ВМД - изготвяне

16.10.10
16:52

Не съм много за тази диета, но ми трябва нещо висококалорично, а това е идеално. Тепърва чета за диетата и се надявам да ми помогнете в изготвянето. Намислил съм какво да ям, но не знам кога. По 180гр. мазнини, 150-60гр. протеин и 40-50гр. въглехидрати на ден са добре за мен. Това са около 2450 калории, повече не ми трябват(поне така мисля). Мисля да хапвам по 200гр. сирене, 100-50гр. кашкавал, 10-тина яйца, ядки, извара, месо, 2 банана. Може и нещо друго, но не се сещам вмомента. До колкото знам в кашкавала има около 30гр. мазнини(поне в този, който купувам), в сиренето около 17-20гр. мазнини, в яйцата 5гр. Ядките не знам колко са, но е доста, все пак зависи от вида на ядките. Аз мисля да си купувам бадеми или тиквени семки(ще ги ям в даскалото). Извара също не знам как е като съдържание, месото и за него не знам. Ето и сметките, 200гр. сирене са 35-40гр. мазнини и толкова протеин. Кашкавала е 30-45гр. мазнини и около 20-30гр. протеин. 10 яйца са 60гр. протеин и 50гр. мазнини. Изварата не знам колко съдържа, но протеина е към 14-15гр. Месото 100гр. е към 20гр. протеин. До тук имам това:
Мазнини:
40+
40
50
——
130гр. мазнини + 50-тина грама от ядките = 180+ още от месото, изварата и т.н.. точно стават.
Протеин:
60+
40
15
30
——
145гр. протеин, ако смятам тоя от ядките става към 165гр.
Въглехидрати:
20+
20
——
40гр. въглехидрати, поне толкова мисля, че съдържат 2 банана.
ОБЩО:
180+гр. мазнини *9=1620калории
150гр. протеин(закръглих го) *4=600калории
40гр. въглехидрати *4=160калории
———————————————————————————
1620+
600
160
———-
2400(2380)калории.
Кажете какво липсва, кое кога да ям, по колко да ям и т.н.. Само да добавя, че сметана при всички положения няма да ям.

ЕДИТ:Забравил съм да добавя месото към сметките, но и така става. Само не разбрах това за салатите, ако може някой да обясни. И да добавя, че няколко пъти в месеца ще имам ВВД ден.
ЕДИТ2:Сега забелязах, че съм смятал протеина от кашкавала, а трябва ли ?

Темата беше редактирана от fam0us на 16.10.10 17:05.

16.10.10
17:44

Аз лично не бих базирал диетата си на нещо, в чийто произход не съм сигурен.
В този ред на мисли - бих заменил кашкавала/сиренето с месо+масло/ядки/зехтин.
Освен това, мисля е ясно кое кога да ядеш. Иначе казано: Сутрин и след трен - белтък + въглен, останалите хранения мазнина + белтък

въглен + белтък
мазнина(1) + белтък
мазнина(2)+белтък
тренн—-
въглехидрат+белтък
мазнина(3)+белтък
Нещо такова ;Р

Мнението беше редактирано от alabalaa на 16.10.10 17:45.

16.10.10
18:27

Имай предвид, че 100 грама ядки освен 50 грама мазнини съдържат и около 15-20 грама въглехидрат.
Бананите са между 20 и 30 грама въглехидрати според размера.

16.10.10
18:45

Целта ти маса ли е ? Ако да, то по-добре не се занимавай с ВМД.

16.10.10
18:58

Хм, да не бях забелязал въглехидратите в ядките, мислех че са около 5гр. Значи менюто ще е нещо такова:
Закуска:
Малко овес - около 50гр.
Кофичка кисело мляко
4яйца
В училище:
100-50гр. ядки
След училище(обяд, предтренировъчно):
100гр. сирене
100гр. кашкавал/600мл. мляко
2яйца
ТРЕНИРОВКА
Следтренировъчно
2банана
4яйца
Вечеря:
100гр. сирене
100гр. месо/извара/риба
Преди лягане:
Извара/яйца/риба/кашкавал/месо+ядки

Като цяло не ми харесва какво измислих, но това мога(за сега)
Въглехидратите са около 90-100гр. което е доста. Ако махна овеса сутринта и сложа и там мазнини ?

