25.10.10
14:35
Здравейте!
Вече от 3 месеца(почти) ходя сериозно на фитнес, 3 пъти в седмицата.Писах в началото тук, посъветваха ме да започна с кръгова, и вече от 3 месеца съм на нея, но мисля вече да премина към следващата стъпка.Една от причините е, че ми отнема доста време 1 час и 40 минути в залата.Също така да спомена, че от 2 месеца съм на ВВД, и от 65 вече съм 67, не знам това добър напредък ли е?
Та как ви се струва следната програма, като съчетание, все още не съм си избрал упражнения(да, аз ще си я измисля програмата, мисля, че така е най-добре)
Понеделник:
-Гърди
-Бицепс
Сряда:
-Гръб
-Трицепс
Петък:
-Крака
-Рамо
е...чакам критика и съветите Ви!
Благодаря предварително! :)
Програма, според мен, е добра, но кога ще тренираш коремните мускули или нямаш такива намерения ?
Мнението беше редактирано от Overlord на 25.10.10 14:53.
25.10.10
14:53
Щом си решил ти сам няма лошо в това.Но според мен по добре е така:
гръб,бицепс
гърди,трицепс
рамо,трапец
крака,корем
За бицепс и трицепс,незнам дали си наясно но ,най-много по 2 опражнения с по 3 серии(но се пак ти си знаеш,а пък има и по компетентни от мен).Можеш да преместиш рамото при краката и да махнеш трапеца.
Мнението беше редактирано от maniaka_86 на 25.10.10 14:55.
Давай по тая, която си си измислил, защото гърди и трицепс, както и гръб и бицепс в една тренировка е доста тежко за начинаещ, може да претренираш още на 2-рата седмица. За упражнения може постепенно да заучаваш техниката на базовите движения като клек, лег, тяга, бицепсово, френско, раменни преси и т.н. Отделно добави по едно изолиращо упражнение за мускулна група и по още едно базово за голяма такава. Ето ти примерен ден гърди, бицепс:
Лег - базово
Полу-лег/лег с дъмбели - избираш някое от 2-те, може да правиш и полу-лег с дъмбели
Флайс - изолиращо
Бицепсово с лост- най-доброто упражнение за бицепс, може да редуваш през тренировка с друго, ако това не ти харесва
Концентрирано сгъване/скотово сгъване - изолиращо упражнение, избери някое от 2-те.
Ако можеш да правиш упражненията със свободни тежести, не се лъжи да минаваш на машини. Мисля, че по 2-3 серии с по 2 упражнения за малки мускулни групи и по 3-4 серии с по 3 упражнения за голями мускулни групи е добре, поне за сегашното ти ниво.
Мнението беше редактирано от river на 25.10.10 16:17.
25.10.10
16:32
казано от PixarchO на 25.10.10, 14:35:
Здравейте!
Вече от 3 месеца(почти) ходя сериозно на фитнес, 3 пъти в седмицата.Писах в началото тук, посъветваха ме да започна с кръгова, и вече от 3 месеца съм на нея, но мисля вече да премина към следващата стъпка.Една от причините е, че ми отнема доста време 1 час и 40 минути в залата.Също така да спомена, че от 2 месеца съм на ВВД, и от 65 вече съм 67, не знам това добър напредък ли е?
Та как ви се струва следната програма, като съчетание, все още не съм си избрал упражнения(да, аз ще си я измисля програмата, мисля, че така е най-добре)
Понеделник:
-Гърди
-Бицепс
Сряда:
-Гръб
-Трицепс
Петък:
-Крака
-Рамое...чакам критика и съветите Ви!
Каква ти е била предишната кръгова ? Обясни какви упражнения си правил, по колко серий :) Просто на мен ми е интересно. :) Успех
25.10.10
18:11
Да ме извините, забравих да спомена, че след всяка тренировка си правя корема, тоест и 3-те тренировъчни дни!
Сега за кръговата на която съм...
