Хранителен режим за отслабване при вегетарианство?

19.09.10
14:36

Здравейте, трябва ми съвет по въпроса с хранителният ми режим. Нещата стоят така;

27 г, 174 см, 89 кг. ИТМ 29,4

Допреди няколко години спортувах що-годе активно. След това започнах работа в ИТ сферата и зарязах спорта. Хранителният ми режим винаги е бил безобразен, но преди спортуването и годините компенсираха. Последните 4 години качих страшно много -
мога да кажа, че на 60- 62 кг съм в идеална форма (имам тежичка костна структура).

Целта ми е да сваля тези 28-29 кг. Не съм си поставила време, но искам в следващите три месеца да сваля поне 10% маса, тъй като ендокринолога ги определи като абсолютен минимум за да се стопират здравословните проблеми, които си докарах със свръхтеглото. Избрах си 4-дневен финтес режим  - ето този макар че в началото може би ще ми е трудно да го поддържам. Освен това реших да си взема и Fyre /Santrax/, гледам че доста го хвалят. Големият ми проблем обаче се оказа диетата; поради други причини вече не ям месо и НВДто което преди успешно съм ползвала преди при ударни режими, не ми върши работа. И понеже режима е сравнително интензивен, диетата ми трябва да е  добре преценена.

Някой може ли да ми помогне да открия подобен режим? И като цяло, някакви идеи по този въпрос?

поздрави,

Темата беше редактирана от ASPD на 19.09.10 14:38.

VA

19.09.10
15:47

Без месо не очаквай добри резултати. Все пак пробвай да си сметнеш ОКБ, не яж боклуци, яж често и по малко. Избягвай тестени храни, наблягай на млечни и яйчни продукти.

19.09.10
15:49

РБД с -500 ккал. и изключване на месото ofc. Сутрин и обед - комплекси въг., млечни продукти и яйца, а вечер риба - скумрия, бяла и т.н. Няма да имаш проблеми с това че не ядеш месо. Не приемай странични и празни ккал., внимавай с cheat храненията и не спирай спортната програма и няма да имаш проблеми. ;)

19.09.10
16:48

То понеже рибата не е месо....

19.09.10
16:58

Не е “червено” месо което предполагам избягва по някакви здравословни прични. Ако това е случея пилешко и риба може да си яде. Пък и при минус ккал. риба + салата е перфектна вечеря.

@ASPD

Ако никакво месо не можеш да ядеш значи вечерята трябва да е някакъв млечен продукт ( или яйца ) + салата. ;)

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 19.09.10 16:59.

19.09.10
17:22

@ Crazy_With_Razor

Всъщност наистина не ям никакво месо :)

Чудех се именно него с какво да заместя - чела съм, че някои храни от растителен произход (бобени култури, кълнове и пр) съдържат значителни количества белтъчини, но дори и да открия кои са точно, не ми е съвсем ясно в какви количества трябва да се ядат - т.е. като заместител на определено количество месо, например.

19.09.10
17:32

Хм, незнам колко протеин има в тях, но има солидно количество въглехидрати и не става. Яйца :) Мога ли да те попитам, защо си вегетарианка? Какъв е смисъла от цялата тая простотия? Радвай, се че ти ядеш месо, а не те ядат акули.

Мнението беше редактирано от Riko на 19.09.10 17:35.

19.09.10
17:33

Яйца, извара, кашкавал, сирене. Бобови и ядки като допълнение.

VA

19.09.10
17:38

С половин килограм извара на ден ще наваксаш загубите от неядене на месо,+яйца, кашкавал, сирене, мляко...  и горе долу ще си набавяш по 150 грама протеин на ден ;)
Бобовите култури наистина съдържат белтъчини, но аминокиселинния профил е много слаб :)

Мнението беше редактирано от Vask0 на 19.09.10 17:38.

19.09.10
17:44

На нея едва ли и трябва 150 грама протеин на ден..

