Защо раменните преси зад врат не се препоръчват?

09.09.10
07:39

Понеже не се чувствам достатъчно напреднал, че да правя по 4-5 упражнения за рамо - обикновено правя по 2 или по-рядко 3 упражнения, като 1 от тях почти винаги е имено раменни преси зад врат. Правя го прав или от стоеж.
НО... точно за 2 дена попаднах на 2 мнения - в списание и тук, че не са препоръчителни... Аз гледам да ги правя с някакви оптимални килограми - между 40 и 50 килограма и не съм изпитвал проблеми...
Въпросът ми е - защо не са препоръчителни?

Темата беше редактирана от armando на 09.09.10 07:39.

защото не виждаш тежеста не може да я контролираш напълно.... рамената се изкривяват назад и ако смъкнеш много надолу щангата може да стане беля ... а беля с рамото си е доста сериозен проблем същото е за скрипец зад врат набиране зад врат ...

09.09.10
07:56

казано от armando на 09.09.10, 07:39:

Защото са потенциално рискови за раменете, понеже ги поставят в неестествена позиция. Същото е и с дърпането зад врат.
Разбира се, някои хора могат да ги правят без проблеми.

09.09.10
08:04

... защо не са препоръчителни?

Здравей, armando!

Неестествено движение и не са за всеки. Много зависи от структурата. Познавам хора, които нямат проблем с движенията зад врат, но аз не съм от тях и ги избягвам. Поставят рамената в слаба позиция в долната част от движението. По-добре наблягай на военна преса (пред гърди).

П.П. Петко ме изпревари  :)

Мнението беше редактирано от Vic на 09.09.10 08:05.

то и аз го казах ама кой ме слуша мене  :D

09.09.10
08:10

Благодаря Ви! Поизбистриха се нещата.

09.09.10
08:16

казано от kristiancho на 09.09.10, 08:06:

то и аз го казах ама кой ме слуша мене  :D

Заключението ти е напълно вярно (че движенията зад врат могат да бъдат опасни), но това, че не виждаш тежестта, не означава, че не можеш да я контролираш.

аз това го чух от едно предаване за фитнес сега.... колко е вярно :) не съм правил никога зад врат тоя понеделник ще пробвам с някви синволични тежести да видим кво ще стане :)

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 09.09.10 08:19.

09.09.10
08:28

казано от kristiancho на 09.09.10, 08:18:

аз това го чух от едно предаване за фитнес сега.... колко е вярно :) не съм правил никога зад врат тоя понеделник ще пробвам с някви синволични тежести да видим кво ще стане :)

Всъщност, при правилно изпълнение дори и на военна преса, веднага след като щангата подмине челото, главата се изнася напред (трябва ушите ти да се виждат пред ръцете), т.е. щангата не се следи с очи. Виж и клипове на щангисти - никой не следи тежестта с очи, а кг там са значителни, при все, че някой от движенията (изхвърляне) са доста сложни като координация.

Ако ще правиш преси зад врат, нека са пуш преси - така ще избегнеш най-слабата позиция на раменете, а и можеш да сложиш по-голяма тежест.

само пуш преси знам какво е  :D даваш на опън на напън :)

09.09.10
08:36

казано от kristiancho на 09.09.10, 08:30:

...даваш на опън на напън :)

Ъ?!?

Виж този клип:

и този:

Мнението беше редактирано от Vic на 09.09.10 08:37.

09.09.10
08:40

А този клип показва разликата между Раменна Преса, Пуш Преса и Пуш Изтласкване:

демек негативна част почти няма ...

09.09.10
09:59

казано от kristiancho на 09.09.10, 09:15:

демек негативна част почти няма ...

Не разбрах. Как така няма негативна част?

не се пуска бавно... както се препоръчва до колкото гледам тоя посредата оставяше тежеста да падне и после блъска нагоре абе тоя часовник не е наред... като гледам кога съм писал коментите е с час назад... от колкото е всъщност или май аз съм се объркал :Д щото сега при мен показва 13:03 а комента е от 12:06 а аз го написах току що

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 09.09.10 10:08.

09.09.10
10:32

казано от kristiancho на 09.09.10, 10:06:

не се пуска бавно... както се препоръчва до колкото гледам тоя посредата оставяше тежеста да падне и после блъска нагоре ...

Хм... Той поема щангата с леко приклякване. Ти можеш да си удължаваш негативната част колкото искаш.

Особеното на пуш пресата е избутване на тежестта с тялото в началната фаза, това спестява усилието върху ставите и връзките и позволява по-голяма работна тежест.

