15.11.10
08:43
Последният път правих тяга в деня за гръб,като тя ми е последно упражнение.
1.Набирания
2.Гребане с лост
3.Гребане с дъмбел
4.Добро Утро,Хиперекстензии
5.Мърта тяга
И просто кръста ми е разбит за тягата.
Какво мислите като вариант да я преместя в деня за крака,или да я преместя като 1-2 упражнение.
Кое според вас е по добрият вариант.
Става въпрос за класическа тяга,не римска или друг вид разновидност.
Със сигурност я сложи преди хиперекстензиите. А ако правиш тяга, не виждам смисъл от добро утро.
В едната тренировка за гръб правя тяга, в другата екстензии с тежест. Не знам след добре направена тяга как ти се прави добро утро и добър ден или каквото и да е друго:)
казано от Петко К на 15.11.10, 08:54:
Със сигурност я сложи преди хиперекстензиите. А ако правиш тяга, не виждам смисъл от добро утро.
Добро утро и екстензиите ги ползвам като загрявка за кръста.Съответно едното е е без тежест а другото само с лоста.
2 те гребания наистина ме довършват.Особено това с лоста се стремя торса да е максимално успореден на пода.
Мнението беше редактирано от Biad__ на 15.11.10 10:28.
Да правиш хиперекстензии преди тяга с цел загрявка е като да правиш разгъване на скрипец за трицепс, преди да почнеш лежанка. Какво има да му загряваш? Гребането с щанга загрява мускулите, а тежестите на тягата е желателно да се качва в пирамида, за да се активира на максимум нервната система и мускулите. Нямаш нужда от допълнителна загрявка, освен тяга. Иначе, хиперекстензиите изолират и изморяват предварително едно от най-важните звена във веригата. Така по-скоро си просиш травмата, от колкото да я предотвратяваш.
казано от Петко К на 15.11.10, 10:36:
Да правиш хиперекстензии преди тяга с цел загрявка е като да правиш разгъване на скрипец за трицепс, преди да почнеш лежанка. Какво има да му загряваш? Гребането с щанга загрява мускулите, а тежестите на тягата е желателно да се качва в пирамида, за да се активира на максимум нервната система и мускулите. Нямаш нужда от допълнителна загрявка, освен тяга. Иначе, хиперекстензиите изолират и изморяват предварително едно от най-важните звена във веригата. Така по-скоро си просиш травмата, от колкото да я предотвратяваш.
Ще взема под внимание този съвет,и следващите тренировки ще споделя какъв е резултата.
Благодаря за помощта!
Тя по принцип мъртвата тяга се оставя като последно упражнение но в твоя случай най удобно идва ето така:
1.Набирания
2.Гребане с лост
3.Гребане с дъмбел
4.Мъртва тяга
5.Хиперекстензии
не мисля, че Добро утро трябва да го правиш загуба на време е :)
15.11.10
13:07
Абе по-добре хиперкстензиите да са преди тягата !
Защо е по-добре? Аз обясних защо не е по-добре, ще се радвам да чуя и твоето обяснение.
Ако ще се правят екстензии при тези упражнения е най-добре в загрявката преди всички упражнения за гръб. След това, както казва Петко, е безсмислено.
Хаха след хиперекстензиите ходя като секнат, ти искаш след това да правя тяга, друсаш ли ве, майна??? Хиперекстензиите трябва винаги да са последно упражнение според мен.
казано от Rikoo на 15.11.10, 14:11:
Хаха след хиперекстензиите ходя като секнат, ти искаш след това да правя тяга, друсаш ли ве, майна??? Хиперекстензиите трябва винаги да са последно упражнение според мен.
Титулярът на темата е пояснил, че ги използва за загрявка (без тежест). А ти как ходиш едва ли го интересува.
Как ли ги прави, че са му за загрявка. Това си е сериозно упражнение особено ако се прави с тежест, добре натоварва кръста и няма смисъл да го прави преди тяга. Се едно да прави набирания за загрявка..
15.11.10
16:10
Естествено, че тягата е преди хиперекстензиите. Тягата е базово, многоставно упражнение и е в пъти по-ефективно от екстензиите. Ако си смажеш кръста с екстензии и добро утро кел файда от тягата дето ще я правиш. Загрявка не ти пречи да направиш с 1-2 серии тяга с по-малко кила. Екстензии след тягата ти трябват 1-2 серии макс. по 10-12 повторения и то със собствено тегло :) Добро утро можеш спокойно да го изключиш от програмата (поне на този етап). :)
Гребането с дъмбел го правя от скоро отново,повече от година не съм го изпълнявал.Интересното е че лекото претоварване на кръста може да идва от грешки в техниката на това упражнение.
Преди съм си правил преди тягата добро утро с 40 кг тежест и след това нямаш проблеми с кръста изобщо освен мускулна треска в еректорите възможно ли е и това да е проблема.
