16.04.05
01:00
Можете ли да ми изясните тея вакуумки...четох ама не ми стана много ясна работата....не ги разбирам докрай обясненията на английски...
И наистина ли имат ефект че прибират стомаха, който стърчи пред гърдите?
ако да - кога да ги правя (защото доколкото схванах че отнемат 20ина минути груба сметка)- в трен за корем или по някое време вкъщи? и колко често?
Аз правя от скоро , и специално при мен има голям ефект , само че не знам дали говорин за едно и също нещо .Аз специално го правя всеки ден по 3 пъти - сутрин , обед и вечер .Само че ми отнемат не повече от 5 мин.Стоя с глътнат корем 1 мин , след това имам 15 сек почивка и така 3 серии по 3 пъти на ден.
16.04.05
15:43
Ето ти едно цитатче . Ако се интересуваш може да жидиш линка отдолу. Цитата е от там.
Това е едно доста лесно и много добро упражнение за стягане на корема. Правете го по колкото пъти на ден искате, където искате в серии до 5 повторения. Застанете прави и си поемете доста въздух. Бутайки напред и надолу с ръцете и стягайки абсолютно цялото ви тяло издишайте бавно и много силно. Концентрирайте вниманието си да стегнете максимум дупето и корема, може и ръцете в юмрук. Може да съскате или там какъвто звук ви е най-подръка. Представете си, че надувате балон. След като сте издишали целия въздух и тялото ви е стегнато като скала и коремните ви мускули крещят от болка без да вдишвате разширете гръдния кош колкото може повече. Това ще измуче като вакуум корема ви навътре. Виждал съм пичове на снимки да им се вижда гръбнака отпред, толкова яко засмукват корема навътре. Задръжте така няколко секунди и след това релаксирайте преди следващото повторение. Упражнението стяга мускулите, които повдигат гръдния ви кош. Когато те са добре стегнати, повдигайки гръдния ви кош намаляват талията ви без да сте свалили грам мазнина :) Ако пък страдате от запек(доста често срещан проблем при жените) това упражнение може да помогне.
http://powerlifting.hit.bg/articles/11.htm
Страхотно е упражнението браво :D само че като си глътна корема в това състояние не мога да издържа по - дълго от 2-3 сек. И не съм много сигурен дали няма да се окаже опасно :!:
Въпроса ми е най-вече за боря повторения и времетраенето на едно повторение....щото аз където чето пишеше 3 серии по 20 повторения, като едно повторение е от 20 сек до 40 сек - зависи колко можеш да издържиш...ама не пишеше колко често (седмично/дневно/...?) може/трябва да се прави..
Затова питам, ако някой има опит да каже....
marin_g_m сигурен ли си че повдига гръдния кош? защото ако наистина има такъв ефект ще стане много грозно - с едни стърчащи плаващи ребра долу...бляк
16.04.05
17:49
аз пък съвсем се обърках от статията,не разбрах няколко неща :
1во - как така да бутаме с ръцете напред и надолу
2ро - как така хем да издишаме максимално силно,хем да издишаме бавно(аз ако се напъна ще издишам всичко за 2-3сек :wink: )
[quote author=“MI5”]аз пък съвсем се обърках от статията,не разбрах няколко неща :
1во - как така да бутаме с ръцете напред и надолу
2ро - как така хем да издишаме максимално силно,хем да издишаме бавно(аз ако се напъна ще издишам всичко за 2-3сек :wink: )
Според мен ръцете стоят само на кръста, не е нужно да натискат или да бутат нещо, но се чудя при такова яко “гълтане” на корема не ви ли заболяват стомаха? Аз лично се храня често и почти не мога да улуча момент когато в стомаха ми няма нищо, за да правя тва упражнение без да го натоварвам.
Дотук май само въпроси изникват за тея вакуумки :wink:
аз опитах, ръцете даже е неудобно да натискат нанякъде...ама издържам по около 15 секунди....докато в сайта където четох пишеше за начало по 20ина, пък после като се научиш по 40 :shock:
това за едно повторение, а трябвало да са ти 3 серии по 20 повторения :shock:
което си е бая време...ама пишеше че може да си ги правиш когато си поискаш (е, твърде често едва ли би било добре, а твърде рядко едва ли би имало ефект)
Именно, ако ги правиш в толкова много серии и повторения трябва цял ден да се занимаваш с тях, а това значи да не се храниш, щото има опасност да ти призлее много бързо ако ги правиш като си ял.
