въпрос за броя на повторенията

07.11.10
17:11

здавейте,
като правя тренировки с тежести, с които правя 3-5 повторения почти не се уморявам и мога да направя същата серия поне още 5 пъти, и после съм свеж и за останалите упражнения. обаче когато ползвам тежести, с които мога да направя 12-15 повторения мускулите ми се изтискват ужасно бързо, със сигурност не мога да повторя тежката серия от първото упражнение повече от 2 пъти, а пък за второто упражнение вече все едно не си усещам мускулите. чудя се дали това се дължи на някаква грешка в храненето ми или другаде? или е просто много слаба издръжливост? обаче, ако е много слаба издръжливост то не е ли издръжливост и вдигането 5 пъти на серия с тежест от по 5повторения?

това, че можеш да повториш серията още 5 пъти по 5 повторения незначи, че трябва да го правиш ;) диапазона в който си тренирал 3,5,6 повторения е много добър... направи така, че да като направиш един път 5 повторения да не искаш да чуеш за следваща серия за същото упражнение и минаваш на следващото... от кога тренираш, на колко си, колко тежиш ... нещо за себе си кажи

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 07.11.10 17:28.

07.11.10
17:40

Не ти е много ясен въпроса..
Колко време почиваш между сериите?  Възстановяването след 5 повторения с тежест за 5-6 е едно, а възстановвяването от 12 повторения с тежест за 12-13 е друго. Ако умножиш тегло по брой повторения, ще добиеш представа за различните стойности на натоварването, при различните повторения.
5 повторения със 100кг са 500кг; 12 повторения със 70кг са 840кг - ~25% повече тегло. Времето, през което изпълняваш упражнението, също е значително повече и това е допълнителен стрес.

Недобре подбрана тежест и липса на достатъчно издържливост.

07.11.10
19:07

казано от С7АЛК3Р на 07.11.10, 17:40:

Не ти е много ясен въпроса..
Колко време почиваш между сериите?  Възстановяването след 5 повторения с тежест за 5-6 е едно, а възстановвяването от 12 повторения с тежест за 12-13 е друго. Ако умножиш тегло по брой повторения, ще добиеш представа за различните стойности на натоварването, при различните повторения.
5 повторения със 100кг са 500кг; 12 повторения със 70кг са 840кг - ~25% повече тегло. Времето, през което изпълняваш упражнението, също е значително повече и това е допълнителен стрес.

Недобре подбрана тежест и липса на достатъчно издържливост.

почивам по минута, най много две, а при големите тежести - 3-4мин. това за общия обем тежест е вярно, не бях се сетил, най вероятно там е цялата работа. понеже и аз точно правех 5 с 100, и сега - 12 с 75 и на второто упражнение вече бях толкова изтискан, че трябваше доста повече да намаля тежестта - ако преди правех 5 с 40кг дъмбели, сега направих едвам 12 с 20кг. и значи какво трябва да направя? да намаля тежестта и да имам повече търпение докато издръжливостта ми се подобри? а така няма ли да се намали временно и силата ми?
иначе съм 90кг и тренирам от около година.

издръжливоста според мен няма отношение към броя на повторенията :) то или целиш повече бройки с по-малко тежест ( след което на 2-то упражнение казваш, че работните тежести падат драстично ) или целиш по-малко бройки с по-голяма тежест и си свеж за останалтие упражнения... според мен втория вариант е много много по-добър... това, че правиш 12 повторения не означава, че тренираш за издръжливост... такъв подход незнам дали има в тренирането с тежести

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1