Набиране с една ръка.

Прескочи до:

07.09.10
11:19

Ангел отново е много прав, просто половината лапетии из форума (и аз съм лапе, де) му скачат, защото някой не бил съглаен с него, не защото не е прав, а защото има друга гледна точка и айде сега след всеки негов коментар се мъчат да го убеждават колко е тъп едва ли не (говоря попринцип не само за тази тема).... Спрете се малко.

Мнението беше редактирано от Мирослав на 07.09.10 11:20.

07.09.10
11:23

Мхм,сигурно като ме посъветва в дневника ми да не правя мъртва тяга а да въртя обрач,пак е бил прав...

07.09.10
11:25

Не, но в случая е прав.
Нормално е като вдигаш 50 кг да не ти се уморява хвата, но на 150 кг положението е друго. Просто силата му не расте толкова бързо като на гърба и краката и такива упражнения като тяга и гребане аз ВИНАГИ ги правя с фитили, още от втората серия. Нищо, че някои от сериите мога и без.

07.09.10
11:42

Мда, което си е вярно - вярно си е. Добре че беше професор Добрев да ме накара да си взема фитили и да видя каква точно е разликата. Фитили на тяга си трябват с оглед на това да не стане гъзът силен колкото пръстите. Иначе и аз преди ги отричах много.
Ако някой иска да тренира хват - това е друго. 50-60 кила на колана и се увисваш на лоста - това го правя след почти всяка тренировка в последно време. Но когато си тренирам задника и гърба не мога да махам по 3-4 повторения от серия само за да .. всъщност не знам защо :D
В крайна сметка, в кой друг спорт освен скалното катерене пръстите са колкото или повече от големите мускули? А за трениране на хват има опции колкото иска човек. Не става дума изобщо да се пренебрегва, въпреки че на повечето хора, които не се занимават с конкретен спорт най-често им е излишно.

А и от друга страна - да не говорим, че повечето хора, които правят тяга без фитили, ползват смесен хват (и аз така правех преди да ги открия; то пък иначе само надхват искам да видя кой тук може да задържи повече от 150-60 кила или пък 130-40 за повече от 6-7, ако се работи за повторения). Дори да се сменя на всяко повторение (което почти никой не прави), пак се получават дисбаланси. Да не говорим, че когато не е в двоен надхват взета щангата човек малко или (в повечето случаи, които съм виждал) много се криви.

Но специално за набирането на 1 ръка мисля, че е напълно излишно. Не е там трудната част на упражнението просто.

Мнението беше редактирано от G33K на 07.09.10 11:52.

07.09.10
11:47

и аз съм абсолютно “за” фитилите. искам и да попитам колко от изказалите се “против” ползването им могат да направят 10х120; 8х140; 6х160; 6х160 без фитили? аз поне не мога. ползвам фитили и при тежки серии гребане с щанга. някой от сериите мога да ги направя и без, но тогава мисля повече за удържането на щангата, а не правилното изпълнение на самото упражнение и в крайна сметка нищо не се получава.

07.09.10
11:59

Абе за тежките серии е ясно, ама за друго си е просто моден аксесоар :)

07.09.10
12:21

Аз пък правя с магнезии, и проблема е точно никакъв, хем ти расте силата на хвата, хем не упускаш щангата.
Ако правиш всичко с фитили, хвата ти никога няма да стане по-силен.
Вчера на тягата ползвах фитили, лоста там където го хващам просто нямаше шарка, и абсолютно нищо освен тях не помагаше.
Ма кво спорите и вие, един ще ползва, друг не, никога няма всички да са еднакви, то и нужда няма.

Мнението беше редактирано от Madboy на 07.09.10 12:23.

07.09.10
14:25

казано от FRANKO1 на 07.09.10, 11:47:

и аз съм абсолютно “за” фитилите. искам и да попитам колко от изказалите се “против” ползването им могат да направят 10х120; 8х140; 6х160; 6х160 без фитили?...

Ще излезе, че се заяждам, но FRANKO1 ме провокира  ;). Горните повторения и тежести са напълно възможни без фитили.

