Да кажем, че 20 набирания с двете ръце са 80 кг х 20 пъти (примерно).
С едната ръка цялата тежест се пренася на нея, т.е., реално слагаш два пъти повече тежест (по 80 на ръка) и все едно правиш със 160 кг, плюс допълнителното утежняване заради стабилизирането на тялото.
Ако някой стигне до набиране с допълнителна тежест, близка до собственото му тегло, може да почне да упражнява набирането на 1 ръка.
Мнението беше редактирано от Петко К на 01.09.10 13:36.
казано от Ангел Василев Тодоров на 01.09.10, 12:56:
...
Към Вик: “to be or not to be” , това е въпросът, в културизма няма как да не бъдеш.
Естествено че антагонисти и синергисти ще работят заедно, тялото е един организъм разделен на отделни компоненти които в своята съвкупност изграждат всичко което сме и можем.
Това че културистите правят упражнения насочени конкретно към дадена мускулна група, не означава че не правят и по-комплексни упражнения, имайте в предвид че всичко което се прави по залите, цялото достижение в света на здравословното хранене и многокомпонентните тренировки на тялото, развитието на хранителните добавки в спортната медицина, невероятното разнообразие от уреди и методи за повишаване коефициента на телесното усъвършенстване е благодарение на развитието на културизма, който намира своето приложение и до най-ниските нива - до това всяка сутрин да правиш по 5мин стречинг и 20мин спортно ходене.
Самия спорт културизъм се изразява в завършващия състезателен етап при който атлетите съревновават физиките си пред квалифицирано жури, което се състои от волно съчетание представляващо своеобразен танц включващ всевъзможни движения изпълнени с помоща на едновременната работа на всички антагонисти и синергисти и позиране с всички задължителни пози, като всяка отделна поза демонстрира едновременно телесните мускули на атлетите, които в своята съвкупност образуват завършения хармоничен вид на културистът.
Ангел!
Не си ме разбрал. Съжалявам, но точно в състезателния културизъм, можеш да изглеждаш, но да не бъдеш. С което по никакъв начин, не казвам, че няма културисти, които не са добри атлети и които да предпочитат свободните тежести пред разните измислени и прехвалени машини.
Какъв е тоя “коефициент за телесно усъвършенстване”? И Гугъл не знае нищо по въпроса.
Ако смяташ, че подобряване на визията, за сметка на понижаване на останалите показатели е повишаване на горния “коефициент”, смятам че има нещо много грешно в цялата идея. Смисълът на горното е, че един културист в топ форма е... болен човек. Нито е на върха на силата си, нито на издръжливостта си, дехидратиран е, а въобще не ми се мисли с какви други химии е натъпкан. Да не говорим, че тази “топ визия” може да бъде поддържана за максимум 1-2 седмици. Е, това телесно усъвършенстване ли е? Да не говорим, че класиране основано само на сравняването на физиките на боядисани мъже с прашки е възможно най-субективното.
Според мен, трябва да е точно обратното - тренировки, повишаващи показатели като здраве, сила, издръжливост, координация, баланс и т.н., в комбинация със здравословно хранене, неминуемо ще доведат до подобрение във визията и оптималност на мускулните обеми.
И честно ми кажи, наистина ли смяташ, че съвременните топ културисти са хармонично развити???
01.09.10
17:05
Без да се обиждаш но колкото повече те чета толкова повече разбирам че искаш да бъдеш Тарзан.
Ако търсиш профилирана информация в Гугъл, на грешно място търсиш.
За боядисаните мъже в прашки (хората които имат нещо против прашките, пък били те мъжки или женски, имат просто грозни задници), благодарение на тях и на жертвата която правят ти разполагаш в момента с тази огромна информация за правилен режим на трениране и хранене, ако не бяха те трениращите във Варна щяха да са сто пъти по-малко, а залите десет пъти по-малко.
Относно болестта, американските културисти стават професионалисти около 23-5 годишна възраст, продължават да се явяват на професионални състезания до около 43-5 годишна възраст, това са 20години стаж в профи културизма, това са хиляди режими на покачване маса(основен период) и изчистване(пред състезателен период), за каква болест говорим, разбира се че по време на състезание организма е пределно изстощен, но такъв е спорта, след това се възстановяваш. Трудовия стаж при трибойците е доста по кратък и след спортния им живот е осеян с много драстични травми, тогава започват да се явяват болежките следствие на изхабения опорен апарат. Културизма е метод за рехабилитация, физеотерапия, преодоляване на атрофия и всякакви двигателни проблеми, силаческите методи могат да намерят приложение единствено в състезания.
За съвременните хармонични културисти : Христомир Христов, Димитър Димитров, Алексей Лесуков, Кевин Леврони, Лий Прийст, Флекс Уйлър, Декстър Джаксън, Фил Хийт, Кай Грийн, не е нужно да правим рекорди по изброяване на имена.
