01.11.10
11:00
В момента тренировката ми за гърди е:
1 - Кофички с тежест 3х8-10 и 2 без тежест до отказ 6-10 повторения.
2- Лег от хоризонтален наклон 3х6-8 повторения,тук трицепса ми е почти умрял и кг са средно с 15-20% по-малко,в сравнение с вариант 2 на тренировката.
3- Лег за горни гърди- често го пропускам и минавам към последното упражнение.
4- Пек-дек.
Другият вариант е 1во упражнение хоризонтален лег,а кофите да ги изместя назад в тренировката,тогава те ще са без тежест.
Кое според вас е по-удачно за маса.Върти ми се като идея да ги сменям през тренировка.
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 18.04.11 12:18.
То зависи на какво искаш да наблегнеш ;)
Слагаш го като първо упражнение, а лега като второ, щом държиш да е 2 упр.
Моят вариант:
1. Повдигане от полу-лег
2. Кофи с тежест
3. Флайс от лег/полу-лег
Лега според мен винаги трябва да е първо упражнение в тренировката за гърди. След него сложи полу-лег, а пек-дека смени с флайс(ако ти е удобно). Кофичките ги прави или последни или предпоследни.
01.11.10
11:57
1. Лег с щанга
2.Полулег с дъмбели
3. Кофички
4. Флайс... имаш упражнение с щанга,дъмбели, успоредка и оформящо... от всичко ;)
казано от Витан на 01.11.10, 11:09:
Моят вариант:
1. Повдигане от полу-лег
2. Кофи с тежест
3. Флайс от лег/полу-лег
Бих гласувал за този, ако ще се набляга на горна част.
казано от river на 01.11.10, 11:18:
Лега според мен винаги трябва да е първо упражнение в тренировката за гърди.
А според мен няма основателна причина винаги да е първо, освен ако не си трибоец.
казано от kristiancho на 01.11.10, 11:57:
1. Лег с щанга
2.Полулег с дъмбели
3. Кофички
4. Флайс... имаш упражнение с щанга,дъмбели, успоредка и оформящо... от всичко ;)
Също става, зависи от броят серии на всяко упражнение. Първото 4-5, другите по 2-3 максимум.
01.11.10
12:35
аз правя даже и 4-те упражнения по 2серии :) гърдите не ги използваш ежедневно като прасеца краката ръцете... така, че и с две серии може да се стресират зависи от гледната точка разбира се :) за мен две упражнения с щанга ще пре-претоварят рамото най-вече..
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 01.11.10 12:36.
казано от Петко К на 01.11.10, 12:32:
казано от river на 01.11.10, 11:18:
Лега според мен винаги трябва да е първо упражнение в тренировката за гърди.
А според мен няма основателна причина винаги да е първо, освен ако не си трибоец.
.
Прав си, но все пак това е основно упражнение за гърди, придава сила, маса и какво ли още не, нормално е да се наблегне първо на него, след това на другите. Все пак той си решава.
От коментарите разбрах,че не одобрявате кофите с тежест като първо упражнение.
Последните 2 тренировки проведох така,и наистина усещането с тежест е различно,тоест ги усещам доста добре.Но след това както казах трицепса е умрял и лега доста страда от това.
Мнението беше редактирано от Biad__ на 01.11.10 14:47.
Според мен зависи и това до колко са ти лесни кофите като упражнение къде ще ги сложиш ако са ти лесни лепваш ги накрая и ако усещаш че имаш сила ги правиш с допълнителна тежест. А това че трицепса е умрял след кофите е и добре и зле ако след кофите ти е лежанката ще работят повече гърдите отколкото ръцете според мен въпреки че килограмите ще са по малки.
казано от Biad__ на 01.11.10, 14:44:
От коментарите разбрах,че не одобрявате кофите с тежест като първо упражнение.
Последните 2 тренировки проведох така,и наистина усещането с тежест е различно,тоест ги усещам доста добре.Но след това както казах трицепса е умрял и лега доста страда от това.
Преди да напиша коментара си, прочетох в сайта кое упражнение кое е най-добре да се прави, затова и написах кофите 3-ти или 4-ти.
01.11.10
15:23
Грешката при първият вариант идва от:
> лоша техника на изпълнение на кофички за гърди - гръбнакът ти трябва да е с ъгъл спрямо хоризонта от поне 30 градуса и надолу, а хватът трябва да е раменен.
> серии до отказ в първото упражнение от сплита - каква е идеята?...
01.11.10
17:06
В тренировката за гърди, кофите е хубаво да са последно упражнение, ако не можеш да ги правиш, може да ги изместиш и по- рано.
01.11.10
17:26
кофите в началото може да му откажат рамената и трицепса за по нататък.... ако неможе да слага тежест да ги прави с собственото си тегло но такива лостаджийски истории в залата не са нужни ( имам предвид кофи като 1во или 2ро упр. )
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 01.11.10 17:26.