казано от G33K на 07.09.10, 11:42:

...
В крайна сметка, в кой друг спорт освен скалното катерене пръстите са колкото или повече от големите мускули? ...

- Уиндсърф
- Спортна гимнастика (лостове, халки)
- Гребане
- Канадска борба
- Фехтовка
- и т.н. в спортове, където висиш или дърпаш
...

@ Ангел - Струва ми се, Ли Хейни беше казал, че ако не можеш да задържиш една тежест в ръцете си без фитили, то тя не е за теб  ;)

И честно, не разбирам за какво е дискусията - за набиране с една ръка, силата на хвата е последния проблем, за останалото - който държи да се напомпи максимално и не отдава такова значение на факта, че една брънка от веригата остава относителна слаба, да си ползва фитили.

В крайна сметка, всеки избира сам за себе си. Аз лично бих ги използвал само в случай, че имам някаква травма на предмишницата, която ми пречи да тренирам на макс.

струва ми се че гърба на Ли Хейни е 30см по-малък от този на Джей Кътлър като обиколка ;)

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 07.09.10 14:37.

07.09.10
14:40

казано от kristiancho на 07.09.10, 14:37:

струва ми се че гърба на Ли Хейни е 30см по-малък от този на Джей Кътлър като обиколка ;)

Дори и от културистична гледна точка този довод не важи. Когато Кътлър настигне Хейни по брой на статуетки Сандоу, пак може да говорим.  ;)

07.09.10
14:41

казано от kristiancho на 07.09.10, 14:37:

А дали е от фитилите това или заради датите им на раждане и напредъка на биохимията? :)

и заради биохимията и заради по-добрите програми и диети по които тренират и щото използват фитили ....

07.09.10
14:59

Абе все едно Хейни не ползва фитили...
В нито един от изброените спортове хвата не е определящ. Да, дърпат се големи тежести и без фитили...но с тях ще са няколко кг (повторения) повече и точно затова говорим. Ползите за мен са повече от негативите, и това, че евентуално хвата ми щял да е слаба брънка за мен лично е слаб аргумен, защото предпочитам да греба и дърпам малко повече с фитили и да имам съответното развитие сега, вместо по-малко без тях и да чакам да ми заякне някой ден (и евентуално да изпревари по сила краката и гърба). 
Вече на който хвата му е определящ за нещо (спорт или каквото и да е), да му мисли, аз лично съм готов да жертвам малко от силата му заради повече кг на тяга и гребане.

Мнението беше редактирано от Петко К на 07.09.10 14:59.

07.09.10
15:10

казано от kristiancho на 07.09.10, 14:42:

и заради биохимията и заради по-добрите програми и диети по които тренират и щото използват фитили ....

:D :D :D :D

е верно ти тежиш 55кила можеш и без фитили ;)

07.09.10
15:19

Да те поправя-65.

07.09.10
15:24

казано от Петко К на 07.09.10, 14:59:

Абе все едно Хейни не ползва фитили...

Няма как да знам, само цитирах думите му.  :)

казано от Петко К на 07.09.10, 14:59:

В нито един от изброените спортове хвата не е определящ.

Не е определящ, разбира се, но не беше в това въпроса.
Просто изброих спортове, в които хватът е силен поне толкова, колкото големите мускулни групи. Факт е, че докато активно се състезавах, можех да си вися на лоста доста време, след като вече не бях в състояние да се набирам повече.

и каква полза само да висиш никаква нали .... :)

АВ

07.09.10
15:50

Единственото за което грешите е че фитилите отслабват хвата, имайте предвид че те са само едно помощно средство което не изолира хвата напълно, ако пуснеш тежестта макар и с фитили тя пак ще си падне, така че хвата си работи на 100% и когата е с фитили, фитилите просто добавят едни 30% (примерно) към тях, като по този начин увеличават възможностите, отново казвам че това което правим в залите е извънредно, и за да се справим с него трябва да предприемем съответните извънредни мерки.
По отношение на отделните спортове при които хвата и предмишницата са от особено значение, най-добрия начин да ги тренираме е в конкретния отделен спорт.
Предмишницата е малък мускул а същевременно се използва в почти всяко упражнение в залата (както и извън залата), така че отделното му трениране трябва да бъде съвсем деликатно и прецизно съобразено с останалия режим на трениране, защото именно това е мускулът застрашен в най-голяма степен от претрениране.
И отново за отслабването, фитилите не се използват във всяко упражнение, а най-вече при работата за бицепс хвата и предмишницата получават достатъчно необходимото натоварване и напомпване, така че за отслабване с оглед употребата на фитили и дума не може да става.

