Ако бях на мястото на момчето щях да ви тегля на всички по една майна. На 16 години е има си принципи и воля да ги спазва. Явно уважава родителите си, явно уважава и себе си достатъчно, за да не отговаря на нападките ви. Чувства се добре с храната,която консумира и защо по дяволите трябва да я променя!!!... Не е ли същото на един фанатичен ВМ НВД привърженик да му кажеш да яде въглехидрати, като му става кофти от тях???? За жалост не съм мъж и не мога да давам съвети за тренировките му, което вие бихте могли да направите. Обаче съм майка и бих се гордяла с такъв син. Успех!!!
П.П Сори, не се сдържах (sweat)
казано от diva 97 на 10.11.10, 06:37:
Ако бях на мястото на момчето щях да ви тегля на всички по една майна. На 16 години е има си принципи и воля да ги спазва. Явно уважава родителите си, явно уважава и себе си достатъчно, за да не отговаря на нападките ви. Чувства се добре с храната,която консумира и защо по дяволите трябва да я променя!!!... Не е ли същото на един фанатичен ВМ НВД привърженик да му кажеш да яде въглехидрати, като му става кофти от тях???? За жалост не съм мъж и не мога да давам съвети за тренировките му, което вие бихте могли да направите. Обаче съм майка и бих се гордяла с такъв син. Успех!!!
П.П Сори, не се сдържах (sweat)
Х2
Това качество на хората ми е най-омразно: сляпото отричане на нещо, което не са опитали лично за себе си. Някой от изявилите “мнение” случайно да е бил веган/вегетарианец поне за месец-два в живота си, за да знае какъв е ефекта? Аз например съм опитвала месо (преди около 15 години :D ), но не ми харесва, не мисля че мога да се чувствам добре ако го консумирам ежедневно, НО не натрапвам убеждението си (придобито от личен опит) на никой, въпреки че за мен консумацията на месо е равнозначна на морално падение.
Ако не ви вълнува моралният аспект на месоядството, замисляли ли сте се какво точно приемате с месото на животните? Виждали ли сте някога как точно те биват изтезавани преди да бъдат умъртвени в кланиците? Това е бавна, мъчителна смърт, 99% от животните по там умират в агония и неописуем стрес - е, не знаем ли всички, че стреса е биохимична реакция, и отделяните по време на стрес вещества изпълват всяка тъкан на тялото? А дали искаме да приемаме точно това с храната си?
Е, това с ужасяващата смърт е поредното клише. В природата, рядко някой умира щастливо.
Да, следващия аргумент е, че истинските хищници са имунизирани срещу отделяните под влиянието на стреса вещества.
Много митове и легенди има във веганството и вегетарианството.
Аз лично ги смятам за излишни, защото те са за тези, които имат нужда да оправдават избора си, както и да го налагат на други хора.
Когато някой си е избрал да повръща до припадък, да се храни зле, да си пръсне мозъка или да е природосъобразен фанатик, веган, хранещ се само и единствено със слъчева светлина и т.н., това си е негов пробел и избор.
Неприятно е, когато някой такъв, започне да налага този си избор на други хора. И по-точно, когато става въпрос за деца.
Но пък, колкото и да е неприятно, не всички трябва да оцелеят на тая планета, не всички трябва да са нахранени пълноценно.
Мнението беше редактирано от 6th на 10.11.10 08:00.
Всъщност, върху себе си лично нямам наблюдения, ама един познат беше вегетарианец година и нещо, а няколко се пробваха за по около 5-6 месеца (един даже потепенно се опита до цял веган да стигне) - това е много по-модерно, отколкото може би си мислиш, и не е да нямам възможност да наблюдавам (върху себе си е абсурд да пробвам, за мен обратното е морално падение ;) ). Но въпреки това нямам против самото вегетарианство, както неведнъж съм казвал. Против съм хората, които го изтъкват като най-правилния (каквото нещо не съществува) начин на живот, като нещо изключително здравословно (за което няма грам доказателства) и прочие - едно е да кажеш “аз ям кълнове от люцерна, защото не искам да убивам животни”, а съвсем друго - “кълновете от люцерна са най-добрият източник на протеин, а растителните продукти - най-добрата храна”.
