12.11.10
21:36
Днес си взех телешко месо и го сложих в тигана,НО крайният резултата беше ,че не можех да здъвча месото.Препоръчайте ми някакъв начин ,по който да го приготвя и да стане по - крехко.
Ето моите предложения:
1. Нарязваш на кубчета и мариноваш за цяла нощ в кока-кола и мед. Става по-крехко (и все пак зависи и от телешкото, понякога попадам на наистина неспасяемо жилави случаи). После можеш да го задушиш с малко мазнина и вода.
2. Нарязваш на кубчета и вариш - на слаб огън, дълго време. Когато месото започне да се къса - добавяш нарязани наситно лук, картофи, моркови, чушка, сол, пипер...
Силно се съмнявам дори и 10% от телешкото по магазините да е телешко. Говеждо е. Затова и приготвянето му е трудно. В ‘телешко варено’ примерно става много крехко, но обикновено се приготвя в тенджера под налягане, за да спестиш 3 часа варене. По-лесно се приготвя само бон филето, което явно и да е говеждо, пак си е крехко, но пък и цената му си я бива. Общо взето начина е в накисването в марина за поне 24 часа. След това и на скара и на тиган не би трябвало да е жилаво.
14.11.10
19:20
Много, много здраво разплескване с чук преди скарата.
пробвайте в йенска стъклена тенджера :) на мен телешкото ми е основата и под 400-500 грама не падам ,та съм пробвал всякакви варианти и почти винаги всичко зависи от месото,слагал съм месо и месо на оребрен тиган,един път става като подметка друг път става толкова крехко ,че е все едно свинско ,почти всичкото месо по месарниците е от “дърти назобани говеда” : ))
Микс от подправки за шуарма(shoarma)
1 супена лъжица кимион
1 супена лъжица кориандър
1 супена лъжица чесън на прах
1 / 2 супена лъжица червен пипер
1 чаена лъжичка куркума на прах
1 / 2 чаена лъжичка карамфил
1 / 2 чаена лъжичка лют червен пипер
1 чаена лъжичка джинджифил
1 чаена лъжичка черен пипер
1 / 2 чаена лъжичка канела
Всичките подправки се смесват хубаво,ако имаш наличен блендер ги смесваш в него,след това този микс го слагаш в буркан.
За килограм свинско,телешко,агнешко ще са ти нужни 1-2 супени лъжици от тази смес. Режиш месото на жулиени(ивички). В купа слагаш първо супена лъжица зехтин,лимонов сок(1/2лимон) подправката и тогава нарязаното месо. Оставяш го да престои една нощ в хладилника. След това го слагаш в малки торбички и мяташ във фризера.
Това месо върви със всичко. Най-често го ям със свежа салата или купичка боб,леща,нахут,сос от к.мляко,чесън и копър,горчица. Кой както иска.
Тук най-често го ядат в дюнер питка или нормална питка. Много е вкусно не познавам човек който да не харесва това месо. Най-вкусно става със свинско не тлъсто или телешко. Аз купувам готово телешко месо. Става много бързо в загрят тефлонов тиган леко трябва да загори.
Ето една снимка от нета
Защо “мяташ във фризера ” ?
Ако си нарпавя тази смес в хладилника ли да я държа и до колко време ще може да престой ?
След като ги овкуся със сместа ,лимона и зехтина оставам ги 1 вечер и след това в тиган с мазнина ли го правиш ?
И става ли ако накисна в тази смес пържоли и после ги изпеча във фурната със вино например ?
Иначе много благодаря за рецептата тъкмо фризера е пълен със Цяло прасе и задължително ще пробрам тази рецепта :) ! Само трябва да си набавя подправките (аз повечето ги имам даже почти всичките)
Купувам 3-4 килограма от това месо разделям го на порции по около 200гр и тогава “мятам” всички торбички във фризера.Когато искам да ям от това месо вадя си една торбичка размразявам я във микровълновата за около минута и пържа на тиган,но без никаква мазнина. Самото месо пуска сок и леко мазнина и затова не ти трябва никаква.