07.09.10
15:53

Момчета,мисля че за пореден път доказахме,че сме хора и няма начин всички да сме на еднакво мнение.За едни фитилите са добри за други не,нито едните ще убедят другите в своята гледна точка,нито обратното.

07.09.10
16:08

казано от kristiancho на 07.09.10, 15:39:

и каква полза само да висиш никаква нали .... :)

Всъщност, доста голяма.

Само ще те попитам - каква полза извън залата от силен гръб, след като ще изтървеш себе си или това което носиш, много преди той да се измори?

@ Ангел - Фитилите наистина разглезват хвата, знам го от собствен опит. Трябваха ми 6 месеца да изравня силата на хвата със силата на останалите мускули, след като престанах да ги ползвам.

Отново всичко опира до крайната цел. Ако е  визия - нито тежестите, нито фитилите са определящи.

АВ

07.09.10
16:48

Значи да разбирам че ти поставяш хвата срещу всички останали мускулни групи и искаш да ги изравниш, по-голяма нефункционалност от това не мога да си представя, след като считаш че си прав добре.

е то като сложиш фитили да не би да помагаш 100% на хвата а и за предмишници си има гумички разни пружинки сгъване и разгъване на китки :)

07.09.10
19:59

Гумичките, пружинките и сгъванията не могат да се сравняват с тежката тяга като натоварване върху предмишниците. Не казвам, че не можеш да си ги напомпиш до пръсване с някакви сгъвания, но реалният ефект си е несравним. Аз лично не ползвам фитили, може би защото рядко правя дълги серии тяга, а за набиранията ми са напълно ненужни.

07.09.10
20:16

казано от Vic на 07.09.10, 16:08:

Само ще те попитам - каква полза извън залата от силен гръб, след като ще изтървеш себе си или това което носиш, много преди той да се измори?

До преди месец в офиса се мотаеха хамали. Гледах ги последно в нашата стая местиха едни каси, по 300 кила всяка. Бяха си се оборудвали добре с фитили, колани, ръкавици...пълни екстри. Толкова за силата и приложението и извън залата ;)
Другото е в съответните спортове, където не знам някой да се състезава без съответната екипировка.

казано от Vic на 07.09.10, 16:08:

Ако е  визия - нито тежестите, нито фитилите са определящи.

Аз бих казал, че за визията тежестите са доста важни, но това си е мое мнение ;)

07.09.10
21:21

От цялата тема, открих нещо полезно, за което не се бях сетил - висене на лост в стил G33K. :)
Някаква точна схема ли правиш или ...висиш колкото можеш, веднъж, два пъти и т.н.?

Франко - за правене, правят се.

07.09.10
21:25

Не и с лостовете в моята зала. Изкривили са се за толкова години и даже на 100 кг усещам как се въртят и изплъзват.
Относно висенето - аз вместо да закачам тежести, се пробвах да вися на 1 ръка. След тренировка изкарвам около 30 сек без много усилия. Смятам да почна редовно така и да увеличавам времето и сериите.
Хем така си разтоварвам гръбнака и се разтягам хубаво (гърба основно де).

Мнението беше редактирано от Петко К на 07.09.10 21:26.

07.09.10
22:44

Значи, ако си купя фитили ще стана як нацепен батка?!  :D

08.09.10
04:38

казано от С7АЛК3Р на 07.09.10, 21:21:

От цялата тема, открих нещо полезно, за което не се бях сетил - висене на лост в стил G33K. :)
Някаква точна схема ли правиш или ...висиш колкото можеш, веднъж, два пъти и т.н.?

2 пъти почти до отказ го правя като свърша всичко останало. Няма схема, но има добри резултати, щом започнаха да ми излизат вени на предмишницата за месец и нещо.