И между другото, ако забелязвате конкретно срещу момчето нападките не са чак толкова много. Хората настръхнаха повече заради трола, а момчето го отнесе по-скоро между другото. Няма лошо да имаш принципи и да си ги отстояваш (друг е въпросът с нещата, които са ти набити отвън и не са точно ТВОИ принципи - аз лично с такъв син не бих се гордял, ама аз съм далече, да чукам на дърво, от тия неща все още), лошото идва, когато демонстрираш невежество, арогантност и се опитваш да изкараш черното бяло (това и малкия се опитва да го прави малко, ама на неговите години му е простено).
казано от Margaritka на 10.11.10, 07:29:
Ако не ви вълнува моралният аспект на месоядството, замисляли ли сте се какво точно приемате с месото на животните? Виждали ли сте някога как точно те биват изтезавани преди да бъдат умъртвени в кланиците? Това е бавна, мъчителна смърт, 99% от животните по там умират в агония и неописуем стрес - е, не знаем ли всички, че стреса е биохимична реакция, и отделяните по време на стрес вещества изпълват всяка тъкан на тялото? А дали искаме да приемаме точно това с храната си?
На село хората си гледат животните така, както се гледат деца. Даже има доста деца, които не получават толкова грижи, колкото едни кокошки ;) А умъртвяването го правим максимално чисто и бързо, защото по необясними за мен причини хората действително се привързват към храната си и не им е много приятно да го правят. Така че, има варианти и варианти, който както си прецени ;) Съвсем отделен въпрос е колко силно преувеличено е това със стреса, по-близо е до поредния “зелен” мит, отколкото до действителността, но карай.
Мнението беше редактирано от G33K на 10.11.10 08:03.
Готин съвет (Маргаритка), но е тъпо да кажеш, че консумацията на месо е морално падение (било то и само за теб). Слагаш ни 90 % от форума под общ знаменател ;). С годините съм се убедил, че има повече от 1 път за една цел (каквато и да е тя). Има доводи за всяка теза - въпрос на личен избор. Може би консумацията на месо има и своите негативни страни, но никой не може да ме убеди, че премахването му ще оправи нещата. Въпрос на лично усещане. Един го кефи пържолата, друг зеленчука... трети - и двете. Важното е човек да се забавлява, чувства добре и да бъде удовлетворен от резултатите. Хайде със здраве!
Мнението беше редактирано от Витан на 10.11.10 08:06.
Нищо в тоя живот не е абсолютно правилно или абсолютно погрешно. Всеки наш ден е съставен от една поредица от избори - винаги, когато решаваме в полза на едно нещо, това е за сметка на друго - правим компромис, дори и понякога да не го осъзнаваме. В икономиката това се нарича алтернативен разход, в живота - избор на по-малката злина. Това с пълна сила важи и за храната, която консумираме. Въпросът тук е с каквко количество и колко качествена информация разполагаме, преди да направим избора си и на какво го основаваме - на нещо, наложено ни като догма отвън или на собствената си свободна воля и мисъл. Ето това е проблемът на хлапето - изборът не е негов и не е осъзнат. Аз лично не бих се обадил в темата, ако нещата не стояха по този начин.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 10.11.10 08:17.
А аз преди 15 години опитах да ям коприва и спанак - отврат! Почувствах се като чифтокопитно и си казах, че треви повече никога няма да ям! Да пасеш е падение на дух и тяло:)
Никой не го напада него, пък и той е още малък, каквото и да си говорим. Родителите му са за бой ;)
Това качество на хората ми е най-омразно: сляпото отричане на нещо, което не са опитали лично за себе си. Някой от изявилите “мнение” случайно да е бил веган/вегетарианец поне за месец-два в живота си, за да знае какъв е ефекта?
Да.
Няма морален аспект, животните са за храна.
Виждал съм как се умъртвяват, участвал в клането на прасета и кокошки. А ти виждала ли си, или информацията ти се базира на неща, написани по вегетарианските сайтове? ;)
Относно вредните вещества, дори в кланиците си има изисквания при клането на животните. Вече колко се спазват е друг въпрос, но айде да не говорим и как се отглеждат зеленчуците и плодовете, с какво ги торят и колко са “полезни”.
