Необходимо ли е да купуваме аминокиселини и глутамин при достатъчен протеинов прием?

05.11.10
23:40

За себе си мога да кажа, че от години не съм ползвал посочените добавки именно заради простите сметки направени по-долу. Това не ми е попречило да се възстановявам и да качвам мускулна маса, и точно за това искам да по умуваме над масовата еуфория наречена “Аминки”,  :D и до колко е оправдана тя? Искам да започна от аминокиселинния профил на протеина, който взимам аз, суроватъчен изолат с 90% белтъчно съдържание (можете да сте сигурни, че аминокиселинните профили на суроватъчните протеини, независимо дали са концентрат, или изолат са ако не еднакви то  поне много близки един до друг.)-говорим само за белтъка  в протеина, който съответно смятаме като дневен прием. В аминокиселинния профил на протеина, който ползвам ни интересуват 4 аминокиселини - L-leucine, L-Isoleucine, L-Valine, и L-glutamine, тяхното процентно съдържание е съответно:

L-leucine - 10,6%
L-Isoleucine - 6,4%
L-Valine - 5,9%

Това до тук оформя почти перфектно BCAA в съотношение 2:1:1

L-glutamine- 18%

Дотук добре продължаваме с проста аритметика, Аз употребявам минимум 200г. пудра най-вече поради липсата на време за нормално хранене, от тези 200г. следва че приемам  45,8г. BCAA + 36г. глутамин. Следва малка справка в Google за необходимите дневни дози за един средностатистически билдър, за глутамина излезе по 0.2 на кг телесна маса, а за BCAA също около 0.2 на кг.
Моето тегло е 110кг. значи се нуждая от около 22г BCAA и още толкова глутамин  (devil) От всичко това правя извод, че сериозно предозирам с BCAA и глутамин  ;)
От тук насетне мисълта ми се отклонява към дозата протеин необходима на ден за непрофесионалния билдър, и тя е около 2г. на килограм. Във всеки един източник на протеин  обикновено се съдържат 4-те аминокиселини, на които е посветена темата (Макар, че при някои от тях вероятно аминокиселинния профил може да е доста различен от този на суроватката), и е много вероятно хората, които успяват да набавят от храната си необходимия протеин, да успяват да набавят необходимия глутамин и BCAA без допълнителен прием.

Реклама ли е всичко? Давате ли парите си на вятъра? (devil) Или размишленията ми са тотално объркани? Очаквам мненията ви по темата!

06.11.10
10:31

Много интересна тема! Аз лично този въпрос съм си го задавал много пъти. Не мога да изкажа категорично мнение , но ще следя темата с интерес :)

06.11.10
10:37

При достатъчен протеинов прием на ден бих пил аминокиселини непосредствено преди и след тренировка единствено! :)

CI

06.11.10
10:43

Мда интересна тема. Повечето протеини днес имат около 5-6 грама БЦАА и 5гр. глутамин на доза така че с по 2-3 дози на ден смятам че се обесмисля. Може би БЦАА само по време на тренировката е с предимство ;)

06.11.10
12:48

казано от CircleOfPain на 06.11.10, 10:43:

Повечето протеини днес имат около 5-6 грама БЦАА и 5гр. глутамин на доза така че с по 2-3 дози на ден смятам че се обесмисля.

Не само днес, и преди е било така ;)

ВН

06.11.10
13:59

Няма как да си набавите оптимално глутамин от храна, а количествата му в протеиновите пудри и в аминокиселините е в съотношение не каквото е в мускулатурата. Изводът е, ако търсите максимални условия за мускулен растеж - взимате и глутамин. BCAAs най-често се приемат отделно в тренировъчни схеми, с голям обем на общото повдигнато тегло и приемът им цели бързо енергийно обезпечаване, така че енергийният срив в края на тренировките да не се отрази на мускулната тъкан. В такива дози и тях няма как да си набавите от храната още повече в еднократен прием с висока концентрация, търсен за да се спре изгарянето на мускулни протеини.