[quote author=“Slade”]Именно, ако ги правиш в толкова много серии и повторения трябва цял ден да се занимаваш с тях, а това значи да не се храниш, щото има опасност да ти призлее много бързо ако ги правиш като си ял.
Не разбирам защо мислиш така. Вярно, аз като се нахраня на вечера, веднага след ядене няма да мога да си глътна корема и да държа много, но час-2 след ядене няма никакъв проблем.
Става дума за ТРЕНИНГ, както със всяко друго нещо.
Ръцете на бедрата, лек невед напред.....и оттам буташ.....
10-20сек, колкото можеш. Като добиеш тренинг - повече.
2-3 пъти в началото - 3х20 е несериозно :lol:
Струва ми се, че Мастър е разбрал добре всичко. Питайте го с подробности ако искате.
А, и трябва да издебнем момент стомаха ни да е празен, добър вариант е след изхождане. Опасност по принцип няма, но може да си вкараме лек автогол :lol:
Хайде поздрави
а бе аз днес правих за пръв и последен път! Защото имам усещане че ще се скъса нещо вътре пък и после ме боля нещо а бе маи много всмуквам
ми стягам си корема издишам всичкия въздух и разширявам гръдния кош при което корема се качва някаде горе :)
Опитай така - наведи се напред, почи стойка Г; сложи си ръцете на бедрата и натисни леко (колкото да си останат там, не силно); издишай докрай и всмучи корема навътре (не много силно). Стой така, докато не усетиш дискомфорт (10-15сек) и мини в И.П. като вдишаш. Повтори още един - два пъти. Лесно е...
[quote author=”^MaD^”]а разширяването на гръдния кош да го правя ли ?
Мен, това става естествено при упражнениято, не го мисли :wink:
Имаше някаде тука една такава тема за вакумките... Е като я намериш имаше там един линк... Е като го намериш имаше и видео.... Но ако не го намериш: Аз ги правя така: Заставам прав, издишвам два три пъти за репетиция и след това издишвам всичкия въздух който ми се намира, стягам яко и държа. Едната ми ръка е на гърба другата е на корема и прискам здраво докато позелеея :D След 4-5 пъти спирам. Първият път като ги правих имах на следвяащият ден и мускулна треска, което значи че са ефективни. Пор принцип в тоя саит дето бяха постнали имаше много обяснения за вакумките. Ето тези който си спомням: Вакумките натоварват вътрешните коремни мускули което придава така желаната плоскост на корема докато когато тренираме външните стават плочки но корема ни е изтумбен примерно в средната или горната част. Забележете всички културисти в последните 5-6 години какви големи стегнати кореми имат. Единственият проблем е че не са плоски. Казваха че това било тайното упраженение на арнолд :) . за повече инфо намерете линка!
тва няма да го правя мазохистично е ( поне при мен )
адски некомфортно имам усещане че нещо ще се скъкса вътре
даже още продължава нещо да ми е кофти
ебаси маиката до утре ако не сам се опраил ще ви съдя :lol:
Виж сега, както и при всички други упражнения, в началото започваш лекичко - никакви усилия, натискания, задъхвания и прочее щуротии. Просто издишваш колкото ти е удобно, гълташ корема колкото ти е удобно и седиш така съвсем малко. Постепенно сам ще се нагодиш към упражнението. Изпълнявано неправилно и прибързано йога упражненията могат да имат доста сериозни последици (не да те плаша, просто по-кротко го дай) :D
да бе ясно ама мисля да не го правя тва повече да не говорим че в трениравка за корем правя некво подобно упр
аре По-здрави
19.04.05
20:13
Здравейте. Ето малко информация и то мене. За въпросното филмче, за което питате ето ви линк към него http://www.bodybuilding.com/fun/2002/stomachvac.wmv
Тук има малко снимки http://www.bodybuilding.com/fun/ms-fit5b.jpg
Това е от мене!
Е те тези ги имах предвид. Филмчето доста добре показва упражнението макар че пича държи съвсем малко явно с цел да не стане твърде голям файла :)
[quote author=”^MaD^”]а бе аз днес правих за пръв и последен път! Защото имам усещане че ще се скъса нещо вътре пък и после ме боля нещо а бе маи много всмуквам
^MaD^, карай го по-полека, не се натягай много от началото. И аз имах подобни трудности с едни дихателни упражнения, после всичко се оправя и ти става направо естествено. :) Важно е плавно да навлиаш и рано или късно ще стане работата.
Малко се обърках...3 пъти на ден (сутрин, обед, вечер ( преди ядене ли?)). Всеки път по 3 серии, всяка серия по 3-5 повторения, така ли?