А за “веществата” - знаеш ли наистина какво се отделя по време на стрес и защо е толкова опасно? ;)
Мнението беше редактирано от Петко К на 10.11.10 08:21.
казано от С7АЛК3Р на 10.11.10, 08:00:
Когато някой си е избрал да повръща до припадък, да се храни зле, да си пръсне мозъка или да е природосъобразен фанатик, веган, хранещ се само и единствено със слъчева светлина и т.н., това си е негов пробел и избор.
Неприятно е, когато някой такъв, започне да налага този си избор на други хора. И по-точно, когато става въпрос за деца.
Абсолютно идентичен е случая с ядящите месо - от деца им е насадено в главата, че месото е полезно и хубаво. Именно това правят всички родители - насаждат в децата си своите виждания, а когато децата им достигнат съзнателна възраст, сами решават дали да продължават да следват същите принципи в живота или не.
Клишета или не, това са само малка част от доводите в полза на едната теза... вашите доводи за мен (както за всеки НЕ-месояден) също са морално остарели клишета, така че, за пореден път моля: гледайте себе си, не налагайте своите виждания на другите и бъдете толерантни.
Margaritka, човеците са се хранили с месо, плодове и корени много (като казвам много разбирай МНОГО) преди да се зароди земеделието. При археологически разкопки най-старите сечива, които са намирани са имено остриета, копия и т.н., което означава, че човеците са ловували. Много след това започват да садят пипер и да обясняват на децата си колко е полезен (което аз не отричам) :) Храносмилателната система на човека не е дълга (като на тревопасните), нито пък къса (като на хищниците), а е средна - всеядни животни сме и не можем да вървим срещу природата си!
А вегетарианците не мога да ги разбера, едни ядат само зарзават, други ядат и мляко, трети и риба, която не знам защо не смятат за животно... Малко историята ми наподобява на Християнството - едни са православни, други са католици, трети протестанти... абе менте работа!
Мнението беше редактирано от AbSs на 10.11.10 09:11.
Да, а сега по много примитивен начин, ще отбележа че съм от привържениците на месото, но не го налагам на никого, някой ден, децата ми ще имат възможност да ядат месо, няма да ги насилвам. Също така и няма да им забраня да ядат салата.
Има разлика, защото от няколкото вегетарианци, които познавам, нито един не е опекъл пържола на детето си.
За мен, растителната храна е гарнитура. Може и да се оцелее с нея, но не е желателно. Не съм го наложил на никого това схващане, не ми е и наложено от никого. Стигнал съм до тези изводи за и от себе си и никой около мен не се храни като мен.
Това с ненараняването на животните, винаги ми е звучало странно. Насилието и смъртта са част от природата. Неприродосъобразно е да ги отричаме.
Както и да е, достатъчно разводнихме дневника. :)
10.11.10
09:11
Яжте зеленина,озовем ли се на изолирана земя без храна обаче - вие ще сте в менюто,аз съм само едно животинченце. : ))
Margaritka, diva97, ще съм честен, изобщо не съм запознат с вегетарианството и веганството като цяло, но навсякъде всяко второ мнение, е че (особено подрастващите тиинове)имат голям шанс за сринване на ендокринната система както и други болести, от това, че не ядат месо? С какво се храни примерно това момче на 17 години, с трева ли ? Ах...колко съм благодарен на майка ми (без да се обижда the_ace), че реализира, че наистина имам нужда от 400-500 грама месо и повече на ден, и всеки ден се чуствам добре, че ям яйца и месо, а не трева.Човека от едно време си ловува месо.. :) Такива родители...какви родители са нямам думи просто, да учите децата ви на това си е чиста олигофрения..
Мнението беше редактирано от Riko на 10.11.10 09:15.
Познавам вегетарианци - бившата ми съпруга е вегетарианка по морални причини (но и като малка не е харесвала месо!), изглежда много добре, спортува активно, добра лекоатлетка. По отношение на наследствеността, няма роднини вегетарианци. Най-важното - не парадира с избора си, не го насажда на никого, включително на дъщеря ни, която си е отявлен месоядец :) (всъщност, дори почти насила яде плодове).