ахам аз мислях че говорим за тялото от къста нагоре като предположим че си седнал краката се изолират .... добрем мерси все пак едвали ще хукна прав да го правя но мерси за поясненията :) ама пък на мен вяра не може да се има и току виж почна прав да го правя  :D

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 09.09.10 10:38.

09.09.10
13:07

Аз пък си ги правя зад врат, за първи път чух сега че е било рисково, никога не съм имал проблем и натоварва супер добре, особено при последната серия последните повторения чувството е уникално :D

09.09.10
13:56

казано от kristiancho на 09.09.10, 08:30:

само пуш преси знам какво е  :D даваш на опън на напън :)

Е пак същото, раменни преси, но докато си с цигара в уста. :)

ее... аз не пуша мамка му  (headbang) мерси на МОМЧЕТО Вик за клиповете голяма магия е това аз немога да сложа така клип само линк .. :Д

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 09.09.10 14:01.

АВ

09.09.10
14:13

При повечето упражнения погледа е насочен напред успоредно на пода, така че няма как да виждаш тежестта, а и не е нужно.

09.09.10
18:24

Упражнението както казаха е рисково,защото лактите са насочени настрани и назад и поставят раменете в неестествена позиция.
Ако обаче нямаш проблеми с раменните стави и не пускаш под линията на ушите,няма проблем да си ги правиш(разбира се имай едно на ум за тежестта и концентрацията).Това е едно от най-добрите многоставни упражнения за средната глава на рамото.

Все пак редувай една седмица отпред,една отзад.

Мнението беше редактирано от Biad__ на 09.09.10 19:13.

09.09.10
19:12

Иначе съм слушал че раменните преси зад врат могло да спрат растежа на височина или да поне да го намалят :D

09.09.10
19:17

казано от 4today на 09.09.10, 19:12:

Иначе съм слушал че раменните преси зад врат могло да спрат растежа на височина или да поне да го намалят :D

Ако испуснеш щангата на врата е сигурно :D :D

Мнението беше редактирано от Riko на 09.09.10 19:17.

10.09.10
09:41

Понеже не се чувствам достатъчно напреднал, че да правя по 4-5 упражнения за рамо - обикновено правя по 2 или по-рядко 3 упражнения, като 1 от тях почти винаги е имено раменни преси зад врат. Правя го прав или от стоеж.
НО... точно за 2 дена попаднах на 2 мнения - в списание и тук, че не са препоръчителни... Аз гледам да ги правя с някакви оптимални килограми - между 40 и 50 килограма и не съм изпитвал проблеми...

Kой казва че не са? Всичко е
въпрос на техника при правилна такава и разумни тежести(и добра загрявка разбира се) риска от травма практически е нулев.

10.09.10
10:43

Много просто изтървеш ли тежеста се стига до големи контузии, примерно да си извадиш рамото ... Знаеш ли колко е дълъг периода на възстановяване, а дали се това става на пълно... Абе общо взето избягвай ги, аз лично на месец 1 път да се излъжа да го правя това упражнение. :)

BU

10.09.10
11:33

казано от Vic на 09.09.10, 08:28:

Всъщност, при правилно изпълнение дори и на военна преса, веднага след като щангата подмине челото, главата се изнася напред (трябва ушите ти да се виждат пред ръцете), т.е. щангата не се следи с очи.

Е нали си има огледала.Ако се ходи и с  някой приятел , който да те пази и да дадеш всичко от себе си на тренировката и е идеалка :)

Мнението беше редактирано от burgaskiq_ на 10.09.10 11:34.

АВ

10.09.10
14:24

Раменните преси зад врат са основно базово упражнение, тук нали си падате по базовите упражнения, и е част от списъка с упражненията които се препоръчват за основно,базово покачване на маса, когато попиташ повечето културисти от 70те какво да правя за база, те ще ти отговорят така:
лег преса-клек-сгъване за бицепс с прав лост от стоеж, пулоувър-френско-раменни преси зад врат, това са основните упражнения със свободни тежести за изграждане на база. Така че раменните преси зад врат не може да не се препоръчват, те имат своето място в тренировките, просто трябва да се подходи към тях с нужния респект и според настоящите обстоятелства, разбира се това не означава че раменните преси са задължителни за всеки, съвсем не.

10.09.10
14:31

Както казва Миро малко по-нагоре,всичко е до усъвършенстване на техниката.Нима клекът и тягата, изпълнени по неправилен начин са безопасни ?

11.09.10
06:01

казано от a.k.a The Boss на 10.09.10, 14:31:

Както казва Миро малко по-нагоре,всичко е до усъвършенстване на техниката.Нима клекът и тягата, изпълнени по неправилен начин са безопасни ?

Именно!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1