Добро утро ми е едно от любимите упражнения,не ми се иска да го махат явно ще го преместя за последно.
казано от Biad__ на 15.11.10, 18:16:
Гребането с дъмбел го правя от скоро отново,повече от година не съм го изпълнявал.Интересното е че лекото претоварване на кръста може да идва от грешки в техниката на това упражнение.
Преди съм си правил преди тягата добро утро с 40 кг тежест и след това нямаш проблеми с кръста изобщо освен мускулна треска в еректорите възможно ли е и това да е проблема.
Добро утро ми е едно от любимите упражнения,не ми се иска да го махат явно ще го преместя за последно.
Не се заблуждавай, че гребането с дъмбел е изолирано и травми няма! И там има техника както в всички други упражнения :)
15.11.10
18:54
казано от Biad__ на 15.11.10, 08:43:
Последният път правих тяга в деня за гръб,като тя ми е последно упражнение.
1.Набирания
2.Гребане с лост
3.Гребане с дъмбел
4.Добро Утро,Хиперекстензии
5.Мърта тягаИ просто кръста ми е разбит за тягата.
Какво мислите като вариант да я преместя в деня за крака,или да я преместя като 1-2 упражнение.
Кое според вас е по добрият вариант.
Става въпрос за класическа тяга,не римска или друг вид разновидност.
Цялата ти система е сбъркана. Гребането с лост и с дъмбели се дублират, правиш три упражнения с основно натоварване на еректорите, като най-тежкото го оставяш за последно. Кой те подлъга да тренираш така? Ето какво е подходящо:
1. Набирания
2. Гребане с дъмбели или лост
3. Хоризонтално придърпване на скрипец
4. Пулоувър
5. Мъртва тяга (4то и 5то може да са в суперсерии)
В случай че правиш корем в края на тренировката си, можеш да сложиш хиперкстензиите след упражненията за корем.
Мнението беше редактирано от normalno hidratiran на 15.11.10 19:15.
Имаш набирания имаш и гребане с щанга, за какво ти е това гребане с дъмбел. Според мен е по-добре да вкараш нещо за плътност, мечка или придърпване на долен скрипец. Тягата определено преди хиперекстензиите без добро утро. Получава се нещо такова:
1.Набирания
2.Гребане с лост
3.Мечка/придърпване на долен скрипец
4.Мърта тяга
5.Хиперекстензии
Не мога да разбера, защо набиранията ги слагате като първо упражнения. Като се има в предвид, че Мечката, и гребането с лост са доста изтощителни упражнения. И смятам, че набиранията трябва да се сложат преди тягата иначе като цяло примера на default е това което теб ще те устрой :)
15.11.10
19:19
казано от bad_rado на 15.11.10, 19:04:
Не мога да разбера, защо набиранията ги слагате като първо упражнения. Като се има в предвид, че Мечката, и гребането с лост са доста изтощителни упражнения. И смятам, че набиранията трябва да се сложат преди тягата иначе като цяло примера на default е това което теб ще те устрой :)
Ти правиш ли набирания? Ако правиш- въпроса ти предизвиква изумление. Ако не правиш- започни да правиш, и тогава сам ще си отговориш на въпроса. Иначе това че набиранията са преди тягата го каза всеки досега. Набиранията е задължително да са в началото ако се търси сила и мускулна хипертрофия. Набиранията с широк надхват за гръб са като буквата “А” в азбуката. Не може да почнеш от “Б” или “В”
Мнението беше редактирано от normalno hidratiran на 15.11.10 19:20.
Ето окончателният вариант:
1.Набирания
2.Гребане с лост
3.Долен скрипец(това упражнение хич не го харесвам) С какво мога да го заменя ?
4.Тяга
5.Добро утро
Това ще е за утре,да видим как ще е кръста.
Мнението беше редактирано от Biad__ на 15.11.10 21:01.
15.11.10
21:27
На мен тягата ми е 1-во упражнение.Правя хубава загрявка преди това + 1-2 загряващи серии и така :)
аз тренирам гърба по по-различен начин:
1. набирания (без тежест - за загрявка) - 4х
2. ТЯГА - 1+4х
..........
останалите
не ми е ясно как правите тяга в края на тренировката ... ако имате сила за ИСТИНСКА тяга, значи не сте тренирали както трябва преди нея. не я ли правите тежка, по-добре не я правете и я сменете с нещо друго
А защо мислиш , че е по-добре да правиме истинска тяга , а не истински набирания ? Тягата е упр. което по-верояно да те контузи , околкотото да ти помогне , особено ако се слагат некви нечовешки кг за 1-2 повторения на ИСТИНСКА тяга.
Мнението беше редактирано от westdogg на 16.11.10 09:03.
