05.11.10
23:40
За себе си мога да кажа, че от години не съм ползвал посочените добавки именно заради простите сметки направени по-долу. Това не ми е попречило да се възстановявам и да качвам мускулна маса, и точно за това искам да по умуваме над масовата еуфория наречена “Аминки”, :D и до колко е оправдана тя? Искам да започна от аминокиселинния профил на протеина, който взимам аз, суроватъчен изолат с 90% белтъчно съдържание (можете да сте сигурни, че аминокиселинните профили на суроватъчните протеини, независимо дали са концентрат, или изолат са ако не еднакви то поне много близки един до друг.)-говорим само за белтъка в протеина, който съответно смятаме като дневен прием. В аминокиселинния профил на протеина, който ползвам ни интересуват 4 аминокиселини - L-leucine, L-Isoleucine, L-Valine, и L-glutamine, тяхното процентно съдържание е съответно:
L-leucine - 10,6%
L-Isoleucine - 6,4%
L-Valine - 5,9%
Това до тук оформя почти перфектно BCAA в съотношение 2:1:1
L-glutamine- 18%
Дотук добре продължаваме с проста аритметика, Аз употребявам минимум 200г. пудра най-вече поради липсата на време за нормално хранене, от тези 200г. следва че приемам 45,8г. BCAA + 36г. глутамин. Следва малка справка в Google за необходимите дневни дози за един средностатистически билдър, за глутамина излезе по 0.2 на кг телесна маса, а за BCAA също около 0.2 на кг.
Моето тегло е 110кг. значи се нуждая от около 22г BCAA и още толкова глутамин (devil) От всичко това правя извод, че сериозно предозирам с BCAA и глутамин ;)
От тук насетне мисълта ми се отклонява към дозата протеин необходима на ден за непрофесионалния билдър, и тя е около 2г. на килограм. Във всеки един източник на протеин обикновено се съдържат 4-те аминокиселини, на които е посветена темата (Макар, че при някои от тях вероятно аминокиселинния профил може да е доста различен от този на суроватката), и е много вероятно хората, които успяват да набавят от храната си необходимия протеин, да успяват да набавят необходимия глутамин и BCAA без допълнителен прием.
Реклама ли е всичко? Давате ли парите си на вятъра? (devil) Или размишленията ми са тотално объркани? Очаквам мненията ви по темата!
Много интересна тема! Аз лично този въпрос съм си го задавал много пъти. Не мога да изкажа категорично мнение , но ще следя темата с интерес :)
При достатъчен протеинов прием на ден бих пил аминокиселини непосредствено преди и след тренировка единствено! :)
06.11.10
10:43
Мда интересна тема. Повечето протеини днес имат около 5-6 грама БЦАА и 5гр. глутамин на доза така че с по 2-3 дози на ден смятам че се обесмисля. Може би БЦАА само по време на тренировката е с предимство ;)
Повечето протеини днес имат около 5-6 грама БЦАА и 5гр. глутамин на доза така че с по 2-3 дози на ден смятам че се обесмисля.
Не само днес, и преди е било така ;)
06.11.10
13:59
Няма как да си набавите оптимално глутамин от храна, а количествата му в протеиновите пудри и в аминокиселините е в съотношение не каквото е в мускулатурата. Изводът е, ако търсите максимални условия за мускулен растеж - взимате и глутамин. BCAAs най-често се приемат отделно в тренировъчни схеми, с голям обем на общото повдигнато тегло и приемът им цели бързо енергийно обезпечаване, така че енергийният срив в края на тренировките да не се отрази на мускулната тъкан. В такива дози и тях няма как да си набавите от храната още повече в еднократен прием с висока концентрация, търсен за да се спре изгарянето на мускулни протеини.
Няма как да си набавите оптимално глутамин от храна, а количествата му в протеиновите пудри и в аминокиселините е в съотношение не каквото е в мускулатурата. Изводът е, ако търсите максимални условия за мускулен растеж - взимате и глутамин. BCAAs най-често се приемат отделно в тренировъчни схеми, с голям обем на общото повдигнато тегло и приемът им цели бързо енергийно обезпечаване, така че енергийният срив в края на тренировките да не се отрази на мускулната тъкан. В такива дози и тях няма как да си набавите от храната още повече в еднократен прием с висока концентрация, търсен за да се спре изгарянето на мускулни протеини.
