Тесен хват за широк гръб?!?

BO

06.03.05
11:01

Прочетох наскоро в книгата “Стратегия за мускулно развитие” на И. Дълбоков, че набиранията с широк хват пред гърди удрят предимно горната част на Латисимус дорси, докато набиранията (или придърпванията на скрипец) с тесен хват пред гърди удрят по цялата дължина този мускул и “придават цялостна ширина на гърба”. Не пише много за това, че бицепсите ще участват при тесния хват?
Та някой да е каже... тесен хват за широк гръб или широк хват за широк гръб? (хмм, примерно при сгъвания за бицепс с тесен хват се работи за външната част на бицепса?).

06.03.05
11:26

Не знам, може и да работи...пък за участието на бицепса мисля че може да се намали като правиш набиранията в надхват на ширината на раменете (мисля че това може да влезе в категорията тесен :wink:  )
Т.е. зависи наиситина какво разбираш под тесен, но на мен надхват на ширината на раменете ми помогна много, но като ми се качи силата сега правя същия брой набирания ама с доста по-широк хват. Засега не мога да кажа кой е по-добър, защото и двата имат ефект

06.03.05
11:37

Дам може и въобще да не използваш бицепса ама трябва пределна концентрация и съответно сила на гърба. Ако искаш да работиш върху долната част на перките бих ти препоръчал гребане с една ръка с дъмбел. За набиранията само на книга съм чел, че в подхват хват са за долна част на гърба, още нямам сила да ги права без помощта на бицепса, а пък така не ги усещам много в гърба.

06.03.05
14:36

Прав е за подхвата. Така се задейства целия гръб (по цялата му дължина) и се увеличава амплитудата, докато при широкия надхват се задейства предимно горната част. Бицепса не може да се изключи, дори и при широкия хват участва яко, но това не е необходимо. Преди само така го правех (и дърпането на скрипец също) и имаше ефект. Сега се набирам в широк хват и пак има ефект ;) Дориян Йейц също го прави в подхват и го препоръчва. Може да се редува или да се сменя от време навреме хвата.

BO

06.03.05
14:56

да.. в книгата, която споменах по-горе също се препоръчва подхват... както и се препоръчва подхват при гребанията с щанга и придърпването на скрипец... разбира се разнообразие винаги е добре дошло.  :wink:

07.03.05
23:50

Аз за сега правя само набирания в подхват на ширината на раменете, просто лоста вкъщи не ми позволява широк надхват, но сега ми идва следната идея надхват само, че не широк, а на ширината на раменете?

08.03.05
00:58

интересно е това, което обсъждате.
бих пробвал с тесния хват...преди да тренирам си имах лостче у нас и всеки ден си правех по 50 набирания с тесен хват като ефекта наистина беше поразителен за гърба.
в момента правя набиранията зад врат с хват,който е с около 2 педи по-голям от разстоянието между раменете ми, но повече от 5 набираня не мога да направя, докато с хват пред гърдите си правя по 20 без проблем.
може да сменя и да пробвам :)

08.03.05
10:13

И според мен се получава по-голям пик с по-тесен хват. Защото с широкия хват рацете немогат да направят пълна амплитуда. Демек при тесния хват се получава пълно съкращение.
по-здрави

08.03.05
10:38

Емо е абсолютно прав.Моят съвет е да правиш всички възможни хватове,подхват,надхват и неутрален.Така удряш гърба от всички ъгли,а той е голям мускул и се нуждае от това.Може да посветиш цяла тренировка на един вид хват,а може всяка една серия да я правиш с различен хват.Това работи,повярвай

BO

08.03.05
10:57

да... набиранията зад врат скъсяват изключително много амплитудата на движението и оттам съкращението в пълна степен. В книгата, за която споменавам по-горе, автора почти отхвърля набиранията зад врат като изтъква, че упражнението създава доста голямо напрежение в трапеца и е по-скоро за плътност в горната част на гърба... от собствен опит споделя, че две години набирания зад врат с широк хват му докарали плътност в горната част на гърба, а ефекта върху широките гръбни м. е бил минимален...препоръчва набирания с тесен подхват пред гърди...

08.03.05
12:55

[quote author=“bobtosh”]...препоръчва набирания с тесен подхват пред гърди...

Ако се набирам така всеки ден (примерно преди лягане ) има ли проблем???

BO

08.03.05
14:51

[quote author=“raiders”][quote author=“bobtosh”]...препоръчва набирания с тесен подхват пред гърди...

Ако се набирам така всеки ден (примерно преди лягане ) има ли проблем???