16.11.10
09:04
Може би защото тягата си е тяга.Базово упражнение активиращо много мускули и то големи,отделяне на тестостерон бла,бла мисля,че ги знаеш тез работи :) По принцип си правя тежка тяга и нямам проблеми да правя набирания след това.Но всеки както му е удобно :)
казано от westdogg на 16.11.10, 09:01:
А защо мислиш , че е по-добре да правиме истинска тяга , а не истински набирания ? Тягата е упр. което по-верояно да те контузи , околкотото да ти помогне , особено ако се слагат некви нечовешки кг за 1-2 повторения на ИСТИНСКА тяга.
тц...с 10 повторения на неИСТИНСКА тяга, вероятността за контузия е най-голяма. :D
Ето, ти обаче стигна до идеята, че е тъпо да съчетаваш 6 истински упражнения за 1 МГ в една тренировка :)
Хидратиран - това с набиранията с широк надхват и азбуката е ...доста съмнително. Точно те бият на малко извращение. :)
Аз ще се върна на оригиналния въпрос в темата. :)
Ако правех програма за себе си, щях да разкарам и хиперекстензиите, и “доброто утро”. Бих правил тяга ВМЕСТО, а не преди или след тях. Допълнително в тренировката за крака след клековете бих сложил 3 серии тяга с прави крака (римска, румънска - имена колкото щеш) - тя товари чудесно както разгъвачите в областта на кръста, така и задната част на бедрата.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 16.11.10 10:16.
Аз пък след тяга нямам желание да продължавам тренировката. Предпочитам да я правя накрая, защото съм активирал добре нервната система, но аз тренирам малообемно, така че факторът ‘’умора’’ при мен не е съществен.
На мен най-ми допада гребане с дъмбел—->набирания——>тяга или набирания с тежест——>гребане с дъмбел——>тяга.
16.11.10
10:54
Навремето много трениращи са правели рекорди на тягата, но не са я включвали в тренировките си. На нейно място е имало други упражнения, като Джеферсон клек (идеален за старта на тягата), добро утро, хиперекстензии, обратни хиперекстензии и т.н. Т.е. може в следващия ти тренировъчен блок да не сложиш тяга, и след него да се окаже, че си дръпнал с 5-10-15-20кг на нея.
казано от Oranje на 16.11.10, 10:54:
Навремето много трениращи са правели рекорди на тягата, но не са я включвали в тренировките си. На нейно място е имало други упражнения, като Джеферсон клек (идеален за старта на тягата), добро утро, хиперекстензии, обратни хиперекстензии и т.н. Т.е. може в следващия ти тренировъчен блок да не сложиш тяга, и след него да се окаже, че си дръпнал с 5-10-15-20кг на нея.
Проблемът тук според мен е в това, че от чисто биомеханична гледна точка нямаш никакви гаранции, че с Джеферсон клек, хиперекстензии и добро утро ще натовариш всички участващи в тягата мускули и то в точните пропорции. Напротив, даже мога да твърдя, че ще стане точно обратното - някои изобщо няма да се натоварят за сметка на други. Затова и дори силата като сума да расте, което да даде малко по-висок резултат при тягата, това не би могло да бъде толкова ефективно, колкото правенето на самата тяга, тоест освен с цел разнообразие при застой, не се сещам защо би могло да има смисъл.
16.11.10
18:45
Естествено,говорим за разнообразие,предполагам.Иначе ,за да вдигнеш тягата,най-добре е да правиш вариации на тяга.
казано от Biad__ на 15.11.10, 21:00:
Ето окончателният вариант:
1.Набирания
2.Гребане с лост
3.Долен скрипец(това упражнение хич не го харесвам) С какво мога да го заменя ?
4.Тяга
5.Добро утроТова ще е за утре,да видим как ще е кръста.
Можеш да го замениш с face pull. Mного добро за плътност. На видеото е в изпълнение на Петко :)
http://www.youtube.com/user/zdravia78#p/a/u/1/DLsn_LIZMp4
Имаш ли нужда от второ упражнение за еректорите? Рискът да се контузиш и претренираш с добро утро след тягата се увеличава, затова внимавай с него. Аз лично след тягата бих правил само някакъв стречинг :)
Мнението беше редактирано от default на 16.11.10 19:05.
Тренировката беше малко по различна от това което съм написал:
1.Набирания широк хват 4х8,7,5,5
2.Pull down - раменен под хват 3х8-10
3.Гребане с лост 3х8-9 надхват;2х8 подхват.
4.Тяга -5х8,4,3,3
Днес чувствам невероятна мускулна треска на еректорите и като цяло средната част на гърба,също и средно силно напрежение(лека болка) в кръста,надявам се до утре това да отмине.
Като цяло чувствам гърба си разбит!Тренировката беше късно от 20:00 до 22:00.
Мнението беше редактирано от Biad__ на 17.11.10 08:54.