Помощ за програма за абсолютно начинаещ

24.10.10
08:45

Здравейте! Аз съм абсолютно нов в фитнеса, тепърва започвам и ми трябва съвет за началото. На 23 години съм, 175 см висок и 76 кг. Като цяло целта ми е цялостно стягане и оформяне на тялото. Знам, че всичко отнема време и иска постоянство и ми трябва помощ за самото начало. За сега мисля да не използвам добавки. От друга подобна тема видях следната програма, подходяща ли е и аз да започна с нея. Преди около година тренирах, но за не повече от месец в една зала, след това около 2 месеца на лостове и като цяло това ми е опита.

Тренировка 1:

1:Клек с щанга зад врат - 4х10
2:Хоризонтална лежанка - 4х8
3:Кофички - 4х8
4:Бицепсово сгъване с щанга - 4х8

Тренировка 2:

1:Чукове - 4х8
2:Мечка - 4х6
3:Раменни преси зад врат - 4х8
4:Фреско рагъване - 4х8

Почивка между сериите 2 минути. Редуване на тренировките 3 пъти в седмицата.

Благодаря предварително!

24.10.10
10:13

Програмата е доста коментирана в поста, където си я прочел. Разгледай добре коментарите и си прецени как и кои упражнения да включиш. Ето още една популярна програма, по която може да тренираш първите три месеца по два пъти седмично:

BRAWN 20-Rep Squat (Браун клек в 20 повторения):

Клек 1x20 суперсерия с Пуловър
Магарешко повдигане за прасец 2x15-20
Римска мъртва тяга 2x15-20 (само веднъж седмично)
Кофички 2x6-9
Чукчета 2x6-9
Раменна преса (седеж) 2x6-9

Добави ако желаеш  преди кофичките лежанка (2х6-9) и след раменната преса бицепсово сгъване със щанга (2х6-9). Сериите се правят до отказ, а броят на повторенията 6-9 означава, че ако в една тренировка си направил 6, то в следващата трябва да направиш 7 и тн. до 9. След като успееш с 9те вдигаш тежестта с 6-8%. Успех!

ВН

24.10.10
12:24

Сложни базови движиения при начинаещ, суперсерии при начинаещ. Default, тая няма как да бачка. Пък било то и с две серии. Причините:
> сърдечно съдовата система, няма да се справи със суперсериите клек-пулоувър.
> движенията са сложни и за средно напреднали, камо ли за абсолютни новаци
> човека ще тренира сам без треньор
> коментираш изпълнения до отказ, те тук съвсем ме загуби - какъв отказ, какви пет лева човекът е начинаещ и няма тренинг, не може да се възстановява добре.

Новаците отиват тук:
Мини гид за тренировките при новаци 
Първи стъпки във фитнеса

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 24.10.10 12:26.

24.10.10
13:13

Благодаря, ще прочета подробно!

24.10.10
14:06

казано от Владимир Недков на 24.10.10, 12:24:

Сложни базови движиения при начинаещ, суперсерии при начинаещ. Default, тая няма как да бачка. Пък било то и с две серии. Причините:
> сърдечно съдовата система, няма да се справи със суперсериите клек-пулоувър.
> движенията са сложни и за средно напреднали, камо ли за абсолютни новаци
> човека ще тренира сам без треньор
> коментираш изпълнения до отказ, те тук съвсем ме загуби - какъв отказ, какви пет лева човекът е начинаещ и няма тренинг, не може да се възстановява добре.

Новаците отиват тук:
Мини гид за тренировките при новаци 
Първи стъпки във фитнеса

Разбира се! Без треньор/партньор не става и при средно напреднали, и при професионалисти. Приемам критиката дотолкова, че всеки има различна мотивация и цели за да се занимава с бодибилдинг. Но позволи ми да попитам кои движения са лесни и каква е ползата от тях?

По повод възстановяването съм на друго мнение. Възстановителните способности не са пропорционални на силата и издръжливостта. Един начинаещ има по-добро възстановяване от един “чист” напреднал.

Дали да се правят ниско обемни тренировки до отказ или високо обемни тренировки с по няколко серии всеки сам решава кое е най-доброто за него. Аз лично правя малко серии до отказ. Това е свързано с моите възстановителни способности и ми дава резултати. За друг може да работи друго.

