07.09.10
14:09
Здравейте, интересува ме до колко килограма трябва да са тежестите за максимално отслабване ...и ако може без качване на маса.
П.П. Момиче на 16
Всеки ден фитнес + диета :)
Между 0.5 и 500 кг.
П.П. Колко можеш, толкова ;)
Мнението беше редактирано от Петко К на 07.09.10 14:25.
07.09.10
14:45
може би питаш за повторения по 15 и нагоре повторения тежеста при отслабване не е голям фактор а за жени тежеста е никакъв фактор .... твоята цел са повторенията 15 е златното число в женския фитнес :D
казано от kristiancho на 07.09.10, 14:45:
.... твоята цел са повторенията 15 е златното число в женския фитнес :D
Нима? И що така?
07.09.10
14:49
от къде да знам... и аз да те питам що Земята е 3-тата по близост планета до слънцето едвали ще получа отговор :D в всички програми за момичета е жени които съм видял ( без билдерките ) се правят по 13,15 повторения
казано от kristiancho на 07.09.10, 14:49:
от къде да знам... и аз да те питам що Земята е 3-тата по близост планета до слънцето едвали ще получа отговор :D в всички програми за момичета е жени които съм видял ( без билдерките ) се правят по 13,15 повторения
Ще се изненадаш колко отговори можеш да получиш от човек с достатъчно висока обща култура.
Колкото до броя повторения, мога да те уверя, че женските тренировки изобщо не са толкова различни от мъжките.
Я разгледай женските дневници (на тези, които са постигнали нещо и тренират сериозно де) и после говори.
С 15 повторения се отслабва точно колкото и с 5…а тежестите винаги са фактор, независимо дали за мъже или жени.
Мнението беше редактирано от Петко К на 07.09.10 15:02.
07.09.10
15:02
Значи не си гледал много ;)
Има предостатъчно материали на български по темата ... за отслабване не броя повторения е определящ (мисля аз).
07.09.10
15:04
нали в крайна сметка и жените и мъжете имат по две ръце и по два крака .... едвали са нещо по различно като построяване разликата е от целите на жените ( без билдерките ) и мъжете ... едните искат мускули другите не искат общо казано от там идва разликата в тежестите и повторенията ... има си разлика много ясно един мъж когато иска маса прави до 10 повторения примерно аз не съм видял жена да прави 5,6,7.. 10 повторения винаги правят повече :)
Не си гледал където трябва. Че повечето жени са неориентирани и не знаят какво да правят е друг въпрос.
07.09.10
15:07
добрее момиче слагай 100 кила на тягата и давай яко 5,6 повторения :) направо разбивате някви общоприети неща искате да ми кажете че трябва да слага по големи тежести и да прави по малко повторения ...
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 07.09.10 15:10.
давай с гиричките 4-5 кг.( с колкото можеш да направиш 10-12 повторения) , а на лежанката само с лоста :)
07.09.10
15:26
Килограмите зависят от подхода, който си избрала. Някои фитнес треньори залагат на по-леки тежести в 12-15 повторения предимно по машините и многочасово кардио. Привържениците на фукнционалното трениране препоръчват по-малко повторения с по-тежки килограми, но пък в техния случай упражненията са и по-комплексни (натоварват повече мускулни групи едновременно=по-трудни)...
Тъй че повторенията (а оттам и килограмите) зависят от самата програма, която си избрала във фитнеса. Може да отслабваш и само с машини, може и вкъщи само с една постелка на пода - всичко опира до избора ти.
Максималното отслабване зависи от максимално точната диета. При грешна диета дори килограмите ти да са по Шифъра на Леонардо - пак няма да свалиш. И ‘диета’ не означава гладуване!!!
07.09.10
16:07
Кристиянчо,именно ти робуваш на тези митове.
Към авторката-никой не може така да ти каже прави с 5 кг...Всичко зависи до индивидуализиране и до съобразяване на твоите физически способности!
@Кристияне,ти знаеш ли защо не прават?И не защото е грешно,а защото еди коя си прави така и давай сега всички като нея.Да,повторенята са важни,но повечето дами са обзвети от страха да тренират тежко,за да не станели като мъже....което не е така :)
Мнението беше редактирано от Благо Георгиев на 07.09.10 16:12.
