Протеин - производство и подробности

09.10.10
16:54

Здравейте на всички!
Интересувам се относно производството на суроватъчния протеин. Никъде не мога да намеря информация за това. Това, което съм чел е, че за производството му се използва млечна суроватка, но това се подразбира. Става въпрос, че след като белтъка се “извлече” и се “направи” (така си го обяснявам аз) в прахообразна форма, какво друго се добавя към него за да може този прах да има толкова дълъг срок на годност? Предполагам трябва да има някакви консерванти, стабилизатори, емулгатори или други вещества, които все във някаква степен биха могли да бъдат вредни за нашия организъм. Както някои “Е”-та в храните и консервите са много вредни, така и в протеина може да има такива. Чел съм например, че млякото на прах и сметаната на прах, не са от най-полезните разтворими продукти. По същия начин може да бъде такъв и протеина.
Наскоро отворих тази тема с моите родители и въпреки, че съм чел много за протеина и лично съм приемал, не можах напълно да им обясня и да ги оборя че е безвреден. Имаха въпроси към, на които не можах да им отговоря и сега се допитвам до вас. Много ще съм ви благодарен, ако ми обясните подробно за производството на протеина, както и на въпросите по-горе.

Поздрави!

CI

09.10.10
16:56

Казано по най-прост начин: нищо по-различно от това дето го слагат в хляба, шоколада, газираното, сокчетата, млякото и т.н.

09.10.10
16:58

http://www.fitnesblog.com/drugi/surovatachen-proteinwhey-protein-znaem-li-vsichko-za-proteina-343/

Може би ще ти помогне малко с информация.

Мнението беше редактирано от Aleksandar Marinov на 09.10.10 16:58.

ВН

09.10.10
19:01

Хвърли едно око на следните статии:
1. Биологична ценност на протеините
2. Какво е биологична стойност?

Консерванти в протеинови изолати/концентрати почти не се слагат. Слагат се във вафли и в разтворени напитки. В пудрите  съдържанието на влага е много ниско и това е лошо за бактериите, запечатването им е втора мярка срещу бактериите. В много от протеините добавят обикновена сол, която също не допада на бактериите. Добавят и лецитин, който се свързва с остатъчната влага. От протеин, до протеин има разлики, но консервантите са в малки дози в сравнение с всекидневни храни. Подсладителите са опасната част. Това обаче може да се избегне с купуване на натурален протеин без подсладители или пък с натурални такива.

На родителите си покажи тези статии:
1. Ученици, фитнес и родители - първа част
2. Ученици, фитнес и родители - втора част
3. “Мамо, това в шейка ми не са анаболи”

ПП: Сашо, нищо лично, но от линкът дето си му дал, най-много да си развали правописа... “Суроватъчен протеин конце(?)трат” :) Пооправи ги малко тия маркетингови статии, иначе линковете добре си ги наслагал. Хе-хе...

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 09.10.10 19:56.

09.10.10
19:06

:) Правописни грешки правя често от бързината. Оправих грешката, благодаря за подсещането.
Случва се.

Мнението беше редактирано от Aleksandar Marinov на 09.10.10 19:10.

13.10.10
11:58

Благодаря много за информацията! Прочетох всички статии и бих казал, че са много ценни.
Само още един въпрос имам. За протеина вече ми е ясно как се произвежда. А какво ще кажете за креатина? Монохидрата например. Как се добива, за да стане в прахообразна форма?

Мнението беше редактирано от unamed на 13.10.10 12:00.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1