не разбирам защо всеки ден и защо точно преди лягане... какво ще кажеш най-много два пъти седмично и след набиранията да имаш поне две хранения и тогава лягане???

08.03.05
15:02

[quote author=“bobtosh”]Прочетох наскоро в книгата “Стратегия за мускулно развитие” на И. Дълбоков, че набиранията с широк хват пред гърди удрят предимно горната част на Латисимус дорси, докато набиранията (или придърпванията на скрипец) с тесен хват пред гърди удрят по цялата дължина този мускул и “придават цялостна ширина на гърба”. Не пише много за това, че бицепсите ще участват при тесния хват?
Та някой да е каже... тесен хват за широк гръб или широк хват за широк гръб? (хмм, примерно при сгъвания за бицепс с тесен хват се работи за външната част на бицепса?).

Ако дърпаш скрипеца само с гърба, няма как да акцентираш върху бицепса. Латисимуса се натоварва доста добре така. Ако дърпаш с ръце, ще ти станат ръцете като на Мистър Синтол

PD

04.04.05
20:52

слушайте сега
Откакто се помня тренирам така гърба :
1.едната седмица в пон. и пет. а следваштата в сряда.Съштото и с гърдите (демек през 4 дена)
2.Едната тренировка ми е с тесен хват а другата с широк(редувам)
3.  5х10 набиране и 5х10 гребане
4.Мъртвата тяга я правя при краката щото правя и клек.
5.Не правя смесени упръжнения за 2-та мускула като Мечка
6.Трапеца рядко го тренирам ( при тягата)
7. И накрая , но не на последно място - най-важното - гърба ми е най-силната мускулна група и е просто удивителен.

04.04.05
21:37

[quote author=“bobtosh”]Прочетох наскоро в книгата “Стратегия за мускулно развитие” quote]

Лично аз предпочитам за гръб да правя чукчета със щанга и гребане с дъмбели - и колкото по-тежко - толкова по-добре го чувствам гърба!
Разбира се, набиранията са основно упражнение за гръб и може би най-тежкото. Относно хвата - сам виждаш, чи има напълно противоположни мнения. И аз бях объркан преди време и реших въпроса така - няколко тренировки правя с тесен хват, следващите със широк - та нали всичко отива в гърба :) ! От друга страна при гребците гърбът е достоен за възхищение - а те гребат с “тесен” хват. Гърба е голяма мускулна група и бих ти препоръчал да го тренираш само него в 1 тренировка.
За сведение, за три години увеличих обиколката на  гръдният кош от 98см до 130 см. Не си спестявах набиранията и с тесен и с широк хват! :)

BO

05.04.05
12:44

само да отбележа, че откакто постнах тази тема вече се набирам с тест подхват и придърпвам скрипеца пред гърди с тесен подхват. времето което мина е малко но забелязвам по-голем напредък! но съм съгласен за редуването и че какъвто и да е хвата всичко отива в гърба  :wink:

NE

14.04.05
16:43

Правя два пъти набирания седмично като съм доста доволен: 3х8 широко пред гърди, 3х8 тесен пред гърди( с бицепса..) , 3х8 тясно пред гърди

15.04.05
18:10

Аз вече след 25-30 (за мен най-добрите набирания са от 20то до 30то) набирания с широк хват (за него открих че ако лоста е хоризонтален, т.е. не ползвам тази част която се изкривява надолу, натоварвам по-добре гърба) правя една серия почти доотказ с тесен подхват (което отиват 7+/- 2) после гребане с дъмбел, което пак отива  и на долната част и ми е доста добре..
друг е въпроса че аз акцент към доилната на търся много много, понеже имма голяма талия и задник, та правя гърба колкото се може по-горе, защото така ми сеструва че ще изглежда по-добре

15.04.05
23:03

Имам един въпрос ...
Много уважавам набиранията до сега правех само набирания в широк надхват пред гърди..Но от вашите постове зе да ми проблясва идейката да правя и в раменен хват ..та въпроса ми е в подхват л ида ги прая или пак в надхват и каква е разликата..
Забелязвам и една промяна от 2 месеца насам прая споменатите по горе набираня и забелязвам разтваряне на широкия гръбен но спадане на силата (първа серия 10 след това по 7-8) а по рано правех по 50 на тренировка за гърба ..може да е от качването на килограми незнам ,за това се обръщам към вас!

16.04.05
00:30

Може да е от качването, макар че при мен имаше обратния ефект - първо правех 2-3 с широк, сега 7-8 първа серия
А ако искаш може да включиш раменен надхват и малко по-тесен подхват като редуваш трите хвата или през серия, или всяка трен да е различен хвата. зависи от целта ти - прочети нагоре темата за пояснение...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1