Ако имаш предвид че някой имат по-голям размер на талията то погледни съотношението с гръдния кош и раменния пояс, бедрата, 60см ръце.
Независимо от размера те са пропорционални и симетрични, и заслужават само уважение и признания за това, защото е лесно някой сравнително нисък да се изчисти за 5-6месеца и да се яви в най-малките категории, без да е натрупал мускули, писна ми от изсъхнали скакалци по сцените в България които се явяват без да са съградили нищо.
Относно субективността това го има повече в малките турнири в България и други подобни нам държави където главния спонсор на турнира тежи. И все пак там където трябва най-добрия ще победи. Ако си готов да оспориш титлата на някай Mr. Olympia защото не я заслужава чакам.
Мнението беше редактирано от Ангел Василев Тодоров на 01.09.10 17:10.
01.09.10
17:29
Ето ти съвременни културисти, виж галерията ми и обърни внимание и на дванадесетте носители на най-престижната титла дали не са хармонично развити, погледни добре най-вече Декстър Джаксън носителя на Mr. Olympia от преди две години, по хармонично развита физика в подобни детайли няма да видиш.
А това е австралиецът Лий Прийст
01.09.10
17:32
Декстър за мене е най-релефния културист в света ... може би е по-лек от Джей и Рони за това губи 1то място ... така си мисля :)
01.09.10
17:35
Много си прав Кристиянчо, темата зави в тази посока просто защото някои хора трябва да бъдат научени на правилно и неправилно.
01.09.10
18:12
мистър Олимпия се връчва на мъжът с най-хармонично тяло... мистър Олимпия нито става този с наи-големи ръце нито този с най-голямо изтласкване от лег.... просто защото този с най-големите ръце кляка с 50кг а този с световни рекорд от лег има корем с размери метър и половина... :)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 01.09.10 18:12.
Рон Колман клякаше с над 300 кг в серии, гребеше с 220 кг и правеше лежанка с 2 дъмбела по 90 кг.
На никой не му пука за хармоничност, не сме 60-те. До скоро Олимпия се печелеше от най-огромния и релефния, едва последните години се заговори за хармоничност (отново), явно на хората им писна да гледат мутанти с по метър талия.
01.09.10
18:36
казано от Петко К на 01.09.10, 18:25:
мутанти с по метър талия.
Ще то и моята е почти метър. Аз мутант ли съм? :D
казано от radostin radev на 01.09.10, 18:36:
казано от Петко К на 01.09.10, 18:25:
мутанти с по метър талия.
Ще то и моята е почти метър. Аз мутант ли съм? :D
Да лошото е че и аз на там отивам. Темата е за кофата.
01.09.10
19:52
Петко не си прав, помолих ви да видите снимките в галерията ми, дадох ви и една снимка за пример, няма смисъл повече да споря след като не възприемате, темата я оцапахте вие, така че не ми обяснявай за къде е, всеки спорт има развитие и то взема своята цена, вие като странични наблюдатели на този спорт можете само да го приветствате, тъй като по никакъв начин вас не ви засяга какво се случва по върховете, след като се кефите на големия Колман ще прежалите талията му, която съвсем не е лоша, както се казва не може хем да е голям хем да не боли.
Така че просто кажете харесвам културисти тип Франк Зейн и до тук(поставил съм и негова снимка в галерията си, вероятно няма да го познаете), не е нужно да оплювате нещо което е толкова далеч от вас че не ви засяга.
Както Рон Дийн Колман каза: “правете това което за вас е добре и не се опитвайте да ми подражавате”
Не аз промених правилата, при които да се толерират по-хармонични състезатели.
Ясно ми е, че не може да си 130 кила че и с тънка талия.
01.09.10
20:28
Джей Кътлър :
Височина: 175,5 см
Състезателно тегло: 129,5 кг
Off-season тегло: 140,5 кг
Ръце: 57 см
Гръден кош: 147,5 см
Талия: 86,5 см
Бедра: 78,5 см
Прасци: 51 см
Врат: 49,5 см
на 150см гръден кош аз ще му простя 86см талия :)
01.09.10
20:55
Точно за това говоря, 86 талия, какво повече, малко хора тук биха се похвалили с такава талия независимо че останалите им размери са на светлинни години.
За сравнение като стана въпрос за ерата на 60те и 70те да видим толкова ли е фрапираща разликата все пак:
За модел ще използваме Арнолд Шварценегер в зенита на развитието си, идола на този спорт и пример за съвършенни антропометрични мерки.
Ръст: 185см
Тегло: 106кг
Ръка: 52см
Гръден кош: 139см
Талия:79см
Бедро: 66см
Прасец: 45см
Извода е 7см по-голяма талия на 8см по-голяма обиколка на гръдния кош.