19.09.10
18:01

Благодаря на всички за отговорите, намирам много полезно инфо в тях. Млечни продукти ям много и редовно - специално мляко и сирена, мисля че трябва да увелича приема на яйцата (в момента има-няма 1 яйце седмично). Може би трябва да се консутирам дали да не взимам някакъв протеин заедно с фетбърнъра (принципно изварата е добър вариант, но не знам как ще се впише в ОКБ-то )

@Rikoo

Всички се радваме че не ни ядат акули ;)

19.09.10
18:28

Хм, а как ще ти дойде новината, че трябва да дигнеш яйцата на 3-4 на ден?

19.09.10
20:36

казано от ASPD на 19.09.10, 17:22:

Чудех се именно него с какво да заместя - чела съм, че някои храни от растителен произход (бобени култури, кълнове и пр) съдържат значителни количества белтъчини, но дори и да открия кои са точно, не ми е съвсем ясно в какви количества трябва да се ядат - т.е. като заместител на определено количество месо, например.

В такова количество, че ккал. от тези храни да не ти минават границата на ккал. баланс.  :D

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 19.09.10 20:37.

20.09.10
07:18

4 жълтъка на ден няма ли да дойдат множко? Пък и в крайна сметка ако взема сур протеин бих могла да ги огранича до средно 1-2 на ден?

20.09.10
08:03

Не са много. Но може и да почнеш от 1-2 яйца примерно, следващата семица 3, и така.

20.09.10
08:35

Ок, ще пробвам значи. Мерси още веднъж :)

30.10.10
18:03

Здравей ASPD!

Аз също не съм консумирал месо в продължение на 7 години. Също така съм на 27 и работя в IT сферата, по-точно стоя на един ши**н стол по супер много часове на ден. През това време на няколко пъти съм си променял килограмите. Максимум съм бил 97, минимум съм бил към 70. Пробвал съм какви ли не диети за отслабване, включително и метода за гладолечението, с което изкарах 2 седмици на ябълки и чай (да, преживява се, дори е готино).

Истината е, че колкото и да обичам животните и да ми е кофти за тях и като цяло за употребата на месо (целия процес на добиването му), не може да си красива физически без употребата на месо. Смешно е, но погледни природата - как изглеждат и са изглеждали месоядните животни и как тревопасните...

Трябва да ти кажа, че от около година ям месо, а от около 4 тренирам. За тази последната 1 месоядна година имам такава промяна в организма, каквато  не съм и сънувал през предишните три, колкото и да съм се старал да ям балансирано.

Да, можеш да си добиваш нужните хранителни дажби от яйца, извара, кашкавал, сирене, бобови и ядки и прочие, но трябва да си гений-математик (много богат при това) и да живееш в постоянна калкулация на това какво и как ядеш. Твърдо убеден съм, че за да не ядеш месо и за да се храниш правилно, то трябва да имаш изключително солидни финансови възможности.

Не те съветвам нищо, говоря си от страна на личния опит, но ако искаш да изглеждаш добре, трябва да приемаш протеини и производните им.

То е просто => повече въглехидрати = по-голям риск от натрупване на мазнини.

П.С: И не вярвай на женските диети. Това да отслабнеш чрез сваляне на мускулна маса за отрицателно време е най-малкото нездравословно.

Мнението беше редактирано от iPavel на 30.10.10 18:09.

31.10.10
10:19

@IPavel

Разбирам те, и аз по цял ден съм пред компа. Не разбрах обаче какво им е на растителните протеини? Това, че не ядеш месо съвсем не значи че ще хапваш основно въглехидрати; и аз в началото се затрудних с режима (нали затова пуснах тази тема!) но с малко четене установих, че не е толкова фатално :)

Иначе си прав за съжаление, изискват се повече финанси и МНОГО допълнително време, защото се налага сам да си приготвяш голяма част от храната.

SO

31.10.10
11:22

Щом нещеш протеина от месото си купи протеин на прах и допълни диетата,но без протеин няма да постигнеш нищо...

Мнението беше редактирано от Spirit of Freedom на 31.10.10 11:23.

31.10.10
14:36

казано от iPavel на 30.10.10, 18:03:

Истината е, че не може да си красива физически без употребата на месо.