08.09.10
06:56

казано от Андриан К на 07.09.10, 10:49:

При мен много рядко отказват предмишниците.

Aми малки са още тежестите с които работиш, аз ги избягвам но при над 2 пъти собственото тегло или при повече от 15-20 повторения няма как изпускам щангата

08.09.10
07:21

казано от kristiancho на 07.09.10, 16:55:

е то като сложиш фитили да не би да помагаш 100% на хвата а и за предмишници си има гумички разни пружинки сгъване и разгъване на китки :)

Мисля, че сам си си отговорил на въпроса  :) :

казано от kristiancho на 02.09.10, 10:37:

аз използвам фитили във всички упражнения с дърпане.... просто ако съм без тях тежеста която вдигам може да падне до 50% ....
... един път нямах фитили и след набиранията гърба ми беше студен пък предмишниците ще изгорят...

казано от Ангел Василев Тодоров на 07.09.10, 16:48:

Значи да разбирам че ти поставяш хвата срещу всички останали мускулни групи и искаш да ги изравниш, по-голяма нефункционалност от това не мога да си представя, след като считаш че си прав добре.

Не, Ангел. Не го поставям СРЕЩУ останалите мускулни групи. Поставям го ЗАЕДНО с останалите групи. И ако наричаш силния хват нефункционалност, как ще наречеш ситуацията да имаш гръб, който е в състояние да направи 20 набирания и хват, който издъхва на десетото?

казано от Петко К на 07.09.10, 20:16:

До преди месец в офиса се мотаеха хамали. Гледах ги последно в нашата стая местиха едни каси, по 300 кила всяка. Бяха си се оборудвали добре с фитили, колани, ръкавици...пълни екстри. Толкова за силата и приложението и извън залата ;)
Другото е в съответните спортове, където не знам някой да се състезава без съответната екипировка.

Хе! Модерни хамали  :D.  Е, на тях целта им е да им е по-леко, а има и ситуации, в които е невъзможно да търчиш да си вземеш фитилите, още повече, че не всяко тежко нещо си има удобни за увиване на фитили дръжки.

Колкото до екипировката, в уиндсърфа например, има така наречения трапец, който в зависимост от модела, обхваща кръста, таза или гърба. Отпред има специална кука, която по време на каране се използва за закачане към специални въженца за трапец, прикрепени към гика (където се държи рига/платното). Предназначението му е да отнема от натоварването на ръцете, гърба  и кръста. Несъмнено е от голяма полза, само че когато хвата се умори, дори и трапеца не те спасява, а и се е случвало тези въженца да се късат и то в най-сюблимния момент по средата на гонката. Когато физически си на границата да издържиш  и хвата започва да те предава, последното нещо за което си в състояние да мислиш е тактика, максимална скорост и контрол над съперниците и... си готов загубил състезанието.

Ясно ми е, че някой ще кажат, че горното е частен случай. Няма да споря, всеки ще си държи на мнението. Само ще добавя следната армейска мъдрост - “Повече пот в ученията, по-малко кръв в боя!”

казано от С7АЛК3Р на 07.09.10, 21:21:

...

Освен варианта на G33K, можеш да пробваш и нещо, което правехме навремето - увисваш на едната ръка и сменяш с другата, когато хвата се поумори. Отново сменяш с първата ръка, после с втората и така, докато издържиш. Можеш да си засичаш време. Перфектно е за дуел със съотборник  :), но е добре да сте в една категория, защото леките винаги ще имат някакво предимство. И не го опитвай слещу катерач  ;)

тука темата се раздели на два отбора .... билдери vs. кросфит маниаци или всякакви такива хора .... просто това момче Вик не изполва фитили никой не иска да те убеди да ползваш но и ти се опитваш да убедиш нас че хвата е едва ли не най-важния мускул ... моя хват е достатъчно добър да не изпусне женско дупе така, че нямам голямо желание да вися на лост без да правя нищо явно на теб ти прави кеф няма лошо... аз правех преди по 28 серии за гръб като почти всяка начална серия е над теглото ми ... ако ми сложат стоманени нишки в предмишниците ще вдигам без фитили ама за сега съм с фитили ..... 
П.С. - всеки да тренира както иска ...важното е накрая всички да сме Здравеняци
ПО-ЗДРАВИ !

