Това ли е правилната програма ?

22.10.10
09:29

Добър ден . Ходя на фитнес от около 2 месеца ,доста четох и реших си изготвя една програма. Искам вие (като по-опитни) да ми кажете дали тя е правилна и дали е добра за моята възраст и килограми. На 15години съм и тежа 66-7кг и съм висок 176. Посещавам фитнеса 4 пъти седмично  Ето я и програмата:
Понеделник : Гръб и трицепс
Гръб:
1.Придърпване на долен скрипец - 4х8-9
2.Придърпване на вертикален скрипец (С широк прониран хват пред гърди) - 4x8-9
3.Придърпване на вертикален скрипец (С широк прониран хват зад врат) - 4x8-9
Трицепс:
1.Едностранно трицепсово разгъване с дъмбел зад глава - 4х8
2.Трицепсово разгъване на горен скрипец 4х10

Сряда:Рамене и трапец
Рамене:
1.Раменни преси - 4х9
2.Повдигане на ръцете напред 4х9
3.Повдигане на ръце встрани - 4х7
Трапец:
Трапецовидно повдигане на рамене с лост - 5х9

Четвъртък: Корем и крака
Корем:
1.Коремни преси 4х25
2.Махало на уред - 4х18-20
Крака:
1.Клекове: 3х8
2.Бедрено разгъване- 4х8
3.Лег преса - 4х8

Събота:Гърди и бицепс:
Гърди:
1.Наклонена лежанка - 4х8
2.Права лежанка - 4х8
3.Флайс - 4х8
Бицепс:
1.Бицепсово сгъване с дъмбели - 4х8
2.Бицепсово сгъване с щанга - 4х9
3.Концентрирано сгъване (http://www.bb-team.org/exercise/1178/#axzz1358QtbCL) - 4х8

След всяка серия покачвам килограмите ,докато стигна максимума на това ,което мога . Тренирам с цел трупане на мускулна маса.Спазвам горе/долу добър хранителен режим. Храня се правилно с по 6-7 хранения дневно . Преди фитнеса съм се занимавал с натоварвачи физически тренировки (бокс)

Е това беше от мен ,сега ще изчакам ,за да видя вашите гледни точки . :)  Ако нещо не съм написал както трябва ми кажете ,за да го оправя :)

Темата беше редактирана от kristiyann на 22.10.10 09:40.

Не си дал ръст. Без него килограмите ти не говорят нищо.
С програмата си поизбързал, след около година може да я предложиш за критики, но дотогава имаш още железа да обърнеш с трениране на цялото тяло. Съгласен съм да коментирам сегашната ти само след представяне на документ от експертна комисия, че цялото тяло наведнъж и двудневният сплит вече не ти действат.
Скрипците в деня за гръб говорят, че още не може да направиш серия набиране. Което е странно за 66 килограмов трениращ на сплит като за състезател...

22.10.10
09:41

Благодаря за бързият ви отговор. Поправих си темата. А отностно набирания - мога да ги правя ,но не мисля ,че са ефикасни и не съм ги включил . (мога да правя серии от по 15) :)

Мнението беше редактирано от kristiyann на 22.10.10 09:46.

22.10.10
09:52

Точно пък набиранията са доста по-ЕФЕКТИВНИ от каквито и да е скрипци и макари... Ако можеш да ги правиш, ги включи в програмата. Ако са ти леки набиранията, прави ги с допълнителна тежест.

Мнението беше редактирано от Георги Попов на 22.10.10 10:00.

22.10.10
20:59

За гърба горе долу разбрах ,но другите неща как стоят ?

22.10.10
23:41

Клекове и лег-преса в един и същи ден е самоубийство за краката при правилно изпълнение на Клековете и използването на максимални тежести за повторенията, които си дал. Няма смисъл да доведеш предните глави на мускулите на краката до отказ с Клекове и след това да искаш да го направиш втори път с лег-пресата. Безсмислено е и физически няма как да се случи и не е пълноценно. Тренировката за крака би трябвало да е най-тежка, следователно трябва да я поставиш в началото на тренировката, когато нивата ти на енергийни източници в организма ти са най-високи.

По-големият проблем - имаш двумесечен опит, тежиш 66кг, а имаш тренировка на 100кг състезател с минимум 3 години стаж зад гърба си, който гони детайлност в малките мускулни групи. Имаш еднакъв брой упражнения за бицепс и за крака. Като площ, бицепсите ти еднакви ли са с краката ти? Само Попай е така след консерва спанак.

Придърпване на вертикален скрипец (С широк прониран хват зад врат) - това е най-неестественото движение, което може да бъде извършено от едно човешко същество ( изключване китайски гимнастици ). Толкова много книги и семинари са изписани от лекари, относно напрежението под което бива поставяна раменната става и прилежащите й сухожилия, когато се извършва опит да се прави това упражнение, че сигурно два декара гора са заминали за хартията.

Колкото по-силен ставаш, толкова повече растът мускулите. Това се получава, защото колкото повече мускулни влакна имаш по себе си, толкова повече можеш да активираш и следователно да дърпаш/буташ повече килограми. Първите месеци е желателно да изградиш обща физическа сила, чрез тренирането с многоставни упражнения с малък брой повторения. Изграждайки тази базова сила, на по-късен етап в развитието на тялото си, ти ще можеш да я приложиш в сплит-системи, което ще ти позволи да работиш с наистина значими тежести при изолиращите упражнения. Липсата на изградена базова сила, води до неспособност за работа със значими килограми в изолиращите упражнения, което предразполага към некачествени тренировки.

23.10.10
18:10

Привет,
като програма долу-горе бива, но за двумесечен стаж мисля,че трябва да се наблегне на ОФП/обща физическа подготовка/.
Тялото иска адаптация към стреса на който го подлагаш.Трябва да си увелечиш  както броя на храненията , така и количеството храна, общо взето метаболизма Ти се забързва и иска по-бързо възтановяване.
Програма винаги може да си измислиш или да Ти препоръчат , но всичко идва с много тренировки , тонове Тежести и бая хапване.
Иначе по принцип за четиридневен сплит и за стажа Ти в залата според мен може да пробваш нещо  в три дни  което е по базово, например от рода на до болка познатото :гърди-гръб;бицепс-трицепс;крака-рамене!
Изпитана схема която работи, повервай ми!!!
Но то Ти си избираш пътя по който да се бъхтиш в залата......-):)

Поздрави, Георги

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1