1. Лег 4х10
2. Полулег 3х10
3. Дърпане на вертикален скрипец 4х10
4. Гребане с дъмбел придърпване на едностранно натоварена щанга(редувах ги) 3х10
5. Изправяне на пръсти с щанга 3х15
6. Бедрено разгъване 3х10
7. Бицепсово сгъване с лост 3х15
8. Френска преса с дъмбел от седнало положение 3х10 /трицепсово разгъване 3х10 (също ги редувах)
9. Раменна преса 3х10
10.Кофички 3х8
И след всичко това си правя корема... :)
Edit:Както забелязвате за големите мускулни групи правя по 2 упражнения а за малките по 1.
Мнението беше редактирано от Петър Петров на 25.10.10 18:12.
25.10.10
18:54
Здравей и добре дошъл в света на вдигането на тежести ! :D Моето мнение:
Бих ти препоръчал да наблегнеш на храната, може и едни по-леки витамини да си вземеш.
За програмата: мъртва тяга х3, клекове х3, лег х3, раменна преса х3, гребане щанга/дъмбел х3, набирания, бицепс прав лост х1, тесен хват за трицепс х1. Може да видиш в интернет ако се затрудняваш с някои от движенията как се правят. Вложи усилия във всяка серия и правилна техника, може да редуваш клек с тяга ако ти идва много. х3 в седмица тази тренировка. Загрявай с около 50% от работната тежест. Ти прецени повторенията си. Имаш излишни упражнения в първата ти програма, а и 1:40 мин е прекалено много, смали го времето около час да е. Внимавай да не претренираш и да не се контузваш и всичко ще потръгне. Храна отново казвам, чети в нета, като ако си трудно качващ яж всичко през няколко часа, е естествено без боклуци. :) Сплит по-натам(доста). Начинаещ си, научи техниката на упражненията, добий основна сила на тези тежки базови упражнения, не бързай, не гледай клипчета с професионални бодибилдъри как тренират и какво ядът! Потренирай така известно време и яж много(за коз в качването на кг. освен другата храна, може да използваш фастъчено масло, ядки(примерно орехи, бадем, кашу), прясно мляко, банани, зехтин, спагети и макарони със сосове). Другата храна предполагам си чел, месце, риба, яйца, манджи с ориз, картофи и др. Потренирай така известно време и ще видиш добри резултати. Това е моето мнение, сбито съм написал, ако има нещо пиши, аз и другите ще помагаме, като на тези, които ти препоръчват сплитовете на втори месец незнам какво да им кажа.. По-натам може да минеш на програма горна част/долна част, има време и други програми. Да добавя, че съм съгласен с част от по-горно мнение, използвай свободни тежести. Успех! (Този пост бих му направил копи-пейст за доста теми от начинащи във форума... :) )
Мнението беше редактирано от Тодор Христов на 25.10.10 18:57.
25.10.10
21:05
казано от cowboya на 25.10.10, 18:54:
Здравей и добре дошъл в света на вдигането на тежести ! :D Моето мнение:
Бих ти препоръчал да наблегнеш на храната, може и едни по-леки витамини да си вземеш.
За програмата: мъртва тяга х3, клекове х3, лег х3, раменна преса х3, гребане щанга/дъмбел х3, набирания, бицепс прав лост х1, тесен хват за трицепс х1. Може да видиш в интернет ако се затрудняваш с някои от движенията как се правят. Вложи усилия във всяка серия и правилна техника, може да редуваш клек с тяга ако ти идва много. х3 в седмица тази тренировка. Загрявай с около 50% от работната тежест. Ти прецени повторенията си. Имаш излишни упражнения в първата ти програма, а и 1:40 мин е прекалено много, смали го времето около час да е. Внимавай да не претренираш и да не се контузваш и всичко ще потръгне. Храна отново казвам, чети в нета, като ако си трудно качващ яж всичко през няколко часа, е естествено без боклуци. :) Сплит по-натам(доста). Начинаещ си, научи техниката на упражненията, добий основна сила на тези тежки базови упражнения, не бързай, не гледай клипчета с професионални бодибилдъри как тренират и какво ядът! Потренирай така известно време и яж много(за коз в качването на кг. освен другата храна, може да използваш фастъчено масло, ядки(примерно орехи, бадем, кашу), прясно мляко, банани, зехтин, спагети и макарони със сосове). Другата храна предполагам си чел, месце, риба, яйца, манджи с ориз, картофи и др. Потренирай така известно време и ще видиш добри резултати. Това е моето мнение, сбито съм написал, ако има нещо пиши, аз и другите ще помагаме, като на тези, които ти препоръчват сплитовете на втори месец незнам какво да им кажа.. По-натам може да минеш на програма горна част/долна част, има време и други програми. Да добавя, че съм съгласен с част от по-горно мнение, използвай свободни тежести. Успех! (Този пост бих му направил копи-пейст за доста теми от начинащи във форума... :) )
Защо си мисля, че не си ме разбрал? :)
Полезно е написаното, не споря...но до сега карах на кръгова(3 месеца), научих изпълнението на упражненията, и сега мисля, че ми е време да започна такава програма в която тренирам 2 мускулни групи в една тренировка, да наблегна повече в тренировките на всяка една мускулна група,повече упражнения и така...
