Тягата Къде?

15.11.10
08:43

Последният път правих тяга в деня за гръб,като тя ми е последно упражнение.
1.Набирания
2.Гребане с лост
3.Гребане с дъмбел
4.Добро Утро,Хиперекстензии
5.Мърта тяга

И просто кръста ми е разбит за тягата.

Какво мислите като вариант да я преместя в деня за крака,или да я преместя като 1-2 упражнение.
Кое според вас е по добрият вариант.
Става въпрос за класическа тяга,не римска или друг вид разновидност.

15.11.10
08:49

По-добре ще е да я сложиш след гребане с лост!

15.11.10
08:54

Със сигурност я сложи преди хиперекстензиите. А ако правиш тяга, не виждам смисъл от добро утро.

15.11.10
09:43

В едната тренировка за гръб правя тяга, в другата екстензии с тежест. Не знам след добре направена тяга как ти се прави добро утро и добър ден или каквото и да е друго:)

15.11.10
10:23

казано от Петко К на 15.11.10, 08:54:

Със сигурност я сложи преди хиперекстензиите. А ако правиш тяга, не виждам смисъл от добро утро.

Добро утро и екстензиите ги ползвам като загрявка за кръста.Съответно едното е е без тежест а другото само с лоста.

2 те гребания наистина ме довършват.Особено това с лоста се стремя торса да е максимално успореден на пода.

Мнението беше редактирано от Biad__ на 15.11.10 10:28.

15.11.10
10:36

Да правиш хиперекстензии преди тяга с цел загрявка е като да правиш разгъване на скрипец за трицепс, преди да почнеш лежанка. Какво има да му загряваш? Гребането с щанга загрява мускулите, а тежестите на тягата е желателно да се качва в пирамида, за да се активира на максимум нервната система и мускулите. Нямаш нужда от допълнителна загрявка, освен тяга. Иначе, хиперекстензиите изолират и изморяват предварително едно от най-важните звена във веригата. Така по-скоро си просиш травмата, от колкото да я предотвратяваш.

15.11.10
10:38

казано от Петко К на 15.11.10, 10:36:

Да правиш хиперекстензии преди тяга с цел загрявка е като да правиш разгъване на скрипец за трицепс, преди да почнеш лежанка. Какво има да му загряваш? Гребането с щанга загрява мускулите, а тежестите на тягата е желателно да се качва в пирамида, за да се активира на максимум нервната система и мускулите. Нямаш нужда от допълнителна загрявка, освен тяга. Иначе, хиперекстензиите изолират и изморяват предварително едно от най-важните звена във веригата. Така по-скоро си просиш травмата, от колкото да я предотвратяваш.

Ще взема под внимание този съвет,и следващите тренировки ще споделя какъв е резултата.
Благодаря за помощта!

15.11.10
12:33

Тя по принцип мъртвата тяга се оставя като последно упражнение но в твоя случай най удобно идва ето така:

1.Набирания
2.Гребане с лост
3.Гребане с дъмбел
4.Мъртва тяга
5.Хиперекстензии

не мисля, че Добро утро трябва да го правиш загуба на време е :)

15.11.10
13:07

Абе по-добре хиперкстензиите да са преди тягата !

15.11.10
13:09

Защо е по-добре? Аз обясних защо не е по-добре, ще се радвам да чуя и твоето обяснение.

15.11.10
13:24

Ако ще се правят екстензии при тези упражнения е най-добре в загрявката преди всички упражнения за гръб. След това, както казва Петко, е безсмислено.

15.11.10
14:11

Хаха след хиперекстензиите ходя като секнат, ти искаш след това да правя тяга, друсаш ли ве, майна??? Хиперекстензиите трябва винаги да са последно упражнение според мен.

15.11.10
14:32

казано от Rikoo на 15.11.10, 14:11:

Хаха след хиперекстензиите ходя като секнат, ти искаш след това да правя тяга, друсаш ли ве, майна??? Хиперекстензиите трябва винаги да са последно упражнение според мен.

Титулярът на темата е пояснил, че ги използва за загрявка (без тежест). А ти как ходиш едва ли го интересува.

15.11.10
14:57

Как ли ги прави, че са му за загрявка. Това си е сериозно упражнение особено ако се прави с тежест, добре натоварва кръста и няма смисъл да го прави преди тяга. Се едно да прави набирания за загрявка..

Естествено, че тягата е преди хиперекстензиите. Тягата е базово, многоставно упражнение и е в пъти по-ефективно от екстензиите. Ако си смажеш кръста с екстензии и добро утро кел файда от тягата дето ще я правиш. Загрявка не ти пречи да направиш с 1-2 серии тяга с по-малко кила. Екстензии след тягата ти трябват 1-2 серии макс. по 10-12 повторения и то със собствено тегло :) Добро утро можеш спокойно да го изключиш от програмата (поне на този етап). :)

15.11.10
18:16

Гребането с дъмбел го правя от скоро отново,повече от година не съм го изпълнявал.Интересното е че лекото претоварване на кръста може да идва от грешки в техниката на това упражнение.