Доста думи, без нито един сериозен аргумент. Лично мен не можеш да ме убедиш, че аминокиселините в капсули ще навлезнат по-бързо в кръвта от тези в протеиновия шейк. По тази логика всички, които не използваме глутамин и аминокиселини вместо да растем ще атрофираме защото “не можем да спрем изгарянето на мускулни протеини” А за въпросните аминокиселини и глутамин би ли ни разяснил каква е основната суровина от която се добиват? ;) Не споря за това, че може би от нормална храна не могат да се набави достатъчно количество. Но прием на 100-150гр. пудра теоретично би трябвало да покрива дневните нужди на един трениращ човек.
Тази година за 8 месеца по мои изчисления съм качил около 8-9кг(след прекъсване за 4-5г. вероятно и мускулната памет донякъде си казва думата) мускулна маса, без да използвам химия, ако бях взимал аминокиселини и глутамин сигурно щяха да са към 14-15кг., на мен лично ми звучи доста несериозно. Добавките, които взимам в момента са витамини, глюкозамин + ++, Omega 3, кре-алкалин и суроватъчен изолат, това последното го казвам за да се разбере, че аз не отричам добавките, и това са тези които съм решил за себе си, че са ми необходими.
06.11.10
14:56
Е че човека не ти е казал “взимай аминокиселини и глутамин или няма да напреднеш”...
Пудрата е основна добавка, ако целиш маса глутамина и БЦАА то са добри допълнения но ако не може 2те наведнъж а трябва да се избира-разбира се че протеина е по-добре. В пудрата аминокиселините са свързани с пептидни връзки а в аминокиселинните продукти са в свободна форма и логично се усвояват по-бързо.Отделно че от протеина не се усвояват напълно. Виж тази тема http://www.bb-team.org/articles/1423/
06.11.10
15:44
Valdis, написал съм “оптимално”, а малко по-долу съм написал и “максимално”. Нали няма нужда да си разясняваме какво значи “минимално”, “достатъчно” и “оптимално”? Ако за теб тия думи са синоними и/или четеш мнението ми като изказване в стил “всичко или нищо”, то да знаеш че аз правя фини разлики и се изразявам с внимание към детайла.
Храните с най-високо съдържание на глутамин в диетата на обикновения човек са: меса, риби. Консумирането им само за да се набавят оптималните количества глутамин е като да убиеш муха с чук. Малко е “оувъркил”, пък и в крайна сметка пак ще си усвоил по-малко глутамин, а ще се вложиш доста енергия за храносмилане, доста биохимично време за детоксикация на уреята. Просто пудрата е по-ефикасна и по-евтина.
Съдържанието на глутамин в пудрите е глутаминът в състава на въпросният протеин, който не се смила веднага щом пудрата влезе в стомаха ти, а си има време на навлизане в кръвта. Въпросният фактор “време” при глутаминовата пудра е по-нисък (т.е. по-добър) от колкото същият при глутамин навлизащ след смилане на протеините, същото важи и за “количество/време”. Нали се сещаш, глутаминът е аминокиселина в състава на протеиновите молекули. На етикетите на повечето протеинови пудри ти вадят съдържанието на глутамин като % в състава, а не екстра добавения. То ако има екстра добавен, дискусията е безсмислена, нали пак е пудра на свободен глутамин, но плащаш за нея в рамките на цената на протеина.
Относно изказването ти:
“Тази година за 8 месеца по мои изчисления съм качил около 8-9кг(след прекъсване за 4-5г. вероятно и мускулната памет донякъде си казва думата) мускулна маса, без да използвам химия, ако бях взимал аминокиселини и глутамин сигурно щяха да са към 14-15кг., на мен лично ми звучи доста несериозно.”