07.09.10
16:10
хах на колкото момичета съм казал да правят по 15 повторения никоя не ми е казала после ох контузих се ... нали опасноста при по-високи тежести е по-голяма това е и за мъже и за жени тъй че аз няма да съм виновен ако момичето тръгне да се мъчи да вдига повече само защото може би ще свали по-бързо така тегло и се нарани ;) нека си робувам на митовете аз...
07.09.10
16:15
Не съм казал,че ако тренира тежко ще свали по-бързо.Казвам,че всичко е преценео според целите.Да,контузват се,защото става съвкупност от несъобразена тежест+грешна техника.
казано от kristiancho на 07.09.10, 16:10:
хах на колкото момичета съм казал да правят по 15 повторения никоя не ми е казала после ох контузих се ... нали опасноста при по-високи тежести е по-голяма това е и за мъже и за жени тъй че аз няма да съм виновен ако момичето тръгне да се мъчи да вдига повече само защото може би ще свали по-бързо така тегло и се нарани ;) нека си робувам на митовете аз...
С 15 повторения се контузваш също толкова лесно, колкото и с 5, ако се лигавиш с техниката.
казано от kristiancho на 07.09.10, 15:07:
добрее момиче слагай 100 кила на тягата и давай яко 5,6 повторения :) направо разбивате някви общоприети неща искате да ми кажете че трябва да слага по големи тежести и да прави по малко повторения ...
Според зависи.
100 кг никой не слага от първия път (и мъжете включително), това е ясно, но пък някои напреднали мацки във форума си правят тяга с толкова ;)
И за нещо друго не е лошо да се замислиш - рядко общоприетите неща са (напълно) вярни ;)
казано от nikolaeva на 07.09.10, 15:24:
давай с гиричките 4-5 кг.( с колкото можеш да направиш 10-12 повторения) , а на лежанката само с лоста :)
Ако 5 кг са и много, а лоста не може да го вдигне?
Ако пък е силна и 12 повторения с лоста са и леко? Какво правим в случая?
Мнението беше редактирано от Петко К на 07.09.10 19:08.
07.09.10
19:34
е аз не искам жена дето да прави 100кг тяга :) явно момичетата имат други амбиции които не са свързани с мъже, защото не знам някой нормален мъж да иска такава жена до себе си.... поне аз не искам затова с по-малко килограми повече повторения да знаеш, че няма да и стане нещо на девойката то килограми се топят с кардио и диета основно... сега и това ще кажеш че не е така ама няма значение казвам си мнението :)
казано от kristiancho на 07.09.10, 19:34:
е аз не искам жена дето да прави 100кг тяга :) явно момичетата имат други амбиции които не са свързани с мъже, защото не знам някой нормален мъж да иска такава жена до себе си.... поне аз не искам затова с по-малко килограми повече повторения да знаеш, че няма да и стане нещо на девойката то килограми се топят с кардио и диета основно... сега и това ще кажеш че не е така ама няма значение казвам си мнението :)
И кво като прави 100 кг тяга, нищо не и пречи да е красива, и няма нищо общо това за амбициите, ама сега няма да спорим. На тая не би и простил, въпреки че дига 100 кила тяга (примерно, кой знае може да дига)
е аз не искам жена дето да прави 100кг тяга :) явно момичетата имат други амбиции които не са свързани с мъже, защото не знам някой нормален мъж да иска такава жена до себе си....
Аз искам, ама.... аз не съм “нормален” мъж (и слава богу :D).
затова с по-малко килограми повече повторения да знаеш, че няма да и стане нещо на девойката то килограми се топят с кардио и диета основно... сега и това ще кажеш че не е така ама няма значение казвам си мнението :)
От къде знаеш какво ще и стане? Това, че килата са леки нищо не значи, повечето травми стават именно на леки тежести.
А такива фрапантни изпълнения съм виждал в залата....и то именно от жени. Идея си нямат кое как се прави, кълчат се, правят разни странни движение, гърба им е крив, изгърбват се, стоят отпуснати, не дишат....абе.
Относно диетата, да храненето е основното. Кардио - според зависи.