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 08.09.10 08:00.

08.09.10
08:06

казано от kristiancho на 08.09.10, 07:53:

.... просто това момче Вик

Ей, благодаря за комплимента  (bow) ! “Момчето Вик” е 22 години по-възрастно от теб  (giggle)

...тука темата се раздели на два отбора .... билдери vs. кросфит маниаци или всякакви такива хора

Къде въобще се споменава за кросфит в темата?
Даже ти цитирах Ли Хейни (сещаш се, онзи с 8-те статуетки Сандоу  :P)

П.С. - всеки да тренира както иска ...важното е накрая всички да сме Здравеняци

Точно за това говоря през цялото време.

абе всеки който тренира нещо е момче ( момчета има енергия страст хъс мотивация ) ... ако е 23години и е дебел и мързелив ще му викам Чичка останах с такова впечетление че си фен на кросфита и спортовете на открито да ги наречем не на класическия бодибилдинг :)

Вижте датата на първия пост. Нека след една година на тази дата всеки от нас постне клипче с опит (независимо дали е успешен) за набиране с една ръка. И да напише по каква методика е тренирал (или кой го е тренирал). След това ще класираме според:
- билдери
- кросфитъри
- лостаджии
...
и според
- Глег Глазман и www.crossfit.com
- персонален треньор А
- персонален треньор Б
...
Не думи, а дела, другарки и другари!

08.09.10
08:30

казано от kristiancho на 08.09.10, 08:14:

...останах с такова впечетление че си фен на кросфита и спортовете на открито да ги наречем не на класическия бодибилдинг :)

Правилно си разбрал  :)
Но не го натяквам, всеки сам избира.
Относно класическия бодибилдинг, дълги години тренирах точно по билдърски  ;), тъй че имам представа и от двете.

казано от Oranje на 08.09.10, 08:14:

Вижте датата на първия пост. Нека след една година на тази дата всеки от нас постне клипче с опит (независимо дали е успешен) за набиране с една ръка...

Чудесна идея!
Не мисля, че имам шанс, но знае ли човек  :)

Мнението беше редактирано от Vic на 08.09.10 08:32.

@Вик: можем да разделим на няколко теглови категории. Тези, които не успеят набиране в пълния обхват ще се състезават с времето, за което правят едно негативно такова. Т.е. победител е с най-много бройки набиране с една ръка. След него се подреждат тези, които имат най-голямо време с негативната част. Можем да сложим уговорката и за двете ръце, за да елиминираме участието само на по-силната страна.
Това горе-долу е и идеята на един от вариантите за един от рундовете на Атлетическото състезание, за което бях писал...

08.09.10
08:44

казано от Oranje на 08.09.10, 08:41:

@Вик: можем да разделим на няколко теглови категории. Тези, които не успеят набиране в пълния обхват ще се състезават с времето, за което правят едно негативно такова. Т.е. победител е с най-много бройки набиране с една ръка. След него се подреждат тези, които имат най-голямо време с негативната част. Можем да сложим уговорката и за двете ръце, за да елиминираме участието само на по-силната страна.
Това горе-долу е и идеята на един от вариантите за един от рундовете на Атлетическото състезание, за което бях писал...

Аз и на едно единствено набиране ще се радвам!  :)

Това за Атлетическото състезание май съм го пропуснал. В твоя дневник ли е? Линк по възможност?

Мнението беше редактирано от Vic на 08.09.10 08:45.

казано от Vic на 08.09.10, 08:44:

казано от Oranje на 08.09.10, 08:41:

Аз и на едно единствено набиране ще се радвам!  :)

Това за Атлетическото състезание май съм го пропуснал. В твоя дневник ли е? Линк по възможност?

http://www.yulisgym.com/blog/wordpress/?p=775

08.09.10
10:37

Аз пък искрено се ухилвам, като видя хора да гребат с 30-40 кг лост + фитили :D

Orange - делим се, но другата ръка на китката на държащата, или във въздуха ?

Мнението беше редактирано от Madboy на 08.09.10 10:41.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1