ВН

24.10.10
15:03

Веднага отговарям:
> Клекът е базово сложно движение, което хората масово правят неправилно. Когато човек навлиза в клякането, не си замайва главата от кислород, а сърцето му не бие с 120 удара в минута. Това е което ще се случи в суперсерията с пулоувър. Пулоувърът сам по себе си, е техника с много сложен контрол в раменния пояс. Това не е просто да мандахерцаш един дъмбел/лост. Начинаещите се провалят по отношение на мускулния контрол, по отношение на почивки, по отношение на подбор на работна тежест.

Същото важи и за всички останали класически техники със свободни тежести. Днес не сме 1950-та. Има нови, по-безопасни и по-резултатни методики, един човек да стартира.

Начинаещите, които тренират сами без ментор/треньор следва да се ориентират първо към:
1. Машини - избутване на машина, вертикално и хоризонтално придърпване, раменни преси на машина, пек-дек (за да се научи да прави разлика големи/малки гръдни мускули) пек-бек (за да се научи да ползва вътрешния сектор на гърба в базови движения).
2. Скрипци - базови дърпащи
3. Собствено тегло (освен при хора с наднормено тегло) - лицеви опори (няколко вида), коремни сгъвания, бек екстензии, планкове, 1/2 клек и чак тогава пълен клек.
4. Щанги - чак след първите три нива идват нещата които ти си писал
5. Дъмбели - едва, когато се научи да контролира двигателните вериги, изключение повдиганията на раменете и още няколко билатерално симетрични или унилатерални движения. 

> Машините, дават възможност на един абсолютен новак, да схване концепцията на дадено движение, като го опростява и намалява нуждата от контрол на мускулите стабилизатори.
> Същото движение (като мускулна верига) изпълнено на скрипец, дава възможност за частична автономност в мускулния контрол. Тук начинаещия се учи да контролира таз, раменен пояс, рамене, лакти, китки с по-голяма свобода.
> Когато двигателната верига се пренесе върху щанги и гравитация, новакът вече не е толкова нов, понеже има идея как да контролира някои мускулни вериги, кой мускул след кой сработва и има представа за силовите си възможности.
> Дъмбелите са една идея по-сложни. Понеже освен за силовата симетрия в дадено движение, трениращият следва да се грижи и за билатералната си симетрия. Разбира се генерализирам.
Що се отнася до отказа, ще го кажа простичко. Ти препоръчваш на човек, който няма представа как да контролира мускулите си в дадена амплитуда, така че две последователни повторения да си приличат да бута некоординирано до отказ? Не само че е опасно, но е и вредно за заучаване на правилната техника на изпълнение. Причината е в това, че нервната умора, в комбинация с млечната киселина ще направят последните повторения в сериите абсолютен кошмар, за всеки гледащ безконтролното гърчене от страни.

Грешиш, че един начинаещ има по-добро възстановяване от един напреднал чист. Грешиш защото:
> Начинаещият има по-нисък праг на болка
> Начинаещият не може да различи нервна умора, от парене в следствие непълно окисление на глюкозата, от разтегнат мускул. Не може да различи болка в бицепса, от болка в брахиалиса, от болка в трицепса или предното рамо. Боли го все на едно и също място, по един и същи начин. Горе между рамото и бицепса. Там е центъра на възприятие, най-близкият, който той може да различи.
> Начинаещият има по-малко капиляри, от напредналия трениращ. След тренировка, извозването на метаболитните боклуци и вкарването на гориво и структурен материал става по-бавно, в сравнение с напреднал.
> Начинаещият няма адекватен мускулен контрол и прави чийтинг даже и на елементарни движения като бицепсово сгъване на машина (мърда в раменния пояс).
> Начинаещият не умее да контролира негативната амплитуда. Не разделя ясно негативна от позитивна и без да иска използва еластичността на мускулите за стартова сила.
> Начинаещият не умее да диша в ритъм и избира монотонен или разкъсан ритъм за темпо на изпълнение на серия, вместо да съобрази темпото с естествения си ритъм на дишане.

Има още един куп причини да не си прав, но спирам дотук, че взе да бие на статия. :)

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 24.10.10 16:17.

24.10.10
15:06

Здравейте,
дайте нормален съвет на човека как да тренира все едно за първи път влиза в зала, а не  му развивайте теории и практики на фитнес изкуството.Той човека ,че се обърка и накрая ще се откаже на първия месец!!!
От мен съвета е некаква нормална птренировка с базови урпажнения и без никакви суперсерии, не му требва.....
И ако може да има инструктор до него ,да му показва всяко упражнение как се изпълнява, защото като гледам в залата как се изпълняват повечето  упражнения и много се смея.....,че то както свикне отначало човек и така си отива....