16.10.10
18:59

казано от Миsh0 на 16.10.10, 18:45:

Целта ти маса ли е ? Ако да, то по-добре не се занимавай с ВМД.

И аз това мислех, но нямам пари за ВВД, а и ми отива половината ден да готвя.

Мнението ми е като на Алабала - залагаш прекалено много на млечни продукти, които до колкото разбрах си купуваш от магазина - тоест не си напълно сигурен в произхода им - особено за кашкавала и сиренето.

При ВМ добре си се ориентирал: мазни сирена, мазни меса и риби, яйца - цели, както и краве масло (щом няма да ядеш сметана)
Въглехидрати - минимум, може ядки (сурови), може и плодове, но да не се прекалява.
Салати - добре са за храносмилането, и е хубаво да включваш понякога такива. Разбира се, може и без тях, ако не обичаш. Имала съм периоди с липса на зеленчуци, както и такива с килограми от тях.

Внимавай с ядките - не прекалявай много с тях, или поне им следи съдържанието, защото доста от тях имат високо съдържание на въглехидрати (примерно кашуто има 30, а шам-фъстъкът 28)

За ВМ като цяло трябва малко по-дълъг период за адаптация на организма да използва приетите мазнини като източник на енергия, за да гори тези от депата.

Какво ти предлагам:
Закуска:
Яйца(4-5, вече ти си преценяваш) с масло на тигана, може да сложиш вътре и малко месце

В училище:
Носи си в кутия пържола, или 1-2 яйца. Но в крайна сметка, ако ти е неудобно, може и ядки. Лошото при ядките за ВМ е, че хубаво - имат много калории, но на обем са малки, пък и съдържат доста въглехидрати.

След училище(обяд, предтренировъчно):
Месо - свинско най-добре / яйца+ салата + сирене, ако искаш за вкус + пълнозърнест хляб или овес (когато бях на ВМ изобщо не съм вкусвала подобни източници на въглехидрати, но видях в примерния ти ден, че си сложил овес. Щом ти е предтренировъчното хранене - за мен тук е мястото)

Останалите са ОК :)

ТРЕНИРОВКА
Следтренировъчно
2банана
4яйца
Вечеря:
100гр. сирене
100гр. месо/извара/риба

Преди лягане:
Извара/яйца/риба/кашкавал/месо+ядки—> тук по-добре махни кашкавала и ядките.

Пий много вода. Надявам се да съм била полезна

17.10.10
06:59

Благодаря.Значи става нещо такова:
Закуска:
4-5 яйца+масло(това на тигана) - тука колко масло, какво да е ? А и не знам дали ще мога да го ям, ако не ми понася с какво да заместя?
Училище:
Тука си остават ядките, не мога да нося от нас. - ако огладнея какво да си купя друго, че сандвичи такива не стават ?
Обяд(предтренировъчно):
Месо+яйца/яйца+сирене+салата(ако имам)+овес+кисело мляко, овеса го ям с него - тука окей, няма проблем, но не стават ли много мазнините и въглехидратите в едно хранене ?
ТРЕНИРОВКА
Следтренировъчно:
2банана
4яйца
Вечеря:
Сирене
Месо/извара/риба/може и риба тон ако имам(в консерва)
Преди лягане:
Извара
Кисело мляко  - тука ако махна кашкавала и ядките няма ли да станат твърде малко мазнините ?

Друго... колко вода да пия, не ми понася много, подувам се целия и ме боли корема. Вчера съм изпил 3 литра вода и още ме боли корема. По време на тренировка пък въобще не мога да пия вода, най-много половин литър.  И още нещо, не стават ли малко калориите така ? И може ли да прибавям захар към киселото мляко, защото все пак е въглехидрат ?

17.10.10
07:00

Moмче ти си на 15 я стига с тия диети!!!