Та изводите:
- добро тяло с вегетарианство? Ами да, прави се, най-вече защото е до голяма степен генетично предопределено.
- Забелязал съм, че вегетарианци стават най-често хора, които по принцип не харесват вкуса на месото. Просто им трябва леко външно побутване от типа на “моралните причини” и “токсините”. Нямам проблем с това, всеки има вкус към храната, стига да не го натяква и да не се опитва да вкара останалите в “правия път”.
- наследствеността при избор на безмесна храна май няма определящ характер. По-скоро е възпитание, както с нашия млад приятел, чийто родители са вегетарианци.
Принципно, ние сме всеядни. Организмът нагажда метаболизма си и може да оцелее и на растителен източник на белтъчини и енергия, друг е въпроса доколко е оправдано.
Острите изказвания и крайните мнения са безсмислени. Начинът по който се опитвате на накарате собственика на дневника за прояде месо, само може да го накара да отстоява още по-упорито позициите се. Ще следя дневника от любопитство, най-вече за да видя какъв прогрес ще има с този режим.
the_ace,
Ако все още си склонен да приемаш съвети, поразрови се за информация за яйцата, те наистина са уникална и полезна храна и с според мен с нищо не нарушават забраната за месо.
Мнението беше редактирано от Vic на 10.11.10 09:24.
10.11.10
09:24
казано от DeadManWalking на 10.11.10, 09:11:
Яжте зеленина,озовем ли се на изолирана земя без храна обаче - вие ще сте в менюто,аз съм само едно животинченце. : ))
Не, човек...тва ме разби (y) .. THUMBS UP !!!
казано от DeadManWalking на 10.11.10, 09:11:
Хаха, би било много лесно да го издебнеш в гръб, докато е клекнал и пасе, виж с някое друго месоядно голяма борба ще падне;))
Според вас, когато човека не е властвал над планетата, когато той самия е бил плячка, дали си е подбирал менюто? Хапвал си е други бозайници, влечуги, насекоми, че дори и други хора и мърша и така е ОЦЕЛЯЛ.
А повечето, които твърдят, че са вегетарианци, бързичко биха хапнали мръвка, просто НЕ СТЕ ОГЛАДНЕЛИ ДОСТАТЪЧНО!
10.11.10
09:34
казано от Boby_ на 10.11.10, 08:16:
Ето това е проблемът на хлапето - изборът не е негов и не е осъзнат. Аз лично не бих се обадил в темата, ако нещата не стояха по този начин.
Абсолютно точната причина и за моята намеса в темата.
Няма значение, казах това, което имам на този етап.
Все още чакам аргументацията на твърдението, че яйцата не съдържат нищо полезно.
Или пък да не чакам?
:) Когато започнат да говорят страстите, а не разумът, спорът се превръща в кавга.
Медалът винаги си има две страни (а понякога и повече, макар че ми е трудно да си представя такъв медал :D))
Нека заради едно упражнение на ума да обърнем малко нещата. Тук всички (предполагам) сме ненасекомоядни. Много от вас обаче знаят, че насекомите и останалите членестоноги съдържат най-качествените протеини и са изключително ценна храна, консумирана с удоволствие в много общества по Земята. Тогава защо не ги ядем? Защото не са полезни? Явно не е това. Защото са гадни на вкус? Колко от нас са опитвали паниран скакалец или тарантула на грил? Не смея да се обзаложа, но ще допусна, че мнозинството само си представя на какво има вкус една добре приготвена буболечка. Отбележете - добре приготвена. В случая явно всичко е в главата. Чудесни протеини, по-чисти от месото, на всичко отгоре евтини и леснодостъпни. Обаче ги игнорираме с погнуса.
Същото правят и вегетарианците и то по същите причини - някакви придобити или насадени предубеждения и осъзнати или неосъзнати психологически бариери ги карат да разглеждат месото така, както мнозинството от българите гледаме на насекомите. Нищо странно няма в това. Странно е обаче защо някой от тях ще реши да ми обяснява колко е гадно това, което ям - нима аз съм седнал да разказвам на корейците, че кучешкото не става за ядене или на китайците, че скакалците не са храна?
