20.10.10
15:38
Вярно ли че при изпълнение на клекове, изтласквания, обръщания или въобще че в следствие на тежкоатлетните дисципилини се проявяват болки в коленете. Защото много съм нахъсан да изпълнявам подобни упржанения, но подочух от не чак толкова компетентно лице, че по-голямата част от нашите щангисти имат проблеми с коленете. Но за да бъда сигурен реших да се добитам до широката аудитория.
20.10.10
15:40
то ако правиш грешно сгъване с щанга за бицепс... ще те болят лактите и китките ? ако го правиш правилно няма от какво да се притесняваш няма да ставаш про щангист нали :)
20.10.10
16:43
зависи кое как правиш ;)
20.10.10
17:42
Отговорът е да.
20.10.10
19:46
щангистите имат проблеми, защото гонят максимални резултати и понякога колкото и да са подготвени рискуват.
Иначе при правилно изпълнение и постепенно увеличаване на тежестите след подходяща загрявка - риска просто е минимален.
20.10.10
21:48
Ако искаш да добиеш функционалност и напреднала сила, не е нужно да си повреждаш коленете. Повредите там настъпват заради професионални опити (рекорди пък били и лични), лоша техника, лош ген в комбинация с големи амбиции. Ако правиш базови техники с 5 повторения в серия и работиш технично и умно, няма да имаш проблем. Страшното идва на опити за 1, 2 и 3 при скрит силов дисбаланс.
Сериозно хора, състезатели и медалисти (европейско, световно) са ми казвали, че не - невъзможно е да мине номера без контузия или амортизиране. Целта е да се сведе до минимума. Но за да не те плаши това, те го казват от гледна точна на хора, които вдигат над 200 килограма от земята над главата си. Това са сериозни тежести на световно ниво. Ако не това ти е приоритет, тренировките могат да бъдат точно обратното - превенция на контузии и по-здраво тяло. Петко К. от форума набляга на безопасността повече, от колкото повечето потребители под 20 тук, тъй че можеш да се обърнеш към него ако той няма нищо против.
А колко много хора има с износени стави и какви ли не контузии без дори да са тренирали някога ;)
21.10.10
04:54
казано от Overlord на 20.10.10, 15:38:
Вярно ли че при изпълнение на клекове, изтласквания, обръщания или въобще че в следствие на тежкоатлетните дисципилини се проявяват болки в коленете. Защото много съм нахъсан да изпълнявам подобни упржанения, но подочух от не чак толкова компетентно лице, че по-голямата част от нашите щангисти имат проблеми с коленете. Но за да бъда сигурен реших да се добитам до широката аудитория.
Раменете са претоварената става в случая, от личен опит!
казано от Thrash на 20.10.10, 22:08:
Петко К. от форума набляга на безопасността повече, от колкото повечето потребители под 20 тук, тъй че можеш да се обърнеш към него ако той няма нищо против.
Каква безопасност? Аз даже не ползвам пазачи и сам си взимам и оставям тежестите ;)
21.10.10
11:24
казано от Петко К на 21.10.10, 08:31:
Петко К. от форума набляга на безопасността повече, от колкото повечето потребители под 20 тук, тъй че можеш да се обърнеш към него ако той няма нищо против.
Каква безопасност? Аз даже не ползвам пазачи и сам си взимам и оставям тежестите ;)
А според мен така не бива !
Защо не? ;)
За последните десетина години май само веднъж ме е затискала щанга на лег.
21.10.10
12:18
поне при мен нещата може би стоят на психологическо ниво.. чувствам се по спокоен и мога да се съсредоточа върху тежеста :)
21.10.10
15:08
казано от kristiancho на 21.10.10, 12:18:
поне при мен нещата може би стоят на психологическо ниво.. чувствам се по спокоен и мога да се съсредоточа върху тежеста :)
kristiancho дете, аве ти оня ден имаше 500 поста??? Понякога съветите ти направо ме изумяват. За човек на 17 колко пъти всъщност си клекнал с щанга през живота си?
21.10.10
15:42
всъщност съм правил келкове даже редовно си ги правя но опасност има при всички упражнения не само при клек-а т.е. не трябва нищо да правим така ли ?! тва’ че съм на 17 а ти на 57 не те прави Господ а мене никой ;)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 21.10.10 15:42.
Може ли да споменете някаква опасност от фитнеса при що годе правилна техника и добре сметнати килограми ? Ако не.. за какво да губите времето на някой друг трениращ.
казано от Петко К на 21.10.10, 08:31:
Тренираш ли с безумен обем, без да знаеш кога да спреш? Тренираш ли с правилна техника и с търпение за прогрес, или нямаш търпение да закръглиш трибоя? Сам си отговори кой тренира по-безопасно.