06.11.10
14:52

казано от Владимир Недков на 06.11.10, 13:59:

Няма как да си набавите оптимално глутамин от храна, а количествата му в протеиновите пудри и в аминокиселините е в съотношение не каквото е в мускулатурата. Изводът е, ако търсите максимални условия за мускулен растеж - взимате и глутамин. BCAAs най-често се приемат отделно в тренировъчни схеми, с голям обем на общото повдигнато тегло и приемът им цели бързо енергийно обезпечаване, така че енергийният срив в края на тренировките да не се отрази на мускулната тъкан. В такива дози и тях няма как да си набавите от храната още повече в еднократен прием с висока концентрация, търсен за да се спре изгарянето на мускулни протеини.

Доста думи, без нито един сериозен аргумент. Лично мен не можеш да ме убедиш, че аминокиселините в капсули ще навлезнат по-бързо в кръвта от тези в протеиновия шейк. По тази логика всички, които не използваме глутамин и аминокиселини вместо да растем ще атрофираме защото “не можем да спрем изгарянето на мускулни протеини” А за въпросните аминокиселини и глутамин би ли ни разяснил каква е основната суровина от която се добиват? ;) Не споря за това, че може би от нормална храна не могат да се набави достатъчно количество. Но  прием на 100-150гр. пудра теоретично би трябвало да покрива дневните нужди на един трениращ човек.
Тази година за 8 месеца по мои изчисления съм качил около 8-9кг(след прекъсване за 4-5г. вероятно и мускулната памет донякъде си казва думата) мускулна маса, без да използвам химия,  ако бях взимал аминокиселини и глутамин сигурно щяха да са към 14-15кг., на мен лично ми звучи доста несериозно. Добавките, които взимам в момента са витамини, глюкозамин + ++, Omega 3, кре-алкалин и суроватъчен изолат, това последното го казвам за да се разбере, че аз не отричам добавките, и това са тези които съм решил за себе си, че са ми необходими.

CI

06.11.10
14:56

Е че човека не ти е казал “взимай аминокиселини и глутамин или няма да напреднеш”...
Пудрата е основна добавка, ако целиш маса глутамина и БЦАА то са добри допълнения но ако не може 2те наведнъж а трябва да се избира-разбира се че протеина е по-добре. В пудрата аминокиселините са свързани с пептидни връзки а в аминокиселинните продукти са в свободна форма и логично се усвояват по-бързо.Отделно че от протеина не се усвояват напълно. Виж тази тема http://www.bb-team.org/articles/1423/

ВН

06.11.10
15:44

Valdis, написал съм “оптимално”, а малко по-долу съм написал и “максимално”. Нали няма нужда да си разясняваме какво значи “минимално”, “достатъчно” и “оптимално”? Ако за теб тия думи са синоними и/или четеш мнението ми като изказване в стил “всичко или нищо”, то да знаеш че аз правя фини разлики и се изразявам с внимание към детайла.

Храните с най-високо съдържание на глутамин в диетата на обикновения човек са: меса, риби. Консумирането им само за да се набавят оптималните количества глутамин е като да убиеш муха с чук. Малко е “оувъркил”, пък и в крайна сметка пак ще си усвоил по-малко глутамин, а ще се вложиш доста енергия за храносмилане, доста биохимично време за детоксикация на уреята. Просто пудрата е по-ефикасна и по-евтина.

Съдържанието на глутамин в пудрите е глутаминът в състава на въпросният протеин, който не се смила веднага щом пудрата влезе в стомаха ти, а си има време на навлизане в кръвта. Въпросният фактор “време” при глутаминовата пудра е по-нисък (т.е. по-добър) от колкото същият при глутамин навлизащ след смилане на протеините, същото важи и за “количество/време”. Нали се сещаш, глутаминът е аминокиселина в състава на протеиновите молекули. На етикетите на повечето протеинови пудри ти вадят съдържанието на глутамин като % в състава, а не екстра добавения. То ако има екстра добавен, дискусията е безсмислена, нали пак е пудра на свободен глутамин, но плащаш за нея в рамките на цената на протеина.

Относно изказването ти:

“Тази година за 8 месеца по мои изчисления съм качил около 8-9кг(след прекъсване за 4-5г. вероятно и мускулната памет донякъде си казва думата) мускулна маса, без да използвам химия,  ако бях взимал аминокиселини и глутамин сигурно щяха да са към 14-15кг., на мен лично ми звучи доста несериозно.”

