странно при лег

19.11.10
15:38

Здравейте,като правя наклонен лег на 45 градуса и нормален,нещо трагват ме болят бицепсите....а не правя с максимални килограми,за да правя по-чиста техника...някакви предложения ?

19.11.10
15:45

Стесни хвата.

19.11.10
16:26

Но не прекалявай,да не вземат пък трицепсите да те болят

Има там едни пръстенчета на лоста. Хващай там. Смята се за оптимално. Ако са изтъркани пръстените, гледай хвата да ти е малко по-широк от раменете.

аз знам, че при лег-а лактите трябва да сключват прав ъгъл... тоест лактите да са перпендиклулярно надолу ..|_o_|  - ей така

казано от kristiancho на 21.11.10, 08:59:

аз знам, че при лег-а лактите трябва да сключват прав ъгъл... тоест лактите да са перпендиклулярно надолу ..|_o_|  - ей така

Това няма общо със зададения въпрос, но като си отворил дума...лактите трябва да са на 30-45 градуса от тялото. Никога успоредни и на една линия с лоста, защото това е предпоставка за контузия на рамото. Това колко надолу ще слезнат и дали ще станат перпендикулярни на земята е въпрос на дължината на ръцете и не само.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 21.11.10 09:05.

21.11.10
09:37

Абе хора, пръстенчета не са еднакви за всички. Един познат, 160-5 да е висок, като хване там и направо ще се разчекне, аз като си сложа пръстите там ми е тясно дори (толкова и правя с лост). Гледай г/д раменен хват, като гледаш ръцете да са далеч от тялото, когато тренираш гърдите.

напротив... аз съм 165см и хващам пръстените с кутре ( ако говорим за олимпийски лост 2м дълъг ) .... лежанката ми се получава много добре :) виж инструктора е 190см и хваща пръстена с показалеца ама всеки си преценява :)

ProXxX - не намирам логика да се контузва рамото... по-опасно би било тежеста да пада под различен ъгъл спрямо рамото... както и при раменните преси хвата ми е същия ... а бицепса е стабилизатор... да не би негативната му част да е прекалено дълга и от там да идват болките :D:D

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 21.11.10 09:54.

21.11.10
12:57

А за ръцете никой не спомена...според мен и те оказват вляние.Имам предвид, който е с дълги ръце хваща по-широко, който е с по-къси, хваща по-тясно.Аз хващам с кутрето на пръстенчетата, макар че съм доста широк в раменете, но просто ръцете ми не са дълги.Така го усещам най-добре :)

kristiancho, ръцете не трябва да са така както мислиш. Лактите трябва да са възможно най-близо до тялото. Както вече написах, най-добре е на 30-45 градуса и лоста се спуска в права линия към зърната. Проблема е там, че когато лактите са успоредни и на една линия с лоста натоварваш прекалено много рамената, понеже това движение не е типично за тях. Ограничава се и амплитудата по този начин, но проблема е най-вече в напрежението на рамената, което рано или късно може да ги контузи. Отделно, че така и гърдите вършат по-малко работа. Сам можеш да усетиш. Просто си изпъни ръцете по грешния начин и ги приведи назад. Стигаш до мястото, най-често до гръдния кош и ръцете не могат да отидат по-назад. Можеш да усетиш и опъване в раменете, защото това не е тяхната задача. Сега пробвай по правилния начин...това опъване го няма, защото раменете се движат по естествения си път. В началото може и да няма проблем, но като започнат да растат килограмите върху лоста, шанса за контузия се увеличава многократно. Раменете са слабо звено и най-честите контузии във фитнеса са свързани с тях. Напиши how to bench press в google и сам виж за какво говоря. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 21.11.10 13:31.

21.11.10
13:37

ProXxX - Точно когато лактите са успоредни имаш най-голяма амблитуда, съчетано с малко по-тесен хват = доста голяма амплитуда.
Опъване ще усетиш ако са ти дървени раменете, ама това няма общо с изпълнението :D - От тук идват и контузиите за които говориш :)

Е стига, моля ви се...как ще имаш по-голяма амплитуда като рамото просто не може да се движи след определена позиция. Даже и да са ти супер жилави раменете пак едвам ще си докоснеш гърдите с лоста. При ъгъл 30-45 градуса всичко си се движи точно както е предназначено. Отделно, че по-тесния хват усложнява двойно нещата. Направете 10 лицеви опори и вижте как и къде се движат лактите. Ако и при лицевите ги вдигате нагоре към главата :Х Може би сами не знаете как точно ви вървят ръцете при лег. Може да вдигате правилно, но да си представяте, че вдигате по друг начин. Не знам откъде идва грешната представа, но не е на добре :) Не случайно ви казах да разровите Google…има сумати стаии, клипове и мнения на личности занимаващи се с това, които казват и показват това нещо. Не съм си го измислил аз ;)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 21.11.10 13:53.

21.11.10
14:22

Е как няма лоста да ти докосне гърдите бре, ако говориш сериозно наистина са ти мн схванати раменете ...

http://www.youtube.com/watch?v=-ggCdbvJqSY&feature=related

Иначе това са горе-долу 2 та варианта, и 2 та вършат работа :)

Мнението беше редактирано от Madboy на 21.11.10 14:24.

Да...точно тук се вижда разликата...малка е, но все пак. За мен (и не само) в първия линк не е правилно изпълняване. То, че върши работа е така. Не споря, че не може така да се вдига. Става въпрос, че така опасността за контузия е по-голяма. При втория линк е по-малка. Както и да е...айде стига вече, че само оспамихме темата, на която отговор се даде отдавна :D

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 21.11.10 14:33.

21.11.10
14:34

казано от Madboy на 21.11.10, 14:22:

Е как няма лоста да ти докосне гърдите бре, ако говориш сериозно наистина са ти мн схванати раменете ...

http://www.youtube.com/watch?v=-ggCdbvJqSY&feature=related

Иначе това са горе-долу 2 та варианта, и 2 та вършат работа :)

За мен лично, хватът демонстриран на първия клип, работи най-добре.

22.11.10
10:45

мерси за отговорите, аз от там дето става грапаво,от опъвах палците и хващах...около 10-15 см преди пръстенчетата...ще пробвам с ръце на пръстенчетата...1.72 съм висок

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1