Самта техника ми се изясни, с малко ескеприменти ще я уточня, държиш колкото можеш, не колкото пише :wink:
Ако съм прав - потвърдете. ако не съм обяснете ми го пак като на идиот :oops:
2-3 пъти. 2-3пъти на ден. Не се прави в серии. Иначе ще получите ефекта на ^MaD^. :lol:
мерси, ще го почна или още тая вечер или от утре сутрин...дано има ефект най-вече на самия корем, ан е както някой беше казал и в разширяване на долните (плаващите) ребра
21.04.05
21:46
Момчета аз на тоя принцип се Уригвам...
Почнах, за съжаление не много редовно, вече 2 седмици сигурно има, има маааааалък ефект, дано по-нататък даде резултат
Виж сега, вакуумките са допълнение към тренировката и диетата. Не очаквай чудеса.
Аз не очаквам чудеса, мисля че има някакъв ефект, но не мога да съм сигурен. Ако не поамага поне не мисля че вреди. Тренировката си е за маса, това поне мога да правя, и не че се хваля ама нарпаво си ми върви добре
А диета - просто у нас няма никакъв шанс да спазвам дори бледо подобие на диета :( :oops: :evil:
Те родителите ми искат от тренировки да ме спират че съм бил огромен, грозен и дебел....вие за диета ще ми говорите :wink: Не че не опитах...просто не се получава
Много е важно да не правите това упражнение с пълен стомах! Иначе рискувате да си навредите на стомашно-чревния тракт, а в най добрия случай да се издрайфате. Това е упражнение на йогистите, в техните книги пише да се прави сутрин и на ГЛАДНО.
точно така!
това упражнение намества вътрешностите,органите
особено когато се правят вълничките,с отпускане и гълтане
и са много полезни и така се масажират бъбеците и черния дроб и действа доста здравословно
12.05.05
08:22
[quote author=”^MaD^”]а бе аз днес правих за пръв и последен път! Защото имам усещане че ще се скъса нещо вътре пък и после ме боля нещо а бе маи много всмуквам
Може би няма да е лошо, когато имаш път към поликлиника, да си направиш един преглед на стомаха. Това че след “притискането” те е боляло може да е някаква начална фаза на гастрит. (Или прегъната жлъчка, нервен стомах, или нещо друго съвсем безобидно.) Консултация с лекар изобщо няма да ти навреди.
:)
Ами аз имам следния проблем. Корема ми е релефен, плочки и тн... ок. Само ч естои издут кат шкембе и е много неприятно. Чудя се дали това би ми помогнало или въобще какво да направя да се оправи.....
редактирано от Мартин
16.05.05
13:58
намали газираното
да ще помогне.
и аз съм усещал упъване,като съм имал чуството че мога да си скъсам/разкъсам някои вътрешности околко корема.
въобще не се притеснявай,продължавай с техниката и ще ти мине.
дори според мен това означава че някои органи не са съвсем на мястото си(обичайно за много хора) и така ги наместваш,чувал съм го от йогите.
Понеже не мога да пазя режим на хранене и на сън и на т.н., пък и на тренировка от месец и половина не съм стъпвал (поради голяяяяяяяям ред причини) правих малко вакуумки и ги зарязах - хем забравях често, хем без другите елементи нямат ефект...
От тогава (месец и нещо) забелязвам леко орелефяне, ама то е по всяка вероятност защото не ям както си трябва..
така че не съм убеден доколко са ефикасни, ама сами по себе си нишо не правят
25.05.05
02:56
Много мнения видях и сега ще ви просветя малко - упражнението за което говорите и е Йогииско , нарича се Удиана Бандха - Удиана означава блокиране а бандха- блокиране, контракция .
Изпълнение- застанете прави с крака леко разделени , тялото е леко наведено напред . Дръжте ръцете си сгънати в лактите , като с дланите натискате върху бедрата . Коленете са леко сгънати , като при каране на ски. След пълно йогииско вдишване , издишвайите бавно и докрай, прибирайки силно и рязко коремната стена навътре , след което “повдигнете диафрагмата колкото се може по-нагоре - по такъв начин че коремът да изчезне . Това упражнение е редно да се практикува само при празен стомах. Упражнението за което говорим всъщност се нарича Агнисара Дхаути - процес на очистване чрез огън ,(огъня получен от храносмилането) Това упражнение представлява серия от повтарящи се Удиани , без да се поема въздух . Агнисара Дхаути има несравнимо въздействие върху коремните ограни , като улеснява усвояването на храната и ускорява храносмилането !