Това монолог ли е, чудо ли е. Да правиш предположения сам и да си казваш, че резултатите са несериозни не говори добре или за душевния ти мир или за успешността, с която слушаш/четеш другите в рамките на диалог/дискусия.

Най-голяма полза от взимането на глутамин имат бодибилдърите с няколко години стаж и вегетарианците. За останалите като теб също има ползи, но там директният прираст в маса не зависи толкова от глутамина. Все пак това е аминокиселина, която и да усвоиш трябва да задържиш посредством азотофиксация, т.е. вграждането и в мускулни белтъци, а последното става в границите, които андрогенните ти хормони разрешават.

По повод това колко си струва да вземеш глутамин, отговори ми на следните въпроси:
Колко от тези 8-9 кг, които си качил са мускулна маса? Ако бяха 10-11 щеше ли да си струва да взимаш глутамин? Ами ако заради проблеми с храносмилането ти или избора на протеинови източници бяха 5-6 по-доволен ли щеше да си? Смяташ ли, че има смисъл да консумираш 150 гр. от твоя протеин, който да ти осигури 150*0,18 =27 гр. протеин/ден. При положение, че с храната консумираш още средно 120 гр. протеин на ден или всичко 270 гр. Това е доста протеин, от който не би имало смисъл ако си на ВВД например, нищо че си 108 кила. И 220 гр/ден добре смлян и напълно усвоен би ти бил достатъчен, но ... искаш да си сигурен че е достатъчно? Е затова хората взимат и глутамин, за да си подсигурят оптимума.

Я да предположим, че си 55 кила като много форумни момчета тук. И на тях ли да им дадем по 100 гр/пудра на ден че да си докарат нуждата от глутамин? Става, но трябва да им спрем храната, щото иначе ще им отидат бъбреците след 2-3 месеца високо протеинова диета. Не е ли по-лесно да вземат 1 доза суроватка след тренировка с глутаминова пудра?

Отделно, свободни BCAAs се взимат веднага след и в рамките на тренировките. Те са готови за навлизане и не изискват предварително смилане, както би станало ако си пил/пиеш суроватка преди или по време на тренировката, защото докато тренираш смилането в стомаха и дванадесетопръстника на практика се прекратява, следователно заключените в състава на протеина верижно разклонени аминокиселини, няма да се освободят, когато ти трябват.

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 06.11.10 16:04.

10.11.10
10:30

казано от Владимир Недков на 06.11.10, 15:44:

Valdis, написал съм “оптимално”, а малко по-долу съм написал и “максимално”. Нали няма нужда да си разясняваме какво значи “минимално”, “достатъчно” и “оптимално”? Ако за теб тия думи са синоними и/или четеш мнението ми като изказване в стил “всичко или нищо”, то да знаеш че аз правя фини разлики и се изразявам с внимание към детайла.

Недков, вярвай ми нямам за цел да влизам в излишни спорове, времето ми и без това е силно ограничено. Колкото до “фините детайли” мисля, че ще се съгласиш за това, че разликата в цената между “максимално” и “оптимално” никак не е толкова фина. Това е все едно да сравняваш Мерцедес и Опел, и двете извършват едно и също действие изразяващо се обикновено в това да закарат задника ти от точка А до точка Б, но фините разлики в детайлите определят цена която се различава в пъти!

[Владо: Храните с най-високо съдържание на глутамин в диетата на обикновения човек са: меса, риби. Консумирането им само за да се набавят оптималните количества глутамин е като да убиеш муха с чук. Малко е “оувъркил”, пък и в крайна сметка пак ще си усвоил по-малко глутамин, а ще се вложиш доста енергия за храносмилане, доста биохимично време за детоксикация на уреята. Просто пудрата е по-ефикасна и по-евтина.]

Това за храните беше само предположение, и няма как да не се съглася с теб, но в общи линии е в страни от идеята на темата.