Гледайте малко по-весело на нещата и се грижете за себе си - фанатизмът не е направил никого нито по-здрав, нито по-добър човек. Говоря и за двете страни в спора. :D
Мнението беше редактирано от Boby_ на 10.11.10 09:46.
казано от Boby_ на 10.11.10, 09:43:
....
Абе и ти си прав, но го има следния момент - има си обективни пречки пред консумацията на нещо, което е отровно преди да бъде прекарано през врящо олио (конкретно тарантули и там други неприятни буби, иначе скакалците май нямат проблеми). Също липсата им в по-голямата част от света и т.н. А и като цяло, доколкото ми е известно - повечето животни ги избягват тия яденета (защото не могат да си ги пържат, явно - но на мен ми се е случвао да праскам сурова кайма и беше ОК, ти суров скакалец ще пробваш ли?). Което не пречи, разбира се, да има цели общества изхранващи се с това.
Но от друга страна, съображенията на някои от зелените са “морални” - те такова нещо в природата вече няма никъде. Моралът е човешко изобретение и всеки си го разбира както му върши работа и е много изкуствено понятие. Да искаш да спасиш планетата, защото “месото е разхищение” (как го беше казал някой по-горе) - щом го вярваш, ОК. Да не ти понася на организма (да създава проблеми, трудно усвояване и т.н.) - ОК, действително има такива хора. Да не можеш да убиваш храната си от “морални съображения” - това вече е противоестествено. Не че ми пречи де, просто отбелязвам - иначе нямам нищо против такива хора, но със сигурност не е “нормално”, поне не от природна гледна точка.
Мнението беше редактирано от G33K на 10.11.10 10:28.
Boby спомена, за кучетата.. Е тука вече и аз съм против. Неможе кучета и котки да се ядат, но не е същото като с една свиня примерно. Кучетата са много умни животни.. Ама те във Виетнам са бая откачени.
Мнението беше редактирано от Riko на 10.11.10 10:41.
И каква е разликата? Защо едни да можеш да ядеш, други не? Истината е, че някои ги отглеждаме специално за храна и сме свикнали, че може да се ядат, докато други ги отглеждаме като домашни любимци.
Иначе няма реална причина да не ядеш котки и кучета.
Мнението беше редактирано от Петко К на 10.11.10 10:55.
Aми нямам обяснение.. както и в горния пост. Просто немога да си представвя да ям куче, а не е като вегетарианците да не са свикнали до тях да ядат пържоли, поне така си мисля.Незнам кой отглежда кучета, после да ги дава за клане.
казано от G33K на 10.11.10, 10:27:
Но от друга страна, съображенията на някои от зелените са “морални” - те такова нещо в природата вече няма никъде. Моралът е човешко изобретение и всеки си го разбира както му върши работа и е много изкуствено понятие.
В природата няма и кланици - те също са човешко изобретение. ;)
А малки котета да си играят с мишка преди изяждането виждала ли си ? ;) Не виждам с какво кланиците променят нещата, че човек убива за да яде - както всяко друго месоядящо животно (не месоядно ;) ). Това е в реда на нещата, естествена хранителна пирамида.
А ги отглежда, за да ги изяде - защото освен месоядящ вид, е и интелигентен, но физически неспособен да ловува качествено. Това са си особености на вида, нищо повече.
казано от Rikoo на 10.11.10, 10:56:
Aми нямам обяснение.. както и в горния пост. Просто немога да си представвя да ям куче, а не е като вегетарианците да не са свикнали до тях да ядат пържоли, поне така си мисля.Незнам кой отглежда кучета, после да ги дава за клане.
Ами и аз това казвам, никой не гледа кучета за храна, затова и не сме свикнали да ги ядем.