Преди съм си правил преди тягата добро утро с 40 кг тежест и след това нямаш проблеми с кръста изобщо освен мускулна треска в еректорите възможно ли е и това да е проблема.

Добро утро ми е едно от любимите упражнения,не ми се иска да го махат явно ще го преместя за последно.

15.11.10
18:52

казано от Biad__ на 15.11.10, 18:16:

Гребането с дъмбел го правя от скоро отново,повече от година не съм го изпълнявал.Интересното е че лекото претоварване на кръста може да идва от грешки в техниката на това упражнение.

Преди съм си правил преди тягата добро утро с 40 кг тежест и след това нямаш проблеми с кръста изобщо освен мускулна треска в еректорите възможно ли е и това да е проблема.

Добро утро ми е едно от любимите упражнения,не ми се иска да го махат явно ще го преместя за последно.

Не се заблуждавай, че гребането с дъмбел е изолирано и травми няма! И там има техника както в всички други упражнения :)

15.11.10
18:54

казано от Biad__ на 15.11.10, 08:43:

Последният път правих тяга в деня за гръб,като тя ми е последно упражнение.
1.Набирания
2.Гребане с лост
3.Гребане с дъмбел
4.Добро Утро,Хиперекстензии
5.Мърта тяга

И просто кръста ми е разбит за тягата.

Какво мислите като вариант да я преместя в деня за крака,или да я преместя като 1-2 упражнение.
Кое според вас е по добрият вариант.
Става въпрос за класическа тяга,не римска или друг вид разновидност.

Цялата ти система е сбъркана. Гребането с лост и с дъмбели се дублират, правиш три упражнения с основно натоварване на еректорите, като най-тежкото го оставяш за последно. Кой те подлъга да тренираш така? Ето какво е подходящо:
1. Набирания
2. Гребане с дъмбели или лост
3. Хоризонтално придърпване на скрипец
4. Пулоувър
5. Мъртва тяга (4то и 5то може да са в суперсерии)
В случай че правиш корем в края на тренировката си, можеш да сложиш хиперкстензиите след упражненията за корем.

Мнението беше редактирано от normalno hidratiran на 15.11.10 19:15.

15.11.10
18:57

Имаш набирания имаш и гребане с щанга, за какво ти е това гребане с дъмбел. Според мен е по-добре да вкараш нещо за плътност, мечка или придърпване на долен скрипец. Тягата определено преди хиперекстензиите без добро утро. Получава се нещо такова:

1.Набирания
2.Гребане с лост
3.Мечка/придърпване на долен скрипец
4.Мърта тяга
5.Хиперекстензии

15.11.10
19:04

Не мога да разбера, защо набиранията ги слагате като първо упражнения. Като се има в предвид, че Мечката, и гребането с лост са доста изтощителни упражнения. И смятам, че набиранията трябва да се сложат преди тягата иначе като цяло примера на default е това което теб ще те устрой :)

15.11.10
19:19

казано от bad_rado на 15.11.10, 19:04:

Не мога да разбера, защо набиранията ги слагате като първо упражнения. Като се има в предвид, че Мечката, и гребането с лост са доста изтощителни упражнения. И смятам, че набиранията трябва да се сложат преди тягата иначе като цяло примера на default е това което теб ще те устрой :)

Ти правиш ли набирания? Ако правиш- въпроса ти предизвиква изумление. Ако не правиш- започни да правиш, и тогава сам ще си отговориш на въпроса. Иначе това че набиранията са преди тягата го каза всеки досега. Набиранията е задължително да са в началото ако се търси сила и мускулна хипертрофия. Набиранията с широк надхват за гръб са като буквата “А” в азбуката. Не може да почнеш от “Б” или “В”

Мнението беше редактирано от normalno hidratiran на 15.11.10 19:20.

15.11.10
21:00

Ето окончателният вариант:
1.Набирания
2.Гребане с лост
3.Долен скрипец(това упражнение хич не го харесвам) С какво мога да го заменя ?
4.Тяга
5.Добро утро

Това ще е за утре,да видим как ще е кръста.

Мнението беше редактирано от Biad__ на 15.11.10 21:01.

15.11.10
21:23

Ми баш тва което си го махнал ( гребане с дъмбел) го заменя :)

DE

15.11.10
21:27

На мен тягата ми е 1-во упражнение.Правя хубава загрявка преди това + 1-2 загряващи серии и така :)

16.11.10
08:39

аз тренирам гърба по по-различен начин:
1. набирания (без тежест - за загрявка) - 4х
2. ТЯГА - 1+4х
..........
останалите
не ми е ясно как правите тяга в края на тренировката ... ако имате сила за ИСТИНСКА тяга, значи не сте тренирали както трябва преди нея. не я ли правите тежка, по-добре не я правете и я сменете с нещо друго

16.11.10
09:01

А защо мислиш , че е по-добре да правиме истинска тяга , а не истински набирания ? Тягата е упр. което по-верояно да те контузи , околкотото да ти помогне , особено ако се слагат некви нечовешки кг за 1-2 повторения на ИСТИНСКА тяга.

