Правилно изпълнение на клекове...

18.11.10
18:30

Здравейте искам да питам как е по-добре да се кляка? С по-малко килограми и да правя пълното движение на клека или с колкото се може повече килограми с непълно движение (съвсем леко сгъване в краката). По принцип сега клякам с по-малко килограми и усещам доста голямо напрежение в тях, но мога и да кажем с още 20+ обаче няма да мога да се изправя ако клекна както трябва.

18.11.10
18:38

Прочети тука http://www.bb-team.org/exercise/1176/#axzz15eznXNvQ

18.11.10
18:45

Да бе четох го тва даже много пъти, само че примерно ако сложа повече килограми и ако клекна без краката да са ми успоредни на пода, няма ли напрежението пак да е същото ?

АЧ

18.11.10
18:45

казано от Едуардо на 18.11.10, 18:38:

Прочети тука http://www.bb-team.org/exercise/1176/#axzz15eznXNvQ

А при клек без тежести ? Аз клякам докато краката ми станат успоредни на земята или трябва да клякам до край ???

18.11.10
18:57

Клякай на 1 крак.
Доста ще те боли задника после. :)

АЧ

18.11.10
19:03

Ооо на 1 крак - пистолет не мога

AZ

18.11.10
19:09

казано от achkos на 18.11.10, 19:03:

Ооо на 1 крак - пистолет не мога

Ами дръж се за нещо,докато свикнеш.

АЧ

18.11.10
19:24

Аз от скоро правя клекове със собствено тегло, камо ли да правя пистолет. По натам ще се науча като ми станат малко по-здрави краката.

18.11.10
20:48

achkos нямам нищо против теб , но нужно ли е във всяка тема свързана с крака или силови упражнения трябва да поставяш проблема си за клек без тежести...пусни 1 тема и готово .Поздрави :)

А по темата според мен по-добре прави пълен клек с подходяща тежест .

19.11.10
06:31

Еми ако трябва започни с празен лост, но винаги прави пълен клек.

DE

19.11.10
06:49

нали уж дупето растяло така ?

казано от Denis22 на 19.11.10, 06:49:

нали уж дупето растяло така ?

Дупето е най-големият и силен мускул в тялото. Т.е. рано или късно пред теб се изправят два варианта: или да си с ‘осакатен’ вариант на хубаво тяло с цел привличане на погледи по плажа, или да привличаш погледи на плажа и да си силен, издържлив и т.н. Първият вариант става и без никога през живота си да клекнеш - яко добавки, машини и изолиращи и търсиш максималното напомпване. За втория вариант ще трябва да минеш през някой от вариантите на клека.
Между другото когато учените намерят нкой с голям мускулест гъз, несъразмерен с останалите му мускули, ще открият и добавката, която ще ни помага да клякаме без да ни растат задниците. Досега са намерили единствено преразвити ръце, но всички с големи задници се оказали с мазни такива, т.е. сланината по тях давала илюзията за огромен задник, а не преразвитите мускули. И тук-там някой не бил правил нищо за задно бедро и затова изглеждал като с голям гъз. Е, да се надяваме учените да успеят :)

DE

19.11.10
08:03

По принцип съм го признал клека.Обичам да клякам,но не си опирам дупето до прасците ами клякам докато бедрата ми станат успоредни на пода,защото ме наплашиха разни типове по форуми и по фитнес зали,че ако клякам до долу мога да си прецакам капачките + това дупето растяло.

19.11.10
08:10

Само на мен ли не ми расте гъзот от клека? Той ми е най-силното упражнение, доколкото думата “силно” е удачна в моя случай, а съм и сигурен, че ползвам гореспоменатия, защото след тежка серия много ме боли. На размер не мърда... малко митично ми се струва - как така всички отпраха големи задници, само при мен го няма този ефект.
Нищо няма да ти стане от пълния клек, изписани са гигабайти по въпроса :) Най-много да станеш по-здрав.

Мнението беше редактирано от junkhead на 19.11.10 08:11.

19.11.10
12:45

То и аз имам мускулна треска на дупето след клек...не се е увеличил,може би се е стегнал ,но на размер не мисля ....

19.11.10
13:09

казано от Denis22 на 19.11.10, 08:03:

че ако клякам до долу мога да си прецакам капачките + това дупето растяло.

Еми да, расте. Нещо лошо ли виждаш в това? ;) Капачките е по-вероятно да ги прецакаш от полуклековете.