[Владо: Съдържанието на глутамин в пудрите е глутаминът в състава на въпросният протеин, който не се смила веднага щом пудрата влезе в стомаха ти, а си има време на навлизане в кръвта. Въпросният фактор “време” при глутаминовата пудра е по-нисък (т.е. по-добър) от колкото същият при глутамин навлизащ след смилане на протеините, същото важи и за “количество/време”. Нали се сещаш, глутаминът е аминокиселина в състава на протеиновите молекули. На етикетите на повечето протеинови пудри ти вадят съдържанието на глутамин като % в състава, а не екстра добавения. То ако има екстра добавен, дискусията е безсмислена, нали пак е пудра на свободен глутамин, но плащаш за нея в рамките на цената на протеина.]

Тук също няма как да не се съглася с теб, най- важния аргумент тук е този, че въпросните аминокиселини влизат в състава на белтъчната молекула  и е необходимо белтъка да бъде “разграден” за да могат те да навлезнат в кръвта като свободни аминокиселини. Но това вероятно може да се компенсира с малко по-ранен прием преди тренировка примерно. Допълнително добавения глутамин тук не го коментираме.

[Valdis: “Тази година за 8 месеца по мои изчисления съм качил около 8-9кг(след прекъсване за 4-5г. вероятно и мускулната памет донякъде си казва думата) мускулна маса, без да използвам химия,  ако бях взимал аминокиселини и глутамин сигурно щяха да са към 14-15кг., на мен лично ми звучи доста несериозно.”] [Владо: Това монолог ли е, чудо ли е. Да правиш предположения сам и да си казваш, че резултатите са несериозни не говори добре или за душевния ти мир или за успешността, с която слушаш/четеш другите в рамките на диалог/дискусия.]

Идеята беше, че реализирм напредък без да приемам допълнителни BCAA и Глутамин. Вместо очакваната атрофия причинена от (изгарянето на мускулни протеини) Както ти самия се изрази. Ако преценя, че имам нужда да подобря “Душевния си мир” :D :D :D
ти ще бъдеш първия човек към, когото ще се обърна за съвет, (inlove)  а относно “успешноста”, с която слушам/чета, съветът ми към теб е, да не се опитваш да правиш психологически разбор на хора, които дори не познаваш.

[Владо: Най-голяма полза от взимането на глутамин имат бодибилдърите с няколко години стаж и вегетарианците. За останалите като теб също има ползи, но там директният прираст в маса не зависи толкова от глутамина. Все пак това е аминокиселина, която и да усвоиш трябва да задържиш посредством азотофиксация, т.е. вграждането и в мускулни белтъци, а последното става в границите, които андрогенните ти хормони разрешават.]

Съгласен!!! (handshake)

[Владо: По повод това колко си струва да вземеш глутамин, отговори ми на следните въпроси:
Колко от тези 8-9 кг, които си качил са мускулна маса? Ако бяха 10-11 щеше ли да си струва да взимаш глутамин? Ами ако заради проблеми с храносмилането ти или избора на протеинови източници бяха 5-6 по-доволен ли щеше да си? Смяташ ли, че има смисъл да консумираш 150 гр. от твоя протеин, който да ти осигури 150*0,18 =27 гр. протеин/ден. При положение, че с храната консумираш още средно 120 гр. протеин на ден или всичко 270 гр. Това е доста протеин, от който не би имало смисъл ако си на ВВД например, нищо че си 108 кила. И 220 гр/ден добре смлян и напълно усвоен би ти бил достатъчен, но ... искаш да си сигурен че е достатъчно? Е затова хората взимат и глутамин, за да си подсигурят оптимума.]

Тези 8-9кг са си 8-9кг мускулна маса общо бях качил 16кг. Сметките ти не желая да ги коментирам (От сутринта смятам и числата ми се размазват вече) за себе си съм направил сметката. Само ще кажа, че познавам хора, които си подсигуряват “оптимума” от години и хвърлят луди пари за въпросните добавки, а това което са постигнали е, ако не нищо, то е нищожно.

[Владо: Я да предположим, че си 55 кила като много форумни момчета тук. И на тях ли да им дадем по 100 гр/пудра на ден че да си докарат нуждата от глутамин? Става, но трябва да им спрем храната, щото иначе ще им отидат бъбреците след 2-3 месеца високо протеинова диета. Не е ли по-лесно да вземат 1 доза суроватка след тренировка с глутаминова пудра?]