Мнението беше редактирано от westdogg на 16.11.10 09:03.

DE

16.11.10
09:04

Може би защото тягата си е тяга.Базово упражнение активиращо много мускули и то големи,отделяне на тестостерон бла,бла мисля,че ги знаеш тез работи :) По принцип си правя тежка тяга и нямам проблеми да правя набирания след това.Но всеки както му е удобно :)

16.11.10
10:01

казано от westdogg на 16.11.10, 09:01:

А защо мислиш , че е по-добре да правиме истинска тяга , а не истински набирания ? Тягата е упр. което по-верояно да те контузи , околкотото да ти помогне , особено ако се слагат некви нечовешки кг за 1-2 повторения на ИСТИНСКА тяга.

тц...с 10 повторения на неИСТИНСКА тяга, вероятността за контузия е най-голяма. :D

Ето, ти обаче стигна до идеята, че е тъпо да съчетаваш 6 истински упражнения за 1 МГ в една тренировка :)

Хидратиран - това с набиранията с широк надхват и азбуката е ...доста съмнително. Точно те бият на малко извращение. :)

16.11.10
10:15

Аз ще се върна на оригиналния въпрос в темата. :)

Ако правех програма за себе си, щях да разкарам и хиперекстензиите, и “доброто утро”. Бих правил тяга ВМЕСТО, а не преди или след тях. Допълнително в тренировката за крака след клековете бих сложил 3 серии тяга с прави крака (римска, румънска - имена колкото щеш) - тя товари чудесно както разгъвачите в областта на кръста, така и задната част на бедрата.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 16.11.10 10:16.

16.11.10
10:46

Аз пък след тяга нямам желание да продължавам тренировката. Предпочитам да я правя накрая, защото съм активирал добре нервната система, но аз тренирам малообемно, така че факторът ‘’умора’’ при мен не е съществен.
На мен най-ми допада гребане с дъмбел—->набирания——>тяга или набирания с тежест——>гребане с дъмбел——>тяга.

Навремето много трениращи са правели рекорди на тягата, но не са я включвали в тренировките си. На нейно място е имало други упражнения, като Джеферсон клек (идеален за старта на тягата), добро утро, хиперекстензии, обратни хиперекстензии и т.н. Т.е. може в следващия ти тренировъчен блок да не сложиш тяга, и след него да се окаже, че си дръпнал с 5-10-15-20кг на нея.

16.11.10
13:03

казано от Oranje на 16.11.10, 10:54:

Навремето много трениращи са правели рекорди на тягата, но не са я включвали в тренировките си. На нейно място е имало други упражнения, като Джеферсон клек (идеален за старта на тягата), добро утро, хиперекстензии, обратни хиперекстензии и т.н. Т.е. може в следващия ти тренировъчен блок да не сложиш тяга, и след него да се окаже, че си дръпнал с 5-10-15-20кг на нея.

Проблемът тук според мен е в това, че от чисто биомеханична гледна точка нямаш никакви гаранции, че с Джеферсон клек, хиперекстензии и добро утро ще натовариш всички участващи в тягата мускули и то в точните пропорции. Напротив, даже мога да твърдя, че ще стане точно обратното - някои изобщо няма да се натоварят за сметка на други. Затова и дори силата като сума да расте, което да даде малко по-висок резултат при тягата, това не би могло да бъде толкова ефективно, колкото правенето на самата тяга, тоест освен с цел разнообразие при застой, не се сещам защо би могло да има смисъл.

BU

16.11.10
18:45

Естествено,говорим за разнообразие,предполагам.Иначе ,за да вдигнеш тягата,най-добре е да правиш вариации на тяга.

16.11.10
18:55

казано от Biad__ на 15.11.10, 21:00:

Ето окончателният вариант:
1.Набирания
2.Гребане с лост
3.Долен скрипец(това упражнение хич не го харесвам) С какво мога да го заменя ?
4.Тяга
5.Добро утро

Това ще е за утре,да видим как ще е кръста.

Можеш да го замениш с face pull. Mного добро за плътност. На видеото е в изпълнение на Петко :)
http://www.youtube.com/user/zdravia78#p/a/u/1/DLsn_LIZMp4

Имаш ли нужда от второ упражнение за еректорите? Рискът да се контузиш и претренираш с добро утро след тягата се увеличава, затова внимавай с него. Аз лично след тягата бих правил само някакъв стречинг :)

Мнението беше редактирано от default на 16.11.10 19:05.

17.11.10
08:50

Тренировката беше малко по различна от това което съм написал:
1.Набирания широк хват 4х8,7,5,5
2.Pull down - раменен под хват 3х8-10
3.Гребане с лост 3х8-9 надхват;2х8 подхват.
4.Тяга -5х8,4,3,3

Днес чувствам невероятна мускулна треска на еректорите и като цяло средната част на гърба,също и средно силно напрежение(лека болка) в кръста,надявам се до утре това да отмине.

Като цяло чувствам гърба си разбит!Тренировката беше късно от 20:00 до 22:00.

Мнението беше редактирано от Biad__ на 17.11.10 08:54.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1