Това е ерата на естетиката през 70те години, не разбирам къде е фрапантната разлика и грубата, недодялана и мутантна форма днес.
Ангел,
Твърдо отказваш да разбереш, а още по-малко искаш да си разшириш кръгозора. Твоя воля. Каквото исках да кажа, вече съм го писал, който има очи и малко по-голяма дупчица, през която да гледа света, ще разбере.
Остани си със здраве!
02.09.10
10:31
Слагам край на отклоненията. Ще се опитам да възродя темата.
Искам да ви попитам какво мислите за значението на хвата при набиранията и не е ли той един от основните фактори които ни ограничават в броя на повторенията въпреки че имаме още мускулна сила и издържливост и бихме могли да направим повече повторения ако не зависехме от здравината и издържливостта на хвата.
В такъв случай с още по-голяма сила би имало значението на хвата при набирането с една ръка, тъй като тогава цялата тежест се осланя на здравината и издържливостта на хвата само на едната ръка, следователно не е ли хвата основния фактор който ни възпрепятства да се набираме с една ръка, и не е ли той основния ограничител на набиранията с една ръка.
Ще ви попитам и дали мислите че използването на фитил ще увеличи способността ни да се набираме с една ръка и какво изобщо мислите за използването на фитили при набиранията.
Не считате ли че при този вид упражнения е добре да се изолираме от слабостта на хвата за да можем да използваме на 100% потенциала на мускулната сила и издържливост на тези групи които конкретно тренираме при набиранията.
Мнението беше редактирано от Ангел Василев Тодоров на 02.09.10 10:33.
02.09.10
10:37
аз използвам фитили във всички упражнения с дърпане.... просто ако съм без тях тежеста която вдигам може да падне до 50% .... неможе гърба да тренираш на максимум и да държиш с голи ръце... или ако гърба ти е малък и предмишницата огромно то може и да може... като искаш големи предмишници си има отделни упражнения за това... един път нямах фитили и след набиранията гърба ми беше студен пък предмишниците ще изгорят...
Не пречи до определени килограми да правиш без фитили и само при най-тежките серии да ги ползваш.
Тогава ще имаш трениран гръб и добър хват.
02.09.10
15:04
Отново започнахте да залитате, не става въпрос за фитили при тежестите, а за набиранията и конкретно за това как ще се отразят при набирането с една ръка, тъй като тогава хвата е особено оязвим.
казано от Ангел Василев Тодоров на 02.09.10, 10:31:
Слагам край на отклоненията. Ще се опитам да възродя темата.
Искам да ви попитам какво мислите за значението на хвата при набиранията и не е ли той един от основните фактори които ни ограничават в броя на повторенията въпреки че имаме още мускулна сила и издържливост и бихме могли да направим повече повторения ако не зависехме от здравината и издържливостта на хвата.
В такъв случай с още по-голяма сила би имало значението на хвата при набирането с една ръка, тъй като тогава цялата тежест се осланя на здравината и издържливостта на хвата само на едната ръка, следователно не е ли хвата основния фактор който ни възпрепятства да се набираме с една ръка, и не е ли той основния ограничител на набиранията с една ръка.
Ще ви попитам и дали мислите че използването на фитил ще увеличи способността ни да се набираме с една ръка и какво изобщо мислите за използването на фитили при набиранията.
Не считате ли че при този вид упражнения е добре да се изолираме от слабостта на хвата за да можем да използваме на 100% потенциала на мускулната сила и издържливост на тези групи които конкретно тренираме при набиранията.
Абсолютно против. Една от цаките на набирането с една ръка е да приложиш максимална мускулна контракция на всички мускули в тялото, не само на активните в движението. Когато се набирам на една ръка, аз се стремя да ‘’изстискам” желязото, това ми дава повече дърпаща сила. Трябва да стискаш и в юмрук свободната ръка, и пресата, даже и глутеусите.
За мен основният фактор, възпрепятстващ набирането на една ръка, са слабите лакътни връзки.
Аз преди малко се поокесих на лоста на една ръка - получи ми се. Не мисля, че това би било слабото звено при набиранията с една ръка. В неутрален до подхват, хвата си е доста силен. И да, както и Вояджер е споделил - лакътните връзки, а при мен и в рамото и горната част на гърдите се чувства неприятно разтягане.
Относно фитилите - според мен са вредни. Ако не можеш да държиш една щанга в ръцете си, то тя не е за теб.
Според мен, да оставиш хвата си да слабее е грешка.
03.09.10
21:42
Съгласен съм за набиранията и че не хвата е решаващ за негативния резултат при набиранията с една ръка, при две ръце има за какво да се използват фитилите.