Предполагам си прочел написаното, но си пропуснал там където споменах, че съм на ВВД... :)
25.10.10
21:52
Щом смяташ, че ти е време за подобни сплитове - действай.. ;)
31.10.10
13:26
Здравейте отново!
Избрах си упражненията от сайта, направих си програмата и сега да ми кажете как е, кое трябва да променя и сменя? :)
Понеделник:
Гърди:
-Лег 4x10
-Полулег 3x10
-Пек-дек 3x10
-Избутване на машина за гръдни мускули 3x10
Бицепс:
-Бицепсово сгъване с щанга 3x15
-Концентрирано сгъване 3x10
-Скотово сгъване с дъмбели 3x10
Сряда:
Гръб:
-Придърпване на вертикален скрипец 3x10
-Гребане с Т-щанга 3x10
-Едностранно гребане с дъмбел 3x10
Трицепс:
-Френско разгъване 3x10
-Френска преса с дъмбел от стоеж 3x10
-Едностранно трицепсово разгъване с дъмбел зад глава 3x10
Петък:
Рамене:
-Раменни преси с щанга 3x10
-Повдигане на щанга до брадата 3x10
-Повдигане на дъмбели встрани 3x10
Крака:
-Бедрено Сгъване 3x10
-Избутване на 45-градусова лег преса 3x10
-Изправяне на пръсти с щанга 3x15
След всяка тренировка:
-Сгъване на краката от вис 4x20
-Крънчове 4x20
-Сгъване за предмишници с дъмбел 3x10
-Кофички 3x10
31.10.10
13:37
Според мен 4 упражнения за гърди са много също и 3 упражнения за бицепс и трицепс са много и тия кофички след тренирофката за напълно излишни.Но това е според мен .. има по-знаещи хора от мен,които ще ти кажат как точно е правилно..
31.10.10
15:18
Добре, мога да махна “-Избутване на машина за гръдни мускули 3x10”
А кофичките ги правя за долна част на гърдите... :)
Абе добре е според мен. няма ти дойде много. Няма защо да махаш нещо. Но за крака пресата трябва да е първа,а сгъването след нея второ. За трицепса можеше да прибавиш поне едно от двете упражнения: щанга от лег с тесен хват и разгъване на вертикален скрипец. На мястото на друго. Но ти избираш кои упражнения ти допадат и си свикнал с тях. За бицепса според мен концентричното трябва да е последно, но става и така.
31.10.10
18:43
казано от PixarchO на 31.10.10, 13:26:
Здравейте отново!
Понеделник:
Гърди:
-Лег с щанга 4x10
-Полулег с дъмбели 3x10
-кофички 3x10
-пек-дек 3x10Бицепс:
-Скотово сгъване с дъмбели 2x10
-Концентрично 2x10
Сряда:
Гръб:
-Придърпване на вертикален скрипец 4x10
-Гребане с Т-щанга 4x10
-Едностранно гребане с дъмбел 4x 8-10
-Придърване на долен скрипец 4х 8-12
* не писах тяга незнам имаш ли намерение да я правишТрицепс:
-Френско разгъване 3x10
-Френска преса с дъмбел от седеж 2x10
-Едностранно трицепсово разгъване на скрипец 2x10
Петък:
Рамене:
-Повдигане на дъмбели встрани 3x10Крака:
-Бедрено разгъване 3x10
-Бедрено сгъване 3х10
Аз бих променил така програмата ти :)
казано от PixarchO на 31.10.10, 13:26:
Здравейте отново!
