕМИ ТЕЖЕСТИ МЪРТВАТА ТЯГА АКО СИ НАЧИНАЕЩ, може и с малко КГ но от голямо значение е правилното изпълнение: http://www.youtube.com/watch?v=cs-wOHN5tdw :)

10.09.10
12:07

Благодаря ви много за отговорите! :) А може ли да ми кажете също дали е възможно от това,че не си стягам корема докато вдигам тежеста при мъртвата тяга да съм скъсал или разтегнал някой мускул понеже до преди ден, два усещах нещо като дърпане малко над слабините( а като малък съм опериран от ингвинална херния ) и ходих на хирург той  ми каза, че хернията си е наред и най-вероятно съм разтегнал някой мускул, обаче маи се пооправи тези дни и затова се интересувам дали от НЕстягането на корема при вдигането на тежеста може да се разтегне някой мускул на корема или около него.

ПП. Може ли да ми кажете също дали знаете,познавате или сте чували за  някой човек който с ингвинална херния прави тежки клекове и тяга, защото много искам след време( ако ще да е след 10 години ) да правя тяга и клекове с поне 200кг. :P :) Аз ушким съм опериран на 2 години от такава херния и сега няма проблеми с нея така казва хирурга, сега съм на 18 ама аз се притеснявам.
Благодаря ви пак! :)

Мнението беше редактирано от r0ck на 10.09.10 12:10.

АВ

10.09.10
14:44

Смесения хват има единствената цел да бъде по устойчив, като при него е важно справянето със съответната тежест, а не конкретната мускулна стимулация, така че ако вдигаш за макс може да правиш смесен хват, ако тренираш за мускулна стимулация надхват.

11.09.10
06:11

казано от r0ck на 10.09.10, 12:07:

Благодаря ви много за отговорите! :) А може ли да ми кажете също дали е възможно от това,че не си стягам корема докато вдигам тежеста при мъртвата тяга да съм скъсал или разтегнал някой мускул понеже до преди ден, два усещах нещо като дърпане малко над слабините( а като малък съм опериран от ингвинална херния ) и ходих на хирург той  ми каза, че хернията си е наред и най-вероятно съм разтегнал някой мускул, обаче маи се пооправи тези дни и затова се интересувам дали от НЕстягането на корема при вдигането на тежеста може да се разтегне някой мускул на корема или около него.

ПП. Може ли да ми кажете също дали знаете,познавате или сте чували за  някой човек който с ингвинална херния прави тежки клекове и тяга, защото много искам след време( ако ще да е след 10 години ) да правя тяга и клекове с поне 200кг. :P :) Аз ушким съм опериран на 2 години от такава херния и сега няма проблеми с нея така казва хирурга, сега съм на 18 ама аз се притеснявам.
Благодаря ви пак! :)

С пъпна съм и правя тежки тяги но с лумбален колан и без сингли

ЛР

11.09.10
06:46

казано от Стоянчо на 07.09.10, 07:58:

Да, важно е коремните мускули да се държат стегнати! Направи чупка в кръста (заключи го, т.е. да ти се “вдлъбне”) и гледай да го държиш изправен през цялото повторение! Вдишваш долу, издишваш горе. За ръцете - няма значение. Докато не усъвършенстваш техниката на това упражнения, забрави за големите тежести!

Важно е да се изясни какво точно всеки разбира под “чупка в кръста” и “да се вдлъбне”.
Понеже ако “вирването” или “вдлъбването” на кръста предпазва от това да се изгърбим, вдигането с подобна позиция на таза създава основа за пораждане на мускулни дисбаланси, които след това водят до други проблеми.

поздрави
Лазар

11.09.10
10:35

Прави я в началото с по-леки килограми, гледай се в огледалата на залата ( предполагам имате)
Гледай да не си изгърбен, и да дишаш по време на движението.
За под и над хвата, пробвай коя ръка ти е удобно да е в подхват и коя  в надхват, ще усетиш как ти е по-удобно, при всеки е различно, при мен дясната е в подхват, лявата в надхват.

11.09.10
10:41

За смесения хват - аз ги редувам. Не го прилагай от началото на тренировките си, вдигай си в надхват, а като стигнеш вече по-сериозни тежести, тогава можеш да прибегнеш до смесен хват.

11.09.10
10:55

Сталкер - браво, че можеш да сменяш ръцете, като ги разменя все едно не са моите ръце :D

11.09.10
12:07

Откакто започнах да вдигам със смесен хват ги редувам, затова и ми се получава, най-вероятно. В началото, даже го използвах само в последните серии на тягата, ама малко по малко се разглезих.
И въпреки това, при дясна ръка в подхват, усещам щангата по-стабилна.

Ако сега можех да избирам, сигурно щях да продължа още доста време, само в надхват. Установявам, че при тежест, която преди не ми е сериозен проблем в надхват,  сега в надхват - щангата просто се опитва да се завърти в ръцете ми.

11.09.10
13:22

Възможно е и лоста с който вдигаш, вече да е доста по-крив от преди, и да се извърта по-лесно :)

11.09.10
14:49

И на мен ми се извърта, просто хватът почва да изпуска. Обикновено става на около 120кг и третото повторение.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1