20.10.10
16:58
Значи не знам как точно да го формолирам въпроса, защото става въпрос за тези проценти които от които максимум колко можем да вдигнем.Та въпроса ми е тези килограми за една чиста серия ли е или за колко максимално можем да вдигнем за 1 повторение.Примерно правя си чисто сериите с 60кг(примерно)(8 повторения), но мога да вдигам и 80 кг един, два пъти(чисто).Тези проценти от кои килограми трябва да ги смятам :?
Ако примерно макса за 1 повторение ти е 100 кг,80% от това са 80 кг.От максимума се смятат процентите за които питаш.
казано от vatman на 20.10.10, 17:02:
От максимума ако 80 дигаш два пьти вероятно 85 ти е макса от тях.
Не точно. Том Платз може да клекне 50 пъти със собственото си тегло, но максималната му единица е не повече от х2 собственото тегло. Рони Колман обаче има максимална единица от х3 собственото тегло, но 50 пъти не може да клекне със собствените си килограми.
По общ пример, затова използвах точно тези имена. Зависи много от типа тренировки в миналото, както и генетично съотношение на бели и червени мускулни влакна.
Няма еднозначен отговор - зависи от типа на мускулните влакна - бързи или бавни;ако са бързи,с 80% от макса ще направиш например 6-10 повторения,докато с бавни и 80% от макса може и 20-30 да си стигнеш.Още повече,че и повечето движения са комплексни,с повече от един участващ мускул,иди разбери кое как.
Мнението беше редактирано от Nikolay на 20.10.10 17:20.
казано от Thrash на 20.10.10, 17:19:
казано от vatman на 20.10.10, 17:02:
От максимума ако 80 дигаш два пьти вероятно 85 ти е макса от тях.
Не точно. Том Платз може да клекне 50 пъти със собственото си тегло, но максималната му единица е не повече от х2 собственото тегло. Рони Колман обаче има максимална единица от х3 собственото тегло, но 50 пъти не може да клекне със собствените си килограми.
По общ пример, затова използвах точно тези имена. Зависи много от типа тренировки в миналото, както и генетично съотношение на бели и червени мускулни влакна.
Всичките формули, които съм срещал, изчисляват при зададени до 15-20 повторения. Дори и при тях, след 10-12повторение, точността силно намалява и две иначе “верни” формули, могат да дадат 10 и повече килограма разлика. При някои, самата формула връща величини с отрицателен знак, при въвеждането на 50 повторения.
За 1, 2, 5 RM могат да дават близки до реалността резултати.
Това са само формули, разчитащи на коефициенти и са с ориентировъчна цел..така че да спорим за точност при примерни 50 повторения е загуба на време. Доста по-лесно е да се прибегне към наУчен експеримент :P
Наскоро, покрай друга тема се поразрових по въпроса - поне в нета, не намерих формула за 50RM или нещо дори близко, само на едно мястo го бяха записали като 37% от 1RM.
А, дали Колман, може да клекне 50 пъти със собствените си килограми - не бих се обзаложил. (wave)
Може и да не е чак такова предизвикателство за него.
20.10.10
21:44
Рони не може, ще му се пръсне сърчицето :) и ще си намачка вътрешните органи още при първия опит за пълен клек.
21.10.10
04:48
казано от Тишо на 20.10.10, 16:58:
Значи не знам как точно да го формолирам въпроса, защото става въпрос за тези проценти които от които максимум колко можем да вдигнем.Та въпроса ми е тези килограми за една чиста серия ли е или за колко максимално можем да вдигнем за 1 повторение.Примерно правя си чисто сериите с 60кг(примерно)(8 повторения), но мога да вдигам и 80 кг един, два пъти(чисто).Тези проценти от кои килограми трябва да ги смятам :?
He знам защо, младежтта имате склонноста да преанализирате нещата и да ги усложнявате, тренирай си почивай и расти!
21.10.10
11:41
казано от Владимир Недков на 20.10.10, 21:44:
Рони не може, ще му се пръсне сърчицето :) и ще си намачка вътрешните органи още при първия опит за пълен клек.
малко шеговито подхождаш към човек със 7 Олимпий :)
21.10.10
12:44
казано от kristiancho на 21.10.10, 11:41:
казано от Владимир Недков на 20.10.10, 21:44:
малко шеговито подхождаш към човек със 7 Олимпий :)
Изобщо не е шеговито това са фактите.
http://www.youtube.com/watch?v=uYqHMlA8ZZc
На мен клека му ми се струва достатъчно пълен.
21.10.10
12:52
и достатъчно МОЩЕН... и сори 8 са така е :)