Глупости. Пиши в гугъл vegetarian bodybuilding/bodybuilder пък да видим. Как изглеждаш физически е малко свързано с това какво ядеш, а много повече с това какво правиш/тренираш.

Погледни природата - как изглеждат и са изглеждали месоядните животни и как тревопасните.

Абсурдна аналогия. Месоядните са се приспособили да ядат месо, което за съжеление не расте по дърветата и земята. За да могат да се изхранят, те трябва да ловуват или да ядат мърша. Тези които ловуват са еволюирали да имат повече мускули за да могат да хващат и надвиват плячката си. Разбира се това не е важи за всички месоядни, защото разнообразието от живот на планетата е огромно. Пингвинити например са месоядни които ловуват, но физически дори и не се доближават до тигъра или пумата. В този ред на мисли горилата е най-големия и силен примат, които се храни изключително с растителна храна. Всеки лъв, тигър, пума и т.н. ще си помисли много сериозно преди да реши да налети на една средно възрастна горила, а резултата от битката никак няма да се хареса на първия.

Твърдо убеден съм, че за да не ядеш месо и за да се храниш правилно, то трябва да имаш изключително солидни финансови възможности.

Месото е едно от най-скъпите хран. продукти на кг. тегло така че не разбирам как може да си толкова убеден. От моя личен опит ( лятото бях 3 месеца вегетарианец ) давах средно 80лв. по-малко на месец за хранене.

@ASPD

В крайна сметка какво стана, как върви вегетарианската диета? Сваляш ли?

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 31.10.10 14:49.

31.10.10
15:46

Ами, сега съм 84,5 т.е. около 5 килограма надолу. Свалям ТВЪРДЕ бавно според мен, но какво да се прави. Мисля, че кардиото ми е проблема, защото ползвах колело за него и от 3 седмици няма как. Май ще инвестирам в някакъв домашен уред за кардио.

Иначе режима...хляба е много по-малко и основно черен, повече сирене и кашкавал, често си взимам и кълнове, за да си набавя необходимото количество протеин. Ръжените особено къртят - силно белтъчинни и много вкусни в салата с краставица и чесън.

С Файъра за съжаление не успях да се справя - не мога да спя от него...пих го около десетина дни и зарязах.

Но иначе, мисля че проблема е в мен; абсолютно можеш да си направиш функционален режим за отслабване без несо, просто е повече играчка

SO

31.10.10
15:53

Протеина на прах не се прави от месо и всички ние го пием вместо да ядем по 1кг.месо на ден при теб това е отговора,според мен ако неможеш да пиеш и протеин на прах мисля че ще имаш проблеми с диетата и със здравето.

Мнението беше редактирано от Spirit of Freedom на 31.10.10 15:53.

31.10.10
16:30

@ASPD

Няма проблем и да сваляш бавно, то даже това е по-добрия вариант. Не забравяй, че и зима иде все пак, организма не е много на кеф да сваля по това време на годината. Пет килограма за 40 дни си е екстра, та това си е 1.250кг. на 10 дена. Няма да се притесняваш, вървиш добре за момента.

Иначе за кардиото ако можеш да си го позволиш, вземи едно вело, ще ти свърши идеална работа.

Иначе за хляба - от известно време се зарибих много по този на Ни**на, дето е “уж” с 55% фибри и 161 ккал. на 100гр. Не знам колко това по етикета е истина, но моето лично мнение е че хляба е супер лек и вобще не го усещам като тежест ( ако ям 2-3 филийки от друг хляб веднага ми става тежко на стомаха ). Хапвам доста от него, понякога даже прекалявам, но не забелязвам да ми се лепи. Даже от последните 2 седмици съм -1кг. надолу, но това е щото съм на лекции от сутрин до вечер и рядко ям през деня. Вечер кат се прибера ям малко и лягам ( това warrior диета ли беше, какво? :D ).

За допълнително протеин пробвай и ядки, но да си имаш едно на ум, че са доста мазни и лесно се прескача ккал. граница с мазно. Също хапвай повече кисело и пии повечко прясно мляко ( ако ти понася прясното ).

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 31.10.10 16:31.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1