17.10.10
07:03

Не съм на 15, на 14 съм. И няма стига, то така ся като свикнах и като хапна някой сандвич после ме е яд цяла седмица.

Kравето масло е доста калорично.
Или си намери от някоя мандра, или взимай датско или немско.
Колкото за калориите - не съм ги смятала, не се вманиачавай - яж колкото ти се яде и когато ти се яде.
Наистина си в такава възраст, в която растеш и не трябва да лишаваш тялото си;)

За яденето преди да легнеш - зависи колко часа е след вечерята. Ако си много гладен яж ги останалите работи.
3л вода е ОК. Лятото може и повече. Правилно слушаш тялото си - щом ти тежи от повече.

Захар не слагай никъде! Нямаш нужда от нея :)

17.10.10
11:20

казано от veronique на 17.10.10, 10:20:

Захар не слагай никъде! Нямаш нужда от нея :)

Е, малко само, не мога да я глътна тая извара без мляко, а пък млякото без захар... 
Благодаря ви на всички. Само последно, маслото или сметаната е по-вкусно, защото тея храни не са ми по вкуса и не знам кое да си купя.

Щом не са ти по вкуса, защо искаш да се насилваш? Не почвай режима, ако смяташ че няма да понесеш храните:)

Купувай масло, няма да го усещаш така, когато пържиш яйцата в него.

Но пак ти казвам - ако не ти харесва, не го прави. Няма смисъл да се напъваш, няма да доведе до нищо хубаво:) не обичаш извара- махни я

17.10.10
12:28

казано от fam0us на 17.10.10, 11:20:

Е, малко само, не мога да я глътна тая извара без мляко, а пък млякото без захар...

Значи да обобщим - извара не обичаш. Само че, понеже си чувал че е страхотно безценна храна (а това е толкова далече от истината, колкото изобщо е възможно - това е просто отпадъчен продукт и нищо повече) решаваш, че ти ТРЯБВА да я ядеш. Съответно, за да я преглътнеш (гадничко си е, знам - един път съм опитвал и не мисля да повтарям) взимаш от съмнителните млека по магазините (които също не обичаш явно - и за тях те разбирам) и накрая слагаш на всичкото това захар, за да можеш да го преглътнеш. Демек тъпчеш боклуци, за да преглътнеш един .. също боклук :D
От цялата работа мога да ти кажа, че дори ползата от изварата да беше толкова голяма, колкото е общото схващане (а тя, ще се повторя, не е дори близо), покрай всичките ритуали свързани с изяждането си вредиш със сигурност повече и накрая сметката отива в най-добрия случай на 0, ако не и на минус. Те затова не трябва да се ядат неща, които човек не обича.

Колкото до ВМД-то - ако има опция яйцата с масло да не ти понасят (ти го каза), изобщо не се занимавай. Поне 75%, ако не и повече, от такова хранене са яйцата с масло и свинските пържоли. Пък само на пържоли доста соленичко ще им излезеш на вашите, не мисля че някой ще се занимава да те изхранва с по кило и кусур месо дневно :D Така че - щом искаш да се храниш по такъв режим приготви се за много яйца с масло :)
Доколко е смислено да си на режим е друга тема, но той акълът идва с времето.

Мнението беше редактирано от G33K на 17.10.10 12:30.

17.10.10
15:13

Абе искам да кача едно 5-6 кила, да не седя се на тея 63-5кг...

17.10.10
15:34

Еми яж чисти храни, които обичаш (без да смяташ грамажи) и тренирай усърдно, за да порастнеш здрав и силен. Ти си на 14 години, в следващите 3-4 ще качиш и доста повече от 5-6 кила, за къде бързаш.
То не е речено, че като спазваш режими ще качваш повече. На тая възраст каквото и да правиш ще растеш, просто яж качествена храна, която обичаш, за да ти е ОК всичко.