07.09.10
19:57
винаги има опасност от травми при тежести малки или големи въпроса е, че при големите тежести можеш да се контузиш и при правилна техника нали знаем на лежанките какво става .... при малки тежести и правилна техника според мен такава опасност няма или тя е 1% математически и направо се изложихме момичето попита нещо а ние се караме тука какво трябва и какво не според мен всеки по-разбиращ ще каже на начинаеща с по-леки тежести и повече повторения и без тяга клекове и лежанки ... не че шефе не си разборащ но е много рисковано да й кажеш да вдига с по-малко бройки повече тежест ... ако поемаш този риск окей да те послуша теб по-разбираш от мен така е ....
Всеки по-разбиращ първо ще види на живо момичето, преди да и каже каквото и да било. Аз лично не бих изключил клекове и тяги или пък да я карам да прави само 15 повторения, но разбира се, само яко я тренирам на живо и я виждам какво прави.
А така по интернет....гаранция няма, освен това, съветите са безплатни ;) Т.е., всеки си преценява кое да приеме и кое не.
Затова са ни дадени глави, да мислим :)
07.09.10
20:30
казано от kristiancho на 07.09.10, 19:57:
.............. да те послуша теб по-разбираш от мен така е ....
Това прозвуча така, че едва ли не знаеш повече от Петко.
07.09.10
20:38
не това прозвуча като той разбира повече от мен да послуша него ;) стига сте ми изкривявали думите ... именно защото е по интернет Петко трябва да кажеш повече повторения да знаеш ти че не си виновен че се е контузила а инструктора във фитнеса вече да знае какво да прави с нея :)
07.09.10
21:00
казано от kristiancho на 07.09.10, 20:38:
не това прозвуча като той разбира повече от мен да послуша него ;) стига сте ми изкривявали думите ... именно защото е по интернет Петко трябва да кажеш повече повторения да знаеш ти че не си виновен че се е контузила а инструктора във фитнеса вече да знае какво да прави с нея :)
Аман от спам ... и едно и също ... Значи, момичето да си чете и да мисли, но да не робува на митове. Това с много повторения е глупост, това с по-малкия риск от контузии - също. Ако нямаш правилна техника и с лека тежест можеш яко да сбъркаш, а ако имаш техника - дори с много килограми шансът за контузия е малък - ако се надцениш веднага ще усетиш че губиш техниката и ще оставиш.
Освен това - всеки си прогресира с индивидуално темпо и дори да ѝ кажем да прави клек и тяга (което аз не бих изключил), това не значи да сложи 130 на стойките. Но това си е до треньор вече ... или пък до самата нея, стига да почете достатъчно и да подходи внимателно към тренировките.
В крайна сметка - ако искаш да сваляш килограми с основно значение е правилният хранителен режим, както и да гориш калории ... ако щеш гори ги с многоставни “тежки” упражнения и HIIT, ако щеш маай розовите гири 3 часа и после подтичвай още 2 часа (мисля, че е ясно аз кой вариант бих избрал).
/OFF Има чудни мадами дето дърпат 100 тяга, че и повече ...
Аз какво ще и кажа тук е без значение, защото нито я познавам, нито нося отговорност за нея. Просто един анонимен човек в свободен интернет форум си плямпа разни неща....като повечето тука :D Виж, вече ако ми плати и се заема да я тренирам лично и на живо....тогава е друго ;) От тази гледна точка, и “инструктора” във фитнеса му е все тая, да не говорим колко е инструктор.
Все пак, аз избягвам да давам глупави или опасни съвети. Малко или много нещата които говоря са проверени и мога да се аргументирам. За който има желание да чете де, защото ми е омръзнало само да си пиша.
А сега, относно повторенията. Знаеш ли защо с много повторения може да се конутзиш по-лесно?
Първо - защото ти е леко и не си чак толкова концентриран. Второ, дори да спазваш перфектна техника, 15 повторения са 3 пъти повече от 5, т.е., серията продължава 3 пъти по-дълго и трябва да следиш 3 пъти повече време за техника и шанса да сбъркаш е по-голям. По-лесно е да направиш перфектна серия от 5 повторения, от колкото от 15.
Трето, аз НИКЪДЕ не съм казал с какви тежести се правят тия повторения. Не знам защо реши, че като прави малко повторения, трябва да е с големи тежести. Напротив, кила, които вдига 10 пъти бих я посъветвал да прави само 5 повторения с перфектна техника. Това е много по-безопасно от 15 повторения до отказ и крива техника.
