08.03.05
21:56
Аз съм момче на 15 години, обаче израснах много бързо и понеже точно през този период нищо не спортувах, заради проблеми с коляното, сега забелязвам че съм почнал малко да се изгърбвам и раменете ми са се привели малко напред. Искам бързо да взема мерки за това докато е време и докато може все още да се коригира, така че какви упражнения бихте ми предложили за изправяне на стойката, гръбнака и раменете?
Здравей и добре дошъл във форума. Пожелавам ти приятни и ползотворни моменти тук.
Бих ти препоръчал разтегателни упражнения за гърди с лека тежест (флайс, пулоувър). И тежки за гръб: тяга, шраг (отзад), гребане с дъмбел.
Успех! :)
Едно от нещата е да се стараеш постоянно да ходиш изправен и да неси отпуспаш раменете напред. Иначе като тренировки и упражненията основните за гръб - набирания, гребане, тяга и различните им разновидности, но по важното е да правиш повече серии за гръб отколкото за гърди. Тъй като доколкото съм чел тази стоика се дължи на дисбаланс между мускулите на гърба и гърдите. Значи примерно за всяка една серия за гърди правиш две за гръб и би трябвало да се пооправи проблема, поне така съм чел и аз имам същия проблем и започнах наскоро да тренирам така, но още нямам някакви забележителни резултати.
Надявам се да съм ти помогнал.
и аз имам същия проблем и искам да ви запитам трябва ли да сменя упражненията, които правя сега(повдигане на щанга от лег и полулег) с препорачаните или да ги добавя към мойте?
Добави нещичко, но с по-лека тежест. Лега не го спирай, според мен. За полулега, както решиш...
предполагам се получава така защото засега си доста слабичък (поправи ме ако греша) и нямаш нужната мускулатура по гърба която да поддържа правилната ти стойка, но с тренировки това се коригира лесно. аз обратно на Martin бих ти препоръчал поне за началото по леки упражнения като набирания и скрипци :) а по натам и тяга и гребни движения :) успех!
От колко време тренираш?Ако по малко от 9-10месеца noolo6 ти каза какво да правиш,ако не прави тяга почни да правиш 1 месец в края на тренировката си за гръб,с леко я прави за да научиш движението и като се почустваш готов започвай да товариш щангата.Казвам ти го от личен опит
Благодаря за информацията. Искам да ви питам и кои мускулни групи развиват лицевите упори?
@lex, ето няколко предложения от мен. Опитай и си прецени:
-карате /ще те оправят за 0 време/ :)
- йога- още по - - време :)
- плуване- абе много го хвалят, че изправя, но има хора при който не става
Иначе ти трябва як стречинг, фитнес и воля. Просто стой изправен, отначало ще ти е трудно, после ... свикваш. :)
Успех!
[quote author=“tpd”]@lex, ето няколко предложения от мен. Опитай и си прецени:
-карате /ще те оправят за 0 време/ :)
- йога- още по - - време :)
- плуване- абе много го хвалят, че изправя, но има хора при който не става
Иначе ти трябва як стречинг, фитнес и воля. Просто стой изправен, отначало ще ти е трудно, после ... свикваш. :)
Успех!
Аз тренирам карате и много ми харесва, а пък и доста ми обръщат внимание за този проблем и се надявам че имам напредък. Дори на изпита точно поради това, че стоях приведен не ми дадоха една степен по-висока, така че вече дори още повече обръщам внимание на това и се изправям много повече от преди. Но все пак не е лошо човек да си помага и с фитнес упражнения за по-бързо развиване на мускулите.
20.03.05
11:01
...
Мнението беше редактирано от maxx_muscular на 07.04.14 21:57.
04.04.05
18:18
има и психологически фактор. изправената стойка е стойката на уверения, сигурния човек. един спекъл тип можеш да го познаеш бързо по прегърбената стойка, както казват “стои като изпразнен ...” ;). естествено ако ти е слаб кръстта да кажем, нормално е да не може да държи торса съвсем изправен. понадъхай се малко, поизпъчи се, и ще решиш донякъде проблема. но и мъртвата тяга също ще ти помогне достта.
Между другото скоро разбрах за някакви колани за изправяне на стойката.Купували се от аптеките.До сега не бях чувал такова нещо.Не знам колко са ефективни, но може би помагат...
Самочувствието и психиката определено имат важна роля за тези неща. Аз преди бях затворен и без особено самочувствие, но от може би около половин година доста се промених, почнах да мисля за себе си, тялото си и други неща и самочувствието ми се повдигна, т.е с промяна на психиката и мисленето,човек променя и стойката си и тялото, външния си вид, тъй като ходи изпъчен с високо вдигната глава и просто си изглежда по много по-различен начин. Благодаря на всички за съветите, които ми дадохте, определено ми помогнаха много и вече мога да кажа, че визията ми доста се промени дори и без много помпане. Просто си тренирам яко карате(почти всеки ден) и след тренировка на път към нас се набираме на лост(с хват за гръб най-вече), вкъщи от време на време правя пулоувър и вдигам гири на страни(приведен напред, но гръбнакът изправен,като гирите с гръбните мускули се вдигат до нивото на раменете и коремът се прибира и раменете се изправят). За другите неща, които ми препоръчахте нямам време, понеже нямам време за фитнес, но пак съветите ми помогнаха страшно много. БЛАГОДАРЯ ВИ МНОГО за съветите, които веднага ми дадохте и се отзовахте на питането ми!