Това монолог ли е, чудо ли е. Да правиш предположения сам и да си казваш, че резултатите са несериозни не говори добре или за душевния ти мир или за успешността, с която слушаш/четеш другите в рамките на диалог/дискусия.
Най-голяма полза от взимането на глутамин имат бодибилдърите с няколко години стаж и вегетарианците. За останалите като теб също има ползи, но там директният прираст в маса не зависи толкова от глутамина. Все пак това е аминокиселина, която и да усвоиш трябва да задържиш посредством азотофиксация, т.е. вграждането и в мускулни белтъци, а последното става в границите, които андрогенните ти хормони разрешават.
По повод това колко си струва да вземеш глутамин, отговори ми на следните въпроси:
Колко от тези 8-9 кг, които си качил са мускулна маса? Ако бяха 10-11 щеше ли да си струва да взимаш глутамин? Ами ако заради проблеми с храносмилането ти или избора на протеинови източници бяха 5-6 по-доволен ли щеше да си? Смяташ ли, че има смисъл да консумираш 150 гр. от твоя протеин, който да ти осигури 150*0,18 =27 гр. протеин/ден. При положение, че с храната консумираш още средно 120 гр. протеин на ден или всичко 270 гр. Това е доста протеин, от който не би имало смисъл ако си на ВВД например, нищо че си 108 кила. И 220 гр/ден добре смлян и напълно усвоен би ти бил достатъчен, но ... искаш да си сигурен че е достатъчно? Е затова хората взимат и глутамин, за да си подсигурят оптимума.
Я да предположим, че си 55 кила като много форумни момчета тук. И на тях ли да им дадем по 100 гр/пудра на ден че да си докарат нуждата от глутамин? Става, но трябва да им спрем храната, щото иначе ще им отидат бъбреците след 2-3 месеца високо протеинова диета. Не е ли по-лесно да вземат 1 доза суроватка след тренировка с глутаминова пудра?
Отделно, свободни BCAAs се взимат веднага след и в рамките на тренировките. Те са готови за навлизане и не изискват предварително смилане, както би станало ако си пил/пиеш суроватка преди или по време на тренировката, защото докато тренираш смилането в стомаха и дванадесетопръстника на практика се прекратява, следователно заключените в състава на протеина верижно разклонени аминокиселини, няма да се освободят, когато ти трябват.
Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 06.11.10 16:04.
Valdis, написал съм “оптимално”, а малко по-долу съм написал и “максимално”. Нали няма нужда да си разясняваме какво значи “минимално”, “достатъчно” и “оптимално”? Ако за теб тия думи са синоними и/или четеш мнението ми като изказване в стил “всичко или нищо”, то да знаеш че аз правя фини разлики и се изразявам с внимание към детайла.
Недков, вярвай ми нямам за цел да влизам в излишни спорове, времето ми и без това е силно ограничено. Колкото до “фините детайли” мисля, че ще се съгласиш за това, че разликата в цената между “максимално” и “оптимално” никак не е толкова фина. Това е все едно да сравняваш Мерцедес и Опел, и двете извършват едно и също действие изразяващо се обикновено в това да закарат задника ти от точка А до точка Б, но фините разлики в детайлите определят цена която се различава в пъти!
[Владо: Храните с най-високо съдържание на глутамин в диетата на обикновения човек са: меса, риби. Консумирането им само за да се набавят оптималните количества глутамин е като да убиеш муха с чук. Малко е “оувъркил”, пък и в крайна сметка пак ще си усвоил по-малко глутамин, а ще се вложиш доста енергия за храносмилане, доста биохимично време за детоксикация на уреята. Просто пудрата е по-ефикасна и по-евтина.]
Това за храните беше само предположение, и няма как да не се съглася с теб, но в общи линии е в страни от идеята на темата.
[Владо: Съдържанието на глутамин в пудрите е глутаминът в състава на въпросният протеин, който не се смила веднага щом пудрата влезе в стомаха ти, а си има време на навлизане в кръвта. Въпросният фактор “време” при глутаминовата пудра е по-нисък (т.е. по-добър) от колкото същият при глутамин навлизащ след смилане на протеините, същото важи и за “количество/време”. Нали се сещаш, глутаминът е аминокиселина в състава на протеиновите молекули. На етикетите на повечето протеинови пудри ти вадят съдържанието на глутамин като % в състава, а не екстра добавения. То ако има екстра добавен, дискусията е безсмислена, нали пак е пудра на свободен глутамин, но плащаш за нея в рамките на цената на протеина.]