Рико,всъщност прасетата са доста интелигентни животни ;)
потърси в интернет информация за най-умните животни на планетата и се убеди :)
10.11.10
11:46
казано от tra^la^la на 10.11.10, 11:31:
Рико,всъщност прасетата са доста интелигентни животни ;)
потърси в интернет информация за най-умните животни на планетата и се убеди :)
Взе ми го от устата :)
А кучешко всеки е ял поне веднъж ;)
казано от Rikoo на 10.11.10, 10:40:
Boby спомена, за кучетата.. Е тука вече и аз съм против. Неможе кучета и котки да се ядат, но не е същото като с една свиня примерно. Кучетата са много умни животни.. Ама те във Виетнам са бая откачени.
Истина е, свинете са много по-интелигентни от кучетата, но за разлика от тях, количеството месо по тях е по-оптимално за човешките нужди, от колкото в едно куче.
Впрочем всичко, което исках да кажа, се изказа вече от другите месоядящи. Много добри мнения на Боби особено.
В крайна сметка прекратете спора и продължете дискусията. :)
ЕДИТ: Аз уважавам избора на ОР-то, но понеже съм толкова готин човек и му мисля доброто, ще го посъветвам това, което и други му казаха преди мен (просто смятам, че ако го чуе от повече хора ще се навие по-лесно) - бъди вегетарианец колкото си искаш, мразя някой да спори относно моите идеологии и съответно не бих се опитвал аз да поставям под въпрос чуждите... НО -> бъди обективен. Остави настрана убежденията си, остави настрана възпитанието на родителите си. Остави настрана всичко, на което света те учи - бъди максимално безпристрастен в информацията, което се опитва да пробие мозъчната кора и да попие в съзнанието ти. Направи си една реална, обективна равносметка на статистиките и фактите и сам избери какъв искаш да бъдеш. Бъди наясно какво би могло да ти даде и вземе вегетарианството, както и месоядството. Тегли чертата и бъди готов да платиш цената на избора, който ще направиш. Аз ти го казвам от личен опит - сам се възпитавам от както се помня, живял съм с разведени родители - и двамата избягаха още от както бях в детската градина, всеки отиде да си живее в друг град, а аз останах сам с полу-грамотна пенсионерка и съм абсолютно, сто процента наясно, че не винаги изборите ни могат да бъдат обективни. Света ни влияе твърде много, идеята е да се абстрахираш и да бъдеш реален във всички отношения. На 16г. си, можеш да отстояваш мнението си пред родителите си.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 10.11.10 12:14.
казано от Margaritka на 10.11.10, 11:01:
казано от G33K на 10.11.10, 10:27:
Но от друга страна, съображенията на някои от зелените са “морални” - те такова нещо в природата вече няма никъде. Моралът е човешко изобретение и всеки си го разбира както му върши работа и е много изкуствено понятие.
В природата няма и кланици - те също са човешко изобретение. ;)
Кланница е практичен начин за човека да прави това, което досега е правил, само че с възможност за производство в промишлени количества. Вече коренно различен е въпроса за брутализма - аз съм тъпо и безсърдечно копеле и не ми пречи, но това е неспазване на правилата от страна на хората, защото хуманното убиване е твърде скъпо. Търговеца не печели максимално като не спестява от боклоуспокоителни. И тук е моя конкретен въпрос - в опозиция на кого са вегетарианците и веганите? Търговците и работниците, които прескачат хуманните бариери, или самия факт, че животни биват убивани?
Човека от както го има на земята (когато и да е това), се опитва да разчита повече на главата си, от колкото на тялото си, за да направи живота си по-лесен, т.е. няма цел - просто оцелява (абстрахираме се от религии). Съответно месото се е наложило, било е достатъчно естествено за кроманьонците, че дори за маймуните - на теория братовчедите на хората. Опитвам се да кажа, че месото се е наложило и е било толкова естествено преди 3000 години, колкото е и сега. Кланниците са просто следствие от това как хората използват мозъка си повече сега (наричаме се цивилизация, все пак) и правят това, което човека през цялото си съществиване се опитва да направи - олеснява живота като намира по-практичен начин да продължи оцеляването си (друг е въпроса, че оцеляването е морално и ментално в 21-ви век, останалото е маркетинг и егоизъм). Кланниците са като лехите в градината. Вместо да търсиш горски плодове в гората, има ги в промишлено производство.