Мнението беше редактирано от Петко К на 07.09.10 21:08.
07.09.10
21:12
по принцип за жени не се подбират тежести които да фалират на 15 повторение :) както и да е всеки си каза мнението само ми вдигат нервите някой дето пък ХЕПТЕН идея нямат за какво говорят и ми говорят общи приказки .... не става дума за Петко за някой други Керпедени ;)
07.09.10
21:19
Дали ще са 3 серии по 50 повторения с “розовите гири” или ще е 5Х5 клек с 50 , примерно , това по никакъв начин не засяга отслабването . Отслабването зависи от диетата . Толкоз :) Тренировките атакуват само мускулите и са като катализатори за успеха на диетата .. задвижват метаболизма , горят ДОПЪЛНИТЕЛНИ калории , един вид бонус . С тренировки само много мъчно ще се отслабне .
Обаче има един много тънък момент , че при една и съща диета ,но при различни тренировки ( розови гири или яко щанги ) се получава различен мускулен тонус . Изборът на тип тренировка трябва да съответства с начина , по който искаме да изглеждаме - с “тонизирани” и издължени мускули или по-скоро “атлетично” - с дълбок релеф и по-обемни мускули .
Лошо е ,когато човек съчетае тренировките ( тежките най-вече ) с лоша диета(не достатъчно чиста , не достатъчно добре планирана от към количество ) . При жените това дава резултата : скорошно отесняване на дънките , вид сякаш сме набити и тромави и... абе нито тонизирано , нито атлетично . Затова трябва да се внимава :)
п.с. И какво ги анатемосвате толкова розовите гири ,не знам . Моите са сиви , но пак са в “розовата” категория :D
Мнението беше редактирано от fire.is.my.nature на 07.09.10 21:21.
08.09.10
05:11
В крайна сметка - успех на момичето! Бих ѝ препоръчал все пак в началото да заложи на треньор, за да ѝ покаже правилната техника на изпълнение и после да се задълбае в четене и експериментиране ... Когато четеш и съпоставяш много мнения от много източници шансът да намериш работещо решение е огромен.
И понеже не знам дали Кристиянчо визираше мен (което би било странно, защото мнението ми на 90% се припокрива с това на Петко), но за да не съм голословен - когато даваш съвети за отслабване е хубаво човек да знае за “стажа” на отсрещния в отслабването (когато разбира се отсрещния не е професионалист и трупа “стаж” чрез клиентите си). Много е забавно, когато хора, които през живота си не са били над 60кг дават експертни съвети за отслабване. Аз в момента отслабвам ... започнах от 115 килограма, в момента съм 92 (за 5-6 месеца), на всичкото отгоре силата ми е скочила много, а обиколките падат където трябва, а където е по-добре да растат - растат. Т.е. “знам” за какво говоря и знам колко е бавен и дълъг процеса на намиране на нещо, което работи за теб ... и знам и колко е ужасно когато се довериш сляпо на някой съвет и загубиш няколко месеца с неподходящ и несъобразен тренировъчен / хранителен режим.
И понеже момичето не е посочило никакви детайли, отново - съвета е един - да си намери треньор (но свестен, тук във форума има няколко души също) и да потренира няколко месеца с него по съобразена с нейните индивидуални нужди програма.
Естествено има и вариант да се върви по трудния и доста по-бавен път - четеш, съпоставяш, експериментираш ... и така докато намериш нещо, което работи, а когато спре да работи - започваш отначало.
Айде със здраве, че стана много спам :)
казано от nikolaeva на 07.09.10, 15:24:
Ако 5 кг са и много, а лоста не може да го вдигне?
Ако пък е силна и 12 повторения с лоста са и леко? Какво правим в случая?
Ако 5 кг. са и много , затова пише в скобичките с колкото може да направи 10-12 повторения.
Съмнявам се лоста да и е лек , по-вероятно е да и е тежък , но има и по-леки нали така?
Идеята е да не си мисли че като усеща тежест това значи , че ще стане супер здрава , а няма да отслабне.
Относно индивидуализацията ....(че никой не може да и каже прави с 5кг.)
