10.02.09
09:34
Рибата е скъпичка, но си облизах пръстите. Ето и рецептата:
1. Две дебели 2-3 сантиметрови котлета сьомга;
Марината:
2. Четири скилидни нарязан на ситно чесън, може и да е намачкан;
3. Шест супени лъжици зехтин;
4. Две-три супени лъжици изцеден лимон;
5. Две супени лъжици накълцан на ситно магданоз;
6. Една супена лъжица босилек;
7. 200мл бяло вино.
Рибата преседява около 1 час в маринатата, след което се пече на скарата заедно с подпоравките, които са полепнали по нея. Добър апетит!
10.02.09
12:36
Изглежда вкусно,но тези 6 с.л. зехтин са доста дори и за марината.На тази риба не и трябва никаква мазнина,защото тя си пуска достатъчно.Аз сьомгата обикновено я печа само със сол във фурна,в тава с малко по-малко от полувината вода.Става без излишни калории и е вкусно.
Мнението беше редактирано от Денислав Атанасов на 10.02.09 12:37.
10.02.09
13:12
Стоячно - Много е зехтина бре :)
И рибата трябва да се пече докато сама се отлепи от скарата, иначе се разпада ;)
От скара до скара има разлика. Да, зехтина е повечко, после остава. Може да се сложи и по-малко. Идеята е, че подправките я правят доста вкусна, иначе човек не може да каже, че рибата си струва парите. :) Принципно аз ям повече риба отколкото пиле.
10.02.09
13:59
стоян4о за колко я вземаш сьомгата
500гр. за 15лв. от Билла. Вчера я видях и малко по-скъпа във Фантастико - 600гр за 20лв май.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 10.02.09 14:11.
10.02.09
15:44
нормално доста е ск1па тази риба но и мн вкусна
11.02.09
22:26
Взимаме у дома пъстървова сьомга за около 10-15 лв / кг. Рядко я има, но поне аз не усещам да има разлика с онази излъсканата по рибарските щандове. Почти без кости, ужасно вкусна, а и може да се замрази за известно време. Другата ми любима риба е филе от туна, пак горе-долу в този ценови клас. Заради нея намразих консервираната.
Магазинът беше някъде около женския пазар, но като пусне някой тема за риба в раздела за здравословна храна, ще разпитам подробно. :)
И аз редовно си правя сьомга само че я предпочитам запечена във фурна. Слагам и малко подправки, 2-3-4 супени лъжици зехтин според количеството риба - след това просто се пече... ужасно вкусна... На скара не ми харесва чак толкова. Вземам я за около 25-30 лева килограма според това дали е филе или котлет. Друго бих препоръчал - морски костур. Не е като сьомгата, но пак става мн добре на фурна.
И двете риби се гарнират чудесно със запечени/задушени картофи с копър, чесън и евентуално сметана според режима ;)
Ето и една по-мързелива, но не по-лоша:
1.Същите шайби сьомга
2.В тава се полага оризова хартия за да не залепне, която се намазва със зехтин
3.Готово песто (Philippо Berio от Билла е за предпочитане пред Барилла).
4.3-4 скилидки счукан чесън, омешан с пестото, което по количество е на вкус. Общо взето идеята е да покрие с тънък слой рибата.
Приготовление - загряваме фурната на 200 градуса, слагаме котлетите в намазаната с олиот тава с оризова хартия и печем 10 минути, след това вадим и намазваме с пестото и чесъна и мушваме за още 5 мин във фурната.
24.11.10
15:37
Само да вметна, че Мерлузата не става !
Мнението беше редактирано от Ivan Boichev на 24.11.10 15:38.
Мерлузата е по-водниста, да... има възможност да се разпадне. Ще импровизирам :)