Успех и воля му пожелавам на момчето:
Георги.

ВН

24.10.10
15:17

Жоро, какво за теб е базово движение?

казано от Владимир Недков на 24.10.10, 15:17:

Жоро, какво за теб е базово движение?

концентрично може би ?

24.10.10
16:07

Ми не съм супер спец да ТИ кажа, но базово е упражнение което Ти дава добра основа за започване/евентоално след време/, на по-сериозен тренировъчен сплит.Не може според мен да искаш от човек който не знае какво фитнес тренировка да прави супер серии.....или нещо  бъркам незнам!
Дайте му съвет да тренира примерно в тридневен сплит като има и кардио, да свиква от начало,...

За базово движение мисля ,че се водят движенията със свободни тежести....пак казвам ,че не съм спец....ако не е така моля разясни ....и на мен ми е интересно!

Поздрави,
Георги

ВН

24.10.10
16:16

Жоро, препратих човека към стандартна основополагаща програма с линкове вградени в текст-а по-горе. Базово движение, е многоставно движение, което предразполага към повдигане на голяма тежест. Такива са: клек, лег, тяга, изхвърляне, изтласкване, напади, отпади, набиране, раменна преса, гребане с щанга и така нататък. Такива техники се учат елемент по елемент самостоятелно и по възможност с треньор.

Движенията за начинаещи при самостоятелна подготовка, трябва да водят към непряко усвояване на елементи от базовите движения, но при занижен риск, по-бавен напредък с акцент върху техниката на изпълнение и контрола над тежестта/съпротивлението. Точно затова, горе изписах един куп текст.

24.10.10
16:28

Привет отново,
благодаря Ти за инфото.
Аз съм на мнение ,че когато влезе начинаещ във залата , самия ибструктор като го види що за фигура иам да прецени на място самата програма.И ти си прав за всичко естествено, но аз като ги гледам въвъ залата......начинаещи идват и бегат след 20-30 дни.
За мен е важно в залата на трениращия да му е интересно!
Това е най-важно , хората да спортуват за здраве!!!

Поздрави,
Георги

24.10.10
16:33

Знаете ли,
отворете една тема за някав “фитнес” за деца в дома,
че децата до 13-15г/момчета и момичета/ са много зле физически ....не отива на добре работа, да знаете!
Дайте некакъв съвет ...щото след време залите нема да стигат и ще се прави само кардио...
Сериозно:Ако има някаква информация......давайте!
Мен лично ме касае за дъщечичката,,,,,,,...много качи горката!

Поздра,
Георги

24.10.10
20:58

Владо,

Разбирам тезата ти и всичко, което си написал е много полезно и в нейна защита. Но, следващият път когато видиш някой начинаещ да прави чийтинг при бицепсово сгъване обърни внимание защо, и защо да не го прави. Не функцинира ли мускулатурата ни именно по този начин - комплексно? Опитваш се да научиш някого да изолира за да може в последствие да прави комплексни упражнения. Просто не откривам логигата.

Начинаещият се възтановява по-бързо защото не му е нужно да се възтановява колкото един напреднал. Иначе за суперсерията ОК, наистина е малко в повече.

ПП: сори за спама :)

ВН

24.10.10
21:06

Примерът с бицепсовото сгъване, беше за да подскажа какво би се случило при по-сложно движение. Не твърдя, че човек трябва да се учи първо на изолиращи и после на комплексни, твърдя че сам няма как да се научи на правилната кинезиология без да е минал през изолиращи или комплексни, контролирани от машина.

24.10.10
21:08

казано от Владимир Недков на 24.10.10, 21:06:

Примерът с бицепсовото сгъване, беше за да подскажа какво би се случило при по-сложно движение. Не твърдя, че човек трябва да се учи първо на изолиращи и после на комплексни, твърдя че сам няма как да се научи на правилната кинезиология без да е минал през изолиращи или комплексни, контролирани от машина.

Написал си сложни базови. Кое му е сложното на нещо естествено? Иначе да, трябва да се внимава и с техника и с килограми.