Тук също няма как да не се съглася с теб, най- важния аргумент тук е този, че въпросните аминокиселини влизат в състава на белтъчната молекула и е необходимо белтъка да бъде “разграден” за да могат те да навлезнат в кръвта като свободни аминокиселини. Но това вероятно може да се компенсира с малко по-ранен прием преди тренировка примерно. Допълнително добавения глутамин тук не го коментираме.
[Valdis: “Тази година за 8 месеца по мои изчисления съм качил около 8-9кг(след прекъсване за 4-5г. вероятно и мускулната памет донякъде си казва думата) мускулна маса, без да използвам химия, ако бях взимал аминокиселини и глутамин сигурно щяха да са към 14-15кг., на мен лично ми звучи доста несериозно.”] [Владо: Това монолог ли е, чудо ли е. Да правиш предположения сам и да си казваш, че резултатите са несериозни не говори добре или за душевния ти мир или за успешността, с която слушаш/четеш другите в рамките на диалог/дискусия.]
Идеята беше, че реализирм напредък без да приемам допълнителни BCAA и Глутамин. Вместо очакваната атрофия причинена от (изгарянето на мускулни протеини) Както ти самия се изрази. Ако преценя, че имам нужда да подобря “Душевния си мир” :D :D :D
ти ще бъдеш първия човек към, когото ще се обърна за съвет, (inlove) а относно “успешноста”, с която слушам/чета, съветът ми към теб е, да не се опитваш да правиш психологически разбор на хора, които дори не познаваш.[Владо: Най-голяма полза от взимането на глутамин имат бодибилдърите с няколко години стаж и вегетарианците. За останалите като теб също има ползи, но там директният прираст в маса не зависи толкова от глутамина. Все пак това е аминокиселина, която и да усвоиш трябва да задържиш посредством азотофиксация, т.е. вграждането и в мускулни белтъци, а последното става в границите, които андрогенните ти хормони разрешават.]
Съгласен!!! (handshake)
[Владо: По повод това колко си струва да вземеш глутамин, отговори ми на следните въпроси:
Колко от тези 8-9 кг, които си качил са мускулна маса? Ако бяха 10-11 щеше ли да си струва да взимаш глутамин? Ами ако заради проблеми с храносмилането ти или избора на протеинови източници бяха 5-6 по-доволен ли щеше да си? Смяташ ли, че има смисъл да консумираш 150 гр. от твоя протеин, който да ти осигури 150*0,18 =27 гр. протеин/ден. При положение, че с храната консумираш още средно 120 гр. протеин на ден или всичко 270 гр. Това е доста протеин, от който не би имало смисъл ако си на ВВД например, нищо че си 108 кила. И 220 гр/ден добре смлян и напълно усвоен би ти бил достатъчен, но ... искаш да си сигурен че е достатъчно? Е затова хората взимат и глутамин, за да си подсигурят оптимума.]Тези 8-9кг са си 8-9кг мускулна маса общо бях качил 16кг. Сметките ти не желая да ги коментирам (От сутринта смятам и числата ми се размазват вече) за себе си съм направил сметката. Само ще кажа, че познавам хора, които си подсигуряват “оптимума” от години и хвърлят луди пари за въпросните добавки, а това което са постигнали е, ако не нищо, то е нищожно.
[Владо: Я да предположим, че си 55 кила като много форумни момчета тук. И на тях ли да им дадем по 100 гр/пудра на ден че да си докарат нуждата от глутамин? Става, но трябва да им спрем храната, щото иначе ще им отидат бъбреците след 2-3 месеца високо протеинова диета. Не е ли по-лесно да вземат 1 доза суроватка след тренировка с глутаминова пудра?]