В никакъв случай фитилите не са вредни, глупаво е да ограничаваме мускулния потенциал заради хвата, просто защото възможностите за развитие на мускулите са далеч по високи от тези на хвата. При положение че се занимаваш с тежка физкултура хвата ти няма как да бъде слаб, макар и да използваш фитили. Освен това фитилите в никакъв случай не изолират хвата, просто му осигуряват повече работно време в изпълнение на сериите.
По въпроса с фитилите - има достатъчно основания дали да се ползват или да не се ползват. Но нещата далеч не опират само до здравина на хвата.
03.09.10
22:55
Фитили може би само на тягата защото там наистина килата дето се ползват са по-сериозни , но като цяло съм против фитилите и коланите .Особено против колана , защото той дава фалшиво спокойствие и се привиква към него , а може да минем и без него .
06.09.10
10:56
Към Траш, не се сещам за основания които да са против използването на фитили, точно обратното има много основания задължаващи използването на фитили стига да целим максимален коефициент на полезно действие, следствие на което и максимални резултати. Като говорите за здравина на хвата какво да кажем за хората които изобщо не се занимават с тежести, да не би хвата им да е атрофирал, на един начинаещ в залата последното му препятствие с тежестите е хвата.
Към Рестлингпро, повече от половината професионални щангисти използват фитили въпреки че правят само едно повторение, т.е. обикновено фитилите се използват за удължаване работното време в сериите.
Точно, защото “на един начинаещ в залата последното му препятствие с тежестите е хвата.”, един начинаещ не трябва и да докосва така хвалените фитили.
А “нормалните хора”...обикновено постигат максимално КПД след бутилка ракия. Ха, наздраве! :D
Мнението беше редактирано от 6th на 06.09.10 12:23.
06.09.10
12:31
Точно това имах предвид, начинаещия, не пипал желязо, няма проблем със здравината на хвата (което е в противовес на това което пишат по горе), но след един определен период когато мускулатурата му нарастне на обем и сила тя далеч ще надвишава като възможности потенциала на хвата (колкото и да е трениран), затова в този случай не е целесъобразно да ограничаваме потенциала на мускулатурата за сметка на този на хвата, тъй като двата се разграничават много.
07.09.10
08:11
казано от С7АЛК3Р на 03.09.10, 18:31:
Аз преди малко се поокесих на лоста на една ръка - получи ми се. Не мисля, че това би било слабото звено при набиранията с една ръка. В неутрален до подхват, хвата си е доста силен. И да, както и Вояджер е споделил - лакътните връзки, а при мен и в рамото и горната част на гърдите се чувства неприятно разтягане.
Относно фитилите - според мен са вредни. Ако не можеш да държиш една щанга в ръцете си, то тя не е за теб.
Според мен, да оставиш хвата си да слабее е грешка.
Aми да ама ако си концентриран върху хипертрофията по добре да оставиш бързо нарастващите големи мускулни групи да прогресират вместо да чакаш хвата да ги настига като сила
07.09.10
08:37
кажи на билдерите, че правят грешка че използват фитили... щото не съм виждал билдер без фитили в ръцете и предмишниците им пак са огромни нали ;)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 07.09.10 08:38.
07.09.10
08:57
Кристиянчо, хората ти го обясниха. Ако се мислиш и се правиш на билдър е разбираемо защо ги използваш.
Фитили и колан се слагат само при много големи тежести. Другото си е чиста доза позьорщина.
07.09.10
09:37
казано от Ivan Boichev на 07.09.10, 08:57:
Кристиянчо, хората ти го обясниха. Ако се мислиш и се правиш на билдър е разбираемо защо ги използваш.
Фитили и колан се слагат само при много големи тежести. Другото си е чиста доза позьорщина.
x2
07.09.10
10:11
Вие май не ме четете добре, фитилите са не само за да отлепиш 200кг, те удължават роботното време в сериите, независимо от тежестта, т.е. ако правиш без фитили с определена тежест 6 повт. то с фитили ще направиш 9 повт.
казано от Ангел Василев Тодоров на 07.09.10, 10:11:
Вие май не ме четете добре, фитилите са не само за да отлепиш 200кг, те удължават роботното време в сериите, независимо от тежестта, т.е. ако правиш без фитили с определена тежест 6 повт. то с фитили ще направиш 9 повт.
A ако пиеш протеин на оптимум нутришън направо по 14 а?
Абе бъзикате се, но тук Ангел е прав - ако се тренира с цел хипертрофия, фитилите са от полза. Предмишницата при всички случаи се уморява доста преди големия гръбен мускул, трапецовидния или другите, които участват в повечет дърпащи упражнения за гръб.
07.09.10
10:59
Уморяват се предмишниците, и в това спор няма. Обаче това става в последните или последната серия.