17.10.10
17:16

Ше си гътам яко докато трибоя не стане 1000кг. Ето го последния вариант, дано вече няма забележки:
Закуска:
4яйца с масло на тиган - маслото ще видя колко ще сложа, не мога да преценя
24гр. протеин, 40-50гр. мазнини, може и повече
Училище:
100гр. ядки
50гр. мазнини, 20гр. въглехидрати
Обяд:
100гр. сирене
2белтъка
50гр. овес+кофичка кисело мляко
18гр. мазнини, 40гр. протеин, 33гр. въглехидрати
ТРЕНИРОВКА
Следтренировка:
4яйца
2банана
24гр. протеин, 20гр. мазнини, 40гр. въглехидрати
Вечеря:
Месо/извара/мляко/яйца+масло/кашкавал/сирене - ще избирам
Слагам го 20гр. протеин и 20 мазнини, зависи кое избера
Преди лягане:
100гр.извара
Кофичка кисело мляко
30(28)гр. протеин, 10-тина гр. мазнини

Към 2501 калории, д/г е добре, но в вечерята доста намалявам стойноста на храните, отива към 30гр. протеин и 50 мазнини, особено ако избера месо и кашкавал.

17.10.10
17:52

тази диета с толкова мазнини и от масло не е ли опасно за вдигане на холестерола ?

17.10.10
18:17

Следенето на холестерола е наложително! Същото важи за рутинни изследвания на чернодробните и бъбречни функции, поне веднъж на всеки 3 месеца. Тези мерки за безопасност се налагат поради неспособността на някои организми да се адаптират към високите нива на кетони в кръвта.

Източник: Покачване на тегло с ниско въглехидратна - високо мазнинна диета (НВД-ВМ) http://www.bb-team.org/articles/913#ixzz12doHtAko

18.10.10
09:00

казано от fam0us на 17.10.10, 07:03:

Не съм на 15, на 14 съм. И няма стига, то така ся като свикнах и като хапна някой сандвич после ме е яд цяла седмица.

Toва вече говори за друг проблем!!

18.10.10
12:01

За какъв :D

18.10.10
16:56

казано от fam0us на 17.10.10, 17:16:

Ше си гътам яко докато трибоя не стане 1000кг. Ето го последния вариант, дано вече няма забележки:
Закуска:
4яйца с масло на тиган - маслото ще видя колко ще сложа, не мога да преценя
24гр. протеин, 40-50гр. мазнини, може и повече
Училище:
100гр. ядки
50гр. мазнини, 20гр. въглехидрати
Обяд:
100гр. сирене
2белтъка
50гр. овес+кофичка кисело мляко
18гр. мазнини, 40гр. протеин, 33гр. въглехидрати
ТРЕНИРОВКА
Следтренировка:
4яйца
2банана
24гр. протеин, 20гр. мазнини, 40гр. въглехидрати
Вечеря:
Месо/извара/мляко/яйца+масло/кашкавал/сирене - ще избирам
Слагам го 20гр. протеин и 20 мазнини, зависи кое избера
Преди лягане:
100гр.извара
Кофичка кисело мляко
30(28)гр. протеин, 10-тина гр. мазнини

Към 2501 калории, д/г е добре, но в вечерята доста намалявам стойноста на храните, отива към 30гр. протеин и 50 мазнини, особено ако избера месо и кашкавал.

Това че си на вмд ,не значи да ядеш само мазнини.Къде ти е протеина и стига сте ги смятали тея калорий - няма значение колко са ,а дали са качествени.Ако имаш куче ,за него става тази диета ,ама за нормален човек  - чист глад

18.10.10
17:01

Пич, поогледай още малко, протеина е там вътре. За какъв глад говориме, аз това няма да го изям, освен ако не се насиля малко.

18.10.10
17:03

Fantaa, 2500 калори са много далеч от глад за 64 килограмов човек.
Протеин има над 120 грама - повече от достатъчно при подобно тегло.

Нещата изглеждат що-годе приемливо, съвсем друг въпрос е доколко се налага при дадената възраст и тегло.

18.10.10
19:45

Феймъс, и в друга тема щях да те питам - ваще не готвят ли в къщи? На твоите години не бих отделял такова внимание на диетата, още повече щом искаш да качиш. Не казвам да набиваш вафли и кроасани, но можеш да ядеш много неща. В училище нямате ли стол?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1