Простите сметки по-горе показват че за 55 кг. “момченце” 50-60грама пудра са предостатъчно, от което едва ли им биха “отишли” бъбреците. Относно по-лесното, не е по-лесно защото това са две отделни действия наместо едно, да не говорим, че е и по-скъпо.

[Владо: Отделно, свободни BCAAs се взимат веднага след и в рамките на тренировките. Те са готови за навлизане и не изискват предварително смилане, както би станало ако си пил/пиеш суроватка преди или по време на тренировката, защото докато тренираш смилането в стомаха и дванадесетопръстника на практика се прекратява, следователно заключените в състава на протеина верижно разклонени аминокиселини, няма да се освободят, когато ти трябват.]

Съгласен! Но пак стигаме до това, че може да се компенсира с по-ранен прием.

Недков, не искам да споря с теб! Още повече, че това е професионалното ти поприще и едва ли мога да се меря със знанията ти (аз просто реших мъничко да по-смятам). Относно коментара ми за аргументите, мисля, че си беше съвсем на място, друг е въпроса, че несъзнателно съм “подритнал” егото ти, идеята на темата беше да се даде мнениe (нормално е когато има такова да се подкрепи със съответните аргументи) по въпроса, а не да се да се превръща в излишен спор. Защото ако ти имаш желание и време да се занимаваш с публицистика аз нямам нито едно от двете. Предлагам мир  (y) и живот и здраве следващите ни спорове да са на по бира :D

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 10.11.10 14:10.

10.11.10
11:24

поста кърти  :D :D :D :D

ВН

10.11.10
14:33

> Относно предварителния прием
Дори и предварително приет суроватъчният протеин, ще отдаде глутамина си за два часа и половина с нарастване, плато и спадане. Това не е същото, като директно да отидеш в платото. Ако си изиграеш добре картите обаче, можеш след излизане от залата да възобновиш смилането на погълнатия преди това суроватъчен протеин и да се впишеш в “златният час” на възстановяването. Друг е въпросът че имаш лимит колко глутамин, за час можеш да усвоиш през транспортните вериги в чревния тракт. Уви, сега-засега това и на мен не е известно. Ако някой разполага с инфото, да заповяда и да сподели.

> Относно 55 килограмовите момчета:
Доста размишлявах дали те се нуждаят от толкова колкото казваш, понеже звучи логично и има някои “но”-та. Няма как да се съглася безрезервно, понеже по-горе пропуснах да спомена една категория трениращи с високи нужди от глутамин.

Ако един младеж с лично тегло 55 кила иска да напредва максимално бързо в избраното направление “качване на мускулно тегло”, той има нужда от повече глутамин в сравнение със стар атлет като теб, понеже при нищожни стимули, той е способен на пъти по-голям мускулен прираст (% изменение на fat free mass за фиксиран срок време) през първите шест месеца от наливзането му в спорта. Тогава бих препоръчал и по-високи дози глутамин за кг. В такива моменти сравнението е:

“Опел кадет и мерцедес SLK се движат от точка А и точка Б. Опелът има оптимална средна скорост от 120 км час, а мерцедесът - 170. Кой ще стигне най-бързо и на каква цена?” Цената е обезпечаване на спринтовия растеж с глутамин. Скъпо, но за начинаещите е по-ефективно.

При старите атлети е въпрос на избор, а при атлетите на стероиди, въпрос на пари понеже при тях процеса на мускулен растеж е с едни други обороти, които няма как да се задоволят само със суроватка.

>Относно предположенията ти за мукулният прираст
Няма как да знаеш конкретните данни, затова са несериозни коментарите на изводи направени на база на данните. Написах го по-остро, за да покажа къде бягаш от здравия разум. Виждам, провокацията е привлякла вниманието, както и твоята - моето. Ползите са за четящите.

:) Нищо в егото ми не си подритнал, колегите които ме познават професионално, знаят че съм поддръжник на мотото “В спора се ражда истината!” и че като греша, не е проблем да призная. Споря по-емоционално, щото адреналинът ми раздвижва мозъчните функции и мисля по-трезво. Това е дискусионен форум все пак, а не кой е по-по-най.

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 10.11.10 14:34.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1