ВН

24.10.10
22:01

Няма такова нещо, като “естествено” или да ти идва “естествено”. Строй 10 човека, накарай ги да клекнат и те ти “естествено” зрелище... Хвърли едно око на статиите Как да не клякаме първа и втора част, там Лазар е обяснил, че естественото за всекидневният човек не е естественото за кинезиологията.

Сложно движение = многоставно движение т.е. движение, в което участва повече от една става и мускулна верига. Просто движение = едноставно движение. Това си е професионален жаргон.

25.10.10
08:55

Клякането е естествено за човека. Правилната техника на клякане в бодибилдинга се учи. Но да караш някого да прави 6 месеца, 3 серии с по 25 повторения бедрени сгъвания, разгъвания и гръбни екстензии защото не можел да кляка и още трябва да се научи е нон сенс, според мен.

ВН

25.10.10
09:06

Понеже правилната техника се учи, направи едно елементарно усилие. Забележи колко от напредналите бодибилдъри в твоята зала клякат калпаво с грешките описани в “Как да не клякаме 1 и 2” и колко правилно. После ще поговорим и за новаците и дали е по-лесно да научиш нещо бавно но правилно, или да се отучваш от нещо дето си правил шест месеца с “нон сенс” техника.

25.10.10
09:18

Виж за това си абсолютно прав. В залата където тренирам има и доста напреднали билдъри, които се страхуват да правят клекове и тяга. Да не говорим за новаците :)
Понеже този разговор може да го водим с часове, предлагам да се отвори тема комплексни срещу изолиращи, където всеки да изрази мнение и опит :)
Само още един въпрос ако ми позволиш. Как ще ме убедиш че след 3 пъти седмично 3х25 бедрени разгъвания и сгъвания ще се възстановя по-бързо от 2 седмично 1х20 клекове?

ЛР

25.10.10
09:23

Приятели,

нека ви предложа нещо, което ще спести много време и приказки на всички :)

default,
напиши все пак с какви тежести тренираш и пусни видео с това как изпълняват клек, лег, тяга, раменна преса и набиране. Така хем ние ще можем да ти дадем акъл, хем ще бъде прекъсната и безрезултатната дискусия.

поздрави
Лазар

25.10.10
10:27

http://fitbg.hit.bg/
Избираш си една от 4-те програми за начинаещи и към фитнес залата  ;)

ВН

25.10.10
12:41

Подлеций, този пък стар клонинг на bb-team.org от къде го изкопа? :)

default, :)

Комплексни за начинаещи при:
> Контрол от втори човек: ментор, треньор или поне партньор.
> Контролирани движения на машини.

Изолиращи при:
> Начинаещи, които работят соло.

В: Само още един въпрос ако ми позволиш. Как ще ме убедиш че след 3 пъти седмично 3х25 бедрени разгъвания и сгъвания ще се възстановя по-бързо от 2 седмично 1х20 клекове?
О: Смята се лесно с общо повдигнати тегло за тренировка брат. Т.е. не включваш само клека, но в конкретният случай твоята схема ще е с по-ниско ОПТ, понеже треперещите ръчички и крачета на начинаещия, няма да вдигнат голямо тегло в основните движения. И по-добре, иначе “хрус”... А и  едно е да се възстановяваш от тренировка с технически отказ, друго е да възстановяваш след физически отказ, който препоръчваш горещо. :)

25.10.10
17:17

Владо, ами от този сайт научих доста за фитнеса и по неговите програми съм тренирал като начинаещ приди има, няма 8-9 години  :D

И от тогава до сега все още обожавам да тренирам в кръгови тренировки. Не мога да ги разбера другите начинаещи. Видели, че Кътлър прави понеделник гърди в 20 серии, вторник гръб в 20 серии и те като него  :D

Мнението беше редактирано от podlecii на 25.10.10 17:22.

02.11.10
09:40

казано от Владимир Недков на 25.10.10, 12:41:

Комплексни за начинаещи при:
> Контрол от втори човек: ментор, треньор или поне партньор.
> Контролирани движения на машини.

Изолиращи при:
> Начинаещи, които работят соло.

Теза + Антитеза = Синтеза :)

ВН

02.11.10
09:49

Така стоят нещата просто.

казано от podlecii на 25.10.10, 17:17:

...Не мога да ги разбера другите начинаещи. Видели, че Кътлър прави понеделник гърди в 20 серии, вторник гръб в 20 серии и те като него  :D

Преди да може да тичаш трябва да се научиш да ходиш.
Така са казали древните. Но днешните младежи си мислят, че могат да летят.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1