Абе най-добре сам прецени, както виждаш тука само различни мнения. Аз предпочитам винаги първо полу-лег после лег - само с дъмбели, кофички и пек-дек - никога ;)
казано от Владимир Недков на 01.11.10, 15:23:
Грешката при първият вариант идва от:
> лоша техника на изпълнение на кофички за гърди - гръбнакът ти трябва да е с ъгъл спрямо хоризонта от поне 30 градуса и надолу, а хватът трябва да е раменен.
> серии до отказ в първото упражнение от сплита - каква е идеята?...
Старая се максимално да преместя натоварването върху гърдите,колкото мога преди да загубя баланс.
Проблема с трицепс идва от това,че ръцете са ми най слабата група,просто с кофичките търся вариант да ги направя по силни,специално акцент на трицепса.
01.11.10
19:12
еми прави ги с трицепс не с гърди... то не е ли логично :)
Моя вариант:
1.Лег с дъмбели
2.Полу лег с щанга
3.Флайс от полу лег
4.Кофички ,
а след това правя рамо много яко се получава :) кофичките ги правя последни щото при тях съм чувал, че се натоварва и рамо и затова го правя преди да почна рамото.Пич ти пишеш, че ръцете са ти слаба група еми прави 1път само ръце неги вмествай с гърди и т.н.т. :) и започни с трицепс, бицепс, предмишница :)
Мнението беше редактирано от aggresor на 01.11.10 21:29.
1полулег-5по6
2лег-5по6
3флайс-4по8
след това имам 2 упражнения за бицепс.Това си е стандартната тренировка за гърди и е доста дабра.Усещай мускула и няма да имаш нужда от много упражнения.
Мнението беше редактирано от PULLUP на 01.11.10 21:28.
01.11.10
21:30
казано от alexxxxxxx на 01.11.10, 17:06:
В тренировката за гърди, кофите е хубаво да са последно упражнение, ако не можеш да ги правиш, може да ги изместиш и по- рано.
Ако имаш сила за кофички в края на тренировката, какво точно си свършил в сериите от предните упражнения?
01.11.10
21:56
Съгласен съм с Владо!След едни стабилни серии и повторения на лежанката,едва ли остават достатъчно сили за “добри” кофички ;)
Зависи колко са ви трудни ;) Пък и не е нужно да блъскате до последни сили на всяко упражнение.
Ако правите над 15 повторения със собствено тегло, нищо не пречи кофичките да са последни.
А пък ако не правите...ами тогава не сте за такива сложни програми и трябва да се върнете малко назад ;)
Вие си преценете.
Аз примерно не знам какво трябва да правя преди това, че да нямам сили за кофички.
Е, може би след 10-15 тежки серии, всичките до отказ, плюс малко форсирани и негативни повторения и някоя дроп серия, може и да нямам много сили. Но след 3 до 5 минути почивка, със сигурност ще мога да си правя без проблеми кофички, при това с тежест.
Само че, това е далеч от моят стил на тренировки :)
Мнението беше редактирано от Петко К на 01.11.10 22:12.
Съгласен съм с Петко К правя кофите в тренировката за трицепс в края като не мисля че тренировката ми е лека незнам какво трябва да правя че накрая да нямям сила за кофи
02.11.10
14:06
много относително... ако правиш по 5серии на упражнение преди кофите няма да имаш сила ако правиш по 2 както аз... си правя кофи с +30кг ;) като последно упр.
Аз не бих започнал тренировката си с кофичките, защото не са те упражнението, което развива най-добре гърдите и започна ли с тях, то ще си разваля останалата тренировка.
Много хора поставят акцента на долните гърди, а в същото време из залите е рядкост да се видят добре оформени горни гърди.
02.11.10
18:31
Причината в залите да няма хора с развити горни гърди е че хората масово правят гелотина с акцент върху пекторалис минор и раменни преси и разтваряния с акцент върху трапецовидните мускули. Разбира се това си е моя хипотеза. :)
Напредналите атлети като Петко, тези с къси крайници т.е. къси амплитуди на движения, тези с ниско собствено тегло при нисък % подкожни мазнини или мазнички, но със слабо развити бедра, може и да не успеят да се раздадат на кофичките. За тях си трябва сериозен лег. :) Тогава кофичките могат да идат втори или трето упражнение, но да се правят след изолиращите - няма логика.
Ако се търси напомпване в края, има си машини и скрипци където акцентът е отчетлив. В случай, че се търси изразходване на останалия гликоген, един блъд уейв в три до пет серии от по 20 повторения ще свършат повече от къса серия кофички, с предизтощени динамисти и изтощени статисти и динамични стабилизатори. Не забравяйте, че Петко може да издържи тренировка от 2 часа и пак да има отчетлив контрол над раменния пояс. Повечето не могат така. :)
Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 02.11.10 18:36.
2 часа тренировка едва ли ще издържа ;) Да, кофичките преди изолиращите, аз така съм ги написал горе. Като трето и последно.
Аз самият за гърди изолиращи не правя, така че моята тренировка е 2 или 3 упражнения с до 12 серии общо.
04.11.10
12:16
никои от тук не може да ти каже кое е най добре за гърдите ти според мен най добре ще е да въртиш упражнения и да редуваш седмица дъмбели седмица лостове и да сменяш реда на упражненията и изобщо упражненията