Тя така или иначе ще е за гирички от 3-4-5 кг. - нали не очаквате да започне с 10-ки ???? Вече е ясно че техниката е мн важна!
Повечето момичета си мислят че е най-добре да правят с пътвата плочка на машините и гирички от 1кг. , хубаво е че това момиче пита.
Исках да я насоча да не се притеснява от свободните тежести.
И мисля че я объркахме :DDDD
Мнението беше редактирано от nikolaeva на 08.09.10 08:47.
08.09.10
11:21
На кратко: прави с тежести, с които можеш да правиш по 12-15 повторения (Знам, че много хора ще кажат, че може и с по-сериозни тежести и по-малко повторения, но като тренираш с леко ще се научиш да изпълняваш правилно и ще намалиш риска от контузии.
Успех!
08.09.10
11:27
А пък ако смени фитнеса с някакъв спорт + диетата, която така или иначе си я има - най-добре.
казано от Alexander Katzarski на 08.09.10, 11:27:
А пък ако смени фитнеса с някакъв спорт + диетата, която така или иначе си я има - най-добре.
С кой точно друг спорт в свободното време се отслабва по-ефективно, отколкото с фитнес, ако не е тайна?
08.09.10
13:02
бързо стоене пред телевизор ?
казано от entwickler на 08.09.10, 11:21:
На кратко: прави с тежести, с които можеш да правиш по 12-15 повторения (Знам, че много хора ще кажат, че може и с по-сериозни тежести и по-малко повторения, но като тренираш с леко ще се научиш да изпълняваш правилно и ще намалиш риска от контузии.
Успех!
Аз пък съм убеден, че твърде леките тежести и многото повторения не са предпоставка за добра техника. Петко си е поиграл да го обясни на предната страница.
Присъединявам се към съвета за персонален треньор.
08.09.10
15:43
казано от Boby_ на 08.09.10, 12:33:
казано от Alexander Katzarski на 08.09.10, 11:27:
С кой точно друг спорт в свободното време се отслабва по-ефективно, отколкото с фитнес, ако не е тайна?
Всякакви бойни спортове, тае-бо, спининг, лека атлетика, танци, кросове в парка и т.н. Сега сигурно ще изтъкнеш хиляда аргумента в ползва на фитнеса, което е нормално - нали това ни свързва всички нас в този форум, но това няма да промени мойто становище по въпроса.
П.П. До автора на темата - нямаш си на представа колко некоректно зададен ти е въпроса в заглавието. Това, което питаш, няма отговор.
09.09.10
07:08
направо се изприщих от тази тема (envy)
какви са тия неща -мъжки-женски тренировки
мъжки-женски повторения?
всичкио зависи от целите-качване-сваляне и храненето
по-малко храна = по-малко сила=по-малки тежести и повече повторения
повечето повторения не са за отслабване-те са подходящи за “по-слабата” мускулатура по време на изтощителни диети
културистките правят раменни преси с 80кг щанга да речем
виждала съм клипчета фитнес и фигура състезателка да прави с римска тяга с 60кг-сигурно над 30 повторения-това малка тежест ли е?
намери някой да ти обясни физиологията на тялото,не готови рецепти от нета
казано от Alexander Katzarski на 08.09.10, 15:43:
Всякакви бойни спортове, тае-бо, спининг, лека атлетика, танци, кросове в парка и т.н. Сега сигурно ще изтъкнеш хиляда аргумента в ползва на фитнеса, което е нормално - нали това ни свързва всички нас в този форум, но това няма да промени мойто становище по въпроса.
П.П. До автора на темата - нямаш си на представа колко некоректно зададен ти е въпроса в заглавието. Това, което питаш, няма отговор.
Ще изтъкна само един аргумент - пълната безполезност на нормалното кардио за отслабване. Има доста проучвания по въпроса, но ето този текст обобщава нещата доста точно:
http://figureathlete.t-nation.com/article/training/the_final_nail_in_the_cardio_coffin
09.09.10
07:32
Ето още малко материал по темата. И тъй като в момента са ми и такива целите, време не остана, а резултатите са едва забележими, та, въпроса ми е, някой тренирал ли е по този начин: Intervals и ако да - съответно, има ли ефект?
Мнението беше редактирано от Abs Illusion на 09.09.10 08:01.