Простите сметки по-горе показват че за 55 кг. “момченце” 50-60грама пудра са предостатъчно, от което едва ли им биха “отишли” бъбреците. Относно по-лесното, не е по-лесно защото това са две отделни действия наместо едно, да не говорим, че е и по-скъпо.
[Владо: Отделно, свободни BCAAs се взимат веднага след и в рамките на тренировките. Те са готови за навлизане и не изискват предварително смилане, както би станало ако си пил/пиеш суроватка преди или по време на тренировката, защото докато тренираш смилането в стомаха и дванадесетопръстника на практика се прекратява, следователно заключените в състава на протеина верижно разклонени аминокиселини, няма да се освободят, когато ти трябват.]
Съгласен! Но пак стигаме до това, че може да се компенсира с по-ранен прием.
Недков, не искам да споря с теб! Още повече, че това е професионалното ти поприще и едва ли мога да се меря със знанията ти (аз просто реших мъничко да по-смятам). Относно коментара ми за аргументите, мисля, че си беше съвсем на място, друг е въпроса, че несъзнателно съм “подритнал” егото ти, идеята на темата беше да се даде мнениe (нормално е когато има такова да се подкрепи със съответните аргументи) по въпроса, а не да се да се превръща в излишен спор. Защото ако ти имаш желание и време да се занимаваш с публицистика аз нямам нито едно от двете. Предлагам мир (y) и живот и здраве следващите ни спорове да са на по бира :D
Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 10.11.10 14:10.
10.11.10
14:33
> Относно предварителния прием
Дори и предварително приет суроватъчният протеин, ще отдаде глутамина си за два часа и половина с нарастване, плато и спадане. Това не е същото, като директно да отидеш в платото. Ако си изиграеш добре картите обаче, можеш след излизане от залата да възобновиш смилането на погълнатия преди това суроватъчен протеин и да се впишеш в “златният час” на възстановяването. Друг е въпросът че имаш лимит колко глутамин, за час можеш да усвоиш през транспортните вериги в чревния тракт. Уви, сега-засега това и на мен не е известно. Ако някой разполага с инфото, да заповяда и да сподели.
> Относно 55 килограмовите момчета:
Доста размишлявах дали те се нуждаят от толкова колкото казваш, понеже звучи логично и има някои “но”-та. Няма как да се съглася безрезервно, понеже по-горе пропуснах да спомена една категория трениращи с високи нужди от глутамин.
Ако един младеж с лично тегло 55 кила иска да напредва максимално бързо в избраното направление “качване на мускулно тегло”, той има нужда от повече глутамин в сравнение със стар атлет като теб, понеже при нищожни стимули, той е способен на пъти по-голям мускулен прираст (% изменение на fat free mass за фиксиран срок време) през първите шест месеца от наливзането му в спорта. Тогава бих препоръчал и по-високи дози глутамин за кг. В такива моменти сравнението е:
“Опел кадет и мерцедес SLK се движат от точка А и точка Б. Опелът има оптимална средна скорост от 120 км час, а мерцедесът - 170. Кой ще стигне най-бързо и на каква цена?” Цената е обезпечаване на спринтовия растеж с глутамин. Скъпо, но за начинаещите е по-ефективно.
При старите атлети е въпрос на избор, а при атлетите на стероиди, въпрос на пари понеже при тях процеса на мускулен растеж е с едни други обороти, които няма как да се задоволят само със суроватка.
>Относно предположенията ти за мукулният прираст
Няма как да знаеш конкретните данни, затова са несериозни коментарите на изводи направени на база на данните. Написах го по-остро, за да покажа къде бягаш от здравия разум. Виждам, провокацията е привлякла вниманието, както и твоята - моето. Ползите са за четящите.
:) Нищо в егото ми не си подритнал, колегите които ме познават професионално, знаят че съм поддръжник на мотото “В спора се ражда истината!” и че като греша, не е проблем да призная. Споря по-емоционално, щото адреналинът ми раздвижва мозъчните функции и мисля по-трезво. Това е дискусионен форум все пак, а не кой е по-по-най.
Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 10.11.10 14:34.