С пътжоли би трябвало да стане,но е по вкусно когато месото е нарязано на ивички вкусът е коренно различен,а и нарязаното месо става в пъти по-бързо от цяла пържола(за около 5-6минути ми е готово месото,готвя на газ). Пробвай и кажи дали ти е харесало :)
Още утре отивам да си набавя продуктите от магазина ,мариновам го вечерта и в Четвъртък към обяд ще опитам рецептата :) . И ще споделя дали ми е харесало :) .
Можеш да пробваш и с пликове за готвене. От 2 седмици пека пилешко, телешко и свинско в такива пликове, без допълнителна мазнина, месото се изпича перфектно, става крехко и не залепва. Примерно вчера сложих свинско месо, овкусено с подправки в плик, 2 големи парчета, без да ги режа, 4-ри картофа на половинки, половин чаша вода и запечатах с кламери плика. Сложих тавата във фурната, на около 180 градуса и след 50 мин всичко бе готово. Може да се сложи и лук, моркови, гъби... въпрос на предпочитания и моментна наличност.
Мадам, знайш как са притесних, не пишеш вече в дневника и викам кво стана, кво ли не си помислих. Аз като се притесня и чак стомаха ме свива, не е хубаво така да правиш, ще ми докараш язва на стомаха от притеснения :)
Най хубавото телешко става във виенската тенджера, разбира се важно е и месото и аз да се похваля миналата седмица вземе половин теле, крехко младичко, топи се в устата :P
На много места може да си купиш прясно месо, ама въпроса е телето колко е голямо, а нали знаеш колко по голямо повече месо, но то вече не е същото като на младото теленце ;)
@Hiya
Преди малко го наготвих и хапнах за закуска :) с 2 питки и месото беше станало много вкусно и ароматно .Само където следващия път когато правя сместа ще сложа по-малко чесън ,че нещо този е мн силен и сутринта като отворих хладилника целия меришеше на чесън :Д ,а месото го бях сложил в торба !
Само че аз направих 800гр. на веднъж в тигана и стана за 20-30мин. .
И месото го бях нарязъл на по големи жулиени .Следващия път ще го нарежа като на снимката която си постнал ,там са 20 пъти по-малки и ще пробвам с количество за 2 яденета (400гр.) .
Ако знаеш други вкусни маринати за месо ще те помоля да ги постнеш в темата за да ги пробвам/е :)
Мнението беше редактирано от k1r1I на 19.11.10 06:40.
Кирил радвам се,че ти е харесала тази смес :) Наистина можеш да намалиш чесъна,но другите недей става съвсем различен вкус. При теб става бавно,защото е на електрически котлон,ако във вас случайно имате газов котлон пробвай на него няма да съжаляваш. :) По-късно ще постна и други изпробвани от мен смеси :)
Преди два дни вечерях телешки джолан с зелен фасул, мммм облизах си пръстите. Погледнах цената на джолана на две-три места - 7-8лв/кг и то обезкостен, та се навих да извадя тенджерата под налягане и да си напазарувам малко телешко/говеждо. Друго телешко, което много обичам е телешкият език, но и той иска към 1 час в тенджерата под налягане, но в масло, и правилно направен е супер!
За телешко и свинско стандартните:сол,черен пипер,кимион може и малко червен пипер.
По принцип ям повече пилешко,което мариновам всеки път с различни подправки,зависи и по какъв начин ще го приготвям.
Най-честата марината която ползвам е за цяло пиле или пилешки гърди :
зехтин,лимонов сок,м.сол,черен пипер и червен,кимион,куркума,джинджифил,шафран,ч.л горчица,настърган на ситно магданоз
Всичко се омесва в купа и оставя в хладилник да престои.
Ако е цяло пиле на другият ден го пека в загрята фурна,а ако са пилешки гърди ги режа на хапки и пека на тигана до загар и след това добавям нарязан на полу месеци лук оставям да позагори съвсем лекичко и добавям около 150мл вода.Ако ядеш картофи можеш да добавиш нарязани на тънко и дълго,че по-бързо става,тогава увеличаваш количеството на водата.След като картофите са сварени чукаш едно яйце и чакаш да стане :). Разбърквам добре отгоре чукам едно яйце. Това е поръсвам със ситно нарязан магданоз :)
При мен всичко става много бързо за около 15 минути максимум. Гледай да се сдобиеш с газов котлон:)Всичко става в пъти по бързо,а и вкуса е различен:)
Ако се сетя нещо ще дописвам.