Аз съм твърдо за всякакво месо, против съм бруталните методи за добиване, но не мога да правя на пук на търговците, това никога не би могло да измести другите ми приоритети (които включват месо) - червоугодничество и трупане на мускули. Пък и реално не мога да направя нищо по въпроса. Ако им обявя стачка и стана вегетарианец, само аз ще загубя.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 10.11.10 12:06.
Към Модераторите:
Опитах се да открия тренировките връщайки назад и открих една чак на първа страница...
Мисля, че е добра идея да се изчисти дневника на момчето и да се създаде отделна тема “За и против вегетарианството”, например. Или той за започне нов дневник, а този да се обособи като тема в раздела за хранене.
казано от Rikoo на 10.11.10, 09:14:
Margaritka, diva97, ще съм честен, изобщо не съм запознат с вегетарианството и веганството като цяло, но навсякъде всяко второ мнение, е че (особено подрастващите тиинове)имат голям шанс за сринване на ендокринната система както и други болести, от това, че не ядат месо? С какво се храни примерно това момче на 17 години, с трева ли ? Ах...колко съм благодарен на майка ми (без да се обижда the_ace), че реализира, че наистина имам нужда от 400-500 грама месо и повече на ден, и всеки ден се чуствам добре, че ям яйца и месо, а не трева.Човека от едно време си ловува месо.. :) Такива родители...какви родители са нямам думи просто, да учите децата ви на това си е чиста олигофрения..
То и аз не съм запозната с вегетарианството. Веднъж реших да го практикувам и така....6 години. Бях пухкава и лека и ...но това е друга тема . Само че никой не ми е казвал да спра да го правя. Просто момента си дойде сам. Оттогава не ям червено месо обаче и няма и да проям. Принципи, поносимост и т.н.Ензимите ми ги няма вече. Ако момчето е решило да яде месо ще яде. Аз се възмутих по-скоро от начина по който се опитва да му се наложи, че едва ли не е луд че е вегетарианец. А би трябвало да се отбележи факта, че на 16 години спортува редовно и си подквасва мляко сам и се опитва да има приличен режим на хранене съобразен и с фитнес принципите и със семйните принципи. Подкрепете го да му се невиди.
Съгласна съм че подрастващите имат нужда от пълноценни аминокиселини и протеин, което не е задължително да е месо. То даже в наше време по-добре да е друго май.
Между другото прадедите ни първо са били вегетарианци и после са открили материалите/руди, кремък, и т.н/ от които са изработвали оръжията и сечивата си и с които са ловували месо. После са се хранили предимно с плодове, мляко от опитомените животни, варива разни и мнооооого рядко месо. Синът ми е 7 клас и го учихме това. Ама в тази връзка, аз не съм била там и не съм видяла, така че всичко изписано е само хипотеза.
казано от Thrash на 10.11.10, 11:53:
И тук е моя конкретен въпрос - в опозиция на кого са вегетарианците и веганите? Търговците и работниците, които прескачат хуманните бариери, или самия факт, че животни биват убивани?
Аз нямам нищо против никого, но съм против хората да си налагат мнението и начина на мислене като еднинствения правилен път.
Всеки има глава на раменете си за да я използва. На мен не ми харесва масата ми да е отрупана с гниещите трупове на животни умряли по отвратителен начин, не искам съвестта ми да е изцапана с кръвта на стотици животни, и не искам никой да ме убеждава че противното е правилно и естествено. Примирила съм се с факта, че докато има човешки живот на земята месната индустрия също ще я има, така че ОТНОВО моля, приемете, че също дотогава ще има и хора, които мислят като мен и се научете да уважавате техния начин на мислене :)
казано от Vic на 10.11.10, 12:12:
Към Модераторите:
Опитах се да открия тренировките връщайки назад и открих една чак на първа страница...
Мисля, че е добра идея да се изчисти дневника на момчето и да се създаде отделна тема “За и против вегетарианството”, например. Или той за започне нов дневник, а този да се обособи като тема в раздела за хранене.
Идеята ти е добра, но и да си започна нов дневник всички ще продължат с нападките... :)
Ако знаеш английски, можеш да си отвориш дневник тук: http://www.veganbodybuilding.com/forum/
казано от Margaritka на 10.11.10, 14:02:
Аз нямам нищо против никого, но съм против хората да си налагат мнението и начина на мислене като еднинствения правилен път.