казано от junkhead на 19.11.10, 08:10:

Само на мен ли не ми расте гъзот от клека? Той ми е най-силното упражнение, доколкото думата “силно” е удачна в моя случай, а съм и сигурен, че ползвам гореспоменатия, защото след тежка серия много ме боли. На размер не мърда... малко митично ми се струва - как така всички отпраха големи задници, само при мен го няма този ефект.

Ами, моят е голям, но не се оплаквам, защото е пропорционален на останалата ми физика ;)
Тези, дето се оплакват от големи задници (или крака), просто са дебели. И мислех така навремето, ама се оказа, че имам по десетина излишни сантиметра сланина ;) То и сега имам, там трупам повече, от колкото на талията.
Трябва с бая сериозни тежести да се кляка (и приличен обем), и да се набляга доста на клека и тягата (примерно, да сте трибоец или щангист и тренирате тяга, клек и вариациите им всеки ден), че да се преразвият глутеуса и краката за сметка на другото. По залите повечето хора правят обратното, така че не виждам какъв е проблема ;)

19.11.10
15:06

Трябва да се кляка докато може да се държи гърба изправен, т.е има извивка в кръста. Ако започне да се прегърбва, рискът от контузия става голям. Същото важи и за килограмите, с които се кляка. Освен това да се кляка пълно или паралелно е малко условно казано. Какво значи пълно/до долу? Сперед мен трябва да се кляка до момента, в който долната част на задното бедро опира в прасеца. Иначе се отпускаме върху прасеца и на практика краката ни почиват, а цялата тежест се поема от гърба. А и точно като се отпуснем има риск да контузим коляното.

Мнението беше редактирано от default на 19.11.10 15:18.

19.11.10
15:17

То с голяма тежест ако се отпуснеш, ще те смачка ;)
Иначе да, някои хора физически не могат да клекнат под паралела или дори до паралела - липсва им гъвкавост и техника.

АЧ

19.11.10
15:41

Петко, един казва че при полу клека - краката да станат успоредни на земята, не се съсипват колената, ти казваш че когато са успоредни се съсипват. Кое е правилното немога да разбера ?

19.11.10
15:44

Къде съм казал, че като са успоредни се съсипват? Освен това, успоредни на пода не е полуклек, полуклек е, когато ъгъла в колянната става е 90 градуса.

АЧ

19.11.10
15:48

Петко, може и да е моя грешка, но полуклек го разбирам като успоредни на пода.. Извинявай :)

19.11.10
16:00

И да вметна само, че тренирам в зала с трибойци... еми не съм видял някой с огромен задник... те просто цялостно са едри- съразмерни... това са някакви митове и оправдания...

19.11.10
16:13

казано от CKOTA на 19.11.10, 16:00:

И да вметна само, че тренирам в зала с трибойци... еми не съм видял някой с огромен задник... те просто цялостно са едри- съразмерни... това са някакви митове и оправдания...

Точно.Не знам защо толкова много го мислите този клек.Чувството след него е просто неописуемо...най-малкото.

19.11.10
16:29

И в крайна сметка,кое е по-добро или ефективно? Клек до успоредно положение? Или съвсем нисък,до опиране в прасците?

19.11.10
16:37

Squat to the floor!Важното е поне да минеш паралела, дори и да не ти стигне дупето до прасците.

19.11.10
16:41

Пълен клек = пълно развитие на караката !
Полу клек = полуразвитие !
Клек със щанга пред гърди до долу е много добро упражнение. Там няма навеждане както класическия клек, където повечето като им натежи щангата и се навеждат напред за да могат да се изправят, което прецаква упражнението. При предния клек обаче няма мърдалка, няма как да се наведеш ;) Много полуклекаджии се мислят за много яки в крачолите, до момента в който не опитат преден клек :D

19.11.10
17:08

Плюс това, изолира повече квадрицепса (за тези, дето се страуват да не им порастне задника ;))

казано от achkos на 19.11.10, 15:48:

Петко, може и да е моя грешка, но полуклек го разбирам като успоредни на пода.. Извинявай :)

Полуклек - до 90 градуса в коленете, до паралела си е клек до паралела, пълен клек е под паралела.

06.12.10
16:50

да се включа и аз правя пълен клек, по лесно ми е да вдигам с големи тежести. Задника ми се стегна и оформи, мен това ме устройва. Брат ми пък не може да кляка до долу, така че всеки си преценява как му влияе .

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1