Избрах си упражненията от сайта, направих си програмата и сега да ми кажете как е, кое трябва да променя и сменя? :)Понеделник:
Гърди:
-Лег 4x10
-Полулег 3x10
-Пек-дек 3x10
-Избутване на машина за гръдни мускули 3x10Бицепс:
-Концентрирано сгъване 3x10
-Скотово сгъване с дъмбели 3x10
Сряда:
Гръб:
-Придърпване на вертикален скрипец 3x10
-Гребане с Т-щанга 3x10
-Едностранно гребане с дъмбел 3x10Трицепс:
-Френско разгъване 3x10
-Френска преса с дъмбел от стоеж 3x10
-Едностранно трицепсово разгъване с дъмбел зад глава 3x10
Петък:
Рамене:
-Повдигане на дъмбели встрани 3x10Крака:
-Бедрено Сгъване 3x10
След всяка тренировка:
-Сгъване на краката от вис 4x20
-Крънчове 4x20
-Сгъване за предмишници с дъмбел 3x10
-Кофички 3x10Благодаря предварително! :)
За гърди махни избутването на машина и смени пек-дека с флайс. На бицепса намали сериите до 6-7, няма смисъл от 2 изолиращи упражнения в една тренировка. За гръб прави повече серии, примерно едно тежко гребане, скрипец/набирания, гребане с дъмбел и тяга, а за трицепса намали сериите и може да смениш упражненията. 3-те, които си сложил удрят трицепса на едно и също място, сложи кик-бек или разгъване на горен скрипец, комбинирай с френско и лег с тесен хват - това са базови упражнения за трицепс. За раменете прави раменна преса и нещо за средно рамо, няма смсъл от повече(поне за сега). В твоя случай махни 2-рото или 3-тото упражнение. И няма смисъл да правиш след всяка тренировка корем. Не знам защо всички си мислите, че тоя мускул е по-различен от другите ? И той иска тежести, както бицепса. Като го правиш всеки ден резултатите ще са супер, но само в краткосрочен план. Слагай тежест и прави по няколко серии, както на другите мускули. За краката няма да говоря, тренировката е ужасна, поне според мен. Това са моите виждания, поне според мен нещата стоят така.
31.10.10
19:50
Защо си кръстил темата ‘следваща’ стъпка, след като това не е следващата стъпка?
31.10.10
20:00
казано от Oranje на 31.10.10, 19:50:
Защо си кръстил темата ‘следваща’ стъпка, след като това не е следващата стъпка?
Ами първо бях на кръгова, сега минавам на такава програма в която наблягам на всеки един мускул по отделно?
Но мисля, че заглавието си е точно, кажи ми ако греша?
31.10.10
20:32
казано от PixarchO на 31.10.10, 20:00:
казано от Oranje на 31.10.10, 19:50:
Ами първо бях на кръгова, сега минавам на такава програма в която наблягам на всеки един мускул по отделно?
Но мисля, че заглавието си е точно, кажи ми ако греша?
Двудневният сплит коя стъпка е по системата: кръгова-тридневен сплит-ххх...?
31.10.10
21:25
Привет от мен,
добре си решил да смениш начина на трениране.
Програмата която си избрал е добра, но според мен е добре да си вземеш и добавки, за да може да се възтановяваш по-добре.
Щом си качил 2 кг.с диетата е добре , но с добавките според мен ще има по добър ефект.
Но избора си е твой все пак, и с храна е добре ......
Успех!
Поздрави,
Георги.
казано от JORO GEORGIEV на 31.10.10, 21:25:
Привет от мен,
добре си решил да смениш начина на трениране.
Програмата която си избрал е добра, но според мен е добре да си вземеш и добавки, за да може да се възтановяваш по-добре.
Щом си качил 2 кг.с диетата е добре , но с добавките според мен ще има по добър ефект.
Но избора си е твой все пак, и с храна е добре ......
Успех!Поздрави,
Георги.
Как пък разбра, че ще се възтанови по-добре ? Добавката е добавка, не храна, тя няма да му помогне ако храната му е зле.