Всеки има глава на раменете си за да я използва. На мен не ми харесва масата ми да е отрупана с гниещите трупове на животни умряли по отвратителен начин, не искам съвестта ми да е изцапана с кръвта на стотици животни, и не искам никой да ме убеждава че противното е правилно и естествено. Примирила съм се с факта, че докато има човешки живот на земята месната индустрия също ще я има, така че ОТНОВО моля, приемете, че също дотогава ще има и хора, които мислят като мен и се научете да уважавате техния начин на мислене :)
По принцип обичайна реакция на хората, които се чувстват като част от малцинство в спор е да насочват темата към призиви за уважаване на другия начин на мислене и т.н. Само че, нека бъдем реалисти - на никой тук не му пука достатъчно какво и как ядат другите, за да се опитва да налага каквото и да било. Просто си ползваме свободното време (днес ми е вповече поне на мен), за да си чешем езиците на някаква тема и това е - едва ли след тази дискусия някой ще се плесне по челото и ще каже “ееей, да бе така било”. А за уважаването - самият факт, че на толкова страници нито един път не се е нарушил добрия тон мисля е достатъчно показателен :)
Така че, аз ще питам пак. Разбирам, че според ТВОИТЕ разбирания “гниещите трупове на животни умряли по отвратителен начин” (така казано действително звучи не много апетитно, това го признавам :D ) не са нещо естествено. Дали обаче по някакъв начин ще можеш да ми кажеш как са нещо неестествено според нормалният ход на природата? В смисъл пред обективния факт, че някои животни просто ядат други животни (и за целта ги убиват, често по крайно неприятен начин - котетата с мишката ти казах; не знам дали си виждала и гълъб с повредено по един или друг начин крило сред котки - аз си имах един в задния двор преди време) какво можем да кажем? Кое му е неестественото погледнато така, от гледна точка на нормалния ход на нещата в природата?
Пак ще кажа - нямам против разбиранията, които се в разрез с този нормален ход (не само по този въпрос). Но пък да се отрича като неестествен едва ли не точно той, след като е единственото обективно съществуващо нещо сред всичките останали субективни работи е малко странно като че ли.
Мнението беше редактирано от G33K на 10.11.10 14:36.
На мен не ми харесва масата ми да е отрупана с гниещите трупове на животни умряли по отвратителен начин, не искам съвестта ми да е изцапана с кръвта на стотици животни, и не искам никой да ме убеждава че противното е правилно и естествено.
Адолф Шикългрубер, наричан още хер Хитлер е бил вегетарианец. И какво? 50 милиона човешки трупа останаха след него. Лицемери и подлеци сте вие вегетарианците. Имате един двойствен морал.
казано от Миро на 10.11.10, 17:21:
На мен не ми харесва масата ми да е отрупана с гниещите трупове на животни умряли по отвратителен начин, не искам съвестта ми да е изцапана с кръвта на стотици животни, и не искам никой да ме убеждава че противното е правилно и естествено.
Адолф Шикългрубер, наричан още хер Хитлер е бил вегетарианец. И какво? 50 милиона човешки трупа останаха след него. Лицемери и подлеци сте вие вегетарианците. Имате един двойствен морал.
А Сталин не е бил и какво?
Вегетарианството мога да го съпоставя с хомосексуализма - природата/Бог те създава да бъдеш едно, ти решаваш, че трябва да си друго и убеждаваш целия Свят колко правилен е избора ти... (puke)
Мнението беше редактирано от AbSs на 10.11.10 17:31.
казано от AbSs на 10.11.10, 17:30:
[
Вегетарианството мога да го съпоставя с хомосексуализма - природата/Бог те създава да бъдеш едно, ти решаваш, че трябва да си друго и убеждаваш целия Свят колко правилен е избора ти... (puke)
Да,много добро сравнение за вегетарианството :D Блестящ пример. И най-важното тревопасните не могат да ме обвинят,че аз го измислих :D Така е, вегитата са като хомотата. Маалко нестандартни. :D